Cum să prepari in sigurantă hrana pentru bebe: reguli de igiena și sigurantă pentru a-l proteja de infecții și alergii

Cum sa prepari in siguranta hrana pentru bebe: reguli de igiena si siguranta pentru a-l proteja de infectii si alergii

Cum să prepari in sigurantă hrana pentru bebe: reguli de igiena și sigurantă pentru a-l proteja de infecții și alergii

Pentru a pregăti în siguranță hrana pentru bebeluși, respectați reguli stricte de igienă și siguranță. Asigurați-vă că spălați bine mâinile înainte de manipularea alimentelor, curățați ustensilele și suprafețele de lucru, și folosiți ingrediente proaspete.

Evitați alimentele cu risc crescut de contaminare, cum ar fi mierea crudă și carnea crudă. Testați temperatura hranei pentru a evita arsurile, stocați hrana corespunzător, evitați condimentele și adăugați cantități minime de apă pentru a păstra nutrienții. În plus, monitorizați alergiile cunoscute ale copilului și consultați întotdeauna un specialist în nutriție pediatrică pentru sfaturi personalizate.

Borcanasele cu mancare pentru bebelusi sunt o optiune convenabila si sigura

Multe mămici consideră borcănașele cu hrană pentru bebeluși o opțiune convenabilă și economică. Acestea vin într-o varietate generoasă de arome și ingrediente, făcându-le potrivite pentru a satisface gusturile în dezvoltare ale micuților. Recipientele în care sunt ambalate sunt de dimensiuni adecvate pentru servirea comodă a bebelușilor, eliminând astfel necesitatea pregătirii manuale a hranei.

Însă, pe lângă comoditatea și versatilitatea lor, este important de menționat că borcănașele cu hrană pentru bebeluși sunt concepute pentru a fi o alternativă temporară și nu ar trebui să înlocuiască hrana preparată proaspăt în totalitate. Ele pot fi un ajutor valoros în situațiile când timpul este limitat, dar specialiștii în nutriție pediatrică recomandă diversificarea dietei bebelușului cu o varietate de alimente, inclusiv cele preparate în casă, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și adaptarea la noi arome și texturi.

De asemenea, este esențial ca părinții să acorde atenție etichetelor și să selecteze produsele cu conținut scăzut de zaharuri și săruri pentru a promova obiceiurile alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă.

Alte mamici, prefera să economisească bani pregătind mâncarea pentru bebeluşi acasa.

Un compromis practic este sa preparati  hrana penttu bebeluşi în zilele obişnuite si să vă ba2aţi pe alimentele comerciale pentru urgenţe sau în călâtorii. Când cumpăraţi din comerţ mâncare pentru bebeluşi cititi  cu atenţie etichetele, pentru a vă asigura ca aceasta nu contine aditivi nenecesari.

Chiar daca ai sa vezi diverse aparate electrice, adevarul este ca NU aveţi nevoie de aparatură specială penttu a pasa fructe, legume şi came pentru bebeluşul dumneavoastră. Fierberea în aburi este o metoda bună de preparare, pentru că păstrează mai multe vitamine decât fierberea obişnuită.

Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Insă, orice mod de gatire ati alege, respectaţi aceste 7 reguli:

Când vine vorba de hrana pentru bebeluși, este important să ținem cont de mai multe aspecte pentru a asigura siguranța și calitatea acesteia.

🔸Prepararea legumelor și fructelor:

Bananele sunt potrivite pentru consum direct, dar celelalte legume trebuie fierte până se înmoaie pentru a fi sigure pentru bebeluși. Cu toate acestea, este important să menționăm că, în unele regiuni, legumele precum sfecla, țelina și morcovii pot conține cantități crescute de nitrați din sol. Concentrația acestora poate crește în urma stocării pe termen lung, ceea ce poate duce la anemie la sugari.

🔸Siguranța legumelor comerciale pentru bebeluși:

Companiile producătoare de hrană pentru bebeluși testează produsele pentru a se asigura că nu conțin niveluri inacceptabile de nitrați. Cu toate acestea, este mai prudent să folosiți legumele comerciale pentru bebeluși atât timp cât aceștia consumă acest tip de hrană, deoarece nu puteți efectua aceste teste acasă.

🔸Evitarea mierii crude:

Nu dați miere crudă unui sugar mai mic de 1 an, deoarece aceasta poate conține spori care pot provoca boli grave. În schimb, puteți folosi în siguranță mierea din alimentele prelucrate, cum ar fi biscuiții.

🔸Gătirea și prepararea hranei:

Atunci când gătiți legume și fructe pentru bebeluși, folosiți o cantitate minimă de apă pentru a păstra substanțele nutritive. Nu adăugați sare sau condimente. După fierbere, puteți pasă legumele și fructele printr-o sită fină de sârmă și adăugați puțin din lichidul de fierbere sau câteva picături de lapte (formulă sau matern) pentru a obține o consistență adecvată.

🔸Refrigerarea și stocarea:

Dacă pregătiți o cantitate mare de hrană pentru bebeluși, puteți congela porții individuale pentru utilizări ulterioare. Asigurați-vă că răciți imediat hrana rămasă și aruncați porțiile parțial consumate. Evitați refrigerarea biberoanelor cu lapte, cereale sau suc de fructe parțial consumate, deoarece germenii din saliva bebelușului pot altera rapid hrana rămasă.

🔸Cuptorul cu microunde:

Puteți utiliza cuptorul cu microunde pentru a găti legume și fructe pentru bebeluși, dar fiți foarte atenți la încălzirea uniformă. Lăsați mâncarea să se odihnească timp de cel puțin cinci minute înainte de a o oferi bebelușului, pentru a evita zonele fierbinți. De asemenea, testați temperatura hranei pe propriile buze folosind o linguriță separată înainte de a o da bebelușului.

🔸Animalele de companie și hrana pentru animale:

Dacă aveți animale de companie, țineți vasele de mâncare și apă ale acestora într-un loc inaccesibil pentru copil, deoarece bebelușii tind să fie atrași de hrana pentru animale de companie. Acest lucru nu este igienic, iar hrana pentru animale nu este adecvată pentru consumul uman. Evitați oferirea hranei pentru animalele de companie copilului dumneavoastră.

► de citit pe larg:

Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum 

Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului - ce trebuie stiut 

Protejeaza-ti copilul de infectii alimentare si alergii cand gatesti mancare

Prepararea hranei pentru sugari și copii mici este o responsabilitate importantă, deoarece aceștia sunt mai sensibili la infecții și alergii. Iată câteva sfaturi pentru a pregăti în siguranță hrana pentru această categorie de vârstă:

❗Igiena personală:

 Asigură-te că speli întotdeauna mâinile bine cu săpun înainte de a pregăti hrana pentru copii și după schimbarea scutecului sau folosirea toaletei. Evită să manipulezi alimente dacă ai răni sau infecții la mâini.

❗Igiena ustensilelor și a suprafețelor:

 Curăță și dezinfectează bine toate ustensilele, tăietorile și suprafețele de lucru folosite în prepararea hranei pentru copii. Acest lucru reduce riscul de contaminare bacteriană.

❗Folosește produse proaspete:

 Alege ingrediente proaspete și de înaltă calitate pentru hrana copiilor. Evită produsele cu termen de valabilitate depășit și asigură-te că fructele și legumele sunt spălate corespunzător.

❗Preparare adecvată:

 Gătește alimentele la temperaturi sigure pentru a ucide bacteriile. Utilizează termometrul de bucătărie pentru a măsura temperatura în timpul gătirii. De exemplu, carnea de pui și cea de porc trebuie să fie gătite la cel puțin 73°C pentru a fi sigure pentru consum.

❗Evită alimentele cu risc crescut:

 Pentru copiii mici, evită alimentele cu risc crescut de contaminare, cum ar fi ouăle crude, mierea (la copiii sub 1 an), brânza nepasteurizată și carnea de vită crudă sau insuficient gătită.

❗Păstrează hrana în siguranță:

 Asigură-te că hrana răcită este păstrată la o temperatură sigură în frigider și că alimentele fierte sau preparate sunt depozitate în recipiente curate. Evită păstrarea hranei la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp.

❗Testarea temperaturii:

 Înainte de a servi hrana copilului, testează întotdeauna temperatura acesteia pentru a evita arsurile. Hrana trebuie să fie călduță, dar nu fierbinte.

❗Monitorizează alergiile:

 Fii atentă la alergiile alimentare cunoscute ale copilului și evită alimentele care pot provoca reacții alergice. Introdu treptat alimente noi în dieta copilului și observă dacă apar reacții adverse.

❗Supraveghează copilul în timp ce mănâncă:

 Asigură-te că copilul este întotdeauna supravegheat în timp ce mănâncă pentru a preveni riscul de sufocare sau de înghițire greșită a alimentelor. 

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
(autor Desprecopii - cost 4,99 euro one time)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Forum despre diversificarea bebelusului

Desprecopii.com © Toate drepturile rezervate 2023
surse de documentare: Academia Americana de Pediatrie, Babycenter.com
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII