Nestle lanseaza programul de nutritie in Primele 1000 de zile: Nestle Incepe Sanatos. Creste Sanatos

Nestle lanseaza programul de nutritie in Primele 1000 de zile: Nestle Incepe Sanatos. Creste Sanatos

Nestle lanseaza programul de nutritie in Primele 1000 de zile: Nestle Incepe Sanatos. Creste Sanatos

Bucuresti, 08 septembrie 2015: Primele 1000 de zile, de la conceptie, pana la varsta de 2 ani, sunt definitorii pentru dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult, nutritia fiind un element esential in aceasta perioada.
Tema: Alimentatia intre 1-3 ani | Subiecte tratate: nestle, program de nutritie, Primele 1000 de zile, Nestle Incepe Sanatos. Creste Sanatos, copii

Nestle lanseaza programul de nutritie in Primele 1000 de zile:
Nestle Incepe Sanatos. Creste Sanatos

Bucuresti, 08 septembrie 2015: Primele 1000 de zile, de la conceptie, pana la varsta de 2 ani, sunt definitorii pentru dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult, nutritia fiind un element esential in aceasta perioada.

Un studiu desfășurat de Nestle și GFK România a evidențiat gradul scăzut de informare a părinților din România cu privire la importanța unei alimentații corecte a copiilor și faptul că obiceiurile alimentare ale copiilor nu sunt portivite vârstei: 70% dintre copiii de 1-3 ani din România mănâncă alimente nepotrivite vârstei lor, diversificarea alimentaţiei sugarilor începe, de obicei, mai devreme de 4  luni și doar 26% dintre copiii de 1-3 ani sunt hrăniți cu lapte adaptat nevoilor nutriționale specifice vârstei.

Medicii specialiști sunt de părere că, în primele 1000 de zile, au loc schimbări majore în dezvoltarea copiilor, adevărate miracole, cu impact pentru tot restul vieții și care pot fi influențate, în principal, printr-o alimentație corectă.

Dezvoltarea fizică este cea mai accelerată în primii 2 ani de viață, copiii dezvoltându-se de la o celulă la 500 de trilioane de celule, își triplează greutatea de la naștere până la 1 an, iar în înălțime cresc in medie câte 2 centimetri în fiecare lună.

În primii 2 ani de viață, copiii au nevoi nutriționale mult mai mari decât adulții pentru că au un ritm de creștere accelerat: organismul lor cere de 4 ori mai mult fier și de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A și C. În același timp, stomăcelul lor reprezintă doar 20% din capacitatea gastrică a adultului, ceea ce ne avertizează să avem grijă ca meniul celor mici să nu fie același cu meniul adulților. Organizatia Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar diversificarea nu trebuie începută mai devreme de 4-6 luni pentru că doar atunci este pregătit organismul să primească alte alimente decât lapte. Alimentele cu care se recomandă să se înceapă diversificarea sunt: legumele și fructele pentru un aport suficient de minerale si vitamine și, treptat, alimente care conțin proteine”, declară dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Spitalul Medicover.

Dezvoltarea cognitivă este considerată cea mai fascinantă de către specialiști. S-a demonstrat că micuții dobândesc până la 80% din capacitățile cognitive în primele 1000 de zile, învață aproximativ 900 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, iar mărimea creierului se triplează de la naștere până la 2 ani.

“Dezvoltarea creierului, cât și dezvoltarea cognitivă încep în uter, din luna a patra de sarcină când, cei mai mulți neuroni sunt formați și vor continua să supraviețuiască până spre finalul vieții. Diversificarea alimentelor și obiceiurile alimentare au un rol important în dezvoltarea cognitivă a micuților, de aceea, momentul mesei este despre explorare și plăcere, nu despre disciplinare și curățenie. Un lucru bine de știut pentru părinți este că mesele de diversificare sunt, pentru copii, momente de cunoaștere a lumii. Îi ajută în dezvoltarea limbajului prin exersarea musculaturii faciale și a limbii, și sunt primii pași în dezvoltarea abilităților de scriere prin manipularea mâncării și prin semnele pe care le face cu lingura sau cu mâna”, spune psihologul Bogdana Bursuc.

Bebelușii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil să îi protejeze, fiind nevoie de aproape 2 ani pentru ca acesta să se maturizeze și să funcționeze corespunzător. S-a dovedit că alimentația reprezintă un element esențial în procesul de maturizare, influențând, astfel, protecția naturală a copilului împotriva infecțiilor și a alergiilor.

Una dintre cele mai comune manifestări ale unui sistem imunitar care nu este dezvoltat corespunzător sunt alergiile, 1 din 3 copii din Europa având istoric familial de alergii. Factorii de risc în dezvoltarea alergiilor sunt dezvoltați în timpul sarcinii și, ulterior, odată cu începerea diversificării mai devreme de 4 luni, influențați de  introducerea laptelui de vacă în alimentația copiilor sau de o alimentație săracă în omega 3. Pericolul pe care părinții nu îl iau în serios este reprezentat de complicațiile care pot fi produse de alergii: până la 66% dintre sugarii cu dermatită atopică pot dezvolta boli ale aparatului respirator superior și până la 50% dintre aceștia pot dezvolta, ulterior, astm alergic”, este părerea Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.

Impactul major al programării metabolice în primele 1000 de zile a fost recent descoperit de specialiști, aceștia susținând că alimentația din perioada sarcinii și din primele luni de viață are un impact de durată asupra riscului de îngrășare, de apariție a obezității și, implicit, a unor boli influențate de stilul de viață, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau ateroscleroza.

“Un studiu desfășurat anul trecut în România de către Insitutul Național de Sănătate Publică a arătat că un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Este o cifră care va crește în viitor dacă gradul de educare a părinților cu privire la nutriția copiilor rămâne același. Problemele de greutate la școlari și preșcolari își au originile în primii ani de viață, în alimentația nepotrivită pe care o primesc copiii. Aportul crescut de proteine, introducerea hranei solide mult prea devreme sau mesele în exces sunt principalele greșeli pe care părinții le fac în primele 1000 de zile, cu impact negativ ulterior, asupra greutății”, spune Șef Lucr. Dr. Tudor Pop, Secretar Administrator al Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.

Nutriția adecvată vârstei are un rol major în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar primele 1000 de zile sunt cele mai importante reprezentând ocazia unică de a pune bazele unui viitor sănătos.

Nu e ușor să fii părinte și pentru că îmi doresc să fac totul bine pentru copilul meu, am decis să mă implic într-o campanie de nutriție care acoperă toate etapele dezvoltării celor mici. Totodată, am un mare respect pentru medici și cred că dincolo de instinctul matern, medicul specialist este cel care știe cel mai bine ce să recomande pentru micuțul meu. La mine pe blog s-a format o comunitate strânsă de mămici și pentru că au încredere în mine, îmi doresc să fiu o sursă credibilă și serioasă de informații și să le răspund mereu la întrebări cu păreri avizate”, declară Dana Rogoz, ambasadorul campaniei Nestle Începe Sănătos. Crește Sănătos.

***

Despre campania Nestle Începe Sănătos. Crește Sănătos:
Campania Nestle Începe Sănătos. Crește Sănătos 2015-2016 este o continuare a celei demarate de Nestle în 2010, cand s-a desfășurat și un studiu cu privire la alimentația sugarilor și a copiilor mici din România. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 615 mămici cu copii până în 3 ani, care nu mai sunt alăptați exclusiv la sân.

Rezultatele studiului au scos la iveală gradul scăzut de informare a părinților cu privire la importanța unei nutriții corecte, care să pornească odată cu sarcina mamei și să cuprindă cel puțin primele 1000 de zile, și nevoia constantă a unui program de educare în această direcție.

Campania este susținută de o platformă dedicată:

www.nestlebaby.ro/primele-1000-de-zile, un hub de informare pentru părinți, cu articole educaționale, interviuri și păreri ale medicilor cu privire la 1000 de zile. Tot în cadrul campaniei, a fost lansată și aplicatia de monitorizare a cresterii copilului, disponibilă pe Android și IOS.

În perioada octombrie 2015 – decembrie 2016, vor fi oganizate, lunar, cursuri de alimentație sănătoasă pentru părinți, în parteneriat cu farmaciile BebeTei și, trimestrial, cursuri de gătit pentru părinții care îi vor ajuta să transforme masa bebelușului într-un prânz/o cină pentru toată familia.

Campania se desfășoară în parteneriat cu: Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică și de Farmacia BebeTei.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Bianca Severin: bianca_severin@mccannpr.ro; 0725.346.009

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Ultimile 1 comentarii
Trimis de ana

Mi se pare cel putin ciudat ca Nestle sa vorbeasca de nutritie sanatoasa. Azi maine o sa auzim si de regimul de slabit de la Mc Donalds. Ipocrizie

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.