Enterocolita la bebeluși: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Enterocolita la bebelus: simptome, tratament si prevenire - sfatul medicului

Enterocolita la bebeluși: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Enterocolita la bebeluș, indiferent de cauză, reprezintă o urgentă medicală mai ales daca se asociază cu vărsături si/sau febră, datorita riscului de deshidratare si posibilitatilor limitate de hidratare la domiciliu. Enterocolita se poate manifesta prin balonare și diaree și poate duce până la colapsul bebelușului care anterior se alimenta bine și era sănătos. 

→ Iată care sunt simptomele enterocolitei la bebeluși și cum se poate trata - sfatul medicului.

Ce este enterocolita?
Enterocolita la bebelus
Simptome ale enterocolite
Cum se diagnosticheaza enterocolita?
Tratamentul enterocolitei bebelusului
Tratamentul enterocolitei bacteriane:
Tratamentul enterocolitei parazitale:
Ce complicatii pot sa apara in cazul enterocolitei?
Care este evolutia bolii?
Cum putem preveni enterocolita?
Exista probleme pe termen lung datorita Enterocolitei?
Cum se transmite enterocolita?
Diareea la bebelus

 Ce este enterocolita?

Enterocolita este o inflamatie a intestinului. In multe cazuri, poate provoca o intoleranta brusca a laptelului dar in unele cazuri poate provoca necroze pe portiuni ale intestinului.

Enterocolita la bebelus

Enterocolita se poate manifesta prin balonare si diaree si poate duce pana la colapsul bebelusului care anterior se alimenta bine si era sanatos.

Simptome ale enterocolitei sunt:

- diaree
- bebe are dureri de burtica si plange
- are sange in cacuta
- voma (de cluarea verde)
- tensiune mica
- deseori, bebelusul are o stare foarte proasta si trebuie intervenit medical de urgenta.

Daca diareea persista mai mult de 2 saptamani, vorbim de diaree cronica, care apare in cadrul unor boli digestive neinfectioase (deficit congenital/secundar de lactaza, intoleranta la proteinele din laptele de vaca soia, intoleranta la gluten,boli inflamatorii intestinale, etc) si care necesita investigatii suplimentare pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator. 

enterocolita bebelusi

La bebelusi, indiferent de cauza, enterocolita reprezinta o urgenta medicala mai ales daca se asociaza cu varsaturi si/sau febra, datorita riscului de deshidratare si posibilitatilor limitate de hidratare la domiciliu.

Cum se diagnosticheaza enterocolita?

Diagnosticul enterocolitei este sugerat de simptomele prezente corelate cu examinarea copilului insa necesita „cautarea” cauzei (diagnostic etiologic) pentru a putea administra un tratament corespunzator. Este important de diferentiat enterocolitele virale de cele bacteriene, respectiv parazitare pentru a evita administrarea inutila de antibiotice. Din pacate, in peste 40% din cazuri nu se poate identifica agentul cauzator.

Tratamentul enterocolitei bebelusului

Daca sindromul de deshidratare este sever atunci se impune internarea copilului pentru hidratare pe vena (perfuzii) necesara pentru a suplini pierderile de apa si electroliti secundare varsaturilor si diareei dar si pentru a oferi o pauza de refacere a tubului digestiv. Ulterior se reia alimentatia , insa treptat cu asa numita dieta de tranzitie care sa asigure refacerea treptata a mucoasei intestinale.

Cazurile mai putin severe pot fi tratate la domiciliu insa numai dupa un consult de specialitate in prealabil.

Citeste detalii aici Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi

a) Rehidratare:

Se folosesc sarurile de rehidratare – se gasesc sub forma de pliculete care se prepara cu apa fiarta si racita conform indicatiilor si se administreaza incet, cu lingurita pentru a suplini pierderile inregistrate.

Cantitatea, ritmul si durata de administrare trebuie recomandate de medic in functie de greutatea fiecarui copil in parte precum si de gradul sindromului de deshidratare; sunt si sucuri pentru rehidratare orala care sunt mai bine acceptate de catre copii, avand adaugat orez , morcov,mar;
Se poate da apa, ceaiuri (indulcite cu glucoza pulvis 5%), apa de orez (mucilagiu de orez), supa de morcovi.

Toate acestea se ofera in cantitati mici pentru a testa toleranta digestiva;

b) Regim igieno-dietetic:

Foarte important in evolutia unei enterocolite indiferent de cauza acesteia;in functie de varsta se poate administra orez, apa de orez (poate fi folosita si la prepararea formulei de lapte praf), supa de morcovi, piure de morcovi cu orez, branza de vaci, telemea de vaca, banane, afine, „uscaturi”(paine prajita, covrigi sarati, grisine), apoi in zilele ce urmeaza supa de carne slaba, orez cu carne, revenindu-se usor la regimul anterior in functie si de evolutia aspectului si consistentei scaunelor;
la bebelusii alaptati se continua alaptarea, nu se introduce o formula de lapte fara lactoza!!!

Formulele de lapte praf ar trebui inlocuite cu formule speciale, fara lactoza, deoarece agentul cauzator ataca celulele intestinale ( locul unde se produce digestia si absorbtia), diminuand astfel cantitatea de lactaza(enzima care digera lactoza); astfel apare intoleranta secundara la lactoza (de cele mai multe ori o perioada limitata, de 1-2 saptamani). Acesta este motivul pentru care se restrictioneaza consumulde lapte si se introduce laptele fara lactoza.

c) Tratament simptomatic:

- antidiareice, antisecretorii : de tipul Hidrasec (nu este sare de rehidratare, este un medicament antisecretor), Smecta ; dozele, ritmul si durata de administrare difera in functie de varsta,cauze si simptomele prezente;
- probiotice – asigura o refacere mai rapida si scad durata de evolutie a bolii;
- antispastice, antiemetice (Emetiral, Metoclopramid): strict la recomandarea medicului!
- antitermice (daca se asociaza febra): paracetamol, ibuprofen

Tratamentul enterocolitei bacteriane:

In acest caz, se face tratament antibiotic, conform antibiogramei. Frecvent nu se asteapta rezultatul coproculturii daca corpocitograma este sugestiva pentru o infectie bacteriana; antibioticul este ales de medic si va fi confruntat cu sensibilitatea bacteriei la diferite antibiotice atunci cand este disponibila coprocultura;

Tratamentul enterocolitei virale:

In acest caz se administrraza tratament suportiv: rehidratare, regim igieno-dietetic, antidiareice;

Tratamentul enterocolitei parazitale:

Bebelusul necesita tratament antiparazitar in functie de parazitul identificat;

Daca bebelusul nu da semne de imbunatatire a situatiei, alte tratamente pot fi necesare: de exemplu, ajutor al respiratiei sau medicamente care sa echilibreze tensiunea arteriala.

In cea mai mare parte a cazurilor, bebelusii raspund bine la tratamentele de mai sus. Insa, in cazul in care a avut loc si o perforare a intestinului, alte tratamente se pot aplica in continuare:

- inserarea unei drene - se introduce o drena in abdomenul bebelusului pentru a putea lasa fluid sau aer sa iasa afara. Acest procedu se efectueaza de obicei ca prima masura - in special daca bebelusul este prea bolnavior pentru o operatie.

- laparotomie -  acesta este o operatie care se realizeaza sub anestezie generala. Chirurgul va inlature bucata de intestin necrozata si va uni bucatile sanatoase.

Ce complicatii pot sa apara in cazul enterocolitei?

- deshidratarea;
- acidoza (secundara deshidratarii);
- afectare neurologica (poate merge pana la coma);
- soc hipovolemic (scaderea drastica a lichidelor corpului);
- insuficienta renala;
- eritem fesier (datorita numarului mare de scaun si a aciditatii crescute a acestora);

Care este evolutia bolii?

In marea majoritate a situatiilor sub tratament specific, hidratare si regim evolutia este buna. Sunt insa situatii in care scaunele diareice pot persista mai mult de 2 saptamani si atunci este nevoie de un nou consult medical si eventual investigatii suplimentare.

Cum putem preveni enterocolita?

- spalarea frecventa a mainilor cu apa calda si sapun, obligatoriu inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei (chiar daca copilasii sunt mici, invatati-i sa deprinda aceste reguli de igiena);

- copilasii cu enterocolita/gastroenterocolita nu vor fi dusi in colectivitate decat dupa rezolvarea episodului;in cazul in care este vorba despre paraziti(viermisori) trebuie sa anuntati personalul din crese/gradinite/scoli pentru a lua masurile epidemiologice necesare;

- spalarea tacamurilor si veselei cu apa potabila; daca apa nu este din surse potabile si nu avem alta alternativa se recomanda fierberea acesteia(cel putin 5 minute);

- depozitarea corespunzatoare a preparatelor alimentare, mai ales a celor considerate „perisabile”(lapte, carne, oua, etc);

- spalarea riguroasa a fructelor si legumelor;

- prepararea termica corespunzatoare a carnii; atunci cand dezghetati carnea nu o lasati la temperatura camerei(aceasta se pastreaza in frigider);

- dupa prepararea termica a oricarei mancari raciti-o brusc si apoi depozitati-o in frigider;

- spalarea pe maini dupa schimbarea scutecului;

Exista probleme pe termen lung datorita Enterocolitei?

Tratati la timp, majoritatea bebelusuilor se recupereaza bine si nu mai au probleme ulteriore. Exista insa unele probleme care pot aparea - in special daca a fost vorba despre o perforare a intestinului.

In acest caz (daca a fost o perforare a intestinului):

- enterocolita poate reveni
- tesututl afectat se poate infecta sau rupe

Intestinul se poate subtia datorita tesutului afectat cauzat de ranile de pe intestin. Acest lucru se numeste strictura. Daca se intervine prin operatie pentru a taia partea afectata de colon si daca se taie prea mult, pot interveni probleme de absobtie ale alimentelor.

► Citeste si Deshidratarea la bebelusi este periculoasa - iata care sunt semnele si ce trebuie sa faci daca are diaree

Cum se transmite enterocolita?

In principiu transmiterea este fecal-orala, prin intermediul mainilor murdare, al obiectelor si suprafetelor contaminate dar si prin intermediul alimentelor contaminate (toxiinfectie alimentara). Un caz aparte il reprezinta diareea determinata de consumul de apa infectata, de aceea nu se recomanda sa consumati apa decat din surse potabile (atentie la fantani, izvoare);

Este posibila si contaminarea indirecta, prin intermediul mustelor, gandacilor, soarecilor, sobolanilor,etc);

Diareea la bebelus

Diareea la bebelusi poate fi cauzata de o schimbare in alimentatie, sau in alimentatia mamei in cazul alaptarii. De asemenea diareea apare in urma unei infectii, a unor antibiotice, sau in cazul unor boli. Una din posibilele cauze fiind chiar aparitia dintilor. Principala grije in cazul diareei este posibilitatea deshidratarii, adica pierderea lichidului din corpul uman.

De aceea tratamentul diareei are ca tinta principala prevenirea deshidratarii. Majoritatea cazurilor de diaree pot fi tratate cu usurinta acasa si fara a se folosi metode speciale. Iata totul despre diaree la bebelus si sfatul de la Desprecopii.com.

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

 autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Digestie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Carmen Maria
    Carmen Mariatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua,ne confruntam si noi cu diareea de ceva timp,bebelusul are acum 4 luni dar a început sa aiba diaree,verde si cu mucozitati imediat dupa vaccinul de 2 luni care a durat timp de o luna,la 3 luni am fost la un medic pediatru cu plata si ne-a recomandat smecta si enterol timp de 10 zile,tratament care a dat rezultate bune,îşi revenise bebelusul cu scaunele,erau galbene si fara mucozitati,nu a durat mult ca a trebuit sa facem vaccinurile de 4 luni plus rotarix si imediat cum am ajuns acasa dupa vaccin a început sa faca iar scaune verzi si cu mucozitati,la recomandarea medicului am început din nou acelasi tratament,si acum nu prea mai avem scaune decât cu ajutorul supozitorului cu glicerina,însa ce vreau sa ma lamuriţi este daca cumva ar exista posibilitatea ca vaccinurile sa fie cauza diareei sau enterocolitei cum ne-a spus medicul ca este,si ce ar trebui sa facem,va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dv.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII