Nașterea indusă: când se recomandă și care sunt riscurile - sfatul medicului specialist

Nasterea indusa: cand se recomanda si care sunt riscurile - sfatul medicului specialist

Nașterea indusă: când se recomandă și care sunt riscurile - sfatul medicului specialist

Nașterea indusă are loc atunci cand medicul care supraveghează sarcina decide că este benefic atât pentru mamă, cat și pentru copil ca nașterea să aibă loc mai devreme sau - este o sarcină este peste termen.

→ Iată care sunt motivele pentru care medicul poate alege nașterea indusă și care sunt eventualele riscuri - cu sfatul și recomandările medicului specialist obstetrică-ginecologie.

- despre nasterea indusa si tehicile de inductie a travaliului: Cand trebuie sa asteptati si cand sa actionati:
Nasterea indusa
Cand se recomanda nasterea indusa?
Despre nașterea indusă și cand se face: raspunsul și sfatul medicului specialist
Pot astepta ca travaliul sa inceapa in mod natural?
De ce continuarea sarcinii cu inca doua saptamani creeaza ingrijorare?
Pot sa solicit eu inducerea travaliului?
Pot face ceva pentru a provoca singura inducerea travaliului?
Care sunt riscurile?

Nasterea indusa (provocata)

Natura controleaza majoritatea aspectelor legate de momentul nasterii, insa uneori, natura are nevoie de un impuls. Daca medicul care  supravegheaza sarcina decide ca este benefic atat pentru mama, cat si pentru copil ca nasterea sa aiba loc mai devreme, atunci este posibil ca sa va sugereze inducerea travaliului (provocarea nasterii)

Cand se recomanda nasterea indusa?

Este posibil ca medicul sa va recomande inducerea travaliului din variate motive, in mod special atunci cand se ingrijoreaza pentru sanatatea mamei si a copilului. De exemplu medicul ar putea sa va recomande aceasta actiune atunci cand:

 Ai depasit deja cu doua saptamani data stabilita pentru nastere, iar travaliul inca nu a inceput in mod natural;

De citit Cand sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani

Ti s-a rupt apa, insa nu ai contractii;
Exista o infectie in uterul mamei;
Copilul nu mai creste in ritm normal;
Nu este suficient lichid amniotic in jurul copilului;
Placenta se desprinde de peretele interior al uterului inainte de nastere, dezlipirea partial sau completa a placentei de uter;
Conditia ta medicala ar putea risca sanatatea copilului ( hipertensiunea arterial, diabet).

Despre nașterea indusă și cand se face: raspunsul și sfatul medicului specialist

Depsre nasterea indusa - avem sfatul dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 Pot astepta ca travaliul sa inceapa in mod natural?

Pana la doua saptamani dupa data stabilita pentru nastere, se poate apela la o abordare pasiva a acestei probleme. De obicei, natura pregateste organismul pentru nastere in cel mai eficient si comfortabil mod. Insa, in conditiile in care medicul isi face griji in privinta sanatatii tale sau a copilului sau daca sarcina continua mai mult de doua saptamani dupa data la care ar fi trebuit sa nasti, inducerea travaliului ar putea fi cea mai buna optiune.

De ce continuarea sarcinii cu inca doua saptamani creeaza ingrijorare?

Cu cat sarcina dureaza mai mult, cu atat va creste fatul mai mare, ceea ce ar putea aduce complicatii unei nasteri vaginale. In cazuri rare, imbatranirea placentei poate compromite abilitatea copilului de a se dezvolta in pantecele mamei. De asemenea, un copil tardiv este predispus sa inspire deseuri fecale pe durata nasterii, ceea ce ii poate cauza probleme de respiratie sau infectii pulmonare dupa nastere.

Pot sa solicit eu inducerea travaliului?

Daca esti interesata de inducerea travaliului, discuta aceasta problema cu medicul care iti supravegheaza sarcina. Programarea inducerii travaliului poate fi justificata daca locuiesti departe de spital sau daca ai deja experientele unor nasteri rapide. In astfel de cazuri, medicul va confirma faptul ca varsta gestationala a copilului este de cel putin 39 de saptamani inainte de inducerea travaliului; aceasta pentru a reduce riscul de aparitie a problemelor de sanatate la copil.

Desi exista si exceptii, inducerea travaliului nu este potrivita din cauza stilului de viata sau din motive ce tin de activitatea fizica a mamei. Pastreaza-ti in minte ideea ca interventiile inutile poseda riscuri inutile. Ai incredere in medicul tau pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie in aceasta privinta.

Pot face ceva pentru a provoca singura inducerea travaliului?

Probabil ca nu.
Stimularea mameloanelor sau masarea sanilor ar putea avea ca efect lansarea hormonului de oxitocina, care conduce la aparitia contractiilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a se evalua aceste tehnici, eficiente in mod special la femeile care au sarcini cu un grad ridicat de risc.

Alte tehnici de inducere a travaliului, precum consumarea alimentelor picante sau intretinerea relatiilor sexuale, nu sunt sustinute de dovezi stiintifice. Obtineti aprobarea medicului inainte de a incerca orice remediu facut in casa, suplimente naturale sau alte tratamente alternative.

Care sunt riscurile?

Inducerea travaliului prezinta riscuri variate, printre care se includ:

Nasterea prin cezariana. Este foarte probabil ca inducerea travaliului sa aiba ca rezultat nasterea copilului prin cezariana, in cazul in care colul uterin nu a inceput inca sa fie fin, moale si dilatat. Riscul apelarii la cezariana in urma inducerii travaliului este mai mare atunci cand sunteti la prima nastere.
Nasterea prematura. Inducerea travaliului prea devreme poate avea ca rezultat nasterea prematura a fătului, ceea ce poate creea copilului anumite probleme, cum ar fi dificultati de respiratie.
Ritm cardiac scazut. Medicamentele folosite pentru a induce travaliul, oxitocina sau prostaglandina, pot provoca mai multe contractii decat ar trebui, ceea ce diminueaza suplimentul de oxigen al copilului si reduce ritmul cardiac al acestuia.
Infectii. Unele metode de inducere a travaliului pot mari riscul de aparitie a infectiilor atat la mama, cat si la copil.
Probleme ale cordonului ombilical. Inducerea travaliului mareste riscul de alunecare in vagin a cordonului ombilical inainte de nastere (prolapsul cordonului ombilical), ceea ce mareste riscul ca in timpul contractiilor cordonul ombilical sa fie comprimat, reducandu-se drastic alimentarea cu oxigen a fatului.
Ruptura uterina. Aceasta este o complicatie rara, insa foarte serioasa; copilul trece prin peretele uterului si ajunge in cavitatea abdominala a mamei. Aceste complicatii apar la femeile care au uterul cicatrizat. Pentru a preveni complicatiile ce pun in pericol viata copilului este necesara apelarea de urgenta la cezariana.
Sangerari dupa nastere. Inducerea travaliului mareste riscul ca muschii uterini sa nu se contracte corespunzator dupa nastere (atonia uterului), ceea ce poate conduce la sangerari serioase dupa nastere.

Inducerea travaliului este o decizie foarte importanta. Sfatuiti-va cu medicul care supravegheaza sarcina pentru a lua cea mai buna decizie atat pentru mama, cat si pentru copil.
 

Despre nastere si toate modalitatile de calmare a durerii in timpul nasterii cititi sectiunea: NASTEREA. 

 Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul 
Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
- cu sfatul dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER
referinte medicale: American Journal of Obstetrics & Gynecology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ana Maria
    Ana Mariatrimis la 17/1/2022

    Am 40 de saptamâni şi o zi, medicul mi-a dat termenul de naştere pe data de 15 Ianuarie, dar bebeluşa nu da niciun semn. Ar trebui sa ma îngrijorez ?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII