Curba ponderală a bebelușului te ajută să monitorizezi cât ia in greutate. Aceste detalii sunt important de stiut - sfatul medicului

Curba ponderala a bebelusului te ajuta sa monitorizezi cat ia in greutate. Aceste detalii sunt important de stiut - sfatul medicului

Curba ponderală a bebelușului te ajută să monitorizezi cât ia in greutate. Aceste detalii sunt important de stiut - sfatul medicului

Curba ponderală a unui bebeluș reprezintă înregistrarea grafică a creșterii în greutate a unui copil în timp. Această curba este utilizată pentru a monitoriza și evalua dezvoltarea fizică a bebelușului în primele luni sau ani de viață.

Curba ponderală este sinonimă cu graficul de în contextul monitorizării dezvoltării fizice a bebelușilor și copiilor. Curba ponderală sau graficul de creștere reprezintă o reprezentare grafică a evoluției greutății unui copil în funcție de vârstă. Aceste grafice sunt utilizate pentru a urmări și evalua modul în care greutatea unui copil se schimbă pe parcursul timpului și pentru a identifica eventuale devieri sau tendințe neregulate în creșterea sa.

Curba ponderală a bebelusului te ajuta sa monitorizezi cat ia in greutate bebe - dar este important sa cunosti aceste detalii

💡 veti citi
Curba ponderală a unui bebeluș reprezintă înregistrarea grafică a creșterii în greutate in timp
Greutatea medie la naștere a bebelusilor
Graficele de crestere ale bebelusului
Bebelușul gras: când trebuie sa ne ingrijoram
Bebelușul slab: ce trebuie să știm

Curba ponderală a unui bebeluș reprezintă înregistrarea grafică a creșterii în greutate in timp

După felicitările cu ocazia nașterii copilului, mama este adesea întrebată cât cântărește bebelușul. Acest lucru denotă faptul că greutatea la naștere este unul dintre parametrii importanți pentru evaluarea stării de sănătate a nou-născutului. Mai mult decât atât, greutatea și, mai precis, curba ponderală, vor rămâne indicii esențiale în urmărirea dezvoltării copilului pe parcursul timpului.

Această curba este utilizată pentru a monitoriza și evalua dezvoltarea fizică a bebelușului în primele luni sau ani de viață. Curba ponderală este o unealtă importantă pentru medici și părinți, deoarece oferă informații despre ritmul de creștere al bebelușului și poate ajuta la identificarea unor eventuale probleme de sănătate sau de nutriție.

O curba ponderală tipică va arăta o creștere constantă a greutății în primele luni de viață, iar apoi poate să varieze în funcție de diferiți factori precum alimentația, activitatea fizică și stadiul de dezvoltare. Medicii compară în mod obișnuit greutatea bebelușului cu valorile medii pentru aceeași vârstă și sex, pentru a se asigura că dezvoltarea este în limite normale.

Dacă o curba ponderală prezintă schimbări bruște, devieri semnificative sau trenduri descendente, medicul pediatru poate investiga mai detaliat pentru a se asigura că bebelușul primește suficientă hrană și că nu există probleme de sănătate subiacente.

➡️ CIteste si Cum interpretam graficele de crestere - ne explica medicul pediatru

Greutatea medie la naștere a bebelusilor

Greutatea medie la naștere se situează între 3000 și 3500 de grame, iar pentru fetițe, între 2800 și 3000 de grame. În primele trei până la cinci zile după naștere, majoritatea bebelușilor scad în greutate cu aproximativ 200 până la 300 de grame, reprezentând în jur de 5% până la 10% din greutatea corporală inițială. Această scădere este considerată normală și va fi recuperată în următoarele șapte până la 10 zile, când bebelușul va atinge din nou greutatea de la naștere.

Curba ponderală a bebelușului va înregistra o creștere ascendentă în timp. În primele luni de viață, conform literaturii de specialitate, un nou-născut câștigă în greutate în medie 750 de grame în prima lună. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că este normal ca bebelușul să înregistreze și o creștere de 500 până la 550 de grame în aceeași perioadă. Nu este necesar să cântăriți bebelușul zilnic cu un cântar pentru sugari, deoarece fluctuațiile în greutate pot fi semnificative de la o zi la alta. O cântărire o dată pe săptămână este suficientă, cu excepția prematurilor, care pot necesita cântărit mai frecvent în primele luni.

Creșterea în lungime și greutate este mai accentuată în primele luni.

De exemplu, în a doua lună, bebelușul poate câștiga în medie între 800 și 900 de grame, iar în luna a treia, aproximativ 750 până la 900 de grame. Pe măsură ce bebelușul atinge luna a patra, ritmul de creștere ponderală începe să încetinească, câștigând în greutate aproximativ 600 până la 750 de grame în această lună. La sfârșitul celei de-a patra luni, greutatea medie a bebelușului este de aproximativ 6 kilograme, iar lungimea este de 60 până la 64 de centimetri. Aceasta înseamnă că bebelușul își dublează aproape greutatea de la naștere în această perioadă.

Dacă bebelușul cântărește puțin mai puțin decât media, nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece copiii iau în greutate în mod diferit, influențați de constituție și genetică. Între luna a 5-a si a 8a , bebelușul câștigă în greutate aproximativ 500 de grame pe lună, conform manualelor de pediatrie. Cu toate acestea, ritmul de creștere poate varia de la un copil la altul, unii putând câștiga în greutate mai puțin (400 g pe lună), în timp ce alții mai mult (600 g pe lună). În general, aceste variații încă se încadrează în limite normale.

Între luna a noua și a 12-a, ritmul de creștere se poate diminua, iar la vârsta de un an, copilul va avea o greutate cuprinsă între 9 - 9,4 kg și o lungime de aproximativ 73-76 de centimetri.

Este important să înțelegeți că fiecare bebeluș este unic și poate urma o curba ponderală individuală, dar monitorizarea atentă a creșterii în greutate este esențială pentru asigurarea unei dezvoltări sănătoase.

Graficele de crestere ale bebelusului

Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Cum creste capului bebelusului

Bebelușul gras: când trebuie sa ne ingrijoram

Daca esti o mamica ingrijorata de greutatea bebelusului,  tine o evidenta clara a graficelui de crestere si consulta pediatrul in mod regulat. Excesul de grasime si calorii poate fi un motiv de ingrijorare. Citeste ce trebuie sa stii cand bebelusul este prea gras: cand trebuie sa te  ingrijorezi.

Bebelușul slab: ce trebuie să știm

Bebelusul mai este slabut - trebuie sa ma ingrijorez?

Un bebelus mai slabut decat cei pe care ii vedem in reclame, poate fi un motiv de ingrijorare pentru parintii lui. Dar sa nu uitam ca bebelusul are genele parintilor - deci daca parintii lui au fost slabi in copilarie - e foarte posibil ca asa sa fie si bebelusul. Iata ce trebuie sa stii despre bebelusul slab, cum i se monitorizeaza cresterea si ce trebuie sa faci pentru a-l face sa pape, atunci cand nu prea are chef sa pape.
 

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2023
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2022
Pediatric Obesity  - Journal of Pediatry - Bristol Unversity

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII