Traiesc adolescentii intr-o lume virtuala pe internet?

Traiesc adolescentii intr-o lume virtuala pe internet?

Traiesc adolescentii intr-o lume virtuala pe internet?

  • ...imagini frumoase si mesaje de stare pozitiva pe Facebook. Cu toate ca ne dam seama ca aceasta lume nu are prea multe lucruri in comun cu viata reala, cum stau insa lucrurile in ceea ce ii priveste pe adolescentii nostri? Am fost curiosi si am intrebat un expert in educatia copiilor, daca un parinte poate anticipa aceste lucruri.

Pare o lume ideala...
Adolescentii si standardul online
Anticipati pericolele din media

Pare o lume ideala...

...imagini frumoase, zambete largi si mesaje de stare pozitiva pe Facebook. Cu toate ca ne dam seama ca aceasta lume nu are prea multe lucruri in comun cu viata reala, cum stau insa lucrurile in ceea ce ii priveste pe adolescentii nostri? Am fost curiosi si am intrebat un expert in educatia copiilor, daca un parinte poate anticipa aceste lucruri.

Tot cee ce vezi pe site-urile sociale iti afecteaza viata

Postul olandez de televiziune EenVandaag a difuzat un interviu cu un cunoscut om de stiinta  olandez, experta in stiinte sociale, Susan Doorewaard. Rezultatele au fost uimitoare: cu cat iti petreci timp mai mult pe site-urile de socializare, cu cat mai critic te uiti la propria persoana.

"Se pare ca tot ceea ce vezi, auzi sau experimentezi, va afecta dezvoltarea ta", spune experta. "Acest lucru este valabil si pentru media de socializare. Tineretul nostru va petrece timpul pe aceste site-uri si aplicatii, si este important pentru noi, ca parinti constiinciosi, sa fim la curent cu aceste lucruri. Trebuie sa intelegem ca mijloacele de comunicare din ziua de astazi nu sunt mai putin importante decat cele de odinioara - sunt la fel de importante ca si contactul real. La urma urmei, copiii nostrii intra in contact prin intermediul dispozitivelor, este insa contact in definitiv, si are o influenta asupra lor."

Adolescentii si standardul online

Potrivit expertului, suntem cu totii ocupati cu crearea unei lumi virtuale de poveste pe media sociala. "Lasam mereu cele mai frumoase parti ale vietii noastre la vedere, si aratam doar momentele pozitive. Si toate acele poze cu oameni frumosi, subtiri si fericiti, ne fac sa ne comparam cu noi insasi. In special adolescentii sunt sensibili la acest lucru. Ei doresc sa se potrivesca tiparului si sa indeplineasca standardul stabilit astfel online. Rezultatul? Deseori, o imagine de sine negativa si inferioara. La urma urmei, toata lumea pare atat de perfecta online, incat copiii simt nevoia sa fie si ei la fel."

Cu tot caracterul nerealist al acestei lumi virtuale, nu trebuie sa devina un motiv pentru a-i interzice odraslei dumneavoastra media sociala, spune experta. "Este important pentru copilul dumneavoastra sa apartina si sa mentina contacte sociale. Ce puteti face insa ca parinte, este sa va adaptati pe parcurs si sa invatati sa interpretati corect lumea digitala."

Anticipati pericolele din media

Potrivit expertei, puteti anticipa in mod eficient pericolele din media sociala, prin a vorbi cu copilul dumneavoastra. "Intreaba-l de exemplu, daca este la fel de distractiv pe Facebook sau Instagram, precum la scoala. Nu trebuie sa intrati in detalii, ci doar sa prezentati interes. Ca parinte, ar trebui sa fii intotdeauna in modul de "intrebare". De exemplu, fa un comentariu la o fotografie pe Facebook.

Poti spune, "Wow, ce ce bine arata X pe aceasta poza!" Puteti apoi pune o intrebare de genul: "Dar x are inca cosuri?" Copilul dvs. poate apoi raspunde: "Da, dar a folosit o crema". La care puteti din nou raspunde:  "Oh, deci poti scapa de ele?" In acest fel te joci practic cu influenta mass-mediei sociale si va puteti face copilul constient de acest lucru, fara urmari negativ. Sa ramaneti pozitiv este foarte important! "

Urmareste-ti copilul din umbra

In cele din urma experta sfatuieste de asemenea parintii, ca acestia sa-si creeze un cont de social media. "Nu este bine sa lasam copiii pe o bicicleta sa mearga pe o autostrada digitala. Cu un profil puteti sa va asigurati ca stiti cum retelele sociale va influenteaza copiii. Nu trebuie sa fim prieteni cu ei, dar cel putin veti stii despre ce vorbesc!"

Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si:

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

De cativa ani buni ma tot intreb din cand in cand de ce lumea pare ca a luat-o pe o traiectorie anapoda, in ciuda descoperirilor uluitoare care se fac in foarte multe domenii, de ce oamenii, mai…

Reguli de comportament pentru parinti, pe Facebook

Reguli de comportament pentru parinti, pe Facebook

Toata ziua posteaza, dau like-uri sau fac sharing cu fisiere. Pentru a tine pasul cu copiii tai ai creat un cont si tu un cont de Facebook. Conform ultimelor cifre ale Facebook, mediul social…

Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online copilului este o realitate de care părintii trebuie sa afle inainte de a fi tarziu. Comentarii rautacioase adaugate la poze, glume proaste sau chiar injurii - fiecare din aceste…



Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.


Despre problemele ale adolescentilor

Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Cum depistati depresia la adolescenti
Cum le vorbim copiilor despre droguri?
De ce se drogheaza adolescentii?
Canabisul afecteaza creierul tinerilor
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate 

autor: A.Z. - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Internet

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII