Lectiile barbatilor: despre nastere

Lectiile barbatilor: despre nastere

Lectiile barbatilor: despre nastere

  • In tarile dezvoltate - procentul tatilor care se implica in procesul nasterii prin taierea cordonului ombilical sau chiar participa la extragerea fatului este aproape de 80%. Din pacate, in Romania - acest lucru este foarte rar. www.desprecopii.com insista ca venit timpul ca barbatii sa treaca peste aceasta bariera psihologica. Locul tatalui "insarcinat" nu este in bar - cu telefonul linga el, nu este la usa salii de nastere - pe post de caine de garda, si nu este in nici un alt loc decit la capul femeii care ii aduce pe lume cel mai de pret dar al vietii - un copil.

Nu ratati acest moment unic din viata dvs si a copilului dvs. Ajutati-va sotia/prietena cu prezenta, punindu-i comprese reci pe frunte, ajutind-o sa treaca peste durerile insuportabile din timpul contractiilor si incurajind-o. Da! - prezenta dvs acolo e foarte utila! Cereti medicului sa va lase sa taiati cordonul ombilical al copilului dvs. Ce poate fi mai grozav decit asta? Asa se naste generatia www.desprecopii.com!

Ce ar tebui sa stiti despre nastere

Despre nastere ati putea afla mult mai multe participand la cursurile organizate special in scopul informarii viitorilor tatici. Daca din diverse motive nu ati paticipat la un astfel de curs, va oferim un scurt gid. Nu va contine tot ceea ce ar trebui sa stiti, dar constituie un bun inceput.

Notati tot ceea ce ati hotarit impreuna cu partenera ca aveti nevoie in ziua nasterii. Unele spitale sau moase iti ofera niste formulare tip pe care viitorii parinti le pot completa si apoi lasa la moasa pentru ca toata lumea sa stie exact cum doriti sa se desfasoare lucrurile.

Pentru cazul Romaniei

www.desprecopii.com va sfatuieste sa aveti o discutie inainte de nastere cu doctorul sau moasa care va vor asista la nastere. Aceste formulare/discutii preliminare va ajuta sa va simtiti mai increzator in ceea ce priveste rolul tatalui in timpul nasterii - si bineinteles, ele pot fi modificate in orice moment daca vreunul dintre parinti o doreste. Se poate specifica de exemplu daca doriti ca nasterea sa aiba loc acasa (acest lucru se intimpla in tari dezvoltate foarte des), cat timp doriti ca mama si copilul sa ramana in spital dupa nastere, in ce conditii doristi sa se faca cezariana, sau daca tatal doreste sau nu sa taie cordonul ombilical (care leaga buricul copilului de placenta mamei si ofera singurul lui mijloc de hranire in interiorul burtii).

 Semne care caracterizeaza apropierea nasterii:

  • Contractiile devin progresiv din ce in ce mai puternice si la intervale regulate din ce in ce mai scurte;
  • Membrana rosiatica ce "sigileaza" uterul;
  • Se rupe "apa".
  • Daca se rupe apa, nu intrati in panica si nu fugiti la spital. Poate dura o eternitate pana cand se declanseaza efectiv nasterea. Ceea ce ar trebui sa faca tatal, este sa contacteze moasa sau spitalul care vor stabili cand este momentul sa se interneze. Daca apa nu s-a rupt, nu este nevoie sa contactati moasa inainte ca durata dintre doua contractii consecutive sa scada la 10 minute.

    Uneori, cand intensitatea contractiilor scade sau apa nu "se rupe", specialistii va pot sugera declansarea nasterii in mod artificial, utilizand un hormon sau prin "ruperea" apei in mod deliberat. Daca ajungeti intr-o astfel de situatie, este bine sa fiti bine informati pentru ca sa puteti decide ce sa faceti. Poate fi important pentru binele copilului. Aceasta situatie poate provoca o nastere mai dureroasa si o mai mare implicare medicala.

    Atidudinea dvs in timpul nasterii

    In timpul nasterii, durerile sunt cu adevarat puternice. Oricare ar fi atitudinea dumneavoastra despre nasterea naturala, fara interventii externe, ar fi foarte util sa invatati si sa repetati tehnici de respiratie, masaj si relaxare si sa luati in considerare folosirea dusurilor sau bailor fierbinti sau a bazinelor cu apa. Exista si alte posibilitati de a usura durerile nasterii. Cele mai importante optiuni sunt:

  •  aparatele TENS (care poate trebuie rezervate din timp): acestea transmit curenti electrici slabi care intrerup mesajele de durere transmise la creier
  • ENTONOX (un amestec de gaz care provoaca rasul si oxigen)
  • PETHIDINE (un medicament din familia morfinei)
  • Epidurala (o anestezie in coloana vertebrala)
  •  Este de mare ajutor pentru mama daca partenerul este atent la ceea ce doreste ea in asa fel incat sa vorbeasca in locul ei daca are dificultati. Are nevoie de dumneavoastra si de multe incurajari. Fiti bine informat despre termenii medicali cum ar fi cezariana (cand copilul este extras din burta mamei printr-o incizie in abdomen). Aceasta situatie poate fi o urgenta sau va poate fi sugerata de la inceput daca de exemplu copilul se afla intr-o pozitie incorecta, gata sa iasa cu picioarele inainte.

    Povestile despre tati lesinind in timpul nasterii sunt infirmate: o moasa care a adus pe lume 1.200 de copii a vazut doar doua situatii in care tatal a fost depasit de eveniment (si unul dintre ei se grabea sa ajunga la timp la nastere). In concluzie, probabil va veti descurca foarte bine!

    Majoritatea nasterilor sunt fara complicatii dar uneori, nasterea poate fi o lupta dura si poate induce tatalui o stare de soc. Pentru a preintampina acest lucru, tatal trebuie sa se informeze despre situatiile care pot apare si despre utilitatea si aspectul diverselor unelte utilizate in timpul nasterii, cum ar fi forcepsul (niste foarfeci uriase folosite pentru extragerea copilului). Imediat dupa nastere, copilul va fi verificat, i se va taia cordonul ombilical si va fi culcat pe pieptul mamei. Este un moment coplesitor si poate veti simti nevoia sa plangeti. Copilul va fi acoperit cu sange si alte fluide si poate arata groaznic, cu vene umflate de efortul pe care tocmai l-a facut. Dar nu uitati, sunt totusi copii! Multora le place sa suga la pieptul mamei imediat dupa ce le revin fortele si pot fi dinamici pentru aproximativ o ora.

    Trebuie sa aveti rabdare.

    Acesta este un moment foarte important pentru intreaga familie, tata, mama si copil. Vorbiti cu copilul... el deja va recunoaste vocea. Cand simtiti ca este momentul, luati copilul in brate, mamei ii poate fi bine-venita o pauza. Nu face poze fara ca si dumneavoastra sa apareti in unele dintre ele. Mai tarziu, copilului ii va face placere sa i se povesteasca (si arate) ce au facut parintii imediat dupa ce s-a nascut. Mai tarziu, sunati rudele si prietenii. Nu-i lasa sa afle vestea de la altii decat daca vreiti asta in mod special. Acesta este privilegiul unui parinte.

    Apoi, marea intrebare. Ce urmeaza?

    Daca nasterea s-a desfasurat intr-un spital, cei de acolo probabil vor incerca sa va trimita acasa. In anumite spitale exista si posibilitatea ca tatal sa innopteze acolo.

    Anumite spitale permit tatilor sa innopteze alaturi de mama si copil intr-un scaun sau un pat pliant. A ramane peste noapte la spital presupune diplomatie din partea tatalui, planificare si determinare. Nu orice tata doreste (si este capabil) sa ramana... altii au copii mai mari de care trebuie sa aiba grija acasa. Deseori, tatii care sunt la primul copil realizeaza ca stand acasa si umfland baloane pierd informatiile pretioase pe care partenera le afla in primele ore dupa nastere. Daca ramaneti la spital, puteti poate participa la prima baie a noului nascut. Daca partenera doreste sa doarma in acele momente, puteti sa o invatati mai tarziu aceasta delicata operatiune.

    Daca, dupa toate eforturile, este nevoie sa parasiti spitalul reveniti cat mai des posibil. Multe spitale au reguli precise legate de orele de vizita ale tatilor. De asemenea, odata ce ati ajuns acasa ramaneti pe linia frontului. Primele cateva zile sunt pentru dumneavoastra, copil si partenera. Nu intarzia in a lua concediu de paternitate in aceste momente importante si chiar concediu fara plata (daca iti poti permite!). Inseamna foarte mult sa fiti prezent si sa va implicati de la inceput.

    Acestea ar fi informatiile de baza.

    Este necesar sa va planificati actiunile din ziua premergatoare nasterii:

    • Mergeti pe ruta de acasa la spital de cateva ori, la ore diferite astefel incat sa puteti aprecia cat mai exact durata drumului in ziua nasterii. Aceasta merita facuta chiar si daca ati optat pentru nasterea acasa.
    • Gasiti din timp o solutie pentru copii mai mari astfel incat sa nu fiti nevoit sa ii preluati prea curand. O idee foarte buna este si sa le cumparati cadouri din partea noului nascut.
    • Daca este posibil, faceti rost de un pager sau un telefon mobil ca sa puteti fi contactat rapid (si verificati dar are bateriile incarcate). Nu il folositi totusi in interiorul spitalului caci ar putea sa le afecteze echipamentele.
    • Incercati s ava odihniti cat de mult in zilele premergatoare nasterii pentru ca eforturile vor fi extenuante.
    • Impachetati din timp niste reviste, gustari, bauturi, carti, aparat foto, faceti rost de monezi pentru telefon, spray cu apa ca sa-l folosesti cand partenera este prea incalzita. Multe apartamente sunt prevazute cu aparate audio si permit cuplurilor sa isi aduca propria muzica. Pregatiti niste mancare si pastrati-o in congelator, acasa.
    • Daca amandoi sunteti de acord cu nasterea acasa, ganditi-va cum vreti sa fie aranjata camera in care va avea loc nasterea (lumina, muzica, etc.) dar aveti pregatita si o geanta pentru spital.
    • Imbracati haine racoroase. Temperatura in camerele in care are loc nasterea este foarte ridicata.
    • Daca este posibil, mancati ceva care da multa energie (de ex. paste fainoase) inainte ca nasterea sa atinga punctele culminante. Partenera probabil ca nu a mancat nimic de mult, iar dumneavoastra ati uitat sau nu ati avut timp.

    Dragi viitori tatici, in cadrul cumunitatii www.desprecopii.com/forum puteti gasi multi alti tatici. Va asteptam printre noi. Povestirile dvs ne sunt de mare folos si le asteptam cu drag. Ce poate fi mai important pentru un barbat decit momentul in care devine tata?

     autor: Mihaela Todoran - redactor www.desprecopii.com
    Toate drepturile rezervate (c) 2005

    Mai cititi pe www.desprecopii.com

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    15 comentarii din totalul de 17:

    1. maria mihali
      maria mihalitrimis la 27/8/2015

      sunt o viitoare mamica si nu inteleg disperarea multor barbati de a si vedea sotia in timpul travaliului. S a demonstrat stiintific ca prezenta barbatului nu aduce nimica bun, dimpotriva, si daca sunt spitale in alte tari care accepta prezenta tatalui, asta nu inseamana ca doctorii si recomanda asta. A da nastere este un chin cumplit, un proces scarbos confirmat de orice doctor, la care se adauga urlete de durere, eliminarea de fecale sau voma in unele cazuri. Daca sunt barbati carora le place sa asiste, chiar sunt curioasa daca se mai simt atrasi sexual de perechea lor. Stiintific s a demontrat ca prezenta barbatului intarzie nasterea pt ca e un stimul exterior negativ oricat de pozitiva ar fi atitudinea lui, iar femeia are nevoie de concentrare, scade atractia sexuala intre parteneri. Oricat de apropiati am fi, orice am are nevoie de intimitate si e necesar macar un gram de mister iar ideea taierii cordonului de catre tata atat pe mine cat si pe partenerul meu, ne lasa complet reci. Ideea invechita ca tatal sa participe la nastere a aparut in anii 70, idee lansata de oameni din popor fara studii medicale care considerau ca barbatii trebe sa vada chinul si ce greu se da nastere si asa e mai puternica legatura intre soti si copil. Total gresit. Total demonstrat stiintific odata cu avansarea medicinei

      Raspunde la acest comentariu
    2. DAN PINTICAN
      DAN PINTICANtrimis la 7/2/2015

      E ADEVARAT CA E INUMAN SA NU PERMITI UNUI TATA ACCESUL IN SALA DE NASTERI….DAR SPUNETI-LE ASTA MEDICILOR DIN ROMANIA….IN ROMANIA PARINTII NU AU DREPTUL SA DECIDA ASUPRA PREZENTEI TATALUI IN SALA DE NASTERI….DECID MEDICII CA SI CUM NOI NU AM AVEA DISCERNAMINT….SOTIA MEA SI CU MINE NE-AM DORIT MULT CA EU SA FIU IN SALA DE NASTERI….NU AM FOST LASAT ASA CA AM INTRAT CU FORTA SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….MOASA A AVUT NEVOIE DE CONCEDIU MEDICAL….NOI TOTI TATICII SI , MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI.

      Raspunde la acest comentariu
    3. dan
      dantrimis la 3/3/2014

      pt eddy....prietene, daca doctorul nu te lasa de buna voie, fa ca mine:arata-i pumnul si intra cu forta,,,,asa am facut eu si mi-am implinit visul de o viata,am asistat la nastere (cezariana),am taiat cordonul ombilical si am ramas internat cu sotia(zi si noapte) pina la externare....nu te lasa....esti barbat,ce naiba....

      Raspunde la acest comentariu
    4. mihaela
      mihaelatrimis la 9/2/2012

      Nu sunt de acord, decat pentru foarte putine situatii si genuri de familii. chiar si cele mai profund legate afectiv cupluri intampina de obicei probleme in preajma nasterii si dupa, in sensul diminuarii atractiei din cuplu. mi se pare ca exact in momente ca acestea, ale sarcinii si dupa nastere, barbatii pot simti nevoia unei legaturi extraconjugale, femeia este vazuta mai mult ca mamica, este foarte iubita, insa sotul poate sa isi reprime multe trairi sexuale sau sa si le reorienteze. nu este ceva grozav de frumos de vazut, o femeie in durerile ei, poate parea si chiar este un moment

      Raspunde la acest comentariu
    5. camy-angel4u
      camy-angel4utrimis la 24/2/2011

      Mie personal mii se pare un lucru foarte normal ca tatal sa participe ,macar cu prezenta, la nasterea copilului sau ca sa vada si el pri ce chinuri trece o femeie in aceste momente, astfel apreciind-o mai mult dupa .

      Raspunde la acest comentariu
    6. valy
      valytrimis la 23/8/2010

      salut toti taticii. ca viitori tatici ar trebui sa ne preocupam daca doctora care a tot supt bani fara nerusinare an timpul sarcinii va asista la nastere sau va spune cum m-i sa spus mie ca sa o sun dupa ce naste sotia ca nu ne poate ajuta ca maternitatea e anchisa pentru dezinfectie. cand era o situatie critica de nastere prematura la 34 saptamani si baiatul meu are nevoie de ventilatie pana se vor dezvolta plamanii. Toti doctorii cer o gramada de bani dar ar trebui sa-si dea si interesul . Daca avetii sotia la dr. MAIOR ELISABETA DE LA SPITALUL POLIZU AVETI GRIJA MARE ca nu este asa cum pare sotiei i-a spus la telefon sa o sune dupa 2 zile sa-i spuna cum se simte probabil stia de o posibila nastere prematura stiind ca a avut o infectie urinara dupa care au aparut dureri de spate simtome de nastere prematura a fost internata m-ai mereu si la 4 zile dupa externare a nascut DAR LA SF. PANTELIMON SI CU ALT DOCTOR BINEANTELES

      Raspunde la acest comentariu
    7. Eddy
      Eddytrimis la 11/3/2008

      Puteti sa-mi spuneti: si in Romania e posibil ca tatal sa asiste la nasterea copilului ca si in tarile occidentale? Adica si in spital nu numai in cabinete particulare? Am prieteni in Ungaria unde acest lucru devine cat mai natural, si acuma majoritatea barbatilor sunt chemati de catre medic sa asiste la nastere... Cum am auzit la noi acest lucru inca nu este posibil. DE fapt noi (cu prietena mea) inca nu planuim sa avem copil in urmatorii 5-6 ani, dar sper ca pot asista si eu la nasterea copilului meu. Ma gandesc ca ii un moment special pe care nu il putem rata.

      Raspunde la acest comentariu
    8. Viorel
      Vioreltrimis la 22/8/2005

      Buna, Am avut priviliegiul ca sotia mea sa nasca chiar in bratele mele si recomand tuturor celor care sunt "fathers to be" sa nu rateze o emotie atat de puternica...

      Raspunde la acest comentariu
    9. Viorel
      Vioreltrimis la 22/8/2005

      Am trimis parerea inainte sa citesc alte opinii si as vrea sa revin cu detalii. Sotia mea a nascut in State, dar nu la spital ci acasa cu trei moase profesioniste. La inceput nu a fost alegerea noastra, noi am fi vrut la spital dar ne-au cerut 10.000 de dolari... dar a fost mai bine, a[m] nascut acasa, intre microbii care ne erau prieteni.sotia mea pe toata durata travaliului, s-a plimbat ,a facut dus, iar s-a plimbat iar a facut dus iar eu am stat cu ea tot timpul... raman la parerea americanilor: nasterea este un eveniment de familie si nu unul de spital. decat daca exista complicatii bineinteles...

      Raspunde la acest comentariu
    10. Adeena
      Adeenatrimis la 21/8/2005

      Eu pot sa ma "laud" cu prezenta sotului meu in sala de nasteri la nasterea fiului nostru. Am avut parte de intelegerea medicului cu care am nascut si care era si directorul spitalului. A fost indeajuns de intelegator pentru a-i permite sotului meu sa ramana alaturi de mine atat pe durata travaliului cat si in timpul nasterii (care, din pacate,a fost foarte greoaie si a durat un pic mai mult de o ora). Pot spune ca prezenta lui m-a ajutat enorm... daca nu era el langa mine nu stiu daca eram in stare sa rezist disperarii (pe de o parte durerile, pe de alta parte faptul ca bebe nu mai reusea sa iasa)!... Plus ca a si filmat copilul in primele lui clipe de viata, iar filmuletul ala cred ca nu trebuie sa va mai spun cat e de nepretuit pentru noi! Nu l-a obligat nimeni... A simtit singur ca am avut nevoie de el in momentele alea si a acceptat sa participe si el cu ce a putut la venirea pe lume a fiului NOSTRU! Si chiar daca m-a vazut si mai putin frumoasa sau mai putin atragatoare in clipele nasterii, sunt sigura ca posibilitatea mea de a-i aduce pe lume copilul l-a facut sa ma iubeasca si mai mult, pentru un alt motiv in plus, poate cel mai important!

      Raspunde la acest comentariu
    11. Miki
      Mikitrimis la 11/8/2005

      Si eu sunt de parere ca este o poveste tradusa de undeva, iar autoarea habar nu are de realitatile Romaniei. In primul rand, la noi foarte putine femei ar accepta prezenta partenerului in sala de nasteri. In al doilea rand, ideea ca tatal, prin prezenta sa in sala de nastere, o poate ajuta pe partenera in acele momente, e o prostie. Pentru asta exista o armata de calificata de doctori si asistente care-ti spun cind sa respiri si cind sa impingi, care te tin de mina sau iti pun o compresa rece pe cap. In al treilea rand, actul nasterii este o chestiune de intimitate intre mama si copilul ei, si nu este o experienta placuta pentru un barbat neavizat sa participe la asa ceva.In al patrulea rind, va pot da exemplul unui cuplu care a divortat la un dupa nasterea copilului, nastere la care sotul a consimtit sa asiste doar sub puternica presiune a sotiei. Motivul: barbatul nu s-a mai putut atinge de sotia sa, pentru ca in momentele de intimitate ii reveneau in minte involuntar momentele la care fusese martor in sala de nasteri: sotia transpirata, ingrozita, desfigurata de efort si durere, asa cum nu o mai vazuse niciodata.

      Raspunde la acest comentariu
    12. Tata lor
      Tata lortrimis la 8/8/2005

      Mei, asta e o POVESTE. Nu stiu de unde ati tradus-o, dar in Romania nu 'se' exista asa ceva. Cel putin nu in zona Moldovei. Am incercat de 2 ori treaba asta, la distanta de 3 ani, in 2 spitale diferite(judetene). Ei bine, e o chestie SF pentru omuletii de acolo, si chiar te urasc daca ridici problema. Insa, pe langa asta, de ce nu poti sa iti vezi copilul pana iese din maternitate(evident, daca dai dreptul, problema asta se rezolva, dar c@ca pe politica spitalelor .ro) ? Astept sa scrie si un tata care a asistat la o nastere in tzarishoara noastra draga. Poate la un spital 'de stat', cu oameni 'de stat'. Si ca veni vorba, daca exista astfel de minuni, cum poti obliga(sau trimite in somaj) niste batuti in cap care nici nu vor sa auda de treaba asta? E vreo lege pe undeva? Intrebare pentru autor: Ce te-a motivat sa scrii articolul si pe ce baza, in afara de teoria din carti? Poate cunosti pe cineva care a asistat? Mie mi se pare important sa reiei articolul sau sa il completezi cu demersurile necesare, cadrul legislativ. Implicatiile descrise sunt clare pentru toata lumea, dar in nici un caz ca sa ajungem la cei 80% nu ne oprim de vointa, ci de putirintza.

      Raspunde la acest comentariu
    13. Dana
      Danatrimis la 8/8/2005

      se vede treaba ca autoarea acestui articol nu a nascut (in Romania,cel putin)pt ca odata ce ai nascut intr-un spital de la noi(in speta,Municipalul)si dai o gramada de spagi in stinga si-n dreapta,nu mai ai tupeul sa spui cum ar trebui sa se poarte tatii.Sotul meu a dat spaga sa stea linga usa,si dupa ce am nascut,asistenta nici nu a vrut sa-i spuna cite kg are copilul.Dupa ce s-a uitat cu inteles la el si el i-a dat bani,abia atunci i-a spus.Tot articolul asta este utopic,scris de cineva care habar n-are cum e intr-o maternitate.Si ma intriga sa vad sfaturi fara nici o legatura cu realitatea de la noi din tara.Poate in occident este asa,dar pina una alta articolul asta mie,ca mama care am nascut in Bucuresti,la"cel mai bun spital",mi-a lasat un gust amar...

      Raspunde la acest comentariu
    14. Marius
      Mariustrimis la 26/4/2005

      Sunt un viitor tata si as vrea ca nasterea sa aiba loc acasa. Am vorbit la spital dar cei de acolo nici nu vor sa auda. Pot sa fac ceva?

      Raspunde la acest comentariu
    15. Cristina
      Cristinatrimis la 30/8/2001

      La Spitalul Universitar Bucuresti, cu acordul sefului clinicii, este permisa prezenta sotului in sala de nastere,lucru care se intampla de mai multa vreme in clinicile occidentale. Acest fapt a fost intampinat la inceput cu neincredere, nu numai din partea viitorilor parinti dar si din partea personalului medical. Din pacate prea putini oameni realizeaza ca prezenta sotului in timpul travaliului este, pentru femeie, un sprijin extraordinar din punct de vedere psihic, usurand interventia medicilor si a moaselor. Mai mult decat atat, acest spital este locul in care, de doua ori pe saptamana, barbatii se pot pregati pentru cel mai important rol din viata, acela de TATA . Pentru detalii: D-na Valia Limban, tel. 01-637.21.90.

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII