Criza de furie a copilului: de ce se intamplă si cum reacționăm

Criza de furie a copilului: de ce se intampla si cum reactionam

Criza de furie a copilului: de ce se intamplă si cum reacționăm

Niciun părinte nu scapă de crizele de furie ale copilului. Să recunoaștem, oamenii mici și crizele merg mână în mână. Deci, data viitoare când treci printr-o astfel de criză (numită și tantrum), amintește-ți aceste lucruri...

Uneori, copilul are un acces de furie pentru că se simte frustrat și copleșit - atunci are nevoie doar de confort și de cineva să-i înțeleagă sentimentele. Dar alte accese de furie sunt pentru a obține ceea ce își dorește. S-ar putea să țipe: "Nu mă voi mișca până nu-mi cumperi această jucărie!" Din păcate pentru tine, el poate fi foarte determinat. Dacă cedezi în acest punct, data viitoare va gândi ceva de genul: "Voi tipa și voi plânge până voi obține ceea ce vreau - a funcționat data trecută!"

in acest articol veti citi despre:
Cu siguranta ai asistat si tu la un acces de furie al copilului in public
Uneori, copilul are un acces de furie pentru ca se simte frustrat si coplesit
Copilul nu isi poate reprima sentimentele de frustrare
Ramai calm si numara
Adu-ti aminte ca e o reactie impulsiva
Toti parintii trec prin asa ceva
Ramai puternic
Despre crizele de isterie ale copilului merita citit si 

Cu siguranta ai asistat si tu la un acces de furie al copilului in public

Recunoaste - probabil ca uneori ai spus "da" la cerintele copilului tau pur si simplu pentru evita un acces de furie imens, in public. Toti am facut-o! Dar acest fel de "da" nu este un "da" pe care doresti cu adevarat sa il spui - si copilul stie.

Adevarul este ca nici un parinte nu scapa de crizele de furie ale copilului. Pentru ca, sa recunoastem, oamenii mici si crizele merg mana in mana. Deci, data viitoare cand treceti printr-o astfel de criza (numita si tantrum) amintiți-va aceste lucruri ...

Uneori, copilul are un acces de furie pentru ca se simte frustrat si coplesit

Atunci are nevoie doar de confort si pe cineva sa ii inteleaga sentimentele. Dar, alte accese de furie sunt pentru a obtine ceea ce isi doreste. S-ar putea sa tipe: "Nu ma voi misca pana nu-mi cumperi aceasta jucarie!" Din pacate pentru tine, el poate fi foarte determinat. In cazul in care cedezi in acest punct, data viitoare va gandi ceva de genul: "Voi tipa si plange pana voi obtine ceea ce vreau - a functionat data trecuta!"

tantrum copil

Atunci cand micutul cere ceva, inainte ca accesul de furie sa fie in plina desfasurare, incearca sa gandesti calm pentru o secunda. Sunt total impotriva a ceea ce el cere? Daca da, de ce? Am un motiv bun sau as putea sa spun "da", doar de data asta? Este adesea usor sa spui "nu" pentru ca de obicei intr-o alta situatie asa procedezi, putina flexibilitate iti poate face uneori viata mai usoara. In cazul in care te decizi sa spui "da", sa fie clar pentru copilul tau ca decizia a fost a ta si ofera-i un motiv. Lasa-l sa stie ca nu a avut nimic de-a face cu comportamentul lui!

Copilul nu isi poate reprima sentimentele de frustrare

Tu si copilul tau va bucurati de o dupa-amiaza minunata in parc, cand dintr-o data micutul se transforma intr-un dracusor in miniatura. "Da, poate parea imposibil sa crezi ca este vorba de acelasi copil prietenos care iti oferea o imbratisare ceva mai devreme, dar e normal si fiecare mama trece prin asta. In timpul un acces de furie, copilul exprima cum se simte", spune Andrada Zamfirescu, psiholog la Desprecopii. Copilul nu are inca abilitațile sa franeze sau se exprime intr-un mod diferit. Furia si frustrarea se ciocnesc, iar rezultatul poate fi destul de surprinzator.

Am citit multe pe tema asta si tot nu m-am lamurit.. Unii zic sa-l ignori, altii zic sa-l ajuti sa treaca peste. (Cu ceea ce-i potrivit imprejurarii - luat in brate, soptit la ureche, explicat, distras atentia, etc..) Le-am aplicat pe amindoua si uneori tin amindoua, alteori nu tine nici una.. Asa ca pina la urma concluzia mea e ca depinde de la "criza" la "criza".. Apropos de mersul la el in camera.. nu e pe post de pedeapsa, e pe post de mers in locul de linistire.. al meu chiar se linisteste lasat pentru citeva minute la el in camera (de cele mai multe ori). Pe post de pedeapsa folosim time-out-ul, un soi de pus la colt, care nu are un colt in sine, doar "sta pe banca" sau "sta pe margine", da' stie ca-i pedepsit si urla ca din gura de sarpe. Un minut pentru virsta - al meu avind doi ani, nu depasim doua minute de time-out. Si numai pentru prostioare pe care stiu sigur ca stie ca n-are voie - de fapt, i se citeste pe mutrisoara ca stie.. Si chiar cintareste daca merita un time-out, numai ca sa-si faca placerea..autor: o mamica de la Desprecopii.com

Ramai calm si numara

Incearca sa inspiri numarand pana la 5 si sa expiri numarand pana la 10. Ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sa ajungi la niveluri similare de frustrare si furie cu copilul tau. Tu esti adult si trebuie sa ramani calm, iar acest lucru il va ajuta sa se calmeze.

Adu-ti aminte ca e o reactie impulsiva

Oricare ar fi motivul pentru reactiei copilului tau - ai taiat sandwich-urile in triunghiuri atunci cand el le-a vrut patrate, sora lui are varicela si el nu - aminteste-ti ca el actioneaza din impuls. "Deci, in timp, uneori, puteti anticipa si evita un acces de furie inainte de a incepe, alteori - ei bine, nu le puteti face pe toate", spune Joanne. Chiar si asa, ati putea fi capabil sa detectati starea de oboseala, plictiseala, frustrare sau foame - sau toate cele de mai sus - ce duc la un acces de furie / tantrum.

Toti parintii trec prin asa ceva

Copiii nu sunt deosebit de dificili atunci cand vine vorba de a-si alege momentul desfasurarii unui acces de furie. "Cand copilul tau isi incepe tantrumul intr-un loc public, este usor sa se simti rau, ca si cum alti oameni te-ar judeca pe tine", spune Andrada Zamfirescu.

"Desigur, daca copilul are un colaps intr-un restaurant sau undeva unde oamenii au o asteptare rezonabila de pace, ar trebui sa incercati sa rezolvati situatia in alta parte. Dar amintiti-va ca, in calitate de parinti, cu totii am trecut prin astfel de momente" adauga Joanne. "Fiti pregatiti, gandindu-va la strategii ce le veti folosi atunci cand va aflati in astfel de locuri - strategia ignorarii de acasa nu poate fi pusa in practica in alta parte."

Ramai puternic

Incercati sa nu capitulati in fata unui acces de furie, sau vor exista probleme pe viitor. Atata timp cat vei renunta in fata copilului, el va invata ca tot accesul lui de furie a dat roade. Copilul trebuie sa invete ca un astfel de comportament nu aduce recompense.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre crizele de isterie ale copilului merita citit si:

Criza de isterie si un sfat sincer si la obiect (video)
Cum apare rasfatul
2 ani si inceputul crizelor de independenta ale copilului
Crizele de isterie ale copilului
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII