Ce analize sunt gratuite pentru gravide? Află-ți drepturile.

Ce analize sunt gratuite pentru gravide? Afla-ti drepturile.

Ce analize sunt gratuite pentru gravide? Află-ți drepturile.

Dacă esti insarcinată - stii că ai dreptul la anumite analize Dar ce analize sunt gratuite pentru gravide?

Trebuie stiut că in Romania - statul este obligat ca viitoarelor mămici, chiar dacă nu au contribuit la fondul de sănătate, să asigure, fără să ceara bani, o serie de consultaţii şi analize gratuite.

Din pacate, multe dintre romancele insarcinate nu-si cunosc drepturile si nici faptul ca au acces la un set de analize uzual, care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total si calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urina, urocultura, VDRL, HIV si grupa sangvina si Rh.

in acest articol veti citi despre:
Ce sunt testele prenatale
Gratuitatea nu include si ...
Potrivit analizei FONPC, femeile platesc investigatiile
Informatia conteaza

Trebuie stiut ca in Romania - statul este obligat ca viitoarelor mămici, chiar dacă nu au contribuit la fondul de sănătate, să asigure, fără să ceara bani, o serie de consultaţii şi analize gratuite.

O femeie insarcinata este incurajata sa se asigure sarcina evoluează bine sau că fătul nu întâmpină probleme în dezvoltarea din burtică.  Există mai multe analize și consultații la care femeile insarcinate au dreptul. La analizele gratuite intră prelevarea de sânge pentru stabilirea grupei de sânge, testarea HIV, analizele anti-HAV lgM, anticorpi Anti HCV.

În pachetul de analize de care femeile însărcinate beneficiază intră și testul Babeș-Papanicolau, dar și alte investigații care sunt necesare la recomandarea doctorului de familie.

Consultațiile medicale periodice sunt și ele gratuite, la fel și ecografia clasică.

Am cerut de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate lista cu analizele decontate de stat - pe perioada sarcinii

Controale și consultații medicale gratuite (decontate de CNAS):
-luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
-supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
-supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
-urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
-urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.
Apoi, în ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

Lista analizelor și investigatiilor gratuite (decontate de CNAS):
În această privință, în proiectul cu pachetele de servicii medicale găsim următoarele tipuri de analize de laborator ce pot fi făcute de gravide, fără plată:

-determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh;
-anticorpi specifici anti Rh;
-testarea HIV;
-analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV.
-hemograma completă si ecografii.

Ce sunt testele prenatale

Testele prenatale sunt una dintre multele metode prin care medicul poate verifica starea dumneavoastra si a fatului. La prima vizita prenatala, medicul va va face un examen amanuntit, inclusiv o consultatie pelvina. Va poate face un test Papanicolau (cu exceptia cazului in care ati facut unul de curand) pentru a verifica existenta oricaror celule anormale, inclusiv cele ale cancerului cervical.

Poate si sa preleveze probe pentru cultura microbiologica, pentru a verifica daca aveti clamdya sau gonoree.

In continuare, va va recomanda teste de rutina ale sangelui pentru a identifica grupa de sange si Rh-ul, precum pentru a verifica daca aveti anemie. De asemenea, va va solicita sa faceti teste de sifilis, hepatita B, de imunitate la rubeola si de HIV. (Daca medicul nu recomanda un test HIV, nu uitati sa-l solicitati dumneavoastra. A va trata de HIV in timpul sarcinii va poate reduce dramatic sansele de a transmite copilului infectia.)

Gratuitatea nu include si ...

"Gratuitatea nu include insa si restul testarilor necesare, precum toxoplasmoza, Chlamydia, Rubeola, hepatita C si B si citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem de costisitoare", sustine dr. Marina Luculescu, medic de familie. Nici macar o ecografie nu intra in lista de gratuitati, mai zice cu tristete Luculescu. Cu toate acestea, viitoarele mame efectueaza intr-un procent de 14,1% procedurile din standardul de control prenatal (CP) in luna a 7-a de sarcina, in vreme ce doar 11% dintre ele se supun controalelor in luna a 3-a de sarcina.

► Citeste in continuare Anomalii ale bebelușului care pot fi detectate inainte de naștere

Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere, dar si despre testele din timpul sarcinii.

Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Un sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina - In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul. In plus, puteti castiga si o gentuta super utila

Teste care se fac in tmpul sarcinii

Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le solicita gravidutelor pentru a identifica atat starea ei de sanatate cat si a fătului.

Aflati care sunt aceste teste si ce reprezinta ele, o trecere completa in revista a testelor medicale care se fac in timpul sarcinii ... citeste mai departe

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
Am folosit si informatii de aici LISTA ANALIZELOR PENTRU GRAVIDE SUNT DECONTATE DE STAT

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII