Copiii nascuti toamna: de ce au o afinitate pentru sport

Copiii nascuti toamna: de ce au o afinitate pentru sport

Copiii nascuti toamna: de ce au o afinitate pentru sport

Se pare ca pentru copiii nascuti toamna, sportul poate aduce mai multe rezultate frumoase. Iata de ce copiii nascuti toamna au o afinitate pentru sport si cum influenteaza Vitamina D sanatatea lor.

- despre copiii nascuti toamna si legatura lor cu sportul, veti citi
Copiii nascuti toamna sunt mai buni la sport
Copiii nascuti toamna se bucura de un avantaj fizic
Avantajul autumnal
Vitamina D - vitamina sanatatii
Despre vitamina D si sanatatea copilului
Despre cum stimulam copilul sa faca sport
Despre horoscopul copiilor nascuti toamna 

Copiii nascuti toamna sunt mai buni la sport

Un studiu facut la o universitate din Marea Britanie a evidentiat ca acei copii nascuti tomana sunt mai buni la sport.

Astfel, copiii nascuti in lunile noiembrie si octombrie sunt intr-o forma fizica mai buna, sunt mai puternici si mai robusti decat cei nascuti in celelalte 10 luni ale anului, in special fata de cei nascuti in lunile aprilie si iunie, sustine un studiu recent realizat de unul dintre principalele centre britanice specializate in activitatea fizica a preadolescentilor si adolescentilor. Si, iata ca si Nadia Comaneci, sportiva celebra a Romaniei - e nascuta toamna, mai precis in luna noiembrie.

Copiii nascuti toamna se bucura de un avantaj fizic

Potrivit unui studiu realizat de Dr. Gavin Sandercock de la Centrul pentru Stiinta Sportului si Miscarii de la Universitatea Essex, Marea Britanie, copiii nascuti toamna se bucura de un "avantaj fizic clar" prin comparatie cu colegii lor de clasa.

Cercetarea s-a facut pe un esantion de 8.550 de fete si baieti cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani de la 26 de scoli publice. Toti copiii au fost testati intre 2007 si 2012 luand in calcul 3 coordonate diferite ale conditiei fizice: rezistenta, putere de prindere si putere partii inferioare a corpului. Rezultatele arata ca luna de nastere a copilului poate sa duca la diferente "semnificative" la nivelul conditiei fizice cardiovasculare, a fortei musculare si a capacitatii de accelerare, toate trei indicand cat de buna este o persoana la activitati fizice.

Per total, copiii nascuti in noiembrie sunt in cea mai buna forma fizica, testele indicand ca sunt cei mai rezistenti si cei mai puternici, iar in ceea ce priveste robustetea se claseaza pe locul secund. Cei nascuti in octombrie sunt intr-o stare fizica aproape la fel de buna, fiind pe primul loc la robustete si pe locul 3 la putere, copiii nascuti in luna decembrie plasandu-se si ei aproape.

Decalajul de capacitate fizica intre copiii din aceeasi clasa, insa nascuti in luni diferite, a fost in unele cazuri foarte mare. "Spre exemplu, am constatat ca un baiat nascut in noiembrie poate sa alerge cu cel putin 10% mai repede, sa sara cu 12% mai sus si sa aiba cu 15% mai multa putere decat un copil de aceeasi varsta nascut in aprilie. Acesta poate fi un avantaj fizic imens", a aratat Sandercock.

Astfel de decalaje ar putea decide in cele din urma cine devine un atlet de top pentru ca, asa cum arata studiul, "selectia in sporturile de elita poate depinde adesea de marje sau diferente foarte mici in performantele fizice ale unei persoane".

Studiul, care a fost publicat in Jurnalul International de Medicina Sportiva din Mare Britanie, a constatat ca, atunci cand sunt combinate rezultatele pentru cele 3 coordonate ale conditiei fizice, copiii nascuti in aprilie sunt cei mai putin in forma, urmati de cei nascuti in iunie.

Avantajul autumnal

Rezultatele par sa indice ca elevii nascuti in primele luni ale anului scolar se bucura de un dublu "avantaj autumnal" - deja se stie ca au un avantaj academic, iar acum se pare ca sunt mai bine dotati si pentru sporturi. Autorii studiului cred ca cea mai probabila explicatie este expunerea mai mare la soare in timpul lunilor de vara, in ultimul trimestru de sarcina, si implicit expunerea copiilor la un nivel mai mare de vitamina D - "vitamina soarelui" asociata cu numeroase beneficii de sanatate.

Vitamina D - vitamina sanatatii

Diferentele sezoniere in concentrarea intrauterina de vitamina D pare cea mai plauzibila varianta, sustin specialistii. John Steele, directorul executiv al Youth Sport Trust, sustine ca un factor important al dezvoltarii sportive il reprezinta si felul in care copiii iau cunostinta de activitatile sportive.

"Copiii care au o prima experienta de inalta calitate, care le dezvolta cunostintele fizice, sunt cei care vor fi mai agili, mai echilibrati, vor avea o mai buna coordonare si este probabil sa se bucure de activitatile fizice si sa exceleze la sport pe masura ce cresc", a declarat John Steele.

UK Sport nu a putut sa precizeze daca un numar disproportional de mare dintre cei 1300 de atleti din 47 de domenii sportive pe care ii finanteaza sunt nascuti in noiembrie sau octombrie.

Un reprezentant al UK Sport, Natalie Dunman, arata ca, desi diferentele evidentiate de studiu apar in cazul adolescentilor care concureaza in competitii de juniori, acestea dispar pana in momentul in care sportivii participa la competitii de adulti.

"Daca ne uitam la atletii de elita, sunt multi factori care contribuie la formarea unui campion, iar munca noastra nu a dat la iveala nimic care sa sugereze ca luna nasterii ar fi unul dintre ingredientele cheie", a declarat Natalie Dunman.

Despre vitamina D si sanatatea copilului, mai cititi:

Carența de vitamina D afectează grav sănătatea copiilor
De ce avem nevoie de vitamina D?
10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti

 

Despre cum stimulam copilul sa faca sport, cititi

Cum ne ajutăm copilul să piardă din greutate
Incurajeaza-ti copilul sa practice sportul in siguranta!
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde

Despre horoscopul copiilor nascuti toamna, cititi


Copilul Balanta: Septembri 23 - Octombrie 22
 


Copilul Scorpion: Octombrie 23 - Noiembrie 21


Copilul Fecioara: August 23 - Septembrie 22
 

 ➡️ HOROSCOPUL COPIILOR AICI ➡️

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023
referinte: International Journal of Sports Medicine, UK; The Guardian

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII