Mai este vreun produs alimentar sigur pentru a fi mancat?

Mai este vreun produs alimentar sigur pentru a fi mancat?

Mai este vreun produs alimentar sigur pentru a fi mancat?

  • Aproape in fiecare saptamana apare cate o stire despre cat de nesanatoase sunt unele alimente. Este intr-adevar atat de rea sunca pentru tine, precum sunt tigarile? Va duce cafeaua la un atac de cord? Vor suferi mancatorii de grau o “confuzie a creierului”? BBC Future analizeaza produsele alimentare, temerile- si faptele.

Mai este vreun produs alimentar sigur pentru a fi mancat? Iata adevarul despre:
O analiza a alimentelor vizavi de sanatate
Exagereaza mass-media?

Alimentul: Costita afumata (bacon)
Alimentul: Cafea
Alimentul: Cereale
Alimentul:  Untul, branza si laptele gras
Alimentul: Laptele pasteurizat
Alimentul: Ouale
Alimentul: Bauturile racoritoare
5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa

O analiza a alimentelor vizavi de sanatate

Este intr-adevar atat de rea sunca afumata pentru tine, precum sunt tigarile? Va duce cafeaua la un atac de cord? Vor suferi mancatorii de grau o “confuzie a creierului”? Un studiu facut recent de BBC analizeaza produsele alimentare, temerile- si faptele reale.

Dintotdeauna, produsele alimentare au fost odata vazute ca sursa de sustinere si de placere. In ziua de azi insa masa de seara te face sa te simti ca pe un teren minat. Credeti ca sunca din farfuria dumneavostra este un preparat culinar consistent, iar graul din painea prajita va da creierului cereale? Chiar si bauturile carbogazoase sunt considerate un pericol.

Exagereaza mass-media?

Mai rau insa, este ca sfaturile sunt intr-o continua schimbare. Ca bucatar de televiziune - Nigella Lawson a afirmat: “Poti garanta ca despre lucrurile care li se par bune oamenilor anul acesta, isi vor schimba parerea anul viitor.”

Acest lucru poate fi oarecum inevitabil: sfaturile de sanatate bazate pe dovezi ar trebui actualizate constant in studii noi privind efectul ce-l au mesele asupra corpurilor noastre. Dar atunci cand mass- media exagereaza rezultatele unui studiu fara a dovedi contrariul, poate duce la temeri inutile care ar putea, in mod ironic, sa ne indrume spre niste alegeri mai putin sanatoase.

Am incercat sa eliminam confuzia produsa de tot ce se aude in prezent. Ati fi incantati sa aflati ca multe din alimentele noatre preferate nu sunt o bomba cu ceas, cum am fost obisnuiti sa credem.

Alimentul: Costita afumata (bacon)

Frica: Carnea preparata este la fel de periculoasa ca si tigarile.

Dovezi: In timp ce Organizatia mondiala a sanatatii a venit cu dovezi incontestabile ca slanina afumata (si alte tipuri de carne procesata) poate produce cancer colorectal, adevaratul pericol nu este la fel de ingrijorator cum ne-ar face sa credem titlurile ulterioare.

Un cercetator de cancer din UK a subliniat intr-un blog ca boala numita cancer colorectal este destul de rara. Daca abia mananci vreun fel de carne, exista un risc de 5,6% de aparitie a bolii pe parcursul vietii tale, dar daca mananci carne sau sunca de porc in fiecare zi, riscul se ridica doar la aproximativ 6,6%. Cu alte cuvinte, din 100 de persoane care se hotarasc sa nu mai manance sunca, doar unul va fi evitat de cancer. Punand aceasta intr-o perspectiva, poti lua in considerare si consumul de tutun: din 100 de fumatori care renunta, doar 10-15 vieti pot fi salvate. Sunt greu de comparat.

Chiar si asa, poate doriti sa luati in calcul obiceiul de 20 de felii pe zi. Guvernul britanic recomanda ca o medie de 70 g pe zi este inca sanatos – aproximativ 3 felii, sau 2 carnati.

Pe scurt? Ciudatul mic dejun englez nu poate face la fel de mult ca un castron de granola - dar nu este nici cel mai consistent preparat culinar.

Alimentul: Cafeaua

Frica: Dependenta de cofeina ne va conduce la un atac de cord.

Dovezi: Exista foarte putine dovezi ca o ceasca de cafea va va conduce spre o moarte mai rapida; De fapt, opusul poate fi adevarat. In 2012,  noul jurnal englez de medicina a raportat cu privire la starea de sanatate a 400.000 de americani pe parcursul a 13 ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care beau intre 3 si 6 cesti de cafea pe zi au fost de aproximativ 10% mai putin predispusi la moarte in timpul perioadei de 13 ani, cu rate mai mici de boli de inima, accidente vasculare cerebrale, diabet si infectii. Avand in vedere o serie de studii care examineaza starea de sanatate a unui million de persoane, o revizuire in 2014 a pictat o imagine similara: oamenii care au baut 4 cani de cafea pe zi au fost de aproximativ 16%  mai putin predispusi la moarte.

Cafea

Retineti ca acestea au fost doar niste studii de observatie. Desi au incercat sa ia in considerare alti factori, nu exista nici o modalitate de a sti daca cafeaua in sine protejeaza inima, sau daca exista o alta explicatie ascunsa. Poate ca oamenii sanatosi sunt probabil mult mai atrasi de cafea. Dar asa ca dependenta, este destul de inofensiva.

Pe scurt? Probabil ca nu e elixirul vietii, cum pretend unii, dar bazandu-ne pe dovezi, putem cel putin savura un espresso dimineata.

Alimentul: Cerealele si glutenul

Frica: Asa- numitele “cereale ale creierului” ar putea contribui la boala Alzheimer.

Dovezi: Un lucru, in primul rand: un numar foarte mic de oameni- aproximativ 1% din populatie- nu au alergie la gluten, cunoscut sub numele de boala celiaca care va poate afecta intestinele si duce la malnutritie. Altii poate nu sufera de boala celiaca, dar pot fi in schimb sensibili la cereale; desi nu sufera de simptome, daca consuma o cantitate mica, s-ar putea confrunta cu un discomfort in cazul in care mananca multa paine.

Explicatiile pentru aceasta sensibilitate la gluten non-celiaca sunt controversate: aceasta poate fi  cauzata de o serie de zaharuri si proteine care sunt, de asemenea, gasite in multe alte alimente, inclusive in fructe si ceapa, mai degraba decat in glutenul din cereale. Daca este asa, pur si simplu reducerea graului nu va ameliora simptomele.

Apoi, exista oameni care nu consuma gluten, neavand simptome clare, deoarece cerealele sunt vazute ca ceva toxic. Peter Green de la Universitatea Columbia a comentat recent: “Oamenii care promoveaza o falsa idee ca cerealele si glutenul sunt rele o fac in afara cercetarilor noastre despre boala celiaca, expunand niste concluzii care sunt departe de medicina bazata pe dovezi.” O idee populara, de exemplu, este faptul ca preparatele pe baza de cereale declanseaza inflamatii pe tot corpul,  contribuie la asa-numita “incetosare a creierului” si creste riscul de afectiuni grave, cum ar fi Alzheimer. Dar in timp ce dietele bogate in carbohidrati si zaharuri pot duce la deteriorari neuronale, cerealele integrale sunt mai bune decat  alte surse de energie, cum ar fi cartofii, deoarece zaharurile se elibereaza mult mai lent.

Pe scurt? Omenirea mananca cereale de cel putin 10.000 de ani- si daca nu au fost testati pentru o alergie, se pare ca exista putine motive sa se opreasca pana cand vor avea mai multe dovezi.

Alimentul: Untul, branza si laptele gras

Frica: Produsele lactate blocheaza arterele si cauzeaza bolile de inima.

Dovezi: Timp de decenii, mesajul a fost simplu: grasimile “saturate”din branza, unt, lapte gras va creste nivelul colesterolului din sange si veti fi in pericolul de a face un atac de cord. Din acest motiv, multe organizatii de sanatate ne-au incurajat sa lubrifiem dieta noastra cu uleiuri vegetale, inlocuind grasimile saturate cu cele nesaturate gasite, de obicei, in faimoasa dieta mediteraneana.

Cu toate acestea, in ultimii cativa ani, am vazut un curent si apoi un torent de constatari profunde care contrazic inteleptii autorizati. Luand in considerare  toate dovezile, o revizuire majora in “the Annals of Internal Medicine” a concluzionat recent ca “ nivelul ridicat de grasimi saturate nu au avut nici un efect in bolile coronariene.” Din nou, acestea au fost doar studii observationale, dar o echipa a decis sa efectueze  un test cu o interventie atent planificata, hranind 27% dintre participanti cu branza Gouda in fiecare zi, timp de 8 saptamani. La sfarsitul acestui studiu, au avut mai putin colesterol si zero grasimi in stomac.

Cea mai ciudata constatare? In ciuda faptului ca laptele gras si untul vin la pachet cu multe calorii, oamenii care mananca lactate pline de grasimi nu sunt mai predispusi spre obezitate decat cei care beau lapte semidegresat; 12 studii separate au constatat faptul ca trebuie sa fim mai flexibili. Este posibil ca grasimea in sine sa ajute la reglarea metabolismului, ceea ce inseamna o ardere mai eficienta a energiei; sau ar putea fi faptul ca lactatele pline de grasime ne tin bine de foame, facandu-ne mai putin pofticiosi dupa mancaruri nesanatoase.

Pe scurt? Noi inca nu intelegem de ce, dar grasimile ar putea fi noul trend.

Alimentul: Laptele pasteurizat

Frica: Pasteurizarea ar putea contribui la eczema, astm si alte tulburari ale sistemului imunitar.

Dovezi: Nu doar laptele gras a ajuns un semnal de alarma. O ipoteza comuna este aceea ca, oricat de “natural” ar fi un produs alimentar, oricat de sanatos, acest lucru a condus pe unii sa evite laptele pasteurizat. Sustinatorii subliniaza ca pasteurizarea dauneaza multor substante nutritive pe care le gasim in lapte, inclusiv proteinelor care ne-ar putea proteja de alergii. Procesul de pasteurizare, cred ei, de asemenea ca omoara microbii”prietenosi” din lapte, care ar putea fi adaugati ca microbiome in intestinul nostru, inrautateste digestia, intareste sistemul imunitar, si chiar ne  protejeaza impotriva cancerului.

Lapte

Cu toate acestea, multi medici, cred ca acest lucru este prematur. Incalzirea usoara in pasteurizare ar trebui sa lase toate substantele nutritive intacte, si este putin probabil ca bacteriile prietenoase din laptele crud vor aduce mai multe beneficii: coloniile ar avea nevoie sa fie de mii de ori mai mari decat bacteria pentru a supravietui digestiei facand drum spre intestine. Si, desi exista unele dovezi ca persoanele care au baut lapte crud precum copiii tind sa aiba mai putine alergii, e greu sa fii sigur ca acest lucru a fost cauzat de lapte in sine, si nu de faptul ca multi dintre acesti copii au crescut in mare parte in ferme. Traind pe langa atat de multe animale, corpul lor a fost cumva antrenat sa faca fata factorilor alergeni la o varsta frageda, ceea ce i-a facut sa sufere mai putin ca adulti. Ma mult, laptele crud ar putea fi periculos: pasteurizam aceasta bautura dintr-un motiv bun, acela fiind omorarea microbilor care ar putea provoca boli grave precum tuberculoza, salmonella si E coli.

Pe scurt? Inainte de a risca sa faceti o infectie urata, a-ti putea sa asteptati probele potrivite, inainte de  a face o reclamatie ciudata.

Alimentul: Ouale

Frica: Un  atac de cord intr-o coaja

Dovezi: Asemenea laptelui plin de grasime, ouale au fost odata considerate ca o prajitura pentru arterele noastre, bogate in colesterol crescand riscul de boli de inima. Ar putea fi ceva adevar in aceste afirmatii, dar in conditiile in care esti sanatos, consumul de pana la 7 oua pe saptamana pare sa nu aiba nici o consecinta rea.

Pe scurt? Pe langa riscul de balonare si constipatie, ouale sunt o sursa sigura si valoroasa de proteine.

Alimentul: Bauturile racoritoare

Frica: Indulcitorii artificiali contribuie la cresterea riscului de cancer

Dovezi: Stim deja ca prea mult zahar ne conduce spre obezitate, diabet si boli ale inimii- dar cati dintre indulcitorii artificiali introdusi in bauturile racoritoare incearca sa diminueze impactul? O teama obisnuita este faptul ce aceasta duce la o crestere a tumorilor. Dar asa cum a explicat Claudia Hammond pe BBC Future, riscurile ar putea fi exagerate; Un studiu vast realizat de US National Cancer Insitute nu a gasit nici o crestere a riscului de aparitie a cancerului la creier, leucemie si limfom la oamenii care consuma aspartam, cei mai comuni indulcitori par sa fie valabili si pentru alte alternative de zahar. Exista, totusi , o sansa ca ei sa contribuie la intoleranta fata de glucoza, a diabetului de tip 2- desi nu a fost inca dovedit. ( De altfel, Hammond a subliniat ideea ca bulele de aer sunt de asemenea ele insele un pericol, afectand stomacul si slabind oasele.)

Pe scurt? Indulcitorii artficiali ar putea fi un rau mai mic dintre cele doua- acestia ar putea avea riscuri, dar sunt cu 100% mai sanatosi decat alternativele cu zahar.

5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa

Cu totii cunoastem importanta unei alimentatii sanatoase. Mancatul sanatos, alimentele nutritive, te ajuta sa te mentii la o greutate sanatoasa, dar ajuta si la prevenirea problemelor majore de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, insa iti ofera si energia necesara pentru a depasi zilele agglomerate.

Iata 5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa.

 

redactor: Alina C. - Desprecopii.com 2016
referinte: BBC Future, WebMD

 Forumuri si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII