Cum crestem un copil creativ: 10 sugestii de incurajare a gandirii creative

Cum crestem un copil creativ: 10 sugestii de incurajare a gandirii creative

Cum crestem un copil creativ: 10 sugestii de incurajare a gandirii creative

Copiii au o creativitate nativa insa pe masura ce cresc isi pierd mult din aceasta calitate. Creativitatea este insa calitate care sta la baza sucesului pentru afaceri, arta, politica si alte domenii de aceea, e bine sa ne incurajam copilul sa gandeasca creativ.

Cu cât îţi încurajezi mai mult copiii  să folosească mai multe idei din mintea lor pentru a gândi mai creativ, cu atât este mult mai probabil să creşti copii deosebit de creativi.
Iată
zece sugestii pentru creşterea si încurajarea și creativității copiilor tăi.

Un copil creativ inseamna o minte creativa

Dacă intelegi ce inseamna creativitatea si aceasta calitate este importantă pentru tine, vei dori ca si copilul tau sa aiba o minte creativa. Ca părinte (sau profesorr) poţi face multe pentru a te asigura că ai tăi copii își mențin și își dezvoltă mintea creativă.

Cercetarea demonstrează că din pacate, copiii își pierd rapid abilitățile de gândire creativă pe măsură ce cresc. Mai mult, până când copiii ajung la adolescență, modul în care ei gândesc este în mare măsură stabilit. Cu cât îţi încurajezi mai mult copiii  să folosească mai mult din mintea lor pentru a gândi mai creativ, cu atât este mult mai probabil să creşti copii deosebit de creativi.
Iată sugestii pentru încurajarea și menținerea creativității copiilor tăi

Răspunde întrebărilor cu întrebări.

Copiii pun multe întrebări. Ca părinți, avem tendința de a le da răspunsuri directe. "Ce înseamnă nevertebrate?" Un copil ar putea întreba în timp ce vizionează un documentar de televiziune. Un răspuns tipic al părintelui este: "Înseamnă un animal care nu are o coloană vertebrală". Nu există nimic în neregulă cu un astfel de răspuns. Este corect. Oferă copilului tău informațiile pe care le caută.

Dar, de ce nu întrebi: "Ce crezi tu că înseamnă "nevertebrate"?" Copilul tău tocmai a vizionat  un documentar despre animale și are o mulțime de contexte în mintea lui. Este foarte probabil ca el să poată pune împreună aceste contexte și să aibă o presupunere bună. Într-adevăr, el a făcut deja acest lucru și doar căuta confirmarea. Dacă răspunsul este corect, răsplătește-l și întrebă-l  de ce a simțit că este răspunsul corect. Dacă răspunsul lui este greșit, răsplătește-l și întreba-l de ce credea că acesta este răspunsul.

Apoi, răsplătește-i gândirea și explică răspunsul corect. Dacă nu eşti sigur de răspunsul corect, consultă următoarea sugestie. Încurajarea copilului să adune informații și să facă deduceri pe baza acestor informații este o formă creativă de rezolvare a problemelor. Fă din aceasta un obicei!

Găsiți răspunsuri împreună

Pe masură ce copilul tău creşte, el va pune din ce în ce mai multe întrebări la care nu poţi raspunde. Ca părinte, poţi simți uneori nevoia de a-ţi acoperi ignoranța. La urma urmei, copilul tău te priveşte ca o sursă esențială de cunoaștere. În alte momente, copilult ău va pune o întrebare la care crezi că știi răspunsul corect, dar nu eşti sigur.

Mai degrabă decât să oferi un răspuns pe care numai îl bănuieşti ca fiind bun, un răspuns mai bun este "nu știu" sau "nu sunt sigur. Cred că răspunsul este ... "și apoi adaugi," Hai să găsim împreună răspunsul corect ". Apoi fă o cercetare cu copilul tău pentru a găsi răspunsul respectiv. Această cercetare poate fi o simplă chestiune de căutare pe web. Dar nu neglija alte posibilități. Poate că ai o carte pe această temă. Ia-o și priviți-o. Copilul tău ar putea fi interesat să citească cartea. Mergi la biblioteca. Înainte de vârsta  web și Google, bibliotecile erau cea mai bună resursă informațională disponibilă. Ele încă sunt  locuri minunate de referință cu beneficiul adăugat că veți găsi adesea informații interesante pe care nu le căutați.

De asemenea, poţi încerca experimente și ilustrații. Când fiul meu iubitor de știință m-a întrebat de ce derapeti dacă conduci prea repede o mașină în curbă și pierzi controlul, am desenat o schiță care arata cum s-au desfășurat forțele diferite într-o mașină care accelerează în jurul unei curbe. Acest lucru a făcut foarte clar răspunsul la întrebare.

Răsplăteşte eşecul si invata-ti copilul ca e o parte din munca catre succes

Cu toții vorbim despre importanța acceptării și recompensării eșecului în afaceri. Totuși, prea mulți părinți penalizează eșecul direct sau indirect. Fiul tău intră într-o competiție de înot și iese pe ultimul loc. Cum răspunzi? "Poate că înotul nu este pentru tine?" "Ți-am spus că trebuie să exersezi mai mult!" "Ralph a luat locul doi și este cu doi ani mai mic decât tine!". Chiar și un părinte îngrijitor ar putea spune ceva respingător: "Nu contează. Te iubesc asa cum esti."
Din păcate, toate aceste răspunsuri sunt de natură să îl descurajeze pe fiul tău să intre din nou într-o competiție de înot. Mai rău, l-ar putea descuraja să încerce alte lucruri în care nu este sigur de capacitatea sa.

Un răspuns mult mai bun este: "Sunt atât de mândră de tine pentru că ai intrat în competiția de înot și ai încercat atât de mult." Și dacă fiul tău se simte prost, nu-i spune imediat că nu contează. În schimb, întreabă-l: "De ce crezi că ai ieşit pe ultimul loc?" Acest lucru îi oferă șansa să analizeze problema, astfel încât să poată face mai bine data viitoare, poate că a devenit prea agitat și nu respira corect. Puteţi vorbi despre modul în care se poate confrunta cu emoţiile și respirația data viitoare.

Învață-l să gătească

Gătitul mancarii este un proces incredibil de creativ. Gândiți-vă la un tort. Începeți cu făină, ouă, zahăr și o mână de alte ingrediente. Mixaţi-le și coaceți-le și aveți un tort minunat. O fostă prietena de-a mea, care s-a specializat ca chimist (iar acum este un virologist important), a mers atât de departe încât le-a explicat fiilor mei unele dintre procesele chimice care apar atunci când gătesc.

Odată ce copilul tău învață elementele de bază ale coacerii, a pregătirii de prăjituri sau a prăjirea unui omlete, lasă-l să experimenteze. Și nu îl corecta în prealabil dacă nu se pune pe sine în pericol, pe alții sau bucătăria ta. Dacă doreşte să pună de două ori mai multă ciocolată în tort, lasă-l. Dacă vrea să vadă ce se întâmplă dacă foloseşte zahăr brun în loc de zahăr alb, lasă-l. Probabil că nu va distruge tortul. Dar experimentând și văzând ceea ce se întâmplă, acesta învață un proces valoros. Mai mult, atunci când lucrurile merg prost, pot fi deseori rezolvate. Tortul este prea uscat? Faceți o cremă moale
Astfel arată rezolvarea creativă a problemelor  în cea mai bună formă a sa!

Alimenteaza-ţi copilul cu o dietă sănătoasă și echilibrată

O minte și un corp sănătos se simt mai bine, dau mai multă energie și gândesc mai bine. Mai mult, dacă îţi obişnuieşti copilul  să mănânce alimente sănătoase de la o vârstă fragedă, acesta va forma un obicei de viaţă cu bătaie lungă. El va avea mult mai puține șanse să aibă probleme de greutate sau probleme de sănătate pe măsură ce va creşte. Va arăta mai bine, va avea mai multă energie și va mirosi mai bine. Și cel mai important, în contextul creativității, el va gândi mai bine.

Lucrul uimitor este că mâncarea unor alimente sănătoase este remarcabil de ușoară. Este o chestiune simplă de a obține un echilibru adecvat între grupele principale de alimente, reducând în același timp cantitatea de alimente zaharoase și grase pe care le consumați.

În plus față de alimentația echilibrată, permite-i copilului să se oprească atunci când se simte plin și restricționează cantitatea de dulciuri și gustări nesănătoase pe care le poate mânca (deși lasă-l să mănânce gustări sănătoase, cum ar fi fructele, atunci când este înfometați între mese) . Forțând copilul să mănânce toată mâncarea de pe farfurie pentru ca mai apoi să-l recompensezi cu un desert uriaș, dacă o face, doar încurajează supraalimentarea.

Fixeaza si repara lucrurile de unul singur

Potrivit unui psiholog american care a făcut unele cercetări pe această temă, un factor comun pe care l-au găsit la copiii creativi din America este că în mod inevitabil au avut părinți care au rezolvat lucrurile ei înșiși. Când s-au confruntat cu o scurgere, nu au sunat imediat instalatorul. Mai degrabă, au încercat să fixeze singuri conducta. Pshihologl consideră că această acțiune împuternicește copiii să simtă că ei pot rezolva singuri problemele, lucru care, la rândul lui, creează o minte creativă.

De asemenea, el subliniază, pe bună dreptate, că atunci când încerci să repari ceva singur, mai ales ca un non-expert,   de multe ori, repararea  nu funcționează din prima dată. Deci, trebuie să încerci din nou. El a comparat acest lucru cu inovația în domeniul afacerilor, unde ideile creative, de multe ori, nu reușesc pentru prima dată. În loc să renunți, trebuie să înveți din greșelile tale și să încerci din nou.
În mod clar, ca părinte, trebuie să adopţi și acest obicei. Din fericire, în această zi, poţi găsi tot felul de informații pe web despre cum să repari aparatele de uz casnic stricate. Dar fii atent. Electricitatea, de exemplu, poate fi foarte periculoasă. Asigură-te că știi ce faci și respectă măsurile de siguranță atunci când încerci orice lucrare care implică energie electrică! Electrocutarea  nu îţi face nici ţie și nici copilului tău nici un bine!

Nu corecta. Intreaba de ce.

Când copilul tău face o greșeală, cum ar fi utilizarea incorectă a unui cuvânt sau folosirea unor maniere nepotrivite la masa, nu le corecta imediat. Mai degrabă vorbiți despre ce a făcut și întreabă "de ce ai făcut asta?" sau "de ce crezi asta?"

De exemplu, dacă fiica ta ia un bol de supă și încearcă să-și soarbă zgomotos supa (și presupunând că nu sunteți dintr-o cultură în care acest lucru este considerat un comportament politicos), n-o certa și nu-i spune cum să mănânce în mod corespunzător supa. Mai degrabă  întreab-o dacă ea crede că este o modalitate adecvată de a mânca supă. Dacă spune "da", întreabă-o de ce. Dacă spune "nu", întreabă-o de ce mănâncă așa supa.
Foarte probabil că va spune că se grăbește sau că îi este foarte foame sau că prietenii ei aşa își mănâncă supa la școală. Acum s-a deschis atmosfera pentru a avea o conversație despre manierele la masă, bucurarea de mâncare, respectarea celorlalţi și alte lucruri.
În plus, în cazul în care fiica ta îţi spune că aşa este modul în care fac prietenii ei la școală, o împuterniceşti să aibă o conversație similară cu prietenii ei.
Dar, cel mai important, ai învățat-o să pună la îndoială lucrurile. Și acest lucru este important pentru mintea creatoare.

Recompensează efortul mai mult decât rezultatul

Când fiica ta se întoarce acasă de la școală cu un scor excelent la testul de biologie, vei fi tentat să recompensezi acest scor. O abordare mult mai bună  este să nu  spui: "Ai luat 100% la testul la biologie! Asta e minunat! Ești atât de inteligentă! "Mai degrabă, spune "Wow. Ai lucrat atât de mult, studiind noaptea trecută și uită-te la rezultate! E magnific. Sunt foarte mândru de efortul pe care l-ai făcut. Și văd, a meritat!
A doua zi când se întoarce acasă cu o notă mică la testul la franceză, spune. "Nu sunt atât de îngrijorat de acest scor. Știu că ieri ai lucrat mult și din greu la acest test. Acest lucru este mult mai important pentru mine decât scorul tău la test. Dar spune-mi, de ce crezi că ai făcut aşa puţin? Cum crezi că poți să faci mai bine data viitoare?

Creativitatea și cunoașterea provin din învățare, prin depunerea eforturi pentru a înțelege lucrurile și a încerca diferite soluții pentru rezolvarea problemelor. Prin motivarea copilului de a face  efortul să învățe, să studieze şi să rezolve  probleme, îi oferi abilități valoroase pentru viață și îl încurajezi să-și folosească mintea.
Ironia este că, atunci când îi răsplăteşti pentru rezultate, copiii excepțional de buni suferă. Când sunt mici, sunt răsplătiți pentru lucruri foarte mici. Dar, pe măsură ce cresc și școala devine mai provocatoare, ei nu sunt motivați să facă efortul de a studia și de a învăța.

Jucării cu multe intrebuintari si care te stimuleaza sa le folosesti in diverse ocazii

Multe jucării populare din ultimii ani par să ofere copilului o experiență foarte controlată. De exemplu, un kit Lego® pentru a face o navă  permite copiilor să facă o navă cu ea. Majoritatea jocurilor electronice oferă copiilor o sarcină precisă de efectuat. Aceste jucării nu sunt rele, dar sunt limitate.

Așadar, asigură-te că achiziţionezi pentru copilul tău jucării cu utilizare deschisă, cum ar fi trusele Lego cu o mulțime de piese, astfel încât copilul  să-şi poată folosi imaginația  mai mult. Jucăriile, cum ar fi cele de construit blocuri, păpușile și camioanele, necesită imaginație pentru a construi turnuri, a crea realități pentru păpuși și pentru a-ţi imagina autostrăzi  pentru camioane. Acest exercițiu regulat menţine imaginaţia puternică!
Mai bine, nu trebuie să limitezi jucăriile la lucrurile pe care le-ați găsit în magazinul de jucării. O cutie de carton mare poate oferi copiilor ore întregi de distracție. Bastoanele lungi sunt minunate - când băieții mei erau mai mici, îi încurajam să mi se alăture  la plimbări în pădure, amintindu-le că vor fi multe bastoane. Hârtie, pixuri, creioane și alte obiecte din jurul casei pot deveni ușor jucării pentru a inspira imaginația.

În mod corect, trebuie să subliniez faptul că cercetările recente arată că jocurile electronice sunt bune pentru creativitate. Cele mai multe astfel de jocuri implică realizarea unei serii de fapte în schimbul unor recompense. Elaborarea modului de a efectua aceste fapte necesită încercare, eroare și un pic de creativitate. Deci, dacă copilul tău petrece mult timp pe jocuri electronice, nu îţi fă griji că acestea îi împiedică creativitatea. Dar să îţi faci griji că nu are parte de suficient aer curat şi exerciţiu fizic! Citeste si Incurajeaza creativitatea copilului si lasa-l sa-si foloseasca imaginatia!

O relatie calma si frumoasa intre parinti

Orice căsătorie trece prin perioade dure. Majoritatea cuplurilor se ceartă din când în când și au dezacorduri. Când tu și soțul tău aveți o ceartă lângă copil, reacția ta naturală este fie să te îndepărtezi de copil, fie să-l trimiți pe copil în altă parte. Te îngrijorezi pe bună dreptate că certurile voastre îl vor întrista pe copil.

Totuși, atunci când faci acest lucru, îi prezinţi copilului un conflict sau o problemă și apoi îi ascunzi rezolvarea problemei. Creativitatea, desigur, vizează rezolvarea problemelor.

Dacă începi o ceartă în fața copilului tău, este într-adevăr o idee bună să te îndepărtezi de el. Dar odată ce ai rezolvat problema, este important să discuţi cu copilul. "Cred că ai auzit că eu şi mami am avut o discuţie despre treburile casnice. Am mers sus pentru a vorbi despre asta și despre sentimentele noastre. Am încercat să înțelegem sentimentele celuilalt și vom încerca să împărtășim mai bine treburile casnice în viitor. Cel mai important, ne-am pupat și ne-am promis să încercăm să înțelegem mai bine nevoile familiei. Pentru că, deși ne certăm unul cu celălalt, de obicei suntem supărați de ceea ce a spus sau a făcut cealaltă persoană și nu de cealaltă persoană ".
Nu trebuie să intri în detaliu, desigur. Lucrul important pe care trebuie să-l comunici copilului tău este că atunci când tu și soțul tău aveți probleme, colaborați pentru a rezolva aceste probleme.
În curând vor fi mai multe sugestii pentru creșterea copiilor creativi. Între timp, dacă aveți gânduri sau sfaturi, spuneți-mi despre ele!

Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

Copilaria, dar mai ales vârsta preșcolară este adesea denumită perioada jocului și a imaginației. Copiii sunt mereu ocupați. Se joacă, desenează, sculptează, decupează, îndoaie și construiesc. Ei își folosesc imaginația pentru toate aceste activități.

Pentru adulți unele situatii par banale, dar pentru copii ele pot însemna un întreg univers. De exemplu, ei pun laolaltă câteva cuburi de lemn și spun: "Uite o rachetă". Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă puțină experiență personală. Trebuie să știe cum arată o rachetă și cum să o construiască (de exemplu din desene animate). Mai întâi, trebuie să cunoască și să observe totul. Apoi consolidează aceste cunoșțințe inventând sau copiindu-le citeste aici de ce este atat de important sa incurajam visele si imaginatia copilului.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Copilul supradotat: abilitati si slabiciuni

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII