Botezul in alte religii

Botezul in alte religii

Botezul in alte religii

Botezul, ca ceremonie de initiere in acea cultura sau rit religios se practica, sub alte forme si il alte religii.
Multe culturi practica sau au practicat ritualuri de initiere, inclusiv grecii antici, evreii, babilonienii, Mayasii, si culturile nordice. Haideti sa vedem cum se desfasoara botezul si in alte religii.

Veti citi despre botezul in alte religii, precum:

Catolicismul Gnostic si Thelema
Islam
Iudaismul
Mandaeanismul
Religii de mistere
Hinduism
Sikhism
Brahma Kumarism
Wicca

 

Catolicismul Gnostic si Thelema

Biserica Gnostica Catolica ofera Botezul oricarei persoane in varsta de cel putin 11 ani. Ceremonia se efectueaza inainte de Liturghia gnostica si reprezinta o nastere simbolica in comunitatea thelemica.

Islam

Islamul practica o serie de ceremonii, dar nici una dintre ele nu are caracterul unui ritual de initiere religioasa. Botezul crestin este contestat in Coran.

Iudaismul

Potrivit legii evreiesti, cand baietii implinesc 13 ani, ei devin raspunzatori pentru actiunile lor si devin bar mitzvah. O fata devine mitzvah bat la varsta de 12 (in majoritatea cazurilor fara un ritual religios), la evrei ortodocsi si conservatori, iar la varsta de 13 ani la evreii reformati. Inainte de a ajunge bar mitzvah, parintii copilului detin responsabilitatea pentru actiunile copilului. Dupa aceasta varsta, baietii si fetele poarta propria raspundere pentru legea iudaica, traditie, si etica, si sunt capabili sa participe la toate domeniile vietii din comunitatea evreiasca.

botez iudaism

Mandaeanismul

Mandaeanii il venereaza pe Ioan Botezatorul si practica botezului frecvent ca un ritual de purificare, nu de initiere.

Religii de mistere

In lumea greco-romana, religiile de mister au fost cele care au necesitat initierea, spre deosebire de ritualurile publice care au fost deschise tuturor. Cel mai faimos dintre misterele antice, si cel mai important din Grecia clasica, au fost Misterele de la Eleusis, ale lui Dionysos şi orfice. In perioada elenistica sub stapanirea romana, misterele lui Isis, Mithras si Cybele au fost diseminate in jurul Mediteranei si cat mai in nord in Britania Romana.
 
Apuleius, un scriitor roman din secolulal II-lea, a descris o initiere in misterele lui Isis. Initierea a fost precedata de o baie normala in baile publice si o stropire ceremoniala de preot, dupa care candidatului i-au fost date instructiuni secrete in templul lui Isis. Candidatul apoi a postit timp de zece zile, fara carne si vin, dupa care a fost imbracat in haine de in si condus pe timp de noapte in cel mai intim loc din sanctuar, unde avea loc initierea si alte detalii secrete. In urmatoarele doua zile, acesta se imbraca in robele consacrarii sale, si participa la ospat.

Hinduism

Akshara abyasam, o ceremonie de initiere educativa este tinuta pentru copiii hindusi.

Sikhism

Ceremonia de initiere Sikh dateaza din 1699, atunci cand al zecelea lider al religiei (Guru Gobind Singh) a initiat cinci fani si apoi a fost el insusi initiat de catre adeptii sai. Ceremonia de botez Sikh se numeste Amrit Sanchar sau Khande di Pahul.

Khande Di Pahul a fost initiat in vremea lui Guru Gobind Singh cand Khalsa a fost inaugurat la Sri Anandpur Sahibon de ziua Baisakhi in 1699. Guru Gobind Singh a intrebat o adunare a Sikh, cine e pregatit sa moara pentru Dumnezeu. La inceput, oamenii au ezitat, apoi un om a pasit in fata, si a fost dus intr-un cort. Dupa un timp, Guru Gobind Singh a iesit din cort, cu sange picurand de pe sabie. El a adresat din nou aceeasi intrebare. Dupa ce urmatorii patru voluntari au intrat in cort, a reaparut cu ceilalti patru, care au fost acum imbracati ca el. Acesti cinci oameni au ajuns sa fie cunoscuti sub numele de Panj Pyares. Acesti cinci au fost initiati in Khalsa prin primirea Amrit. Acestia cinci au fost: Bhai Daya Singh, Bhai Mukham Singh, Bhai Sahib Singh, Bhai Dharam Singh si Bhai Himmat Singh.

Umpland un vas de fier cu apa curata, el a continuat sa amestece cu o sabie cu doua taisuri (numita Khanda) in timp ce recita textele sacre sau banis - Japji, Jaap Sahib, Savaiyye, Chaupai si Anand Sahib. Sotia lui Guru, Mata jito (de asemenea, cunoscuta sub numele de Mata Sahib Kaur), a turnat cristale de zahar in vas, amestecand dulceata cu alchimia fierului. Cei cinci Sikh s-au asezat pe jos in jurul bolului in timp ce apa sfintita era agitata la recitarea versetelor sacre. La finalul recitarii, khande di pahul sau Amrit, nectarul nemuririi, a fost gata pentru administrare. Guru Gobind Singh le-a dat celor cinci Sikh sa bea.

Brahma Kumarism

In Brahma Kumarism, dupa o perioada de proba de 6 luni la 3 ani, sute de fete si femei virgine sunt casatorite cu Dumnezeul religiei in nunti de masa. Zestrea lor este luata de catre organizatia de care apartin, iar ele sunt de multe ori duse la mare distanta de familiile lor, probabil pentru a nu le vedea din nou.

Wicca

In Wicca (religie neopagana), un copil este tinut de catre mama si pus sub protectia Zeului sau a Zeitei, apoi stropit cu apa sau trecut peste un foc mic. Aceasta se numeste Wiccaning.

Tipareste / editeaza propria lista cu lucruri necesare pentru botez!  Apasa pe buton:

Forum de discutii despre botezul bebelusului

Botezuri, petreceri pentru copii, taiatul motului.

Botezuri, petreceri pentru copii, evenimente, sarbatori!
Sa nu uitam sa sarbatorim momentele fericite! 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII