Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

 • Botulismul este o boală toxiinfecţioasă grava, determinată de toxina botulinică brută (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F şi G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu excepţia toxinei C2 produsă de tulpinile tip C şi D). Măsurile luate contra botulismului pot consta īn utilizarea antiserului sau anatoxinei specifice, īnsă cea mai recomandată modalitate rămāne prevenirea apariţiei bolii. Iata totul despre cum se poate preveni aceasta boala grava, de la Desprecopii.com si Prof. univ. dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI.

Botulismul este o boală toxiinfecţioasă gravă.

Originea ei este de cele mai multe ori alimentară, afectānd omul şi numeroase specii de animale domestice sau sălbatice. Boala este produsă de ingestia alimentelor (lapte, produse din carne, legume ş.a.m.d.), apei sau furajelor (īn cazul animalelor domestice) care conţin toxină sau spori ai bacteriei anaerobe Gram+ Clostridium botulinum. Măsurile luate contra botulismului
pot consta īn utilizarea antiserului sau anatoxinei specifice, īnsă cea mai recomandată modalitate rămāne prevenirea apariţiei bolii.

Prevenirea botulismului se realizează prin asigurarea unei igiene riguroase īn unităţile de procesare a alimentelor şi īn fermele de producţie primară (vegetale şi animale).

Toxina Botulinică

Botulismul este o boală toxiinfecţioasă, determinată de toxina botulinică brută (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F şi G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu excepţia toxinei C2 produsă de tulpinile tip C şi D).

Toxina botulinică este cea mai puternică toxină de origină bacteriană, fiind rezistentă la putrefacţie si la acţiunea agenţilor chimici.

Nu este distrusă de sucurile digestive, iar lumina şi oxigenul o inactivează lent. Căldura o distruge īn 3 ore la 50oC, īn 5 minute la 60oC şi īn cāteva secunde la 80oC.Este detoxificată de iod şi formol, păstrāndu-şi antigenicitatea, rezultānd o anatoxină.

Bacteria Clostridium botulinum

Se cunosc şapte tipuri de Clostridium Botulinum, īn funcţie de neurotoxinele eliberate. Omul este sensibil la neurotoxinele A, B, E şi uneori F. Tulpinile proteolitice sunt cele mai toxice şi tolerează pānă la 10% concentraţie de sare şi un indice AW = 0,94 (AW reprezintă activitatea apei īn relaţie cu produsul alimentar; cu cāt AW este mai mare, cu atāt produsul poate
dezvolta mai mulţi spori de Clostridium Botulinum.

Tulpinile neproteolitice (produc toxina E şi cāteva tulpini de tip B şi F) tolerează concentraţii mai mici de sare (pānă la 5%) şi au o AW = 97, fiind asociate īn general produselor marine. Tulpinile de Clostridium pot produce toxină la temperaturi cuprinse īntre 3,3oC şi 10oC, cu o temperatură optimă de 26oC.

Sporii bacteriei pot supravieţui timp īndelungat īn mediul īnconjurător, rezistānd bine la congelare şi deshidratare. Sporii tulpinilor proteolitice sunt foarte rezistenţi la căldură: 25-50 minute la 100oC sau 2,4 minute la 121oC.

Medicina Generala:

Dulapul cu medicamente

Sanatatea femeii:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Manifestările Botulismului

Botulismul clasic
Afectează īntotdeauna numai adulţii. Toxina prezentă īn alimente ajunge īn intestin şi apoi trece rapid īn sānge, invadānd īntregul organism, atacānd sistemul nervos. Dificil de diagnosticat, boala poate īmbrăca un caracter benign sau mortal. Simptomele
sunt provocate de acţiunea neurologică ce blochează transmisia influxului nervos, cauzānd paralizia. Simptomele pot apărea
după 12-36 ore, dar cel mai frecvent după 1-2 zile sau uneori o săptămānă, manifestāndu-se prin probleme de vedere, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vomismente, dureri abdominale, constipaţie). Se instalează apoi semne nervoase, īntotdeauna simetrice: astenie, diplopie (vedere dublă), disfagie. Īn cursul evoluţiei bolii, starea generală
a pacientului nu este afectată, inclusiv conştienţa şi sensibilitatea. Decesul survine ca urmare a asfixiei datorate paraliziei
muşchilor respiratori. Prognosticul este cu atāt mai sever şi mortalitatea cu atāt mai crescută cu cāt perioada de incubaţie este
mai scurtă.

Botulismul infantil
Se declanşează ca urmare a ingestiei directe a sporilor de Clostridium botulinum, īn special de tip A şi nu a celei de toxină.
Aceşti germeni ingeraţi se multiplică īn organism şi produc toxina. Boala debutează prin constipaţie precedată de pierderea
apetitului īnsoţită de o mare slăbiciune musculară. Persoanele cele mai sensibile la botulism sunt cele care suferă de disbacteriemie īn urma administrării neadecvate de antibiotice, precum şi cele cu sistemul imunitar compromis.

Alimente care pot conţine Clostridium botulinum şi toxina botulinică

 • Conservele de Legume
  Cele mai susceptibile legume sunt cele sub formă de conserve, preparate īn casă, uneori şi industrial, mai puţin acide: ciuperci,
  porumb, fasole, tomate ş.a.). Intoxicaţia este declanşată de consumul unor astfel de alimente, neīncălzite şi păstrate după deschiderea conservei la temperaturi pozitive de peste 3,3oC.
 • Fructele ambalate īn folii şi păstrate la temperatura camerei (ex. mere īn folie de aluminiu) şi apoi utilizate la prepararea salatelor de fructe.
 • Alimentele ambalate īn atmosferă modificată sau sub vid pot prezenta pericol de contaminare cu spori sau toxină botulinică.
 • Conserve din Carne şi alte produse de origine animală
  Cele mai susceptibile alimente din carne sunt: cārnaţii, jambonul ş.a.
 • Mierea poate fi contaminată cu spori botulinici, iar stomacul copiilor mai mici de un an nu conţine suc gastric
  cu aciditate suficientă pentru a distruge sporii, putānd duce la mortalitate infantilă.
 • Alimente refrigerate
 • Alimente īncălzite insuficient şi prost depozitate, spre exemplu ouăle de Paşte, carnea ambalată sub vid.
 • Produse Lactate
 • Brānză topită cu pH peste 5, lapte pasteurizat defectuos.

Recomandări

 1. A nu consuma lapte crud, pentru că poate transmite boala animalului de la care provine. Īn special vara, cazurile de contaminare īnregistrează un reviriment.
 2. Atenţie sporită īn cazul copiilor, femeilor īnsărcinate şi al persoanelor īn vārstă sunt mai sensibile faţă de īmbolnăviri cauzate de contaminarea alimentelor cu spori. La fel pentru cei care suferă de disbacteriemie īn urma administrării neadecvate de antibiotice şi cele cu sistemul imunitar compromis.
 3. Riscurile pot fi reduse la zero dacă alegem lapte ultrapasteurizat (deoarece prin tratamentul termic la temperatură ultraīnaltă sunt inactivaţi toţi sporii cele mai rezistente forme de existenţă a bacteriilor).
  Ca punct de plecare īn istoria procesării laptelui, īn anii '60, cānd a apărut prima dată pe piaţă laptele ultrapasteurizat, se
  urmărea anihilarea bacteriei Clostridium Botulinum. Se ştie că o temperatură de 121 grade Celsius timp de 6 minute este
  suficientă pentru inactivarea bacteriei, dar timpul prea lung de menţinere la această temperatură reduce mult din valorile nutriţionale ale laptelui. S-a constatat că ridicarea temperaturii de īncălzire a laptelui, concomitent cu scurtarea timpului de menţinere la acea temperatură (numai 2-4 secunde), anulează riscul īmbolnăvirii cu C.B., fără a permite degradarea
  avansată a vitaminelor şi mineralelor din lapte.

CA Research & Development este o companie care īmbină cu succes tradiţia cercetării ştiinţifice romāneşti īn domeniul
alimentar cu noutatea celor mai performante tehnici de laborator, fiind astfel un continuator al fostului Institut Naţional de Cercetări Alimentare.

Acesta este cel care a pus bazele cercetării instituţionale īn domeniul alimentar din Romānia īn anul 1951, moment īn care a fost īnfiinţat sub denumirea de Institutul de Chimie Alimentară. Tradiţia şi experienţa de peste 50 de ani recomandă ICA Research & Development atāt ca un centru de excelenţă īn cercetarea tehnologiilor alimentare, cāt şi ca un laborator de analize şi īncercări performant, cu dotări de ultimă generaţie şi specialişti de prim rang. Astfel, echipa ICA R&D este compusă atāt din personalităţi din domeniul nutriţiei şi tehnologiilor alimentare, cāt şi din tineri cercetători, ingineri, chimişti sau microbiologi.
Īn momentul de faţă, ICA R&D pune la dispoziţia partenerilor săi posibilitatea efectuării a peste 250 de analize diferite pentru produsele alimentare īn laboratoarele sale de chimie, microbiologie şi ecologie, autorizate ANSVSA.
De asemenea, laboratoarele ICA R&D au implementat şi funcţional standardul ISO 17025.

Laboratoarele de analize fizico-chimice realizează īn mod curent atāt analize clasice, cāt şi analize complexe, cu ajutorul HPLC, gaz cromatografiei şi absorbţiei atomice. De asemenea, ICA Research & Development poate pune la dispoziţia celor interesaţi anumite teste rapide pentru determinări industriale.Laboratoarele de microbiologie au posibilitatea de a efectua toate analizele cerute la ora actuală de legislaţia europeană privitoare la siguranţa alimentului. La cererea partenerilor, se poate realiza analiza igienei on-site (la faţa locului) sau eşantionarea produselor analizate.
Laboratoarele de ecologie efectuează analiza apei de consum, a solului, determinări in situ de emisii atmosferice şi determinări de zgomot, cuprinzānd astfel īntreaga documentaţie cerută īn vederea obţinerii avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de mediu specifice desfăşurării activităţilor economice. De asemenea, ICA Research & Development realizează pentru partenerii săi activităţi de cercetare şi dezvoltare de noi produse, īn deplin acord cu legislaţia europeană īn vigoare şi cu trendul actual al ştiinţelor medicale şi al nutriţiei.

autor: Prof. univ. dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 160.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Botulismul si masurile de prevenire.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII