De ce este importanta munca in echipa?

De ce este importanta munca in echipa?

De ce este importanta munca in echipa?

  • In societatea de astazi este foarte important sa te poti adapta cu usurinta intr-o echipa si sa muncesti alaturi de oameni diferiti de tine. Dar cum ii putem invata inca de mici pe copiii nostri sa fie jucatori de echipa?

De ce este importanta munca in echipa?

In societatea de astazi este foarte important sa te poti adapta cu usurinta intr-o echipa si sa muncesti alaturi de oameni diferiti de tine. Dar cum ii putem invata inca de mici pe copiii nostri sa fie jucatori de echipa?

Capacitatea de a lucra impreuna cu alte persoane, ca parte a unei echipe, nu este o abilitate necesara pentru inscrierea la gradinita sau la scoala, ci este o abilitate esentiala in toate domeniile vietii. Dar gradinita si scoala sunt medii excelente pentru a cultiva munca in echipa, copiii culegand apoi beneficiile pe tot parcursul vietii lor.

Pentru ca o echipa sa lucreze impreuna in mod eficient, este nevoie ca toti membrii echipei sa respecte opiniile celorlalti. Munca in echipa este o activitate sociala si implica mult interactiunea si schimbul de idei si actiuni. Atunci cand copilul tau face parte dintr-o echipa el va fi capabil sa-si schimbe modul de gandire de la unul intrapersonal (individualizat) la modul de gandire interpersonal (comunicarea cu altii). Aceasta abilitate il va ajuta pe cel mic in toate domeniile, de asemenea il va ajuta sa se simta parte a unei comunitati. Capacitatea de a lucra in echipa consolideaza abilitatile sociale si emotionale ale copilului, contribuie la dezvoltarea abilitatilor de comunicare si poate imbunatati increderea in sine.

Inca de la gradinita copilul va experimenta lucrul in echipa sub diferite forme. Copiii pot fi rugati sa lucreze in perechi, grupuri mici sau grupuri mai mari pe o varietate de lucruri diferite. Pot fi rugati sa lucreze in echipa pentru a duce la final un proiect colectiv, sau pot fi impartiti pe echipe pentru un anume joc sau activitate sportiva.

De asemenea, probabil ca ai observat cum copiii isi cauta singuri parteneri de joaca in parc si formeaza echipe in timpul jocurilor lor.

Iata ce poti face tu ca parinte ca sa-i inspiri celui mic munca in echipa:

- Cand face parte dintr-o echipa copilul tau se simte nemaipomenit, iar in cazul in care este exclus din ea poate fi o experienta suparatoare. Asigura-te ca propriul tau copil intelege acest lucru si nu-i va exclude  pe altii din echipa cand i se va ivi ocazia.
- Munca in echipa poate inspira de multe ori competitivitatea cu alte echipe - in special in activitatile fizice. Incurajeaza-ti copilul sa fie un sportiv bun si un jucator de echipa.

Jocurile de societate pot inspira munca in echipa. Daca copilul tau a facut echipa cu prietenii, fratii, parintii sau bunicii, acesta poate fi un moment excelent de distractie atat pentru tineri, cat si pentru cei mai in varsta. Asigura-te doar ca nimeni nu devine prea competitiv!Povestile cu personajele lui preferate pot fi o adevarata inspiratie pentru copil. Desenele animate sunt deseori o sursa buna de povesti despre echipa si lucrul in echipa si pe care le puteti urmari impreuna, pentru ca apoi sa incepeti o discutie pe una din temele prezentate. Un seriale de desene animate educativ este Jake si piratii din Tara de Nicaieri de la Disney Junior, unde fiecare episod aduce o situatie noua pe care Jake, Izzy si Cubby reusesc sa o rezolve fiind o echipa. Jake si piratii din Tara de Nicaieri este un serial de desene animate in care 3 prieteni, Jake, Izzy si Cubby au parte de aventuri nemaivazute, avandu-l ca adversar pe capitanul piratilor, Hook.


Ei fac totul impreuna: si atunci cand se distreaza si atunci cand vor sa salveze pe cineva care are nevoie de ajutor. Iar acum, cand Jake a devenit Capitan, fiecare sambata dimineata aduce la Disney Junior, la 10:30 noi aventuri ale echipei Capitanului Jake.

Sfatul psihologului

„Munca in echipa presupune interactiune, respect si colaborare. Pentru a-si gasi rolul in cadrul unui grup, copilul trebuie sa stie cu ce poate ajuta concret. Crezand ca ceilalti membri au mai multe calitati dezvoltate, copiii se pot simti inferiori si vor avea tendinta sa se retraga. Gasiti impreuna resuresele pe care le poate darui grupului. Discutati despre scopul grupului si despre rolul fiecari membru. Copiii tind sa colaboreze mai usor atunci cand stiu exact pentru ce anume lupta si cum trebuie sa o faca. Invata-l sa isi verbalizeze ideile. Poate ca ideea lui nu a fi mereu cea mai buna, dar poate fi un bun punct de plecare. Invata-l sa accepte ca exista pareri diferite si ca e important sa voteze ideea cea mai buna pentru grup, nu pe cea personala. Invata copilul sa respecte reguli. Spiritul de echipa nu este o calitate inascuta ci una dobadita. Incurajeaza sportul de echipa. Nicaieri nu exista reguli, roluri si consecinte mai clare ca in sport. Faceti cat mai multe proiecte impreuna. Ofera-i responsabilitati in cadrul casei. Multumeste-i ori de cate ori iti vine in ajutor. In felul acesta invata intr-un climat sigur, de incredere, ca este util.” Psiholog Roxana Purcarea.

Poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici, „Ii place sa lucreze in echipa?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII