De ce ne place Craciunul?

De ce ne place Craciunul?

De ce ne place Craciunul?

De ce ne place Craciunul? Ei bine, daca s-ar face un sondaj cu privire la sarbatorile preferate ale oamenilor, Craciunul ar fi un favorit detasat. Uneori, motivatiile pentru care aceasta sarbatoare este indragita sunt foarte clare. Alteori, au de-a face mai mult cu ceea ce intuim fara a fi in stare sa explicam, cu o stare de spirit...

De ce ne place Craciunul? Iata de ce:

Cadourile, evident
Zăpada
Colindele
Așteptarea
Familia
Rețete de mâncare
Ceva nou
Bradul
Bilanțurile

Daca s-ar face un sondaj cu privire la sarbatorile preferate ale oamenilor, Craciunul ar fi un favorit detasat. Uneori, motivatiile pentru care aceasta sarbatoare este indragita sunt foarte clare. Alteori, au de-a face mai mult cu ceea ce intuim fara a fi in stare sa explicam, cu o stare de spirit. Cu ceea ce clișeistic numim ”spiritul Crăciunului”. Sigur că acest spirit al Crăciunului este mult comercializat în zilele noastre, îmbrăcat frumos în ambalaje sclipitoare care să-ți ia ochii și să-ți deschidă portmoneul. Dincolo de marketing însă, am putea însă alcătui o listă a motivelor pentru care iubim Crăciunul. Iat-o pe a mea:

Cadourile, evident

Îmi asum atitudinea discriminatorie față de iepurașul de Paști (oricine ar fi el), în  care nu credem și care nu ne face vizite, însă Moș Crăciun este unul dintre motivele pentru care sărbătoarea Crăciunului este magică și așteptată cu nerăbdare încă din primele zile de decembrie. Ador să fac și să primesc cadouri – cine n-o face? Micul fior din inimă pe care-l simt când văd sub brad un pachețel cu numele meu îmi aduce aminte de copilărie. Iar marele fior provocat de bucuria copilului meu îmi aduce copilăria pe tavă, sclipitoare, în fiecare Ajun de Crăciun.

Zăpada

Încălzirea globală a făcut din zăpada de Crăciun o iluzie pe care o mai promovează filmele americane de sezon. Și totuși, ce frumoase erau Crăciunurile de altădată, mă gândesc în fiecare decembrie, urmărind cu asiduitate prognoza meteo în speranța unui mic miracol înfăptuit prin fulgii de nea care să dea un aer mai festiv momentului de sărbătoare. De ani buni nu s-a mai întâmplat, însă n-am încetat să aștept, anual, miracolul: să ningă de Crăciun, să ieșim la colindat în zăpada așternută pe străzi. Sau, dacă nu se depune, măcar să ningă în seara de Ajun. Sau măcar să cadă câțiva fulgi, acolo. Știi ceva, dacă nu ninge, măcar să nu fie douăzeci de grade. Și dacă totuși vor fi douăzeci de grade, Doamne dă să dea din nou la televizor ”Singur acasă 2”. Acolo era zăpadă din belșug.

Colindele

Am asociat natural Crăciunul și așteptarea sa cu colindele, de pe vremea când ele erau ceva subversiv, retrograd și absolut contrar materialismului științific. Dar, Doamne, cât erau de bune de cântat seara, sub pături de lână, lângă bunici calde și povestelnice. De-acolo am prins gustul colindelor cântate toată luna lui decembrie, în așteptarea somnului, pe întuneric, într-o emoție care creștea progresiv până în seara cea mare. Când colindele ieșeau din patul în care dospiseră și zburau, în cete de copii, la uși de vecini, unde erau primite cu prăjituri și bănuți. Perioada premergătoare Crăciunului este una a colindelor și acum. Cântăm în toate limbile pe care le cunoaștem, ne pregătim repertoriul pentru Ajun. Și se întâmplă un lucru straniu în această perioadă: mașina noastră trece de la funcționarea pe motorină, la consumul pe bază de colinde. Nu pornește dacă nu cântăm. Așadar, drumul zilnic spre școală merge pe bază de ”Deck the halls”, când venim de la antrenamente funcționăm cu ”Stille Nacht” iar când ne vizităm bunicii, băgăm o doză bună de ”Trei păstori”.

Așteptarea

Iubesc așteptarea Crăciunului poate mai mult decât sărbătoarea în sine, care zboară în fiecare an. Însă acea anticipare a bucuriei, a entuziasmului copilăresc, aceasta este de neprețuit în fiecare an. Fie că-i spunem Advent sau post, și indiferent de felul în care așteptăm această mare sărbătoare, așteptarea Crăciunului este o anuală numărare a binecuvântărilor. Sau invocarea lor. Primele semne le primesc anual odată cu începerea postului, reminiscență prețioasă a acelorași vremuri trecute cu pături de lână și bunica al cărei ritm de viață era ordonat frumos după rânduieli vechi. Iar dacă, până la sărbătoare, mi-am făcut timp să mă bucur de cei dragi, să fac o faptă bună și să intru într-o biserică să aprind o lumânare, Crăciunul poate veni și anul acesta.

Familia

Deși s-a repetat asta până a devenit un clișeu, Crăciunul este o sărbătoare a familiei. Simți nevoia să strângi rândurile, să-ți suni părinții mai des, să spui lucruri calde. E un anotimp al sentimentelor, al exprimării lor prin gesturi, cuvinte, fapte. Masa de Crăciun este, prin excelență, o masă în familie. E un bun prilej să-ți suni rudele pe care nu le-ai văzut demult și să reînnodați legăturile. Dintotdeauna, dar parcă tot mai pregnant odată cu trecerea timpului, de Crăciun îmi simt familia ca un refugiu, ca o alinare. Așteptarea Crăciunului este și o sărbătoare a legăturilor cu cei dragi, a confirmării lor și a bucuriei inegalabilului sentiment de ”acasă”.

Rețete de mâncare

Crăciunul este și o ocazie de etalare a talentelor culinare, nu-i așa? Chiar dacă ne promitem, anual, unele dintre noi, că ”anul ăsta nu mai gătesc zeci de feluri de mâncare”, ne trezim în săptămânile de dinainte că, fără să vrem, accesăm mai des situri de gastronomie, că ciulim urechile atunci când colega de birou se laudă cu noua rețetă de cozonac pe care o va inaugura în ajunul acesta. Așa că gătim, sofisticate feluri de mâncare, exotice sau tradiționale, sănătoase sau pline de carbohidrați. Ne planificăm meniul cu mult timp înainte, negociem cu copiii / soțul ce prăjituri vor ieși din cuptor și împrumutăm de la mame și mătuși oale de sarmale miraculoase, garanție a unui succes gastronomic desăvârșit.

Ceva nou

Înaintea oricărei mari sărbători, vrem să obținem un aer festiv. Vrem să respirăm magia ei, vrem să o vedem în cel mai concret mod cu putință. Și atunci ne înnoim pe noi atât cât ne permitem, pe dinafară (o nouă coafură, o rochie interesantă) și pe dinăuntru (o lumânare aprinsă și o clipă de interiorizare când totul e pregătit fac minuni) dar simțim, anual, nevoia unor mici modificări de design interior care să ne dea senzația de nou. Nu e neapărat să facem transformări profunde, nici vorbă de pereți sparți sau schimbat de mobilier. O perdeluță nouă, niște pernițe decorative, o ramă foto, niște decorațiuni de Crăciun, un sfeșnic de lumânare în mijlocul mesei festive, toate aceste detalii ne pot transforma sărbătoarea într-una mai luminoasă, mai specială.

Bradul

Împodobirea anuală a bradului este unul dintre momentele mele magice de Crăciun. În ultimii ani, pregătirile de Crăciun încep tot mai devreme, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, cu vitrine decorate într-un alb-roșu strident pentru data din calendar, cu brazi plini de globuri sclipitoare și cu Moși mai mult sau mai puțin inspirați întâmpinându-ne cu ”ho-ho-ho”-uri defazate din orice magazin. Am rezistat până acum ispitei de a împodobi bradul în altă zi decât în ziua de Ajun. Am făcut asta din copilărie; să decorez bradul oricând altcândva mi s-ar părea la fel de straniu ca și cum școala ar începe în luna mai. Încerc să termin restul treburilor din casă în zilele anterioare ajunului, iar marea zi începe cu colinde de pe youtube alese de fiul meu în postura de DJ și cu brăduțul părăsindu-și locul din balcon în care fusese depozitat pentru a-și ocupa locul privilegiat din sufragerie.

Bilanțurile

Știu că, în general, bilanțurile țin mai mult de Anul Nou decât de Crăciun. Ei, la mine, Crăciunul este momentul tragerii liniei. Uneori cu duioșie și nostalgie, alteori cu o necesară brutalitate. Adun amintiri, evaluez proiecte personale, dau verdicte atunci când e cazul. E un exercițiu interior îndelung exersat, însă necesar pentru conștientizarea pe deplin a reușitelor, aprecierea bincuvântărilor din viața mea și eliberarea de eventuale fantome din trecut. Așa că anticipez încă de acum momentul în care, la lumina lumânărilor, în fața bradului împodobit și cu un pahar de vin fiert cu scorțișoară, voi contrui liste mentale și voi face anuala mea trecere în revistă, în timp ce-l voi asculta pe cel care, de ani de zile, îmi aduce sens fiecărui Crăciun: ”So, this is Christmas, and what have you done...”

Un Craciun memorabil pentru copilul tau: 11 sfaturi pe care trebuie sa le aplici

Este cea mai frumoasă perioada a anului! Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta...citeste mai departe aici >

 Sfaturi practice de Craciun

Cum decoram bradul in acest an? 
Sa-mpodobim bradul.. 
Ce pregatim de Craciun  
Pomana porcului  
Reteta testata de COZONAC PUFOS  
Idei de impodobit bradul 
Colinde si Meniu de Craciun 

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

  Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti 

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  


Autor: Nana01
redactor invitat la Desprecopii

Toate drepturile rezervate ©  Desprecopii.com 2016


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII