Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

La nastere un bebelus este 75% apa

La nastere corpul uman conţine 75% apa.  Potrivit cercetatorilor americani, in formula chimica a unui bebelus, cei mai des intalniti atomi sunt cei de hidrogen si oxigen. Desigur, din moment ce oamenii sunt foarte „aposi”, mai ales atunci cand se nasc, acest lucru nu ar trebui să ne mire daca ne gandim ca apa este alcatuita din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen.

Asadar, cand un om se naşte, corpul lui este alcătuit din 75% apa si, se poate spune, metaforic ca ne incepem vietile ca niste picaturi de roua. Doar ca, odata ce crestem si ne dezvoltam, incepem treptat sa ne uscam. Mai exact, la doar un an dupa nastere, corpul unui bebelus contine apa în proportie de 65%, cu 10 procente mai puţin comparativ cu un an in urma, indica U.S. Geological Survey.

Ce apa este cea mai sanatoasa pentru bebelus?

Iar pentru ca de la 6 luni, bebelusii incep sa bea apa, mamicile de bebelusi au nevoie de un raspuns la intrebarea: Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

Avem de analizat trei variante:

Apa de la robinet

Romania se afla pe primul loc in Europa la poluarea cu nitrati si peste 2000 de localitati din Romania au sursele de apa otravite. Suntem tara cu cele mai mici rezerve de apa din Europa si cu cele mai murdare rauri si ape subterane.
Doar jumătate dintre romani au canalizare, la oras sunt prea putine statii de epurare, iar la tara copiii mor din cauza apei otravite de gunoiul de grajd si de latrine.

Principala problema este lipsa canalizarii, acesta fiind unul dintre motivele infestarii apei cu nitrati si nitriti.

Evident nici situatia Bucurestiului nu este tocmai roz. In uzinele de tratare, apa devine potabila, dar dincolo de conductele distribuitorului, calitatea apei potabile nu mai este o chestiune atat de sigură. Un studiu al centrului pentru Politici Durabile ECOPOLIS arată ca, în Bucureşti, in trei din zece cazuri, apa de la robinet contine impuritati.

Doar jumătate dintre romani au canalizare, la oras sunt prea putine statii de epurare, iar la tara copiii mor din cauza apei otravite de gunoiul de grajd si de latrine.

Principala problema este lipsa canalizarii, acesta fiind unul dintre motivele infestarii apei cu nitrati si nitriti.

Apa fiarta?

Daca in zona in care locuiti, apa este potrivita pentru consumul uman, aceasta poate fi folosita direct de la robinet, fiarta. In acest caz insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda fierberea timp de un minut (adaugarea de mai mult de un minut pentru fiecare 1000 de metri deasupra nivelului marii). Nu este necesar sa se fierba timp de zece minute deoarece s-a observat o crestere a concentratiei de sodiu si de calciu (ce poate provoca un exces de solutii la rinichi), precum si de nitrati (aceasta poate provoca methemoglobinemie - Methemoglobina este un compus similar hemoglobinei  incapabil sa asigure transportul oxigenului in sange - simptom: cianoza pielii, anxietate, confuzie, dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, pierderea cunostintei).

Puteti consulta

- rezultatul puritatii apei de la robinet
- rezultatul puritatii apei din lacuri si rauri
- rezultatul puritatii apei din fantani si izvoare
- rezultatul puritiatii apei din apa imbuteliata

Este apa de la fantana buna pentru bebelus?

In nici un caz nu dati bebelusului sau copilasului mai maricel apa de la fantana. Oricat de adanca ar fi fantana, aceasta poate fi contaminata cu bacterii si multi alti microbi. Pentru a fi sigura pentru alimentatia unui copil - sau om matur - ar trebui ca apa din fantana sa fie in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) analizata de un laborator specializat. Apa de la fantana poate contine cantitati mari de nitrati ce produc o intoxicatie a bebelusului.

 

Apa plata - Cum alegem apa pentru bebelusi/copii?

- apa trebuie sa fie pura din punct de vedere microbiologic
- apa trebuie sa aiba un continut de minerale mai mic de 500 mg/l, un continut de nitrati cat mai mic si sa fie saraca in sodiu
- sa aiba un PH optim consumului permanent, ph-ul neutru 7 sau usor alcalin

Cand e vorba despre belelusi, sunt recomandate apele minerale naturale plate cu o mineralizatie sub 500 de mg/l, cu un continut de fluor mai mic de 1,5 mg/l si de nitrati (azotati) sub 10 mg/l. Unele dintre aceste ape minerale naturale plate sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie sau alte institute de profil si poarta pe eticheta mentiunea "Recomandata pentru prepararea hranei sugarilor".

Important de retinut: apa plata nu trebuie fiarta!

Desi multe mamici fac acest lucru, este destul de gresit, deoarece precipita calciul si concentreaza mineralele din apa plata. Este suficient sa fie incalzita pana la 70 de grade C, deoarece este microbiologic pura si prin fierbere nu se elimina decat microbiologia.

Cautati eticheta "Recomandata pentru prepararea hranei sugarilor"

Ce sunt nitratii si care este rolul lor?

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si  a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane. Asadar, nitratii fac parte in mod tacit din viata noastra, fara sa ne dam seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?

In mod natural, intre nitratii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru. Insa activitatea omului rupe acest echilibru, prin utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale - si mai ales a celor azotoase sintetice. Ingrasamintele imbogatesc solul, insa aduc cu ele si nitrati, iar acestia se acumuleaza in plantele cultivate, pana la niveluri daunatoare pentru consumatori care ii ingereaza sub diverse cantitati atat in legume, fructe, cat si in apa.

AQUA Carpatica este o apa pura din punct de vedere microbiologic, cu un continut extrem de mic de nitrati. In plus, deoarece cantitatea de sodiu este mai mica de 20 mg/l (0.8 mg/l), AQUA Carpatica este ideala pentru un regim sarac in sodiu.

Cum poate afecta consumul de nitrati sanatatea?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.
Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

AQUA Carpatica este o apa pura din punct de vedere microbiologic, cu un continut extrem de mic de nitrati.

Cei mai vulnerabili la nitrati sunt bebelusii

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoblobina impiedicand transportul oxigenului.  Tot nitratii ingerati pot fi responsabili si pentru boli cardiovasculare, dificultati de respiratie, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii, intoxicatii grave, chiar cancer.

Ce fel de apa dam bebelusului?

Odata ce bebelusul ajunge la frumoasa varsta de 6 luni - incepe marea aventura a diversificarii alimentatiei si cu aceasta ocazie, bebelusul incepe si aventura apei. Bebelusul poate de acum in colo sa sa bea si cate un pic de apa, atunci cand are sete.

Insa, nu trebuie desigur sa ii oferim prea multa apa pentru ca s-ar putea sa aiba dureri de burtica sau s-ar putea sa ii umple stomacelul si sa nu mai aiba pofte de mancare.
Dar, ce fel de apa dam bebelusului? Pe buna dreptate, tot mai multe mamici sunt atente la calitatea apei care intra in corpul bebelusului. Si pun multe intrebari despre acest subiect pe cel mai citit forum al parintilor. Iata pe larg, o analiza a apei pe care o putem oferi bebelusului.

Asigurati-va ca micutul dvs. consuma apa suficienta in timpul verii, cand temperaturile sunt mai ridicate si pierderea de lichid mai mare citeste pe larg alte informatii aici.

Despre apa merita citit si:

Boli de la robinet
Diversificarea bebelusului: de ce apa e importanta
Copiii, bauturile naturale si dintii sanatosi
Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului
Simptome ale deshidratarii - Bei suficienta apa?
Ne ajutam tenul band mai multa apa?
De ce nu putem trai fara apa?

autor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII