Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior

Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior

Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior

Media digitala este peste tot in jurul nostru, dar ar trebui sa ii lasam pe copiii nostri sa o foloseasca? Inainte de a spune "da" la mass-media, iata cateva sfaturi cu privire la ce varsta ar trebui sa aiba copiii sa o foloseasca si ce pot invata din lumea digitala.

in acest articol veti citi despre:
Hai sa vorbim despre varsta mai intai
Ce dispozitiv digital ar putea fi potrivit pentru copilul tau?
De ce sa nu amesteci aerul liber cu mass-media?
Care sunt aplicatiile si jocurile preferate ale copilului tau?

Cand e momentul potrivit sa lasam copilul sa se uite la televizor?

Televizorul face parte din inventarul casnic al aproapei fiecarei case din ziua de azi. Si, nu numai atat. Ii acordam si mult timp. Dar, cum ne asiguram ca nu expunem copilul la prea multa cultura televizata si mai ales, cum il aparam de invazia de violenta, prost gust si vulgaritate ce vine in valuri pe undele televizate?

Hai sa vorbim despre varsta mai intai

Copiii foarte mici invata cel mai bine prin interactiunea cu familia si prietenii, dar incepand de la varsta de 3 ani este in regula sa introducem cateva optiuni mass-media. De ce sa nu iti lasi copilul sa se uite la cateva desene animate amuzante la televizor? Ele pot fi distractive si pot avea de asemenea un efect linistitor. Aseaza-te jos alaturi de copilul tau si vizionati impreuna emisiuni educative din care poate invata.

Cu copiii in varsta de 3-6 ani ai putea deja sa incepi sa joci jocuri video care arata o concurenta, sau din care poate invata mai multe despre sportivitate. TV-ul este insa un mediu preponderent pasiv. In cazul in care iti doresti ca copilul tau sa aiba o experienta mai interactiva intr-un mediu supravegheat, o tableta sau un smartphone poate fi o optiune, deoarece le ofera un strat suplimentar de invatare.

Ai grija, televizorul nu este baby-sitter

Expertii sunt de parere ca pana la doi ani, copiii percep televizorul ca pe un amalgam de culori, imagini si zgomote, greu de urmarit.

Bebelusii nu inteleg mare lucru din ce vad. Pentru ca o imagine TV dureaza intre 5 si 8 secunde, cei mici nu au destul timp sa priceapa exact ce se intampla pe ecran.

Desenele animate si multe dintre emisiunile pentru copii sunt pline de imagini violente. Ai grija la ce desene se uita copilul tau si pune-ti intrebarea daca nu sunt prea violente pentru varsta lui.

Daca vi se pare greu de crezut acest lucru, e de-ajuns sa treceti in revista intr-o sambata dimineata canalele pentru copii. Realismul din desenele animate de astazi au depasit violenta de tip Bugs Bunny. Multe dintre emisiunile pentru copii sunt de fapt versiunile animate ale unor filme de actiune pentru adulti. Expunerea la acest tip de imagini mareste riscul de desensibilizare a copiilor la violenta si induce agresivitate.

Lumea dispozitivelor digitale - care e potrivit pentru copii?

Insa lumea de azi e inundata si de dispozitive digitale. Aproape fiecare familie are cel putin un telefon smart si multe familii au si tablete.

Tabletele sunt suficient de mari ca copilul sa vada ecranul cu usurinta si suficient de usoare pentru a le tine in maini. Butoanele colorate de pe ecran sunt, de asemenea, prietenoase. Incearca sa gasesti jocuri repetitive sau imagini ispititoare cu sunete care il ajuta sa invete sa scrie sau sa calculeze. Activitatile de comunicare in doua sensuri sunt, de asemenea, grozave pentru dezvoltarea competentei lingvistice. Activitatile care incurajeaza copiii sa gandeasca pentru ei insisi, puzzle-ul si jocurile de memorie sunt foarte distractive, iar jocurile cu animale de companie digitale le dezvolta abilitatile de hranire. Desenul si aplicatiile de muzica sunt ideale pentru creativitate.

Cu toate ca mass-media poate fi buna pentru a avea un copil calm si linistit, sa nu permiti ca aceasta sa fie singura modalitate prin care invata. Scoate-l afara in lumea reala prentru a-l invata cum sa gestioneze plictiseala, sa exploreze in aer liber, si sa rezolve problemele din viata reala.

De ce sa nu amesteci aerul liber cu mass-media?

Lasa copilul sa fotografieze fluturasi sau flori cu telefonul smartphone si apoi cititi impreuna mai multe informatii despre ele. Dar, la fel ca toate celelalte activitati, trebuie stabilite termene limita pentru utilizarea mass-media in functie de varsta, astfel incat distractia digitala si timpul de joaca in aer liber sa fie echilibrate. Si aminteste-ti: comportamentul lor este modelat de al tau!

Majoritatea copiilor adora sa se joace in aer liber, insa uneori au nevoie de o mana de ajutor cu privire la noi idei de joaca si activitati. Si nu uitati dragi parinti: Miscarea e sanatate!

Incearca sa scoti cat mai des copilul in aer liber si invata-l sa se joace si sa socializeze cu alti copii. Iata idei de joculete pe care e bine sa i le propui: 39 de jocuri in aer liber

Care sunt aplicatiile si jocurile preferate ale copilului tau? Ne-ar placea sa stim!

 Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul

Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Adica obsesia cu Facebook, Instagram, Twitter - mai putin ce e drept in Romania, sau alte aplicatii sociale ca: Snapchat, Tumblr, Tinder, HotorNot, AskFM,Chatroulette si altele. Pentru a nu pierde controlul iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale.

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII