Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului

Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului

Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului

Virusul Zika este un nou virus care face panica in lume. In mod special, persoanele cele mai afectate sunt femeile insarcinate pentru ca acest virus poate provoca malformatii congenitale bebelusului (microencefalie). Iata tot ce trebuie sa stie orice femeie insarcinata despre virusul Zika.

- Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului, veti citi:
Virusul Zika, transmis prin muşcătura tantarilor, se răspândeşte de la o zi la alta
Cum afecteaza virusul ZIKA femeile insarcinate si bebelusul din burtica?
Simptome ale infectarii cu virusul Zika
Virusul Zika si microcefalia la nou-nascuti
Exista tratamente pentru virusul Zika?
Cum se pot proteja femeile insarcinate de virusul Zika?
Pot calatori femeile insaricnate in zonele contaminate de virusul Zika?
Pot transmite mamele fatului acest virusul Zika in timpul sarcinii sau nasterii?
Ce este microcefalia congenitala?
Cauzele malformatiilor fetale
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina


Virusul Zika, transmis prin muşcătura tantarilor, se răspândeşte de la o zi la alta.

Mai intai panica a cuprins unele tari din America de Sud. Initial autorităţile din El Salvador le-a recomandat femeilor să îşi amâne o eventuală sarcină până în 2018, pentru a preveni naşterea unor copii cu malformaţii ca urmare a transmiterii virusului Zika de la mamă la făt.
Transmis de țânțarul Aedes aegypti, la fel ca și virușii care provoacă febra Dengue sau Chikungunya, virusul Zika a fost descoperit în 21 de țări din America Latină. Epidemii s-au înregistrat mai ales în Brazilia, Columbia, Salvador, Panama și Republica Capul Verde.

Autoritatile din domeniul sanatatii le-au cerut braziliencelor sa nu ramana insarcinate, ca urmare a identificarii unei legaturi intre un virsus raspandit de tantari si o malformatie craniana la nou-nascuti.

"Este o decizie foarte personala, insa in acest moment de incertitudine, recomandam ca familiile sa isi amane planurile de concepere a unui copil", a spus Angela Rocha, un medic specializat in boli infectioase din statul Pernambuco, in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri de microcefalie, potrivit CNN.

În Columbia, care este a doua ţară cu cea mai mare răspândire a virusului Zika după Brazilia, Guvernul a sfătuit femeile să îşi amâne momentul apraiţiei unei eventuale sarcini cu doar şase-opt luni de zile. În Columbia există peste 13.500 de cazuri de infecţie cu acest virus, iar în Brazilia, autorităţile au anunţat că din octombrie şi până în prezent s-au născut 3.893 de copii cu microcefalie.

Intre timp - virusul Zika a intrat si in Europa. Au fost semnalate cazuri în șase țări europene. Potrivit France Presse a fost confirmat în şase ţări: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Elveţia.

Cum afecteaza virusul ZIKA femeile insarcinate si bebelusul din burtica?

Femeile insarcinate au acelasi risc ca orice alta persoana de a se infecta cu virusul Zika - care este transmis prin intermediul muscaturii de tantar din special Aedes.

Unele femei nu realizeaza ca au acest virus pentru ca nu prezinta nici un simptom. Doar una din patru persoane infectate cu virusul Zika prezinta simptome iar in aceste cazuri, boala este de obicei usoara.

Simptome ale infectarii cu virusul Zika

Cele mai comune simptome ale infectarii cu virusul Zika sunt:

- febra usoara
- eruptie pe piele

Virusul Zika mai poate cauza conjunctivita, dureri muscaulare si de articulatii si stare generala de slabiciune - care incepe de la 2-7 zile dupa muscatura tantarului infectat.

Virusul Zika si microcefalia la nou-nascuti

In continuare, lumea medicala face studii pentru a intelege cat mai bine cum afecteaza virsul Zika fatul inca nenascut. 

Bebelus cu microcefalie - se observa capul mai mic.

In 28 noiembrie 2015 - Ministerul Sanatatii din Brazilia a stabilit o legatura intre cresterea cazurilor de microencefalie la nou nascuti si infectia cu virusul Zika - in zona de nord-est a Braziliei. O serie de studii preliminare au confirmat ca cel mai mare risc al microcefaliei si anomaliilor sunt legate de infectarea cu virusul Zika in primul trimestru de sarcina.

Exista tratamente pentru virusul Zika?

Nu exista inca nici un vaccin pentru a preveni virusul Zika si nici tratament deocamdata. De aceea, in acest moment, singurele masuri care se iau in cazul infectarii cu virusul Zika (inclusiv la femeile insarcinate ) sunt efectuate pentru a calma simptomele bolii.

Cum se pot proteja femeile insarcinate de virusul Zika?

Femeile insarcinate (si toate femeile care pot deveni insarcinate) trebuie sa evite cu orice pret muscaturile de tantar. Pentru asta, se pot purta pantaloni, bluze cu maneci lungi, se pot folosi substante insecticide impotriva tanrarilor.
Este importanta protejarea in timpul noptii cu plase de tantari si cu baldachinuri speciale impotriva insectelor. In fiecare casa, camera sau zona de locuit - este foarte important sa se identifice si sa se elimine riscul de intrare al tantarilor.

Pot calatori femeile insaricnate in zonele contaminate de virusul Zika?

Inainte de orice calatorie, femeile insarcinate trebuie sa se informeze amanuntit despre virusul Zika si despre aria de infectare.

Femeile care calatoresc in zona in care circula virusul Zika - trebuie sa mentioneze acest lucru mediculu icare le urmareste sarcina.

Pot transmite mamele fatului acest virusul Zika in timpul sarcinii sau nasterii?

Informatii despre trasmiterea virusului Zika de la mama la fat sau la nou nascut - sunt foarte limitate. Cititi Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Ce este microcefalia congenitala?

Microcefalia este o conditie foarte rara - a carei cauze poate fi genetica sau anumiti factori de mediu (toxicitate, radiatii, infectii).

In cazul microcefaliei la nou nascut, circumferinta capului bebelusului este mai mica decat in mod normal. Masurarea se face in primele 24 de ore de la nastere. Microcefalia poate fi asociata cu alte simptome ca: convulzii, intarziere de dezvoltare si crestere, intarzieri intelectuale, probleme de alimentatie.

La nastere, este foarte greu de prevazut cum va evolua microcefalia bebelusului - in caz ca acest diagnostic se pune bebelusului. Este nevoie de multa monitorizare medicala pentru a evalua dezvoltarea bebelusului afectat.  Nu exista un tratament specific pentru microcefalie.

Cauzele malformatiilor fetale

Si totusi se intimpla...Malformatiile fetale sunt produse de anumite substante chimice, infectii, stari alterate ale sanatatii materne, si care actionand asupra fatului pot afecta dezvoltarea normala intrauterina a acestuia. 

Inducerea malformatiilor fetale de catre acesti agenti depinde de predispozitia genetica materna si fetala, de stadiul dezvoltarii fatului la momentul expunerii, de calea de actiune si durata in timp a expunerii la respectivul agent teratogen.

Desprecopii.com va prezinta cauzele malformatiilor. Citeste in continuare care pot fi cauzele malformatiilor fetale. 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. Descarca aplicatia DE AICI.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile reservate - © 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII