Cand adolescentii iau decizii gresite

Cand adolescentii iau decizii gresite

Cand adolescentii iau decizii gresite

Poate deveni frustrant sa vezi ca cum copilul devenit adolescent face alegeri si decizii proaste, "aruncand totul la gunoi" - adica ani buni de educatie si grija...

În relația cu copilul adolescent este important sa trasam limitele - și să le menținem. Dar, adu aminte copilului ca este vorba despre faptul ca iti pasa de el dar face alegeri gresite...

- veti citi;
Cand vezi cum copilul tau adolescent ia decizii gresite
Ce putem face noi parintii daca adolescentul nostru face alegeri greșite
Cum să pui limite clare copilului adolescent
5 moduri in care ne putem ajuta copilul adolescent sa faca alegeri mai bune
Crizele de furie ale adolescentului: 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control

Cand vezi cum copilul tau adolescent ia decizii gresite ...

Unul dintre cele mai dureroase și mai frustrante lucruri pentru părinți este să vada cum copilul devenit adolescent incepe sa faca alegeri si decizii proaste, "aruncand totul la gunoi" - adica ani buni de educatie si grija...Poate veni acel moment in care te pomenesti intreband: unde e copilul bland si bun pe care il stiam pana acum?

Unele dintre aceste alegeri gresite includ alegerea unor prieteni care il influenteaza negativ, nepăsarea faţă de teme, abandonul școlar, fumatul băuturile și drogurile, și angajarea în comportament riscant.

Dar ce putem face noi parintii daca adolescentul nostru face alegeri greșite?

Cunosc foarte mulţi părinţi care nu mai au somn noaptea, întrebându-se care sunt responsabilităţile lor. Ei se întreabă: "Este responsabilitatea mea să rezolv lucrurile? Și dacă este,  ce ar trebui mai exact să fac  cu un adolescent care refuză ajutorul? "Când durerea de a-ți urmări copilul aruncând ocazii pe fereastră devine copleșitoare, este firesc să încerci mai mult să îl controlezi sau să-ți ridici mâinile în sus de disperare .

Adevărul este că nu ai control asupra alegerilor copilului tău sau asupra  rezultatului vieții lui. Ai șansa să-l călăuzeşti într-un loc mai bun, aceasta este responsabilitatea ta.. Vestea bună este că ai puterea de a influența deciziile copilului tău, preluând controlul asupra propriei persoane - și nu asupra adolescentului. După cum spune un proverb englez:  "Poți să conduci un cal la apă și, deşi nu-l poți face să bea, îl poți face să-i fie sete".

Cum să pui limite clare copilului adolescent

Ideea de a stabili limite clare poate fi confuză pentru parinti. Dar putem incepe prin a spune copilului ca "Sunt de partea ta, sunt în echipa ta, te iubesc și îmi pasă de tine. Nu îmi plac alegerile pe care le faci și prin acest mod voi încerca să te opresc. "Dacă ai limite foarte puternice și clare pe care le menții în jurul a ceea ce vei face și nu vei face pentru copilul tău, este diferit decât să încerci în mod constant să-ţi dai seama cum să-l controlezi sau să îl schimbi.

În relația cu copilul adoelscent este important sa trasam limitele - acele linii și să le menținem. Poţi spune: "Nu poţi locui aici fără să urmezi aceste reguli. Nu îţi dau bani dacă bănuiesc că iei droguri din ei.". Sau, "nu te conduc la acea petrecere." Spune-i în mod clar ce vei face și ce nu vei face. În aceast consta diferenţa dintre a avea grijă de tine şi încercarea de a controla acţiunile copilului tău.

Adu aminte copilului ca este vorba despre faptul ca iti pasa de el dar face alegeri gresite

Aminteşte-i copilului că nu este vorba de pedeapsă sau de neascultare - este vorba de bunăstarea sa. Ai putea spune: "Te iubesc și îmi pasă de tine, de aceea fac asta. Aceasta nu este o pedeapsă pentru încălcarea unei reguli. Voi face tot ce trebuie pentru a te menține în siguranță. "

Cea mai bună parte este că într-adevăr controlezi ceea ce poţi controla. Acesta este întotdeauna modul în care funcționează influența. "Nu îţi spun ce să faci și nu voi striga la tine. Pur și simplu voi face ceea ce cred că e mai bine. Nu îţi voi permite toate plimbările și nu îţi voi da bani. Aceste libertăți sunt îndepărtate până când vei fi responsabil pentru tine. "Deci închideți ușile. Există o diferență uriașă între a-ți lua copilul de guler și a-l închide într-o cameră, în comparație cu asumarea responsabilității, dându-i consecințele corespunzătoare.

5 moduri in care ne putem ajuta copilul adolescent sa faca alegeri mai bune

Odata cu adolescența copilului nostru, noi părintii trebuie să ne punem centura de sigurantă pentru ca acum calatoria e putin zdruncinantă. Dar, suntem sau nu suntem părinti moderni? Ce facem? E bine, există o diferență uriașă între a-ți lua copilul de guler și a-l închide într-o cameră, în comparație cu asumarea responsabilității si o atitudine de parenting pozitiv. Iată cinci pași pentru a-l ajuta pe copil să facă alegeri mai bune în viață - si pe noi mai relaxati in aceata perioada.

Crizele de furie ale adolescentului: 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control

Crizele de furie ale adolescentului pot tensiona mult relatia parinte-copil. Insa e bine ca noi, parintii -  sa incercam sa intelegem ca se afla in spatele acestor momente de furie si ce le declanseaza. Construieste impreuna cu copilul tau adolescent incredere pozitiva si afla aici - 3 pasi pentru a depasi aceste crize si a le tine sub control. Si, inarmeaza-te cu muuuult calm.

Iata pe larg despre crizele de furie ale adolescentului si 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control.

 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII