Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite

Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite

Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite

Cand copilul are cosmaruri

Orice parinte a vazut frica din ochii copilul cand acesta se trezeste ingrozit dintr-un vis urat. Un cosmar.

Ne-am dori ca visele urate sa il ocoleasca pentru ca e infiorator sa iti vezi copilul atat de speriat. Dar de ce se intampla aceste cosmari si ce mecanisme stau la baza formarii lor in creierul copilul nostru? Si ce legatura pot avea cosmarurile copilului cu felul in care ne educam copilul si parentingul pozitiv?

Fenomenul visului

Visele sunt activitati ale creierului nostru - in timpul somnului. In momentul in care adormim, o serie de experiente trecute si frici se amesteca pentru a da nastere unor senzatii si emotii de diverse intensitati.
Amprenta emotionala ramane mai mult sau mai putin vie in tmpul noptii iar schimbarile vitezei creierului asociate cu  somnul le face mai fanteziste sau mai apropiate de realitate.

Cand visul devine un cosmar

Visul devine cosmar atunci cand trauma emotionala are legatura cu anxietatea copilului. Acest lucru se intampla in special la copii deoarece ei reactioneaza intens pe plan motor. Copiii au un somn mai agitat decat adultii iar nivelul lor de dezvoltare cerebrala este foarte intensa in timpul noptii.  Din acest motiv sunt dispusi la manifestari motorii nocturne inrudite cu somnambulismul si atacurile de panica.

Vise urate si multe spaime

Copilul are des cate un vis urat asociat cu spaimele din timpul zilei. Iar un copil sensibil si 'impresionabil' va avea cosmaruri mai des.

In plus, o predispozitie la anxietate il va face pe copil si mai activ din punct de vedere al viselor urate.  De exemplu, o perdea miscata de vant in intuneric ii poate crea copilului un soc emotional suficient de puternic pentru a-l resimti mai tarziu in cadrul unui episod de cosmar - fiind scena indeala de vis pentru intrarea unor monstri ...

Copilul anxios si somnul

In cazul copilului care are manifestari de anxietate, cosmarurile nu fac decat sa confirme amploarea unei vulnerabilitati care ia diferite forme: o nesiguranta cronica, dificultati de adaptare la scoala sau gradinita, si diverse fobii.  Problemele cu care se confrunta acesti copii se inscriu intr-o perspectiva mai larga decat un cosmar trecator.  Ele sunt manifestaea unei anxietati generalizate care necesita o investigatie psihologica si terapie de la caz la caz. Citeste pe larg: Anxietatea la copil

Cand cosmarurile se repeta

Cand un copil are in mod repetat vise chinuitoare, acesta este indiciul ca acesta traieste puternice tensiuni interioare ce trebuiesc identificate, discutate si solutionate. Aceste vise sunt rezutlatul unui disconfort interior permanent.
Cosmarul trebuie sa fie un semnal de alarma si pentru parinti pentru ca ele semnalizeaza faptul ca micutul se simte amenntat in universul sau personal.

Cand cosmarurile semnalizeaza probleme de parenting

In unele cazuri, visele intense si cosmarurile servesc drept mijloc de eliberare a unor tensiuni puternice pe care le traieste copilul. Atunc se poate pune in discutie capacitatea parintelui de a-si mentine copilul intr-o stare emotionala stabila. Cu cat metodele de educare pusa in aplicare de parinte vor favoriza mai mult dialogul, optimismul si calmul (parenting pozitiv), cu atat cosmarurile copilului isi vor diminua amplitudinea.

Visul in rol de barometru al starii emotionale

Parintii trebuie sa se adapteze la ceea ce treieaste copilul in fiecare zi pentru a=i orienta si balasa evolutia in mod optim. DIn aceasta perspectiva, visul poate fi consierat un fel de barometru al statii emotionale a copiluului vizaci de alegerea metodelor de educare cele mai potrivite.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate citeste totul mai departe aici.

Frica copilului - o stare normala a copilariei

Frica copilului este un amestec de nelinisti si fobii. Neavand nici experienta si nici puterea noastra de gandire, temerile si fricile copiilor ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament: toate obiectele, chiar si cele mai inofensive, pot fi pentru ei sursa de frica (in primii 5 ani de viata).

Nimic insa nu este anormal in aceste manifestari izvorate din nelinisti irationale si specifice fiintei umane in scopul descoperirii instinctuale a lumii. Cele mai curente temeri instinctive sunt: fobiile de singuratate, de intuneric, de persoane straine si de animale.
Frica de intuneric

Frica de intuneric este, in mod cert, cea mai raspandita si nu se poate ascunde (fobia noptii, a spatiilor sumbre, a spatiilor disimulate citeste mai departe despre frica copilului aici.

  Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

- autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2016
referinte: Francois Dumesnil: Questions des parents responsables

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII