Insomnia: Mituri si Realitati

Insomnia: Mituri si Realitati

Insomnia: Mituri si Realitati

  • Insomnia, tulburare a somnului care nu iti permite sa adormi sau sa dormi profund, te poate face sa iti doresti cu disperare o noapte normala de odihna. Va ganditi ca alcoolul inainte de somn va rezolva aceasta problema? Mai ganditi-va o data. Probabil ca acest mit exista datorita faptului ca alcoolul te poate ajuta sa adormi, insa, o data ce a patruns in organism, alcoolul produce tulburari ale somnului, somn agitat sau te poate face sa te trezesti mai devreme. Iata totul despre insomnie: Mituri si Realitati.

Insomnia: Mituri si Realitati - veti citi:
Bautura te ajuta sa dormi
Insomnia este Strict Mentala
Exercitiile fizice te ajuta sa dormi
Timpul petrecut in fata micului ecran va ajuta sa va calmati
Ajutorul acordat somnului este lipsit de riscuri
Poti recupera somnul pierdut
Un pui de somn (in mod regulat) te ajuta sa inlaturi insomnia
Crezi ca ai nevoie de putin somn
Nu sta in pat daca nu poti dormi!
Te poti invata singur sa dormi
Insomnia va disparea de la sine

Mituri despre insomnie - explicate si daramate :)
 

Bautura te ajuta sa dormi

 Mit. Insomnia, tulburare a somnului care nu iti permite sa adormi sau sa dormi profund, te poate face sa disperi dupa o noapte normala de odihna. Va ganditi ca un cocktail inainte de somn va rezolva aceasta problema? Mai ganditi-va o data. Probabil ca acest mit exista datorita faptului ca alcoolul te poate ajuta sa adormi, insa, o data ce a patruns in organism, alcoolul produce tulburari ale somnului, somn agitat sau te poate face sa te trezesti mai devreme.

Insomnia este Strict Mentala

 Mit. Este adevarat faptul ca insomnia poate fi cauzata de probleme psihologice. Relativ vorbind, stresul este motivul numarul unu pe care oamenii il raporteaza ca fiind motivul lipsei somnului, insa nu este singurul declansator al insomniei. Insomnia poate fi cauzata de multe lucruri, printre care se includ igiena precara a somnului, bolile, efectele secundare ale medicamentelor, durerile cronice, sindromul picioarelor nelinistite sau apneea de somn.

Exercitiile fizice te ajuta sa dormi

Realitate. Exercitiile fizice regulate pot fi o modalitate excelenta de a ajuta la stimularea unui somn mai bun. Evita sa lucrezi pana tarziu daca ai probleme cu somnul. Exercitiile fizice viguroase te pot face mult mai alert. De asemenea, exercitiile fizice maresc temperatura corpului, care persista in timp aproximativ 6 ore.  Inainte de ora de culcare, stai departe de efortul fizic, antrenamente si exercitii. Propune-ti sa termini muncile ce includ exercitiu fizic cu cel putin doua sau trei ore inainte de a merge la somn.

Timpul petrecut in fata micului ecran va ajuta sa va calmati

 Mit. Este tentant ca inainte de ora stingerii sa incerci sa te calmezi citind in fata calculatorului sau privind la televizor, insa in realitate, ambele actiuni iti stimuleaza simturile. Lumina si zgomotul produs de televizor si computer pot fi stresante si pot reduce nivelul de melatonina din creier. De preferat este ca nivelul de melatonina sa se mareasca seara pentru a te ajuta sa adormi. Ai nevoie de un mic zgomot care sa te ajute sa adormi? Incearca sa asculti muzica relaxanta sau descarca-ti o aplicatie relaxanta pentru somn.

Ajutorul acordat somnului este lipsit de riscuri

 Mit. Este adevarat ca actualele pastile pentru adormit sunt mai sigure si eficiente decat medicamentele vechi, insa orice medicament vine la pachet cu anumite riscuri potentiale, printre care se include si riscul de dependenta. Consultati-va intotdeauna cu medicul inainte de a folosi somnifere. Unele somnifere te pot ajuta sa scapi temporar de simptomele insomniei, insa somniferele nu pot vindeca insomnia. Rezolvarea problemelor de sanatate si orientarea catre ceea ce trebuie schimbat in mediul tau de somn sunt adesea cele mai bune abordari ale insomniei.

Poti recupera somnul pierdut

 Mit. Este imposibil sa recuperezi in intregime somnul pe care l-ai pierdut. Somnul normal o zi, doua pe saptamana, sau numai in perioada week-end-urilor va supara cu adevarat ceasul tau biologic. Intreruperea somnului te poate face sa adormi mai greu data viitoare. Singura modalitate de a recupera somnul pierdut este sa revii la un program regulat de somn.

Un pui de somn (in mod regulat) te ajuta sa inlaturi insomnia

 Mit. Aceste atipiri afecteaza pe toata lumea, in mod diferit. Pentru unii oameni, 10-20 de minute de somn in miezul zilei pot fi revigorante. Pentru multi oameni care sufera de insomnie, dormitul dupa-amiaza tarziu poate scadea ritmul de functionare al creierului, fiindu-le mult  mai greu sa adoarma noaptea.

Crezi ca ai nevoie de putin somn

 Mit. Increderea in acest mit poate cauza consecinte serioase. Fiecare om se naste cu o nevoie fixa de somn. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Poti invata sa dormi mai putin, insa nu iti poti invata organismul sa aiba nevoie de mai putin somn. Este dificil sa acorzi atentie sau sa-ti amintesti anumite lucruri atunci cand nu dormi corespunzator. Fiind obosit cronic poti suporta consecinte serioase, printre care se includ lipsa performantei la serviciu, cresterea riscului de a participa activ la accidente, chiar si inrautatirea starii de sanatate.

Nu sta in pat daca nu poti dormi!

Realitate. Te invarti in pat mai mult de o jumatate de ora? Este in regula sa parasesti patul si sa citesti sau sa asculti muzica relaxanta. O activitate linistita te poate ajuta sa te relaxezi si iti va produce starea de somnolenta. Daca stai in pat cand nu poti dormi este posibil sa devii frustrat si sa verifici incontinu ceasul. Dupa o perioada de timp, este posibil sa asociezi patul cu  starea de veghe, si nu cu odihna. Anumite probleme de sanatate au fost asociate cu lipsa severa de somn, probleme precum obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul, atacurile de cord si accidentele vascular cerebrale.

Te poti invata singur sa dormi

Realitate. Iti poti antrena organismul sa asocieze anumiti factori relaxanti cu somnul. Cheia acestei reusite este, desigur, perseverenta. Citeste timp de o ora sau fa o baie calda inainte de a dormi. Poate ca starea de meditatie sau visarea cu ochii deschisi te va ajuta sa adormi. Descopera ce metode functioneaza la tine, iar dupa aceasta transforma-le in ritualuri ce vor face parte din pregatirea pentru somn.

Insomnia va disparea de la sine

 Mit. Nu te astepta ca insomnia sa dispara de la sine pana cand nu afli care sunt cauzele care stau la baza ei, fie ca este vorba de stres, medicamente, boli sau alte motive. Daca ai probleme sa adormi sau sa ramai in starea de somn sau daca, in mod repetat, te simti obosit dupa o noapte intreaga de somn, este posibil sa suferi de tulburari de somn si este timpul sa vorbesti cu medicul in vederea unui tratament.

Tot despre insomnie, merita citit si:

Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Probabil ca oricine a avut macar o data in viata o noapte rea, de somn, in care s-a invartit pe toate partile fara sa poata adormi. Suieratul vantului, latratul cainilor, o cina luata prea tarziu…

Ajutoare naturale impotriva insomniei

Ajutoare naturale impotriva insomniei

Unele femei sufera de insomnie grava reusind sa traiasca cu doar cateva ore dormite pe noapte. Si totusi, lipsa somnului poate duce la probleme mari de sanatate. Iata o serie de solutii…

8 remedii naturale pentru insomnie

8 remedii naturale pentru insomnie

Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn intalnita, este un simptom, mai degraba decat o boala. Dintre toate persoanele care sufera de insomnie - mai mult de 60 de milioane pe an, în…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII