7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau - pentru un parenting corect

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau - pentru un parenting corect

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau - pentru un parenting corect

Există momente în viața ta când poți vedea toată munca și efortul pe care l-ai depus în tot acest proces de educare și dezvoltare a copilului tău, și anume "parenting" sau meseria de părinte. Lectiile pe care i le-ai spus de nenumărate ori copilului tău au trecut, iar el le practică pe cont propriu. 🌟

→ Iata 7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, pentru un parenting corect.

in acest articol veti citi despre:
1. Cand copilul tau spune “te rog” si “multumesc”
2. Atunci cand copiilor le place sa se joace unul cu celalalt
3. Cand copiii tai impart cu altii
4. Cand copiii tai sunt fericiti
5. Cand copiii tai vor sa-i ajute pe altii
6. Cand copiii tai vin la tine cu problemele lor
7. Cand copiii sunt incantati sa invete
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Cand parentingul corect da roade...

Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting  - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.

Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

1. Cand copilul tau spune “te rog” si “multumesc” ✅

Uneori este greu sa-i inveti pe copii bunele maniere, dar amintindu-le in mod constant si avand chiar dumneavoastra bune maniere, ei pot invata. Este un succes cand isi amintesc sa spuna “te rog” si “multumesc” pe cont propriu.

2. Atunci cand copiilor le place sa se joace unul cu celalalt ✅

Nimic nu ma face mai fericita decat sa imi vad copiii ca se joaca frumos unul cu celalalt. Vreau ca prietenia lor sa dureze toata viata si pentru ca sa se intample acest lucru, trebuie sa inceapa de cand sunt tineri.

Atunci cand se joaca impreuna, inseamna ca se inteleg. -  spune o mamica de 2 copii, de la Desprecopii.

Va puteti incuraja copiii sa se joace si invatati-i ce este corect si ceea ce nu este atunci cand se joaca unul cu celalalt, gasind activitati pe care le pot face impreuna. 

3. Cand copiii tai impart cu altii ✅

Impartirea (jucariilor sau dulciurilor) este un act de iubire. Unii copii o fac pentru ca stiu ca trebuie sa o faca, dar obiectivul este sa isi doreasca sa imparta ceea ce au cu altii.

Este atat de frumos atunci cand un copil va cere 2 lucruri astfel incat sa poata oferi unul fratelui sau prietenului. Asta inseamna ca nu se gandesc doar la ei insisi, ci si la cineva pe care il doreste la fel de fericit ca el insusi.

Este chiar mai bine atunci cand ofera ceea ce au altcuiva spre folosire pentru un timp. Ei pot recunoaste ca cealalta persoana vrea si ei sunt dispusi sa renunte la a utiliza acel lucru astfel incat alta persoana sa fie fericita.

4. Cand copiii tai sunt fericiti ✅

Uneori simplul fapt ca ai tai copilasi sunt fericiti este de ajuns sa stii ca ai procedat bine ca parinte. In timp ce viata copiilor pare atat de simpla si lipsita de griji, exista o multime de lucruri care ii pot stresa sau cauza o suparare. Dar daca ei sunt cu adevarat copii fericiti, atunci faci o treaba corecta.

5. Cand copiii tai vor sa-i ajute pe altii ✅

Cand copiii tai vad pe cineva in nevoie si doresc sa ajute este un mare pas in directia corecta. Ar trebui sa-i invatam pe copiii nostri sa aiba compasiune si ca prin ajutorarea altora manifestam dragoste si facem lumea un loc mai bun.

Vezi ca aceste lectii au efect atunci cand copilul tau actioneaza primul cand vede pe cineva in nevoie, ceea ce este minunat.

6. Cand copiii tai vin la tine cu problemele lor ✅

Cand copilul tau are o problema, el fie se ascunde de tine, fie vine la tine pentru un sfat sau ajutor.

Sper ca intotdeauna copilul meu sa se simta comfortabil spunandu-mi problemele lui pentru a putea discuta impreuna. Vreau sa fiu cea care il ajuta pe copilul meu sa treaca prin momentele dificile, unul dintre cele mai mari privilegii de a fi mama este acela de a fi acolo pentru copiii mei cand au cu adevarat nevoie de mine.

Avand aceste conversatii profunde si invatandu-i pe copiii mei cum sa rezolve o problema construiesc hotare de incredere care ii vor ajuta pana la maturitate.

7. Cand copiii sunt incantati sa invete ✅

Poate ca nu am un copil geniu, dar atat timp cat copilul meu se bucura sa invete ma simt castigata ca parinte.

Daca le place sa invete, atunci ei pot face orice. Este important sa-ti ajuti copilul hranind in el dorinta de invatare, incurajandu-l sa invete lucruri noi.

Uneori poate dura ani de zile pentru ca unul din aceste momente sa aiba loc, dar cand se intampla, aceste momente sunt pretioase. Este dovada ca faci ceva corect intre toate scutecele schimbate, accese de furie si intalniri jucause.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.

In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII