Cum să încurajezi copilul să citească în această eră digitală: 17 sfaturi la obiect. 📚

Cum sa-ti incurajezi copilul sa citeasca in aceasta era digitala - 17 sfaturi la obiect

Cum să încurajezi copilul să citească în această eră digitală: 17 sfaturi la obiect. 📚

Mulți părinți cu copii de vârstă școlară se plâng că cei mici nu vor să citească ceea ce primesc de la școală ca lectură pentru acasă.

Probabil că pentru un copil care nu a fost obișnuit să i se citească până în clasa a patra sau a cincea îi este greu să facă acest lucru acum. Dacă aveți copii de vârstă preșcolară, iată ce aveți de făcut pentru a preveni situația descrisă mai sus.

In aceasta era digitala - cum putem sa ne incurajam copiii sa citeasca?

Cercetările arată că a le citi copiilor inca de la varste foarte fragede și a comenta despre carte în timp ce citești este cel mai bun mod de a crește IQ-ul copilului tău.

Astfel - nu numai că îți ajuți copilul să dezvolte înțelegerea lecturii, dar și îți hrănești propria ta dragoste pentru cărți. Când copiii devin pasionați de lectură, ei aleg să citească independent, să-și îmbunătățească abilitățile de citire, să obțină rezultate mai bune la testele școlare și să acumuleze mai multe cunoștințe decât cei care nu fac acest lucru. Performanța școlară este mai strâns legată de abilitățile de lectură ale copiilor decât de orice alt indicator.

Este copilul tău un cititor - nu pentru că este obligat, ci pentru că îi place?

Majoritatea părinților investesc în cărți (incepand de la carti de panza) pentru bebelușii lor, sperând că vor îndrăgi lectura. Totuși, până la vârsta gimnaziului, majoritatea copiilor nu mai citesc cărți decât cele obligatorii la școală. În general - până la sfârșitul gimnaziului, două treimi dintre toți elevii nu au competențe de citire fluenta și înțelegere.

De ce se întâmplă asta? Obiceiul de a citi nu se consolidează în copilărie. Copiii noștri se bucură să răsfoiască cărți când sunt mici, privind imaginile. Le-ar putea plăcea chiar să citească în școala primară. Dar lectura este o muncă grea, iar viața oferă multe alte modalități de distracție, așa că lectura timpurie pare mai degrabă muncă decât distracție. Ei nu ajung niciodată în stadiul în care cititul unei cărți bune este mai distractiv decât aproape orice altceva.

Cu toate acestea, poți inspira copilul tău să îndrăgească lectura pentru tot restul vieții. Iată cum.

Cel mai important lucru de reținut este că lectura ar trebui să fie o experiență plăcută. Următoarele activități vă pot ajuta să stimulați interesul copilului pentru lectură.

1. Vorbeste cat de mult cu bebe - înainte ca acesta să învețe să citească

Discuția cu bebe dumneavoastră înainte de a vorbi chiar îl va ajuta să învețe abilități lingvistice importante. Majoritatea copiilor au nevoie de abilități puternice de limbaj oral pentru a se dezvolta ca cititori și scriitori. Folosind propoziții scurte și simple, poți vorbi despre activitățile tale zilnice, despre ceea ce vede și face, mediul înconjurător, dimensiunile obiectelor, formele semnelor și așa mai departe.

2. Citiți pentru copilul tau (impreuna cu el)cel puțin 30 de minute în fiecare zi

Copilul tău va dobândi conștientizarea normalitatii lecturii (de la stânga la dreapta, de sus în jos) și chiar și cei foarte mici vor câștiga vocabular . Trecerea degetului arătător sub amprentă în timp ce citiți îl va ajuta pe copilul să observe că cuvintele tipărite au sens. Treptat, îi poți cere să identifice literele și sunetele.

3. Cântați cântece și recitați poezii și rime care au sunete repetitive

Repetarea face mai ușor pentru copilul dumneavoastră să înțeleagă tiparele din sunetele pe care le scoateți.

4. Asigurați-vă că babysitter-ul copilului - citește cu voce tare zilnic și ii arata imagini din cărți pe care să le vadă copilului dvs.

5. Modelați bune obiceiuri de lectură

Ajutați-vă copilul să înțeleagă că lectura este importantă, lăsându-l să vă vadă citind hărți, cărți, rețete și indicații. Sugerați lectura ca activitate de timp liber. Păstrați cărțile care sunt de interes pentru copilul dvs. într-un loc ușor de accesat.

6. Vizitați impreuna librarii din orasul dvs

În timp ce sunteți acolo, frunzariti carti - si lasati-l sa vada ca va intereseaza subiectele - apoi lăsați să aleagă câteva cărți pe care să le ia acasă.

7. Încurajați-vă copilul să citească singur acasă

Cititul acasă poate ajuta copilul să se descurce mai bine la școală.

8. Păstrați o varietate de carti in casă

Asigurați-vă că aveți materiale de lectură pentru distracție, precum și pentru referință - aveti o mini biblioteca acasa?

9. Încurajați-vă copilul să exerseze lectura cu voce tare

Ascultă-ți frecvent copilul citind cu voce tare și lăudați-l des în timp ce face acest lucru. Oferă copilului tău să citești fiecare altă pagină sau chiar fiecare alt capitol. Aveți conversații și discuții despre carte cu copilul dumneavoastră.

10. Scrieți note scurte pe care copilul dumneavoastră să le citească

Notează-i responsabilitățile săptămânale în gospodărie pentru ca el să țină evidența.

11. Încurajați activitățile care necesită lectură

Gătitul (citirea unei rețete), construirea unui zmeu (citirea indicațiilor) sau identificarea unui cuib de pasăre sau a unei scoici pe plajă (citirea unei cărți de referință) sunt câteva exemple.

12. Stabiliți un timp de lectură, chiar dacă este de numai 10 minute în fiecare zi

Asigurați-vă că în camera copilului dumneavoastră există o lumină bună de lectură și stocați-i rafturile de cărți cu cărți și reviste care sunt ușor de citit și accesibile.

13. Vorbeste cu copilul tau foarte mult

Vorbirea îi face pe copii să se gândească mai mult la experiențele lor și îi ajută să-și extindă vocabularul. Cereți-i copilului să dea descrieri detaliate ale evenimentelor și să spună povești complete.

14. Oferă-i copilului tău materiale de scris (frumoase)

Cititul și scrisul merg mână în mână. Copiii vor să învețe să scrie și să exerseze scrisul. Dacă puneți la dispoziție în orice moment creioane, creioane și hârtie, copilul dumneavoastră va fi mai înclinat să inițieze activități de scris pe cont propriu.

15. Restricționați timpul de televiziune

Cu cât copilul tău petrece mai puțin timp uitându-se la televizor, cu atât va avea mai mult timp pentru activități legate de lectură.

16.Vizitați o livrarie sau biblioteca - o dată pe săptămână

17. Lucrați în parteneriat cu școala copilului dumneavoastră

Cu cât știi mai multe despre tipul de program de lectură pe care îl urmează școala lui, cu atât poți ajuta mai mult suplimentând programul acasă. Oferiți-vă să faceți voluntariat în sala de clasă sau în biblioteca școlii de câte ori vă permite programul. Cereți școlii materiale de participare a părinților.

Concluzie

Pentru a-ți ajuta copilul să reușească la școală, ar trebui să faci partea ta pentru a te asigura că el sau ea începe școala cu o bază solidă în abilități legate de limba și alfabetizare și cu dorința de a învăța să citească.

În primii ani primari – de la clasa I până la a treia – copilul dumneavoastră va continua să învețe să citească, care este un proces complex care este dificil pentru unii și ușor pentru alții. Aveți grijă în acești ani să nu accentuați prea mult procesul de învățare a cititului, încurajându-vă în același timp copilul să exerseze des.

Cititul de plăcere și interes îl va ajuta pe copilul tău să-și dezvolte abilitățile de citire și îi va oferi copilului oportunitatea de a exersa aceste abilități în moduri benefice pentru viitorul său.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII