Sărutarile mamei pot provoca CARII copilului

Sarutarile mamei pot provoca carii copilului

Sărutarile mamei pot provoca CARII copilului

Putem transmite copilului carii prin pupici? Da.

Când o mamă și-a dus fiica la primul consult stomatologic acum câțiva ani, a avut parte de o surpriză. Nu numai că la 24 de luni copilul avea 2 carii, însă medicul dentist pediatru a sugerat că acest lucru ar putea fi cauzat chiar de mama sa.

in acest articol veti citi despre:
Un sarut pe gura sau folosirea in comun a unor ustensile pot transmite bacterii
Mamele sunt o sursa primara de streptococ mutans
Sunt cariile contagioase?
Mestecati guma Xylitol
Ambii stomatologi au punctat, de asemenea, o solutie sigura
Dar unii spun ca e mai usor de zis decat de facut
Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Un sarut pe gura sau folosirea in comun a unor ustensile pot transmite bacterii

Cand o mamica din San Francisco, Rachel - a dus-o pe fiica ei la primul consult stomatologic in urma cu cativa ani, a avut parte de o surpriza. Nu numai ca la 24 de luni copilul ei avea 2 carii, insa medicul dentist pediatru a sugerat ca acest lucru ar putea fi cauzat chiar de mama ei.

Dentistul mi-a dat acest pliant care vorbeste despre transferul de saliva” a spus Sarah. “Acesta a spus sa nu folosim aceleasi cupe, ustensile sau mancare, si ‘Sa nu saruti copilul pe buze.’ Am fost socata; Luam o gura de mancare si apoi ii dadeam ei pana cand aceasta a  inceput sa manance. I-am spus dentistului ca nu am auzit niciodata de acest lucru si el mi-a spus ca au aparut noi descoperiri.”

pupici bacterii carii

Streptococul mutans, o bacterie de vina

Dupa cum s-a dovedit, studiile despre transmiterea cariilor cauzate de bacteriile mamei care sunt transferate la copii au fost publicate de 30 ani. Principalul vinovat este Streptococul mutans, o bacterie care poate trece de la o persoana la alta prin transferul de saliva, cum ar fi folosirea acelorasi ustensile, suflatul in mancare, si da, chiar sarutand acea mica bucurie dulce pe gura.

Mamele sunt o sursa primara de streptococ mutans

Potrivit unui studiu publicat in 2013 in revista Stomatologia Pediatrica - din USA dovezi evidente au demonstrat ca mamele sunt o sursa primara de streptococ mutans pentru copii lor. In plus, cateva investigatii au aratat alte surse potentiale…in special tatii.

Au fost multe, multe studii”, a spus Dr. Jane Soxman, medic dentist pediatru din Statele Unite. “Este bine documentat. Nu poti sa te invinovatesti de tot pentru ca saruti un copil pe buze- este vorba despre mai multi factori diferiti care lucreaza impreuna. Dar principalul lucru de stiut este acela ca, aceste carii dentare sunt o infectie bacteriana si se poate raspandi de la o persoana la alta  in perioada copilariei si mai ales in timpul eruptiei dentare. E ca si cum ai avea o raceala puternica si sarutand copilul, raspandesti acest virus.”

Numai parintii (sau ingrijitorii) cu carii dentare pot raspandi bacteria streptococul mutans prin transferul de saliva. Medicii sunt de parere ca transmiterea de bacterie este doar o parte din puzzle. Cariile dentare sunt cauzate de o serie de factori, inclusiv transferul de saliva infectioasa, genetic, igiena orala, si obiceiurile de hranire, cum ar fi sa-ti lasi copilul sa suga in mod constant dintr-o cana plina cu suc sau lapte sau un alt lichid dulce. Bacteria foloseste zaharul ca sa produca acid, care distruge smaltul. Dintii copiilor sunt deosebit de vulnerabili la aparitia cariilor.

Cand dintii apar prima oara in gura, cand erup pentru prima data, smaltul este foarte delicat,” spune medicul stomatolog. Sunt suprafete noi si sunt foarte sensibile.”

carie bebelusi

Sunt cariile contagioase?

Aceste carii nu vor avea impact doar asupra dintilor copiilor. In cazul in care bacteriilor li se permite sa prospere, spune Soxman, ele se vor coloniza de-a lungul anilor si vor ataca dintii in permanenta.

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda parintilor sa mearga cu copiii lor la o evaluare a medicului dentist in cazul in care erupe primul dinte, sau nu mai tarziu de prima lor zi de nastere.

Mestecati guma Xylitol

Din fericire, exista masuri de preventie care pot ajuta ca bacteria sa nu isi faca efectul. Un studiu din Ianuarie 2014 a jurnalului de descoperiri dentare a constat ca acei copii ai mamelor  care au mestecat guma Xilitol (incepand din a sasea luna de sarcina)” au fost mai putin predispusi sa aiba streptococul mutans.

In cazul in care o femeie are aceasta bacterie, ea ar trebui sa mestece Xylitol in al treilea trimestru de sarcina incat atunci cand naste, sansa de transmitere a bacteriilor cauzatoare de carii sa fie redusa la copil”, a spus Soxman. “Ar trebui, de asemenea, sa-si curete dintii bine in al doilea si al treilea trimestru de sarcina.”

Revenind inapoi la obiceiurile prin care se transmite saliva - cum ar fi folosirea acelorasi ustensile, folosirea aceleiasi periute, suflarea in mancarea bebelusilor, premestecatul alimentelor pentru copii si curatarea suzetei cu gura ta- va ajuta, de asemenea la raspandirea acestor bacterii.

Dar unii spun ca e mai usor de zis decat de facut

“Este un lucru sa le spui parintilor ca au carii ca sa fie precauti, si este cu totul altceva sa fii constient de restul, dar nu cred ca as fi in stare sa elimin complet aceste obiceiuri,” spune Marcy Hogan, o mama de 29 de ani din San Jose, California. “Sunt multe obiceiuri  si actiuni care vin natural. Nu vreau sa evit sa-mi sarut fiul si nu stiu ce sa fac ca sa nu-i mai suflu in mancare. Uneori este prea fierbinte si copii nu sunt foarte rabdatori. ”

Dr. Stephanie Su, un medic dentist pediatru si mama a doi copii  din Redmond, Washington, a spus ca incearca sa accentueze masurile de preventie cat mai mult posibil, de cand transferul de saliva dintre copil si parinte este aproape “inevitabil”.

Cand te uiti la un test de laborator, da, exista transferul de bacterii, dar in viata reala, nu vei fi in masura sa previi asta. Nu poti trai intr-un balon, “a spus ea.” Dar poti mentine niste masuri de igiena buna si o dieta buna, si parintii pot avea grija de propria sanatate orala si sa se concentreze asupra masurilor de preventie cum ar fi folosirea atei dentare, a gumei Xilotol daca exista risc crescut de carii.”

Ambii stomatologi au punctat, de asemenea, o solutie sigura

Ai puteai face aproape de toate, atata timp cat vei sterge gura copilului tau in mod repetat cu un servetel umed curat“ spune Soxman. ”Eu spun parintilor sa stearga gura bebelusului ori de cate ori schimba scutecul. Stergeti limba, dintii,, si obrajii in copilarie. Apoi coloniile de bacterii nu se vor stabiliza.

Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Chiar daca ti se pare ca e prea devreme, este bine sa incepi ingrijirea dintilor copilului cat mai curand. Asta inseamna chiar dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti.

Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul gingiei. Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com

Pentru intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copilului - va asteptam pe forumul Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Alina Ciobanu - toate drepturile rezervate Desprecopii 2024
referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl 2021
https://www.pediatricdentalcenter.com/blog/how-moms-kiss-may-cause-her-babys-cavities/
Kissing babies can cause cavities
https://www.fadc.com.au/kissing-babies-can-cause-cavities

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII