Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar și pentru femeile care nu au platit cotizația la CNAS? - iată ce trebuie sa știi

Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar si pentru femeile care nu au platit cotizatia la CNAS? - iata ce trebuie sa stii

Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar și pentru femeile care nu au platit cotizația la CNAS? - iată ce trebuie sa știi

Sunt gratuite sau nu analizele din perioada de sarcina, chiar si fara cotizarea la CNAS? Din pacate si nefericire pentru gravidute, multi medici de familie nu stiu ca analizele femeilor insarcinate sunt gratuite, desi pe site-ul CNAS scrie CLAR ca gravidele care nu au un venit beneficiaza de analizele din timpul sarcinii gratuit. Astfel incat dragi mamici si viitoare mamici, daca medicul vostru nu stie inca sigur, megeti la el cu urmatoarele informatii de mai jos.

DECI nu uitati ca dacă sunteţi însărcinată sau vă aflaţi în perioada de lăuzie,  puteţi beneficia de anumite servicii medicale gratuite, fie că aveţi sau nu asigurare de sănătate.

in acest articol veti citi despre:
Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar si pentru femeile care nu au platit cotizatia la CNAS?
Femeile insarcinate si lauzele beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei
Din Ordinul CNAS ...
Teste care se fac in timpul sarcinii
Legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici
Teste care se fac in tmpul sarcinii
FORUM de intrebari si raspunsuri legale

Sunt analizele medicale din timpul sarcinii gratuite chiar si pentru femeile care nu au platit cotizatia la CNAS?

Am si eu o nelamurire privind gratuitatea analizelor din perioada de sarcina. Medicul ginecolog mi-a spus ca sunt gratuite chiar si fara acea cotizatie platita in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, de la clinica mi sa spus ca fondurile au fost suplimentate si deci pot sa le fac. Cand am mers la medicul de familie dupa biletul de trimitere aceasta a parut foarte uimita si mi-a spus ca ea nu stie daca se poate sau nu. Deasemenea pe site-ul CNAS scrie clar ca gravidele care nu au un venit beneficiaza de analizele din timpul sarcinii gratuit. Medicul de familie mi-a cerut sa ii las si ei sa citeasca copia de pe site-ul CNAS ca ea nu stie nimic si ma rugat sa ma intorc luni, eu am mers la ea vineri. Deci pana la urma sunt sau nu gratuite aceste analize?! - intreaba o mamica pe forumul Desprecopii.

Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:.

f) Femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fara plata contributiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinta de asigurat fara plata contributiei eliberat de casa de asigurari de sanatate, care atesta aceasta calitate in urma prezentarii la casa de asigurari a documentelor care dovedesc ca se incadreaza in prevederile alin.(1) sau alin.(2).

Acest document va fi vizat periodic, dupa caz, in urma prezentarii, de catre persoana interesata, la casa de asigurari, a documentelor care dovedesc mentinerea conditiilor de incadrare in categoria asiguratilor fara plata contributiei, in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui CNAS.

2. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum si a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile si a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

3. Aratati textele de lege de mai sus si medicului de familie.

sursa: Avocatnet.ro

DAca aveti intrebari si neclaritati - va asteptam pe forumul PROBLEME LEGISLATIVE  - unve veti primi sfaturi de la avocatii Desprecopii.

De pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Dacă sunteţi însărcinată sau vă aflaţi în perioada de lăuzie, este bine să ştiţi că puteţi beneficia de anumite servicii medicale gratuite, fie că aveţi sau nu asigurare de sănătate.

Femeile însărcinate şi lăuzele care nu au nici un venit beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei. Pentru a beneficia de aceste facilități, acestea trebuie să prezinte la casa de asigurări de sănătate copie după actul de identitate și adeverință medicală eliberată de medicul specialist.
 
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, toate gravidele şi lăuzele au dreptul la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum:

- Luarea în evidenţă în primul trimestru;

- Supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a şaptea;

- Supravegherea de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua inclusiv;

- Urmărirea lehuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultaţie);

- Urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere (o consultaţie);

- În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni.

De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV

Gravidele mai au acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) și la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).

Totodată, acestea au dreptul și la analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.

Legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici

 

Legea nr. 166/2012 privind acordarea de beneficii de asistenta sociala

Ordonanta de urgenta 124 din 27 decembrie 2011

Hotararea de Guvern 52/2011

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca

HG 244 din 2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999   le gasesti pe toate AICI.

 

Teste care se fac in timpul sarcinii

Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le solicita gravidutelor pentru a identifica atat starea ei de sanatate cat si a fătului. Aflati care sunt aceste teste si ce reprezinta ele, o trecere completa in revista a testelor medicale care se fac in timpul sarcinii ... citeste mai departe

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

 Probleme legislative
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.  

referinte Comunicat de presă

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII