Totul despre Acidul Folic, inainte și după nașterea bebelușului

Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nasterea bebelusului

Totul despre Acidul Folic, inainte și după nașterea bebelușului

Acidul folic este o vitamina care ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica.

Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Si dupa nasterea bebelusului, acidul folic continua sa fie un nutrient foarte important pentru mamicile care alapteaza dar - si pentru cele care aleg sa nu alapteze.

- despre despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere, veti citi:
Ce este acidul folic
Avantajele consumului de acid folic si doza recomandata de acid folic
Acidul folic in perioada sarcinii
Acidul folic in perioada alaptarii
Sursele de acid folic
Acidul folic este o cale simpla si sigura de a obtine beneficii pentru sanatate
Despre vitaminele esentiale pentru o sarcina sanatoasa
Deficitul unor minerale si vitamine in timpul sarcinii sau in perioada de preconceptie poate avea efecte negative ireversibile in cresterea si dezvoltarea fatului!
Alimentatia corecta in timpul sarcinii

Ce este acidul folic

Acidul folic sau folatul este o vitamina din grupa B a vitaminelor. I se mai spune si Vitamina M, Vitamina B9, Vitamina Bc sau folacin. 

Acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor.

Anencefalia este o boala fatala cauzata de subdezvoltarea creierului si a craniului. Indicatorii primari de risc pentru defectele de tub neural sunt faptul ca ati avut sau nu deja o sarcina anterioara care a dus la defecte de tub neural si sau daca cineva din familie a avut defecte de tub neural. Cititi: Spina Bifida sau ruptura de coloana

acid folic sarcina

Acidul folic in perioada sarcinii  

Pentru cele mai multe femei, doza recomandata pentru sanatatea zilnica si pregatirea pentru sarcina este de 400 micrograme pe zi.

Dupa ce ramaneti insarcinata, doza trebuie sa creasca la cel putin 600 micrograme, totusi medicul poate recomanda 1000 micrograme, iar cele mai multe vitamine prenatale contin aceasta cantitate. Daca aveti unul dintre riscurile mentionate anterior pentru defecte de tub neural, ar fi bine sa luati chiar 4000 micrograme, adica o doza de pana la 10 ori mai mare decat cea recomandata in mod normal. Discutati cu medicul despre orice probleme potentiale si va medicul va stbili daca este necesar sa luati o doza mai mare.

Este important de stiut ca acidul folic este o vitamina solubila in apa, deci corpul va elimina automat orice cantitati in exces, ceea ce aproape ca exclude riscul unei supradoze, spre deosebire de vitamina A, de exemplu. Unul dintre pericolele mai putin cunoscute ale administrarii zilnice a acidului folic este potentialul de a masca un deficit de vitamina B, adesea prezent la vegetarieni, mai ales daca nu mancati sau beti lactate. In cazul in care considerati ca este posibil sa aveti un deficit de vitamina B, consultati medicul.

► Citeste si 15 alimente bogate in acid folic

Acidul folic in perioada alaptarii

Si dupa nasterea bebelusului, acidul folic continua sa fie un nutrient foarte important pentru mamicile care alapteaza dar - si pentru cele care aleg sa nu alapteze.

Acidul folic ajuta corpul sa produca celule noi si sa sintetizeze DNA. Acidul folic reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Chiar daca acidul folic poate fi luat dintr-o varietate de alimente ca: fasole, legume verzi, portocale, lamai, cereale - studiile au dovedit ca doua treimi din femei nu reusesc sa consume doza recomandata de 400 mcg acid folic - zilnic.  De aceea, medicii recomanda un supliment de acid folic. 

Sursele de acid folic

Forma particulara cunoscuta sub numele de acid folic este preparata de om, si este prezenta mai ales in pastilele cu acid folic, alaturi de alte concentrate zilnice continand multivitamine, si in alimentele care contin suplimente alimentare.

Versiunea naturala a acidului folic, folatii, este prezenta in anumite alimente, insa nu este la fel de usor sau eficient absorbita de organism. De aceea, este foarte recomandat sa luati zilnic versiunea sintetica. Alimentele verzi contin in general folati, versiunea naturala a vitaminei.

Printre sursele excelente de folati se numara alimentele pe baza de cereale cu suplimente alimentare, deja mentionate, cerealele pentru micul dejun, lintea, fasolea si legumele inrudite cu ea, mazarea, ficatul de pui si cel de vita.

Sursele foarte bune de folati includ ovazul, asparagusul, spanacul, salata romana si fasolea lima (Phaseolus lunatus).
Printre sursele bune se numara broccoli, porumbul conservat, pastele si painea cu suplimente, varza de Bruxelles, sucul de portocale si fructele de avocado. Cititi pe larg: Alimente bogate in acid folic

Deficitul unor minerale si vitamine in timpul sarcinii sau in perioada de preconceptie poate avea efecte negative ireversibile in cresterea si dezvoltarea fatului!

Suplimentele nutritive de vitamine si minerale reduc riscul aparitiei defectelor de tub neural si al malformatiilor fetale non genetice – A E Czeizel, BMJ 1993.

ACID FOLIC - este un factor important care scade riscul aparitiei malformatiilor fetale.
- Vitamina B12 + acid folic – importante pentru scaderea aparitiei defectelor de tub neural si a malformatiilor non genetice ale sistemului nervos - intr-un studiu realizat de Trinity College, Dublin si publicat in Quarterly Journal of Medicine 1993 in care au fost incluse 56000 gravide s-a determinat nivelul acidului folic si al vit B12 .Rezultatele au aratat ca scaderea nivelului acestor elemente a fost asociata cu malformatii ale sistemului nervos la fat.Vitamina B12 – nutrient esential pentru eritropoieza, atat pentru mama cat si pentru fat studiile au aratat ca nivelul de vitamina B12 in lichidul amniotic este mai mic in cazul gravidelor care au nascut feti cu defect de tub neural.

Vitamina K - importanta in special pentru rezistenta peretelui vascular si pentru a scadea riscul de hemoragie - deficitul de vit K in primul trimestru de sarcina poate determina hipoplazie maxilonazala a nounascutului.

Vitamina B2 – riboflavina - intervine in metabolismul protidic si in producerea de energie

Vitamina B3
– nicotinamida
- esentiala pentru metabolismul glucidic si pentru sistemul circulator
- nivelul ridicat al estrogenilor in sarcina inhiba sinteza de vit B3

Vitamina E
- necesara pentru sistemul circulator, muscular dar si ca antioxidant natural
- reduce stresul oxidativ in sarcina

- vitamina E ↓ determina cresterea peroxidazelor lipidice in ser si placenta →risc crescut de preeclamsie
- in cazul sarcinilor cu risc maternal sau malformatiilor fetale, nivelul seric de vitamina E este scazut

Vitamina A – ca betacaroten
- necesara pentru dezvoltarea sistemului osos, a pielii, sistemul imunitar( da rezistenta la infectii ) si ca antioxidant natural

Vitamina C
- este importanta in special in formarea celulelor din sistemul imunitar si rolul antioxidant ce protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi
- lipsa vitaminei C determina degradarea colagenului si creste riscul de ruptura prematura de membrane

Iod
- necesarul de iod creste in timpul sarcinii si deficitul lui poate determina retard mental sau cretinism la nou nascuti
- iodul este necesar in formarea hormonilor tiroidieni
- in timul sarcinii hormonii tiroidieni materni au rol important in dezvoltarea sistemului nervos al fatului
- 50-100 milioane de persoane din Europa sufera de disfunctii tiroidiene cauzate de deficit de iod.Dintre acestea cele mai susceptibile dar si mai importante grupe de persoane sunt femeile insarcinate, nou nascutii si copii mici pentru ca deficitul de iod in aceste perioade determina retard mental ireversibil

Fier
- scade riscul de anemie materna dar si fetala
- administrat in exces insa poate detemina deficit de crestere intrauterina si poate scade absorbtia de Zinc

Despre Acidul Folic: Acidul Folic - ghid complet

Despre vitaminele esentiale pentru o sarcina sanatoasa, merita sa cititi

Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice graviduță

Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice graviduță

In timpul sarcinii, vitaminele prenatale ofera o serie de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea fatului si pentru sanatatea femeii. Fiecare viitoare mamica doreste sa se asigure ca pruncul ei…

Suplimentele de fier în timpul sarcinii: când sunt necesare, cât și de ce

Suplimentele de fier în timpul sarcinii: când sunt necesare, cât și de ce

La 20 de săptămâni de sarcină, rezerva de fier a organismului este aproape terminată, chiar în momentul în care bebelușul aflat în creștere are…

Vitaminele în timpul sarcinii: ce-i prea mult STRICĂ

Vitaminele în timpul sarcinii: ce-i prea mult STRICĂ

Prea multe vitamine luate in timpul sarciii pot dauna sarcinii. Așa ca in orice situatie, ce e prea mult, strică.Suplimentele de vitamina C si E nu reduc riscurile de preeclampsie, o…

Despre Alimentatia corecta in timpul sarcinii 

Vitamina A si sarcina
Poftele in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii 
Dietele fara carbohidrati  sunt sigure in timpul sarcinii?
Cafeaua si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Sarcina si vitamina B12
Ceaiul verde si sarcina
Soia si sarcina
Ceaiurile si sarcina
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura

TOTUL DESPRE ALIMENTATIA IN SARCINA AICI

Descarca aplicatia totul despre Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE

Pe forumul specializat Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate @  2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII