Copilul tău are prieteni TOXICI? 6 moduri de a face fata Găstii cu care nu ești de acord ...

Copilul tau are prieteni toxici? 6 moduri de a face fata Gastii cu care nu esti de acord

Copilul tău are prieteni TOXICI? 6 moduri de a face fata Găstii cu care nu ești de acord ...

Se întâmplă des ca părinții să nu fie de acord cu grupul de prieteni în care, la un moment dat, se implică și copilul lor. Și dacă copilul lor începe să creeze probleme... adesea auzi cea mai cunoscută frază: "Nu este vina copilului meu, ci a acelor copii cu care se însoțește!" Unde este de fapt problema? Și cum poți, ca părinte de adolescent, să menții controlul? Și mai ales, de ce este atât de important să fii în control...

Iată 6 moduri de a face față grupului de prieteni cu care nu ești de acord. 😊

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cine se asemana se aduna
Nu poti alege tu prietenii copilului tau
Incearca sa eviti criticile repetate la adresa prietenilor copilului tau
Plaseaza declaratii clare despre comportament
Emite declaratii clare despre comportament
Utilizeaza Structura
Stabileste limite
Iesirea in oras vineri seara nu este un "Drept"
Vorbeste cu ei despre Prietenii Rai
Atunci cand copilul tau sta cu copii care folosesc droguri
Cand comportamentul copilului tau se schimba
Copiii pot face greseli si alegeri gresite insa parintii trebuie sa ii ghideze
Cand nu iti plac prietenii copilului tau
7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti
 

Cine se asemana se aduna

In timp ce scopul tau, ca parinte este sa iti protejezi copilul educandu-l si tinandu-l in siguranta - e bine de stiut ca dorintna cea mai mare a copilului tau adolescent este sa fie inconjurati de prietenii sai ...

Adolescentii vor sa apartina unui grup

Vechea zicala este adevarata, cine se asemana se aduna, iar acest lucru are loc in mod special in adolescenta. De fapt, una dintre principalele nevoi ale dezvoltarii sociale ale adolescentilor este apartinearea la un grup si acceptarea lui de catre acesta. Acesta este motivul pentru care adolescentii sunt atat de preocupati de modul in care arata si actioneaza. Si odata ce si-au gasit un stil vestimentar, un tip de muzica si un grup de copii care accepta aceste lucruri, este foarte greu pentru parinti sa il poata indeparta de acest grup.

Nu poti alege tu prietenii copilului tau

Primul lucru pe care trebuie sa il realizezi este ca nu poti alege tu prietenii copilului tau. De fapt, il vei vedea reactionand foarte puternic, daca ii critici prietenii. Aceasta deoarece ei se simt obligati sa isi apere grupul de prieteni ales.

Cand copiii intra in adolescenta, folosesc un mod de a privi lumea in care prietenii sunt mai importanti decat oricine altcineva. Ii vei auzi des spunand: “Tu pur si simplu nu intelegi.” Iar o alta parte a mentalitatii lor este: “Nimeni nu ma intelege, in afara de prietenii mei.” Asadar, prin criticarea si atacarea prietenilor sai, nu faci decat sa ii intaresti relatiile cu ei.

Indiferent de ceea ce simti despre prietenii copilului tau, atacul lor direct NU este eficient. De fapt, exista copii carora le place faptul ca parintii lor nu sunt de acord cu prietenii pe care si i-au ales; astfel prietenia lor este condimentata. Trebuie sa intelegi ca in timp ce scopul tau este sa iti protejezi copilul tinandu-l in siguranta, scopul copilului tau este sa fie cu persoanele care il plac. Ii vom numi asadar: Gasca Gresita.
Cand nu iti plac prietenii copilului tau:

6 moduri de a face fata "Gastii Gresite"

Incearca sa eviti criticile repetate la adresa prietenilor copilului tau

Psihologii sunt de parere ca accentuarea faptului ca prietenii copilului tau sunt rai si critica repetata la adresa lor NU este o strategie de succes.

Adolescentii sunt intr-un punct de dezvoltare al vietii lor in care isi apara prietenii. Si asa este foarte greu pentru un parinte sa se intoarca catre copil si sa spuna ‘Prietenii tai nu sunt buni’, si sa se astepte sa poarte o conversatie cu el. Nevoia naturala a copilului tau este sa se protejeze pe el sau pe prietenii lui, indiferent daca stie sau nu ca ai dreptate. Da-ti seama ca, criticarea prietenilor copilului tau este echivalenta cu criticarea unui aspect al vietii propriului copil. Te vei lovi de aceeasi rezistenta si ostilitate, chiar daca ceea ce spui este adevarat. Prin acest comportament al tau nu vei face decat sa ajuti la instrainarea copilului de tine.

Plaseaza declaratii clare despre comportament

Daca nu iti plac prietenii copilului tau, cel mai eficient lucru de facut este plasarea unor afirmatii: “Nu imi place modul in care te comporti.” Acesta este primul lucru pe care il poti spune.

“Nu imi place ca umbli cu acesti copii care intra in probleme, deoarece odata cu ei intri si tu in necazuri.” Poti spune zilnic acest lucru? Nu. Dar o poti spune din cand in cand. Simplifica afirmatiile tale. Spune ceea ce nu iti place la comportamentul prietenilor copiilor tai. Tu nu ii judeci. Ca si parinte, cred ca vrei sa fii un pic mai bun cand vorbesti despre asta. Ai putea spune: “Uite, sunt sigur ca prietenii tai ti se par grozavi, insa toti prietenii tai fumeaza iarba si intra in probleme. Daca umbli impreuna cu ei, vei sfarsi intrand in aceleasi probleme.”

Fa observatii simple si directe

Aminteste-ti ca atunci cand purtam o conversatie ca aceasta cu copiii nostri trebuie sa ne pastram observatiile la un nivel simplu. Prin aceasta ma refer ca trebuie sa vorbim despre lucruri care sunt usor de recunoscut: “Nu-mi place ca Alin a fost arestat pentru furt din magazine. Nu vreau ca si tu sa fii arestat din acelasi motiv. Nu-mi place ca prietenii tai consuma droguri, fiindca nu vreau sa consumi si tu. Nu cred ca este bine pentru tine.” Fa acele observatii, insa pastrandu-le simple si directe.

Fii in control

Cand simti ca ceva nu e in regula, tu - ca parinte, trebuie sa incerci sa fii in control. Cu alte cuvinte, daca nu iti plac copiii cu care umbla, nu il lasa sa iasa in serile din timpul saptamanii. Incearca sa ai mai mult control asupra locurilor in care merge si asupra a ceea ce face. Daca spune ca merge la un joc de fotbal iar apoi il gasesti la mall cu prietenii sai, este alegerea lui. El a ales sa mearga intr-un loc despre care tu nu ai stiut, iar acest lucru ar trebui sa aiba consecinte.

Stabileste limite copilului tau

Daca stii ca prietenii copilului tau au un comportament care nu se afla in concordanta cu valorile tale, consider ca ar trebui sa stabilesti o limita a timpului pe care il petrece cu acei copii, daca il lasi sau nu sa se intalneasca cu ei. Daca prietenii copilului tau incalca legea sau fac lucruri care sunt nesanatoase, ii poti spune: “Poate ca ei sunt prietenii tai, insa eu nu te voi lasa sa umbli impreuna cu ei.” La o multime de adolescenti sfidarea devina o mare problema. Multi dintre copiii de care m-am ocupat s-ar fi catarat pe ferestre pentru a iesi atunci cand li s-a spus ca nu au voie afara.

Nu uita, ca parinte tu stabilesti standardele; tu stabilesti asteptarile. Daca copilul tau nu se ridica la inaltimea lor, cel putin stia ca exista standarde si asteptari ce trebuiau indeplinite, iar acum va trebui sa suporte consecintele si sa fie tras la raspundere pentru actiunile sale.

Iesirea in oras a copilului vineri seara nu este un "Drept"

Dintr-o data, copiii ajung la o anumita varsta la care cred ca au dreptul de a iesi in oras. Insa de ce?

Credem ca "cei mici" trebuie sa se comporte responsabil pentru a-si castiga dreptul de a iesi in oras. Poti spune: “Te voi lasa sa iesi daca imi demonstrezi ca esti demn de incredere.” Comportamentul responsabil nu include iesirile cu adolescenti care folosesc droguri si alcool, asta e tot. De asemenea, cred ca iesitul in oras vineri sau sambata seara nu este un drept; acest lucru trebuie discutat in fiecare week-end.

Fiul meu obisnuia sa vina la mine si sa-mi spuna: “Mami, sambata seara mergem toti la o cabana. Este in regula daca merg?” Sambata noaptea nu era in mod automat noaptea lui de iesit. In schimb, acest lucru era negociat in fiecare saptamana, iar raspunsul era intotdeauna ‘Desigur’.

Ca parinte, este foarte normal sa intrebi: “Care sunt planurile tale pentru acest week-end?” Copilul tau ar trebui sa stie ca el si prietenii lui trebuie sa aiba planuri carora sa le oferi acordul tau, iar ei trebuie sa se comporte responsabil pentru a castiga privilegiul de a iesi impreuna.

prieteni copil

Vorbeste cu cu copilul tau despre Prietenii Rai

Dar ce se intampla daca al tau copil iese cu copiii care il trateaza urat? Sa stii ca el iese cu acestia dintr-un motiv. Probabil ca ii este teama de ei fapt pentru care incearca sa devina unul de-al lor. Atunci cand copiii se tem de batausi si de alti copii, una dintre optiunile pe care o au este sa se alature grupului si sa devina un bataus. El se simte in siguranta acolo, chiar daca acesti copii sunt rai cu el. Intelegerea pe care ei o fac este urmatoarea: “Te voi lasa sa fii rau cu mine si sa ma tachinezi, insa nu ma vei mai abuza, lovi sau lua banii de pranz.”

Cred ca in cazul in care prietenii copilului tau sunt rai cu el, intrebarea pe care vei dori s-o pui este: “Ce incerci sa obtii prin faptul ca ii lasi sa te trateze in acest fel? Tie ce-ti iese din asta?”

Incearca sa porti o conversatie adulta cu copilul tau. Poti spune: “Asculta, ai mai multe optiuni; nu trebuie sa umbli cu acesti copii. Nu trebuie sa fii o victima. Te pot ajuta eu cu aceasta.”

Atunci cand copilul tau sta in jurul copiilor care folosesc droguri

Exista mai multe motive pentru care oamenii graviteaza in jurul diferitelor grupuri. Daca ai un copil cu probleme de comportament, vei afla ca acestia sunt atrasi de prieteni care, de asemenea, prezinta probleme de comportament.

Daca ai un copil care nu isi face temele pentru scoala, esueaza la scoala, opune rezistenta si este guraliv, el va gravita spre prieteni care nu il vor trage la raspundere pentru acest tip de comportament.In schimb, grupul sau de prieteni ales va rasplati si va consolida ceea ce face el. Pentru a apartine grupului, el trebuie doar sa faca ceea ce fac si ceilalti. Ar putea fi vorba despre nenumarate lucruri, furtul din magazine, incalcarea proprietatii, consumul de droguri si alcool.

prieteni toxici

E un fapt simplu acela ca acei copii care folosesc droguri vor umbla cu alti copii care folosesc droguri. Acesti copii nu prea ar trebui intrebati “Ai luat 10 la stiinte?”. Daca acestia sunt prietenii copilului tau, da-ti seama ca el este aproape sigur antrenat in acelasi tip de comportament riscant, chiar daca el neaga acest lucru. Permiteti-mi sa vorbesc clar: nu exista nici un alt motiv pentru care al tau copil ar gravita in jurul celor care consuma droguri. In cazul in care copilul tau iti spune “Ei bine, ei consuma droguri insa nu in preajma mea” , sa stii ca asta este o prostie. Este doar ceea ce iti spune copilul tau pentru a te elimina de pe pista si, din pacate, este extrem departe de adevar.

Unii parinti le spun copiilor lucruri precum: “Nu ar trebui sa fumezi marijuana, insa toata lumea o experimenteaza.” Nu ii oferi copilului tau aceasta optiune.

Spune-i foarte clar: “Nu conteaza ce vezi ca fac prietenii tai sau alti copii, utilizarea drogurilor este interzisa. Asta este ceea ce asteptam de la tine.”

Noi am fost foarte clari cu fiul nostru in aceasta privinta. Eu personal simt parintii politisti-in afara programului atunci cand spun: “Nu ar trebui sa faci acest lucru, insa toata lumea il face.” Copilul tau nu este echipat pentru a lua decizii in privinta drogurilor. Drogurile te inalta, drogurile indeparteaza stresul, drogurile indeparteaza sentimentele de panica si criza, iar aceste lucruri au insemnatate. Odata ce incep sa consume droguri, adolescentilor le este usor sa devina dependenti de ele deoarece adolescenta este intotdeauna simtita ca fiind stresanta. Drogurile pot deveni pentru ei o modalitatea periculoasa de a se elibera de toate temerile si anxietatile pe care le au. Centrele de intoxicare de astazi sunt umplute cu copii ai caror parinti au spus “Ei doar experimenteaza” atunci cand copiii lor au inceput sa consume droguri.

Exista probleme importante la care adolescentii trebuie sa lucreze pentru a se pregati de viata adulta. De asemenea, se cunoaste faptul ca adolescentii trebuie sa invete sa faca alegeri sanatoase si sa se pastreze in conditii de siguranta. Consumul de droguri si alcool in adolescenta inhiba posibilitatea de a se atinge aceste repere; fapt pentru care nu consider ca parintii ar inchida ochii sau sa inventeze scuze. De multe ori, parintii se tem de neputinta, motiv pentru care ei fac acele tipuri de declaratiii, in loc sa spuna “nu” copilului lor. Trebuie sa iti educi copilul astfel incat sa aiba simt de raspundere si sa sa ii spui care este binele si care este raul; pur si simplu asa trebuie sa fie. Trebuie sa fii foarte clar si sa iei atitudine: “Fara alcool. Fara droguri.”

Cand comportamentul copilului tau se schimba

Daca al tau copil incepe sa se schimbe ca rezultat al influentei copiilor cu care iese, foloseste o rutina structurata de educatie: seteaza limite si gestioneaza-i timpul. De asemenea, ar trebui sa te astepti ca ei sa se schimbe in perioada adolescentei. Isi vor gasi un grup cu care se vor identifica. Da-mi crezare ca un adolescent pe care il vezi probabil ca se revolta impotriva autoritatii adulte intr-o multitudine de moduri (mici). In timp ce poate ca al tau copil merge la scoala si este destul de responsabil, vei descoperi ca prin muzica, imbracaminte si o multitudine de lucruri diferite el este intr-o perioada rebela a vietii sale.

Consider ca este important ca parintii sa inteleaga ca razvratirea este o functie de dezvoltare a copilului. Adolescentii se individualizeaza de parintii lor; ceea ce vreau sa spun prin asta este ca ei devin individuali si se separa de parintii lor. Acest lucru este atat de natural pentru adolescenti precum este apa pentru raţe. Acest lucru este adeseori foarte greu de acceptat si manageriat de parinti.

Copiii pot face greseli si alegeri gresite insa parintii trebuie sa ii ghideze

Iata concluzia: copiii vor face greseli si alegeri gresite. Cel mai bun lucru pe care noi il putem face este sa ii ghidam, sa setam limite, sa le aratam ceea ce este bine si ceea ce este rau in jurul lor, crescandu-i cu simt de raspundere.

Cand nu iti plac prietenii copilului tau

Cand nu iti plac prietenii copilului tau adolescent, e nevoie sa aduci aminte copilului tau ca prietenia inseamna sa ai o suma de calitati si norme care trebuiesc respectate.

E important sa intervii atunci cand acei prieteni pot avea o influenta negativa asupra lui - si e important sa il ajuti sa isi faca alti prieteni 

Ai gria sa nu faci o ruptura intre tine si copilul tau

Incercand sa blochezi brutal orce activitate a copilului tau cu acei copii - poti crea o ruptura in relatia cu copilul tau. E mai util ca, in loc de a bloca relatia lor, sa ai rabdare. Ignora sau treci cu vederea pe acei copii doar nesuferiti sau galagiosi sau obraznici - pana la urma si copilul tau se va satura de ei si ii va ignora.... articolul integral AICI 

7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti 

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani) 
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Redactor: Eli Pietraru, psiholog pentru copii si adolescenti - Desprecopii.com 2024
referinte: Oudersvannu.nl, Harvard Neuroscience Magazine

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII