5 greseli de evitat atunci cand ajuti copilul la teme

5 greseli de evitat atunci cand ajuti copilul la teme

5 greseli de evitat atunci cand ajuti copilul la teme

Iti ajuti copilul la temele pentru acasa?

Evita aceste greseli pe care le fac unii parinti si invata ce sa faci in schimb pentru a obtine cele mai bune rezultate din timpul pentru teme petrecut cu al tau copil.

Greseli ce privesc temele scolare si pe care trebuie cu siguranta sa le eviti

Iti ajuti copilul la temele scolare? Evita aceste greseli!

Multi dintre parinti sunt ingroziti de timpul necesar temelor si de frustrarea pe care o pot aduce. Ne intrebam adesea daca se merita sa acordam timp temelor, sau daca cei mici folosesc in mod eficient potentialul temelor pentru acasa.

Greseli de evitat atunci cand ajuti copilul la teme

Cu totii ne dorim ca timpul de teme sa fie cat mai productiv si linistit posibil.

Vezi daca poti observa aceste cinci greseli pe care parintii le-ar putea face in timpul temelor.

#1: Nu lasi profesorul copilului sa-i observe greselile.

Sa presupunem ca treci cu copilul pas cu pas prin fiecare intrebare a temei pentru acasa. De exemplu, cu problemele de matematica, il ajuti sa numere pe degete pentru a obtine raspunsul corect. Si faci asta pentru fiecare intrebare, astfel ca, in momentul in care ati terminat, toate raspunsurile sunt 100% corecte.

Acum imagineaza-ti ca esti profesorul sau. Vezi o foaie de lucru de matematica cu toate raspunsurile corecte. Fara urme de radiera, fara semne de efort nici un model de raspunsuri gresite. Un alt scris de mana decat cel al copilului tau, tema ar putea arata ca si cum ar fi facut-o un adult.
Ai putea vedea de ce profesorul copilului nu are un model standard pentru modul in care el face tema. Ea, profesorul, nu va sti daca elevul a inteles tema sau s-a luptat cu exercitiile.

Fara a mai mentiona faptul ca nu ar trebui sa-ti ajuti niciodata copilul la teme, insa cateva strategii noi ar putea include urmatoarele idei:

Ghideaza-ti copilul la primele cateva probleme, apoi lasa-l pe el singur sa le incerce pe celelalte.
Nu-i corecta greselile, lasa asa cum sunt raspunsurile gresite.
Scrie-i un mesaj profesorului in care sa ii transmiti nivelul de dificultate al temei. Eu am scris totul, de la ‘usor’, la ‘provocator’ si ‘perfect’.
Atunci, profesorul copilului tau ar putea vedea ce abilitati trebuiesc imbunatatite si peste care poate trece mai departe.

Asigura-te asadar ca tema pentru acasa este privita in mod serios de catre copil si ca isi face munca. Coiii  nu vor invata daca nu gandesc ei insisi si daca nu vor face propriile lor greseli. Parintii pot face sugestii si sa ajute cu indrumari, insa este datoria unui copil sa invete.

#2: Facerea temelor la momentul nepotrivit.

Momentul in care copilul tau isi face temele poate face diferenta intre o treaba bine facuta si una care nu este bine facuta. De exemplu, efectuarea temelor intr-o camera cu zgomot o vor distrage si nu ii va permite sa se concentreze. Daca fratii sunt galagiosi sau televizorul este deschis, gaseste o alternativa mai buna.
Sau poate copilul tau se simte obosit ori flamand. Aceste conditii vor face dificila concentrarea ei. Sau poate ca este inca intr-o stare de spirit prea jucausa. Prostioarele ei o tin departe de concentrarea asupra sarcinilor pe care le are de facut. Cel mai bine este sa amani temele pana la momentul potrivit.

#3: Sa nu ai un loc special pentru teme.

La fel cum copilul tau are un pat pentru dormit, ar trebui sa aiba si un loc pentru teme si studiu. Scrisul este mult mai usor de facut stand la o masa, decat intins pe podea. Sa aiba un  loc stabil il va face sa se minta mandru de munca sa si va sti unde sa mearga pentru a o face.
Fie ca este un birou, o masuta sau un ascunzis, creeaza un spatiu care incurajeaza efectuarea temelor. Aprovizioneaza-ti casa cu materialele necesare pentru teme. De cateva ori, noi a trebuit sa improvizam deoarece tema necesita materiale pe care nu le aveam la indemana. Acum stim sa ne aprovizionam cu elementele de baza: culori, creioane colorate, foarfece, lipici si radiere.

#4: Tratarea temei ca pe o pedeapsa.

Tema nu este nimic mai mult decat practica. O sansa de a continua sa inveti si sa reactualizezi ceea ce tocmai ai invatat. Modul in care ne exprimam cu privire la teme poate face toata diferenta in atitudinea copiilor nostri fata de ele. De exemplu, spunand “Fa-ti temele acum ca sa poti scapa de ele”, arati ca temele sunt o sarcina plictisitoare prin care trebuie sa treaca. Ce ar fi daca, in schimb, ai aborda temele ca pe ceva necesar si in acelsi timp benefic? Poate ca ar putea reprezenta chiar ceva care va leaga si la care lucrati impreuna.

Ia in considerare de cat de mult timp ai nevoie la teme, comparativ cu celelalte aspecte ale vietii tale. Programul tau ocupat face imposibila penetrarea sa? Ia in considerare reducerea activitatilor copilului tau.
Iar daca volumul de munca este inca prea mare, este timpul sa te adresezi profesorului copilului. O regula buna este de 10 minute de teme pe zi pentru fiecare clasa. Deci daca fetita ta este in clasa a doua, atunci ar trebui  sa faca teme aproximativ 20 de minute, si nu mai mult. Un elev de liceu poate face aproximativ doua ore de lucru acasa.

#5: Sa devii frustrat pe copilul tau.

Pentru multi parinti, temele reprezinta o relatie de dragoste/ura. Pe de o parte, stim ca sunt importante. Pe de cealalata parte, reprezinta o sursa de prea mult stres. Problemele par sa nu se sfarseasca. Poate ca al tau copil nu ia temele in serios.

Nu fa comparatii in mintea ta si nu te gandi la cum fac elevii teme in zilele acestea, comparativ cu modul in care se faceau pe cand erai tu elev.

pentru tine, ca parinte, ai grija de modul in care reactionezi. Frustrarea fata de copilul tau nu rezolva nimic. Pentru ca temele vor continua si gandeste-te in perspectiva. Poate ar trebui sa faceti temele intr-un alt moment in care el nu este atat de obosit. Sau ia o pauza si lasa un alt adult sa preia comanda. Pierzandu-ti rabdarea, faci dificil ca el sa vada temele ca pe o activitate satisfacatoare sau sa culeaga toate beneficiile sale.

Concluzie despre temele pentru acasa

Iata ce ne spune un tatic de la Desprecopii - pe forumul parintilor:

Pana acum, temele pentru acasa au o experienta placuta pentru mine si copilul meu. Ne ocupam de ele seara, impreuna  - in timp ce ne intaream relatia unul cu celalalt. Am incarcat mereu sa gasim un loc linistit al casei  - in camera lui. Fac tot ce pot ca sa nu ma enervez, (desi nu pot spune ca am un record perfect!). Temele nu ar trebui sa reprezeinte o lupta intre parinte si copil, ci momentul in care ne bucuram unul de compania celuilalt. Chiar si in timp ce recapitulam in plus.

Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)

Dragi parinti, voi ati remarcat cate teme pentru acasa are copilul vostru de cand este adolescent?

Al meu are saptamanal de pregatit eseuri, documentari, exercitii interminabile la matematica, ecuatii la chimie, planse pentru anatomie, grafice despre clima si planete la geografie. Plus teme imposibile la arta. Desene de imparati romani, incercari stangace (si imposibile) de a reproduce mainile eroilor lui Da Vinci si altele... citeste in continuare care este schema secreta a parintilor cand vine vorba despre temele pentru acasa.

Tot despre temele pentru acasa, merita citit si

Cum sa-ti convingi copilul sa-si faca temele de vacanta?
Cum sa-ti ajuti copilul la teme
 Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2017. Referinte: Journal of Applied Psychology 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII