Angorjarea sânilor este una din problemele alăptarii: cauze și ce e de făcut

Angorjarea sanilor este una din problemele alaptarii: cauze si ce e de facut

Angorjarea sânilor este una din problemele alăptarii: cauze și ce e de făcut

In primele saptamani dupa ce ai nascut, este posibil sa simti ca sanii ti s-au umflat, sunt durerosi, fierbinti si foarte tari. Uneori, zona umflata se poate intinde pana la axila si poti face chiar febra.

Sani angorjati: Iata ce trebuie sa stii daca te confrunti cu angorjarea sanilor in timpul alaptarii - pentru a depasi cu succes aceasta problema care sperie mamicile.

veti citi
Ce inseamna angorjare?
Cauzele pentru care este posibil ca angorjarea sa dureze mai mult
Cum poti sa diminuezi disconfortul sanilor angorjati?

Ce inseamna angorjare?

In primele saptamani dupa ce ai nascut, este posibil sa simti ca sanii ti s-au umflat, sunt durerosi, fierbinti si foarte tari. Uneori, zona umflata se poate intinde pana la axila si poti face chiar febra.

Desi suna destul de rau, aceasta problema nu dureaza foarte mult, din fericire. Intr-o zi sau doua, sanii tai ar trebui sa se inmoaie si te vei simti mai confortabil.

In saptamana ce precede nasterea, se instaleaza lactatia, iar laptele va fi suficient pentru a-l satura pe cel mic. In aceasta perioada, sanii tai vor fi alimentati cu o cantitate mai mare de sange decat de obicei si tesutul din jurul lor se va umfla, ceea ce duce la inflamarea sanilor  si la angorjarea lor. Este posibil sa te intalnesti cu aceasta problema chiar si mai tarziu, cand copilul tau va fi mai mare si incepe sa consume si mancare solida.

Deoarece isi va lua o parte din nutrienti din sursa solida de hrana, nu va mai avea nevoie de aceeasi cantitate de lapte matern iar sanii tai nu se vor goli la fiecare alaptat.

Insa nu toate noile mamici au problema angorjarii sanilor. Unele femei vor simti sanii usor umflati, in timp ce altele vor vedea cum sanii li se maresc foarte mult si devin durerosi. Odata ce copilul tau se va conecta bine la sanul tau si se va hrani la cerere, pentru cat are nevoie sa goleasca ambii sani, senzatia de prea plin se va diminua.

Cauzele pentru care este posibil ca angorjarea sa dureze mai mult

Daca sanii tai raman angorjati pentru mai multe zile, este posibil ca bebelusul tau sa nu tina pasul cu cantitatea de lapte pe care o produci. Acest lucru se poate intampla din urmatoarele cauze:

- Copilul tau nu a invatat cum sa se conecteze bine la sanul tau si nu suge suficient lapte la fiecare masa.
- Il iei de la san inainte sa termine de supt.
- Il hranesti dupa un program stabilit si nu la cerere.
- Ii dai lapte de crestere in completarea alaptarii.

Cum poti sa diminuezi disconfortul sanilor angorjati?

In primul rand, aminteste-ti ca angorjarea este un semn bun. Insemna ca produci mai mult lapte decat este necesar pentru a-ti hrani bebelusul. Din pacate, acest lucru iti produce si dureri iar disconfortul este destul de mare.

- Poarta un sutien potrivit, chiar si pe timpul noptii. Suportul te va ajuta sa te simti confortabil.
- Hraneste bebelusul atat de des pe cat cere. Tine-l aproape de tine si cauta semne care iti arata ca are nevoie de lapte, cum ar fi suptul pumnilor sau nelinistea
- Bea aceeasi cantitate de lichide ca intotdeauna. Diminuarea cantitatii de lichide pe care o consumi, nu va avea nici un efect asupra angorjarii sanilor
- La fiecare alaptare, incearca sa iti ajuti bebelusul sa se conecteze bine la sanul tau, in asa fel incat sa suga cu usurinta, pana la golirea complete a sanilor. Odata ce va face acest lucru, productia ta de lapte se va diminua pe masura nevoilor lui.

Daca ai sanii foarte angorjati, este posibil ca in tesuturi sa se fi acumulat lichid si acest lucru sa duca la umflarea excesiva a sanilor si la aplatizarea mameloanelor, astfel incat copilul nu va putea sa prinda mamelonul suficient de bine incat sa suga laptele. Incearca sa iti masezi sanii, panand comprese calde.

Daca cantitatea de lapte din sani este foarte mare, suptul se va face cu dificultate. De aceea este recomandat sa mulgi laptele, pana ce sanii incep sa se inmoaie. Caldura unui dus fierbinte te va ajuta sa te relaxezi si va declansa reflexul de curgere, permitand laptelui sa curga mai usor si astfel mamelonul si areola se vor inmuia usor.  Pentru a extrage laptele in exces, poti mulge sanii manual, cu grija pentru a nu leza tesutul mamar, sau poti folosi o pompa manuala sau electrica.

Pompele manuale sunt usor de folosit odata ce capeti indemanare. Aseaza-te intr-o pozitie comoda si incearca sa te relaxezi, stresul va inhiba curgerea naturala a laptelui. Citeste Alegerea unei pompe de san: criterii si intrebari de luat in considerare

Pompa manuala este prevazuta si cu o perna de masaj cu o textura catifelata care confera o senzatie de caldura pe piele pentru a stimula delicat fluxul de lapte. In timpul pomparii, aceasta simuleaza actiunea de supt a copilului tau pentru o stimulare naturala.

O metoda mai usoara pentru a extrage laptele, este folosirea unei pompe electrice. Pompa de san electrica face extragerea laptelui mai eficienta, scurteaza timpul necesar pentru golirea sanilor, fara ca tu sa faci vreun efort. In momentul activarii, pompa porneste automat in modul de stimulare delicata, pentru a face laptele sa curga. Apoi, poti alege 3 setari de pompare, potrivit nevoilor tale.

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Forum si suport pentru mamicile care alapteaza

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2021

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII