Pentru ce să nu îți ceri scuze, ca proaspătă mămică

Pentru ce sa nu iti ceri scuze, ca proaspata mamica

Pentru ce să nu îți ceri scuze, ca proaspătă mămică

Esti mamica si printre multele lucruri cu care trebuie sa te descurci, exista nenumarate situatii in care te poti gasi, care te pot pune intr-o situatie jenanta, stanjenitoare. Dar... iata pentru ce nu trebuie sa iti ceri scuze.

Ai născut de puțin timp
Că plângi din orice
Că lași urme ude pe orice tricou
Că nu ești în dispoziția necesară primirii musafirilor
Nu ezita să ceri tuturor celor care îl ating să se spele pe mâini
Că simți nevoia unei a doua păreri medicale
Că libidoul tău e doar un termen din dicționar
Că nu asculți de sfaturile soacrei
Că e dezordine în casă
Că îl cântărești în fiecare zi
Că pui întrebări pe care mămicile cu experiență le găsesc penibile

Ai născut de puțin timp, te bucuri de deliciile maternitatii

Totul e exact așa cum te asteptai, deja nu mai poti concepe viata fara mogaldeata care-ti umple zilele si noptile de fericire. Sau poate ca, in cazul tau, teoria era una, iar practica e cu totul alta. Poate ca ai citit constiincioasa tot ce ti-a picat sub ochi cu privire la sarcina, nastere, lauzie si ingrijirea copilului. Poate ai luat notițe în timpul discuțiilor cu mamele cu experiență. Poate ai participat implicată la toate discuțiile de pe forum, în ideea de a nu fi luată prin surprindere, pentru a face totul ca la carte.

Realitatea cu care se confruntă proaspetele mămici după naștere poate fi semnificativ diferită de ideile de dinaintea marelui eveniment. Sigur că știi teoretic ce se va întâmpla, însă dacă nu ai fost confruntată direct cu situația, e greu de anticipat reacția ta la marile schimbări aduse de naștere, la modificarea drastică a programului de somn, la avalanșa hormonală, la refacerea fizică a corpului după travaliu și naștere.

Printre multele lucruri cu care trebuie să te descurci, există nenumărate situații în care te poți găsi, care te pot pune într-o situație jenantă, stânjenitoare. Ele sunt însă consecințe firești ale noului tău statul de mămică, unele au o explicație fiziologică, altele țin de confortul tău psihic și de asigurarea unui ambient în care tu, ca proaspăt părinte, să te simți pe tine și pe copilul tău în siguranță.

Pentru ce nu trebuie, niciodată, să-ți ceri scuze sau să dai explicații?

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că plângi din orice

Orice mamă își amintește perioada de început, când sensibilitatea o lua razna și hormonii își făceau de cap ca urmare a enormei schimbări datorate nașterii. Simte-te liberă, așadar, să plângi că plânge bebelușul, că a reușit să-și țină căpșorul, că te-a prins de deget, că ai văzut un bebe frumos în cărucior, că ai văzut o reclamă la pampers și, în general, pentru orice motiv. Nu e nevoie să dai explicații de genul  ”știi, plâng pentru că sunt sensibilă acum” sau ”plâng pentru că bebelușul acela semăna cu al meu”. Ar trebui să fie evident pentru oricine că e o perioadă cu o imensă încărcătură emoțională. Așadar, dă apă la șoricei fără să-ți faci o problemă suplimentară din asta.

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că lași urme ude pe orice tricou

Ai născut de curând, da? Alăptezi, nu? Nimic mai firesc decât ca, din sâni, să se prelingă picături de lapte când sunt prea plini sau brusc, când îl auzi pe bebe plângând. Sigur că e normal să-ți iei niște măsuri de protecție, în special când ieși din casă, sub forma tampoanelor pentru sâni din comerț. Însă dacă se produce incidentul, nu fă un capăt de lume, nu te simți vinovată și nu-ți cere scuze. Fă haz de situație, fii pregătită să ai un sutien / tricou de schimb, și fii mândră că-i poți oferi puiului tău un cadou de preț, laptele matern.

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că nu ești în dispoziția necesară de a primi musafiri

Când ești panicată de orice mișcare a bebelușului, când ți s-a terminat pachetul cu șervețele, te doare tăietura cauzată de epiziotomie și toate în casă sunt vraiște, probabil ultimul lucru de care ai avea nevoie este o avalanșă de prieteni, colegi de serviciu, vecini, mătuși, cumnate, nepoți și veri prin alianță care să vină ”să vadă copilul”. Știți ceva? S-au inventat pozele, skype-ul, mesajele instant. Nu te jena să le-o retezi scurt în cazul în care fac aluzii la o iminentă venire în vizită. Nu te justifica prea mult, spune doar ”simt că e prea devreme acum, încă nu suntem pregătiți” și punct. Gândește-te în primul rând la expunerea copilului, cu un sistem imunitar fraged, atâtor indivizi care pot fi purtători de viruși și bacterii dăunătoare. Și, în strânsă legătură cu asta...

De citit pe larg: Cum trisezi cand esti mamica: 10 situatii in care am facut-o

Ai devenit mămică? Nu ezita să ceri tuturor celor care îl ating pe bebe să se spele pe mâini

Nu simți că poți fi catalogată drept fițoasă, exagerată sau ciudată. Este absolut firesc ca toți cei care intră în contact cu un bebeluș nou-născut să se spele temeinic pe mâini. Nu e nevoie să-ți ceri scuze pentru un gest care ar trebui să vină reflex din partea lor. În parc, nu permite străinilor să-i atingă obrajii sau mâinile, oricât de sinceră ar fi admirația lor pentru drăgălășenia celui mic. ”Își duce mâinile în gură, vă rog să nu-l atingeți”. Spune politicos mătușii, obișnuită poate cu alte concepții despre igienă: ”haideți să vă arăt unde să vă spălați pe mâini”. Scurt. Nu accepta părerile așa-zis naturaliste”, care zic să nu ții copilul într-un glob de cristal și să îl lași să intre în contact cu microbi și viruși ”să-și facă imunitate”. Asta vine mai încolo. Acum e momentul precauției iar tu, ca mamă, ești responsabilă pentru asta. De ce ți-ar fi jenă?

De citit: Mamele au 42 de sarcini zilnice

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că simți nevoia unei a doua păreri medicale

Proaspetele mămici au îngrijorarea scrisă în fișa postului. E firesc să fii super-precaută, mai ales dacă nu ai o istorie îndelungată cu medicul celui mic. E firesc să iei lucrurile critic și să simți nevoia unei confirmări. Cu siguranță că medicul este specialistul care știe din surse sigure tratamente, diagnostice și remedii. Nu se pune în discuție să năvălești în cabinet și să-i spui ”am citit eu pe net că....” Însă de multe ori medicii sunt adepți ai diverselor abordări medicale. Dacă medicul ți-a prescris pentru a treia oară antibiotic ”preventiv” pentru roșu în gât, nu te simți vinovată dacă mai ceri o a doua opinie. Poate că în final antibioticul este realmente necesar, dar e mai sigur să ai o confirmare.

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că libidoul tău e doar un termen din dictionar

Viața ta se măsoară, în ultimele luni, în intervale dintre alăptări, schimbat scutece, eructat, legănat. Trezirile dese din timpul nopții, inevitabila privare de somn, schimbarea bruscă și radicală a stilului de viață, necunoscutul, lipsa experienței practice și stresul iși spun cuvîntul. În plus, burta îți atârnă, cicatricea de la cezariană nu este pe deplin vindecată, sânii picură lapte și tu n-ai mai avut o coafură decentă de luni de zile: te simți oricum, numai sexy și dornică nu. În acest context, să faci sex ar fi cam ultimul lucru la care te-ai gândi când bebelușul doarme, în sfârșit. Mai degrabă ți-ar provoca un orgasm o baie lungă și odihnitoare sau un somn adânc de două ore legate. Nu te scuza și nu inventa migrene: spune adevărul. N-ai chef și n-ai energie. Lucrurile se vor schimba odată cu adaptarea la noile condiții.

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că nu asculți de sfaturile soacrei

Sensibil subiect. Indiferent dacă soacra e din categoria ”poamă acră” sau dacă, dimpotrivă, aveți o relație excelentă, creșterea și educarea copilului este responsabilitatea ta și a soțului tău. Ascultă politicos ce are de spus, dar fă exact cum considerați voi că e mai bine. Evident că soacra (mama, mătușa, vecina etc) nu sunt rău intenționate și vor să-și dovedească implicarea și sprijinul. Doar că ceea ce era valabil odată în ce privește creșterea copiilor s-a schimbat. Nu înfășa copilul ca pe un cârnat ”să aibă picioarele drepte”, nu-i pune căciula în cap în casă / în parc la 20 de grade, nu-i da sarmale la patru luni că ”poftește”. Nu te simți vinovată că nu faci ca ea, nu ești datoare nimănui cu explicații. Nu-ți cere scuze că ai ideile proprii, că te-ai informat și că aplici măsurile corecte.

De citit, ca merita: 80 de sfaturi si invataturi de la babe

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că e dezordine în casă

Indiferent cât de maniacală ai fi fost cu ordinea înainte de nașterea copilului, evenimentul cu pricina ți-a transformat căsuța ta în care fiecare lucrușor avea locul lui bine stabilit într-un haos pe care nu l-ai fi anticipat. Pregătește-te să găsești lucrurile bebelușului în cele mai neașteptate locuri: bavețica la sutienele tale, zornăitoarea în ghiveciul cu flori și suzeta lui în sertarul cu tacâmuri. Asta să nu mai spui nimic de hainele care zac peste tot, aruncate de-a valma, așteptându-și rândul la împachetat și pus în dulap. Musafirii neprevăzuți știu (probabil) că ai copil mic, ce înseamnă asta în managementul administrării unei locuințe și că nu, nu ești nicidecum o lenesă și o neglijentă. Iar dacă nu știu asta, ghinion. Nu e cazul să le expui tu cum stau lucrurile.

De citit: Cum sa faci rost de timp pentru tine (sfaturi pentru proaspete mamici)

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că îl cântărești în fiecare zi

Am mai spus că îngrijorările sunt un „must”, da? În topul îngrijorărilor unei mame este obsesia – întemeiată pe motive reale sau nu – că nu mănâncă copilul. Începe din primele zile de viață, când alăptarea este anevoioasă și greu de deprins și se termină... mult după ce se-nsoară flăcăul. În aceste condiții, multe mămici se simt în siguranță dacă au o dovadă certă că da, mănâncă, nu va muri de inaniție și nici nu e în afara graficului. Cântarul le poate oferi această garanție. Știi prea bine că nimeni nu recomandă cântăritul zilnic al bebelușului, și că sunt alți factori care ilustrează o alimentație normală. Dar dacă un plus de câteva zeci de grame te face să te simți în siguranță și-ți certifică eforturile, nu e nevoie să te scuzi că o faci.

Ai devenit mămică? Nu-ți cere scuze că pui întrebări pe care mămicile cu experiență le găsesc penibile

”E normal să nu eructeze la fiecare masă?” ”De ce are băiețelul meu erecție?” ”De ce are pielea moale în creștetul capului?” ”De ce nu i-au tăiat tot buricul?” Nicio întrebare nu este prea penibilă pentru a o adresa. Nu trebuie să te simți stânjenită că nu știi că scaunul bebelușilor alăptați diferă de cel al bebelușilor crescuți cu lapte praf, și nici că șase scaune pe zi la bebelușii alăptați nu e motiv de mers la urgență. Secretul? Întreabă. Ce se poate întâmpla în afară de a primi răspunsul (și eventuale zâmbete la întrebarea cu buricul)? În niciun caz nu trebuie să te scuzi, ci să ai  atitudinea corectă, aceea de a fi dispusă să te informezi. Nu-și face griji, toate mămicile acelea atotștiutoare din parcuri au fost odată niște proaspete mămici cu multe întrebări și necunoscute.

Așa că, indiferent cât de dificilă ți s-ar părea acum meseria de mamă, nu-ți fă griji prea multe despre ce cred ceilalți. Este important ca tu să știi că ai luat decizii informate și chibzuite; nu e nevoie de explicații și nici de justificări inutile.

De citit si: Mamici perfecte nu exista 

Despre meseria de mama, merita citit si:

Ce fel de mamă ești? Fiecare mamă este UNICĂ. Imbrățișează stilul tău de parenting și amintește-ți că ești o MAMĂ BUNĂ

Ce fel de mamă ești? Fiecare mamă este UNICĂ. Imbrățișează stilul tău de parenting și amintește-ți că ești o MAMĂ BUNĂ

Ce fel de mamă ești? Una dintre cele mai mari frustrări pe care o mama le poate simti este ne-increderea in abilitatile ei ca părinte, drept urmare poti trăi cu un mare semn…

30 de lucruri pe care le afli numai DOAR după ce devii mămică

30 de lucruri pe care le afli numai DOAR după ce devii mămică

Ideea că un copil îți schimbă complet viața nu este deloc exagerată. Atunci când devii mamă, începi să ai alte priorități, să vezi…

Mamele au 42 de sarcini zilnice iar tati ar face bine sa preia ceva de pe lista

Mamele au 42 de sarcini zilnice iar tati ar face bine sa preia ceva de pe lista

Mama fiind nu iti este intotdeauna usor. Spalatul hainelor, deciderea rapida a unui meniu zilnic pentru sot si copii, mentinerea cureteniei in casa si asa mai departe. Uneori listele par fara sfarsit.…

De acelasi autor:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Femeia la volan: cu sinceritate, faruri si mai putine prejudecati
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi

Forumuri interesante de discutie la care te invitam si pe tine.

 Primele 365 de zile si nopti din viata de mama - sau primul an din viata bebelusului tau si primul an din meseria de mamica.

Parintii intreaba, parintii raspund!In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: redactor Desprecopii:  Nana - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com(c) 2023    

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII