Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat - sfatul medicului

Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat - sfatul medicului

Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat - sfatul medicului

O nastere prematura este intotdeauna insotita de multe emotii si frici. Poti simti un soc, apoi o mare suferinta, tristete apoi speranta, panica si vina, poate chiar furie. Sentimentele pozitive, totusi, pot fi intunecate cu usurinta de teama si ingrijorare pentru starea bebelusului.

Multe mame descriu experienta travaliului si a nasterii premature ca un carusel de emotii si sentimente. In ciuda adevarului acestei comparatii, plimbarea intr-un carusel se termina la un moment dat, iar cu ajutorul iubirii si suportului celor din jur si dumneavoastra puteti depasi experienta aceasta.

Iata sfatul specialistului - medic si mama.

Povestea unei mame de bebelus nascut prematur
Sfaturi pentru a infrunta emotiile nasterii premature
Afla totul despre nou-nascuti
Iata sfatul altei mamici care a avut o nastere prematura:
Ce spun mamicile care au nascut prematur:
Sfaturi pentru membrii familiei si prietenii apropiati
Despre bebelusul prematur, mai citeste 

Povestea unei mame de bebelus nascut prematur

Ioana l-a nascut pe baietelul ei cu 11 saptamani inainte de termen. La 29 de saptamani de sarcina, el cantarea 1 kg si avea 38 cm.

Iata povestea ei:
Imi era atat de rau si a trebuit sa fiu monitorizata foarte atent incat bebelusul a implinit trei zile inainte ca eu sa ajung sa-l vad. Apoi nu puteam sa-l ating sau sa-l iau in brate…

Alta mamica de bebelus prematur, povesteste cat de important a fost suportul primit de la alte mamici de bebelusi prematuri, pe forumul specializat despre prematuri de la Desprecopii
De fapt voi sunteti cele care ne faceti sau ne ajutati sa ne privim cu alti ochi prin faptul ca vedeti in noi ceea ce noi nu mai luam de mult in seama .Dumnezeu ne vorbeste in diferite moduri si prin diferiti oameni ,pentruca vrea ca noi sa stim cit de mult a investit el in noi. M-ai facut sa zimbesc la aceea comparatie cu verighieta mi-am adus si eu aminte de Miriam cit de mica si cit de fragila era cind am nascut-o .Acum este mare (in comparatie cu atunci) si chiar daca are aceste probleme de sanatate totusi stie sa ma faca sa rid stie sa aduca fericirea pe chipul meu. Copii acestia stiu sa daruieasca mai mult de cit stim, sau putem noi sa le daruim ...

Am cerut sfatul unei doamne medic ginecolog - de origine romana, de la un spital prestigios din Olanda - iata sfaturile ei.

Sfaturi pentru a infrunta emotiile nasterii premature

Luati-va un ragaz in care sa va obisnuiti cu emotiile si sentimentele pe care le aveti.

Cereti ajutorul celor din jur. Gasiti pe cineva cu care sa vorbiti, care a trecut prin aceeasi experienta si intelege perfect ce simtiti.  Pe forumul Desprecopii exista un forum ascuns unde puteti cere sfaturi: Prematurii: Esentele tari / Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.

Permiteti-le si celor dragi sa petreaca timp impreuna cu bebelusul, astfel incat sa aveti si dumneavoastra un mic timp de respiro

Informati-va la zi despre ingrijirea bebelusului astfel incat sa va simtiti in largul dumneavoastra si sa fiti sigura de ceea ce faceti

Cautati alinare la membrii familiei

Faceti un album, faceti poze si reprezentati grafic progresele copilului

Afla totul despre nou-nascuti

Cum arata noul nascut?
Prima saptamina acasa cu noul-nascut

De ce plange bebelusul?

Impartirea patului sau camerei cu copilul

10 greseli pe care le fac tinerii parinti – si cum le puteti evita

Relatia cu nou-nascutul – de ce nu merge?

Iata sfatul altei mamici care a avut o nastere prematura:

Cautati-l de Dumnezeu, rugati-va sa va dea putere si intelepciune, urmati sfaturile medicului si moasei, lucrati impreuna cu ei spre scopul comun al nasterii copilului in siguranta, iar daca va vine sa plangeti, atunci plangeti; este absolut in regula sa o faceti, sub influenta hormonilor si a suferintei prin care treceti. –sfatul vine de la mamica Alma, care a nascut cu 5 saptamani inainte de termen prin cezariana de urgenta din cauza preeclampsiei. 

Ce spun mamicile care au nascut prematur:

- Eu am avut preeclampsie (edeme, tensiune 16/9). Mi s-au rupt membranele la 31 de saptamani si am mai stat in spital inca doua pana cand am nascut la 33s4z.

- Eu am avut col scurt si deschis de la inceputul sarcinii, dar adevaratul motiv a fost efortul prea mare -nerecomandat de medic- facut in ziua de dinainte. deci, motiv: membrane rupte, 34 sapt.

- Eu am avut preeclampsie severa, fara nici un simptom: tensiune borderline (13/8), edeme ioc.

Preeclampsia mea a iesit doar in analizele de urina si sange, aveam deja HELLP (o forma foarte severa de preeclampsie in care sunt afectate organele: ficat, rinichi). Rinichii meu erau aproape de colapsare. Singurul meu simptom a fost o durere epigastrica.

De cand am fost diagnostica am rezistat 5 zile in spital, dupa care am avut o cezariana de urgenta din cauza ca bb intrase in agonie, placenta mea s-a dovedit a fi moarta in proportie mai mare de 50%. A fost un miracol ca a trait si el si eu.
Am nascut la 26 de saptamani si 3 zile.

Citeste ce spun alte sute de mamici despre cum a decurs nasterea bebelusului lor prematur aici: Din ce cauza ati nascut prematur? 

Sfaturi pentru membrii familiei si prietenii apropiati

Ca membri ai familiei sau prieteni apropiati sau prieteni apropiati, veti constata ca trebuie sa infruntati nu numai propriile emotii legate de nasterea prematura, ci si emotiile mamei si ale tatalui. Intrebarea „ce este de facut in aceasta situatie” este o mare provocare.

Iata cateva idei pentru a depasi momentele dificile.

Oferiti-va sa ajutati – Intrebati daca puteti ajuta cu treburile simple precum aprovizionarea cu alimentele curente, spalarea rufelor la masina, hranirea animalelor familiei sau micile comisioane ale familiei.
Vizitati-i pe mamica si bebe – Faceti-va timp pentru o vizita la maternitate sau acasa si oferiti-va sa stati cu bebelusul in timp ce mama sau tatal iau o pauza.
Ascultati-i – Uneori nu sunt cuvinte care pot descrie sentimentele, iar faptul ca sunteti aproape ca sa-i ascultati pe proaspetii parinti le este de mare ajutor.
Aduceti un mic dar – Un dar aduce intotdeauna un zambet pe fata celui caruia ii este destinat.
Participati la discutiile de pe forumul DC la topicurile speciale dedicate bebelusilor prematuri: Prematurii: Esentele tari / Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.

 Copiii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste.

Despre bebelusul prematur, mai citeste:

14 lucruri de retinut inainte de a merge cu bebelusul prematur acasa

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Bebelusul nascut prematur: ce trebuie sa stie parintii lui

Primele zile de viata ale unui bebelus prematur nascut la 26 de saptamani

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari 
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. 

autor: Desprecopii.
Material realizar cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Pop Mihaela
    Pop Mihaelatrimis la 18/3/2014

    Si eu am colul deschis de la 25 de saptamani(sarcina mea a fost cu multe probleme de la inceput) ,acum sunt in saptamana 29 si fara sprijinul celor dragi, nu cred ca as face fata! In primele zile am fost extrem de deprimata,depresiva,plangeam din orice,noroc ca,dupa 2 zile l-au lasat pe sotul meu sa doarma langa mine,iar mama mea era langa mine de dimineata pana venea sotul meu; ca altfel greeeeeu as fii rezistat stresului!!!!Am momente de panica,asta cand ma ridic si ma apasa ff tare sarcina ,cand am dureri,MI-E EXTREM DE FRICA PTR FETITA NOASTRA, SPER SA FIE BINE!Mi-e frica si mie de nastere, sunt INGROZITA !!!Am vazut ff multe cazuri tragice! Toti ma cearta cand povestesc de ce au patit alte mamici se enerveaza chiar.Mi-e nu mi se pare ca....eu gresesc daca ma uit la alte cazuri,ptr ca, asa ma gandesc de ce sa ma feresc sa nu patesc ca ele.Decat sa patesc acelasi lucru si sa zic dupa "daca stiam "..Eu inteleg ca poate sunt obositoare,si stresanta ptr multi,(ii exclud aici pe sotul si mama),dar chiar sunt niste momente,zile,saptamani grele, atat psihic cat si fizic!!!!!!Oare chiar sunt asa exagerata??!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Baja Nicoleta Veronica
    Baja Nicoleta Veronicatrimis la 15/6/2009

    Parerea mea este ca, acest stres poate fi infruntat impreuna cu familia si cei dragi. Persoana care este insarcinata trebuie tratata foarte bine, tot timpul sa aiba o persoana langa ea cu care sa comunice, iar daca acest lucru nu este posibil, sa existe un mijloc de comunicare intre gravidutza si sot/prieteni [telefon, messenger]. De asemenea, controalele la medicul ginecolog trebuiesc sa fie incurajatoare. Spre exemplu si mie mi s-a spus ca nu o sa duc sarcina la termen [40 saptamani] dar sotul a concis ca, daca copilul este sanatos si are o greutate acceptabila nu este problema. Aceste incurajari conteaza cel mai mult. Starea de stres se poate disipa atunci cand se discuta partile bune ale sosirii copilului pe lume.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII