Menta

Menta

Menta

  • Beneficiile mentei sunt cunoscute inca din antichitate, fiind o planta cu proprietati curative si folosita ca remediu natural in tratamentul afectiunilor digestive.

Denumiri populare: borsnita, broastil, camfor, diana, ferent, ghiatma, giazma, giugiuma, ghinta, iarba neagra, iasma, izma de gradina, izma proasta, izma de les, menta, minta, minta de chicusuri, minta moldoveneasca, menta neagra, menta de gradina, menta calului, menta de campuri, menta salbatica, nina de camfor, nina de chicatura, ninca de picusuri, ninta rece, vaestnita.

Descrierea plantei

Menta este o planta medicinala perena, care se extinde rapid. Menta (Mentha piperita, Mentha spicata) are flori mici violacee, care infloresc pe toata tulpina. In functie de tip, planta poate creste pana la 60 sau 90 cm inaltime. O particularitate a acestei plante este reprezentata de “menta  cu aroma de portocale" care raspandeste un parfum subtil de portocale. Menta poate fi cultivata in orice zona cu clima temperat-continentala. Aceasta se poate multiplica prin impartirea radacinilor si poate fi plantata oricand in timpul perioadei de crestere. Menta tolereaza un pamant nisipos, dar trebuie sa fie plantata intr-un loc insorit. Are nevoie de cantitati mari de apa, in special in cazul in care solul este argilos.

                  

 

Proprietati si avantaje ale mentei

Datorita compusilor sai activi, menta are proprietati sedative, dezinfectante si cicatrizante. Aceasta poate fi folosita cu succes in probleme gastro-intestinale, ajutand  ficatul si calmand indigestia. Menta contine mentol, mentona, tanin, acetat si valesianat de metol, vitamina C, terpene si flavonoide.

Tratamente

Datorita mentolului, menta are o actiune foarte buna asupra sistemului digestiv, cauzand o anestezie mica asupra membranei mucoasei gastrice. De asemenea, stimuleaza digestia, secretia biliara, trateaza diareea, febra gastrica sau infectiile toxice si ajuta la digestia grasimilor.

Se recomanda in cazuri de astm, bronsita si gripa, datoita proprietatilor sale antispastice si sedative. Sinuzita poate fi si ea tratata cu menta; aceasta se poate inhala in cantitati mici, se pot face masaje pe piept; de asemenea, uleiul de menta alunga oboseala mintala, stresul, starile depresive daca este aplicat pe tample si/sau ceafa. Uleiul de menta este un stimulent puternic si tonic, fiind recomandat pentru tratamentul reumatismului, si in cazuri de inflamatii. Datorita faptului ca are o actiune antibacteriana, poate vindeca acneea si punctele negre.

Ceaiul de menta: pentru a face ceai, trebuie sa fierbe-ti o lingura de frunze de menta in 200 ml de apa. Ceaiul trebuie sa fie baut rece, de trei ori pe zi.

Mirosul neplacut din gura poate fi eliminat cu ajutorul unui amestec din 5 grame ulei de menta si 95 grame alcool concentrat; va rezulta o solutie racoritoare si antiseptica.

Uleiul de menta: amestecat cu apa calda este utilizat pentru tratarea gripei, laringitei si raguselii. Produsul este obtinut din 5g de ulei de menta si 95g de alcool.

Reumatismul poate fi tratat cu bai de menta, obtinute prin fierberea a 200g de frunze menta in 3 litri de apa; amestecul baii trebuie sa aiba o temperatura de 37 grade Celsius.

Atentie!

  • Nu este recomandat sa folositi ulei de menta in timpul sarcinii si alaptarii; si nu il aplicati pe pielea copiilor

  • Uleiul de menta trebuie sa fie diluat - nu mai mult de 30 picaturi de ulei intr-o crema de piele

  • Ceaiul de menta nu este indicat in doze mari in ulcerul gastric si duodenal, si nu se va folosi permanent sau pe perioade indelungate de timp

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII