Deschideți fereastra și pe timp de iarnă, pentru o doză de sănătate

Deschideti fereastra si pe timp de iarna, pentru o doza de sanatate

Deschideți fereastra și pe timp de iarnă, pentru o doză de sănătate

Iarna este sezonul frigului, si cand noi cautam caldura in casele noastre, avem tendinta de a tine geamul sau usile inchise, sperand ca inauntru sa fie cald si afara rece. Dar in felul asta lasam aerul proaspat pe afara. Dar daca niciodata nu schimbati aerul din casa cu aer proaspat, se produce imbatranirea aerului si aparitia unor posibile probleme de sanatate.

Ati auzit vreodata de Sindromul Cladirilor bolnave sau prescurtat SBS? Aceasta se intampla cand stai mult timp intr-un spatiu bine inchis, slab aerisit.

Deschideti fereastra iarna pentru buna sanatate a familiei dumneavoastra
Problema condensului
Cum aducem aer proaspat in casa?
Problema tusei si a racelii: cand tinem copilul acasa si cum il aparam de infectii

Deschideti fereastra iarna pentru buna sanatate a familiei dumneavoastra

Iarna este sezonul frigului, si cand noi cautam caldura in casele noastre, avem tendinta de a tine geamul sau usile inchise, sperand ca inauntru sa fie cald si afara rece. (Are sens). Dar in felul asta lasam aerul proasptat pe afara.

Din punct de vedere fizic, tinand geamurile si usile inchise toata iarna, ajutam la pastrarea caldurii, facand economie la bani - toate avantajele. Dar daca niciodata nu schimbati aerul din casa cu aer proaspat, se produce imbatranirea aerului si aparitia unor posibile probleme de sanatate. Ati auzit vreodata de Sindromul Cladirilor bolnave sau prescurtat SBS? Aceasta se intampla cand stai mult timp intr-un spatiu bine inchis, slab aerisit.

De ce apare mucegaiul in casa?

Nu numai pastrarea ferestrelor inchise cauzeaza problema condensului in interiorul casei ("plansul" ferestrelor), care stim ca poate duce la mucegai si la aparitia bacteriilor din casa. Aceasta include compusi organici volatili, spori de mucegai, mizerie, fum, virusi si bacterii. Respirarea acestor bacterii o perioada idelungata de timp dauneaza sanatatii.Te pot face sa te simti bolnav, obosit, somnolent, iti poate cauza dureri decap, ameteli si greata, de asemenea, iti poate irita ochii, nasul si gatul.

Poate duce chiar la boli legate de cladiri sau BRI. Simptomul BRI include febra, tuse, dureri musculare si senzatie de greutate in piept.

Ati putea crede ca cuptorul aduce aer proaspat in casa dumneavoastra, dar nu este asa in toate cazurile.

Cuptorul are doua ventilatii: unul care epuizeaza aerul din casa afara, si altul aduce aerul.

Cuptoarele vechi - care au in jur de 12-15 ani sau sunt chiar mai vechi - nu aduc aer proaspat de afara. Aerul adus este localizat inauntru in casa (de obicei un ventilator lipit afara de cuptor), deci este actuala iesirea aerului dinauntru din casa.

Si ventilatoarele cu plafon ajuta la circularea aerului din casa; ele nu aduc aer proaspat inauntru.Pe masura ce temperatura creste, ventilatoarele ajuta la impingerea in jos a aerului cald, salvandu-se astfel energie, insa ele nu aduc aer proaspat in casa.

Cum aducem aer proaspat in casa?

Cel mai bun mod de a aduce aer proaspat inauntru este ventilatorul care recupereaza caldura (HRV). Cateva cladiri renumite in prezent au instalat unitati HRV in noile lor case , pentru ca ei le construiesc ca sa fie mult mai sigilate si eficiente din punctul de vedere al consumului de energie. Asadar, pentru a preveni problema apartiei condensului, mucegaiului si calitatea saraca a aerului din interiorul cladirilor, ei instaleaza un HRV.

HRV aduc aer proaspat de afara, reconditioneaza temperatura din interior folosind aerul care iese afara. Acest sistem recupereaza pana la 88% din caldura si multumita unui motor electronic comutat (ECM), acesta foloseste o cantitate minima de electricitate pentru a face aceasta.

Daca doriti sa aveti aer proaspat toata iarna, dar nu puteti investi intr-un HRV, nu trebuie sa va fie teama sa tineti geamul deschis putin in timpul zilei. Dar faceti-o in zilele calduroase de iarna, cand sunt 5 grade Celsius afara. Si in timp ce tineti geamul deschis, porniti evacuarea principala din casa, care este de obicei localizata in baia principala, pentru a ajuta sa traga afara aerul vechi.

Nu este nevoie sa faceti asta ore intregi; 15 sau 20 de minute sunt suficiente pentru a face diferenta. Este deasemenea o buna solutie pentru casele care nu au aer conditionat. Da, vei pierde ceva energie, dar sanatatea produsa de acest aer proaspat din casa poate compensa pierderea energiei.

Amintiti-va sa schimbati filtrul cuptorului macar o data la fiecare trei luni - si o data pe luna in timpul sezonului rece. Si daca tu sau familia ta va confruntati cu simptome ale calitatii sarace a aerului, precum SBS sau BRI, faceti o inspectie a sanatatii casei care include prelevarea de probe de aer din interior, caci nu ar trebui sa iti asumi niciun risc daca problemele tale provin de la aerul pe care il respire.

Problema tusei si a racelii: cand tinem copilul acasa si cum il aparam de infectii

Cand copilul tuseste si are febra: il ducem sau nu la scoala? Sfatul medicului pediatru este clar: un bolnavior trebuie sa stea acasa.  Copilul cu febra in mod clar trebuie sa stea acasa, precum si copilul care varsa sau care se simte in mod clar mizerabil. Iata cum se poate reduce din riscul unei infectii la scoala, cum se transmite raceala si ce trebuie sa stim noi, parintii - pentru a ne proteja copiii de racelile si tusea tipica a sezonului rece.

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII