Perioada de negație a unui copil: cum ne descurcăm și niște sfaturi practice - sfatul psihologului

Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

Perioada de negație a unui copil: cum ne descurcăm și niște sfaturi practice - sfatul psihologului

Perioada de negație este o etapă în dezvoltarea unui copil când acesta realizează că are propria părere și că poate să se facă auzit. Deci, e momentul când brusc ... își dorește să își afirme personalitatea proaspăt descoperită, și cum altfel decât opunându-se voinței părinților...? 😅

Iată ce trebuie sa știe părintii despre aceaste crize de negație din jurul varstei de 2 anișori și cum trebuie reacționat in situatii practice. Ne bucuram să avem sfatul unui psiholog olandez.

- despre perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice, veti citi:
Perioada de negatie a copilului
Cand se manifesta perioada de negatie
Devine copilul mai dificil in perioada de negatie?
De ce e importat sa stim cum reactionam cu copilul in perioada de negatie
Cum poate incepe o criza de isterie?
Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:
Copilul de 2 ani: dezvoltare, emotii si aptitudini - pe larg
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa
Forum dedicat psihologiei copilului

Perioada de negatie a copilului

Perioada de negație, care survine de obicei în jurul vârstei de 2 ani, marchează o etapă importantă în dezvoltarea copilului. În această perioadă, cei mici devin conștienți de propria identitate și de faptul că au o voce în lumea lor. Este un semn pozitiv al evoluției lor, arătând că încep să-și formeze independența și să înțeleagă că pot face alegeri.

Cu toate acestea, metoda prin care își exprimă această independență este, adesea, prin negare și opoziție față de adulți, în special față de părinți. Refuză să facă ceea ce li se spune, pot spune "nu" la aproape orice propunere, și încep să testeze limitele și regulile stabilite de adulți.

Este important pentru părinți să înțeleagă că această perioadă este firească și sănătoasă pentru dezvoltarea copilului lor. Cu răbdare și înțelegere, pot ghida copilul prin această etapă, permițându-i să-și afirme individualitatea în limitele adecvate și învățându-l despre consecințe și reguli.

De asemenea, este esențial să menținem linii deschise de comunicare și să ne exprimăm iubirea și sprijinul față de copii în timpul acestei perioade. Încurajarea lor să-și exprime sentimentele și nevoile poate contribui la dezvoltarea unei înțelegeri sănătoase a autorității și a relațiilor interpersonale. Deci, în ciuda provocărilor pe care le poate aduce, perioada de negație este un pas important în creșterea și dezvoltarea copilului nostru. 😊

Cand se manifesta perioadă de negație

Psihologii plaseasa aceasta perioada in jurul varstei de 2 ani a copilului si coincide cu dezvoltarea brusca a simtului proprietatii. Odata ce se simte stapan pe jucarii ... incepe sa isi manifeste, incetul cu incetul si instinctul de negatie.
Daca initial copilul isi manifesta instinctul de negatie din pura placere ... negocierile devin tot mai dificile cu mica/micul printesa/print.

Psihologii fac referire la aceasta perioada cu expresia: teribila varsta de 2 ani.

Util de citit: Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)

Devine copilul mai dificil in perioada de negatie?

Ei bine, devine copilul mai dificil in perioada aceasta teribila de negatie? Nu neaparat mai dificil cat mai 'indaratnic' ca un magarus. Iar aici intervina capacitatea parintilor de a rezolva crizele de negatie ale copilului. Parintii care nu se simt deloc deranjati sau impresionati de noile manifestari de forta ale copilului - ii vor arata astfel ca nu pot fi manipulati prin intermediul acestor crize. Attfel, copilul isi va da repede seama de faptul ca isi poate face mai mult rau decat bine se isi va potoli incetul cu incetul pornirire de emnacipare si negatie.

De ce e importat sa stim cum reactionam cu copilul in perioada de negatie

Exact in acesta perioada de negatie a copilul, reactia parintilor este extem de importanta.

Parintii care nu stiu sa reactioneze corect, din diverse motive - ii vor da copilul semnale gresite si nu vor mai reusi sa devina stapani pe situatie.
Parintii care se gasec in astfel de situatii sunt de obicei persoane care au probleme in raporturile de autoritate cu copilul. Sunt acei parinti care consideta ca e doar o criza sau o perioada dificila si va trece ... lasand copilul sa isi manifeste plenar crizele de autoritate. Ei bine, aceste crize nu se vor atenua, opozitia copulului se va intensifica si va deveni tot mai tiranica, persistand mult dupa perioada considerata normala...

Cum poate incepe o criza de isterie?

Poate ca intr-un anumit moment va bucurati impreuna cu copilul de masa la restaurant, iar in clipa urmatoare protesteaza, scanceste si tipa cat il tin plamanii din cauza ca i s-a indoit paiul din paharul cu suc. Apar scene de groaza, zbieraturi, lacrimi mari de crocodil si multa energie depusa. Pare de ne-oprit. Mai ales copiii intre 1 si 3 ani sunt predispusi unor astfel de episoade.

Crizele de isterie sunt reactii de frustrare.  Desi v-ar putea ingrijora posibilitatea de a creste un mic tiran, linistiti-va – la aceasta varsta, este putin probabil sa faca o criza de isterie numai pentru a fi manipulativ. Mai probabil, are o cadere ca reactie a frustrarii citeste mai departe despre crizele de isterie si cum trebuie sa reactionam aici,

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati?
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat

Copilul de 2 ani: dezvoltare, emotii si aptitudini - pe larg

Copilul de 2 ani este o combinatie de bebeluș dragălas condimentată cu multe crize de personalitate debordantă... altfel spus, e ca o briză blandă de vară care se transformă brusc in ploaie torentială de ... lacrimi.
La doi ani, copilul incepe sa guste din placerea independentei - vorbeste in propozitii simple, stie sa se imbrace (sau dezbrace cu furie) si chiar stie sa isi conduca primul autoturism (adica tricicleta desigur). 

Iată ce poate face un copil de 2 ani și cum ii putem ajuta dezvoltarea fizică si emotională.

Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

Va mai aduceti aminte de Goe? I se mai spune copil-rege si este un copil care a luat puterea in casa si ale carui dorinte sunt suverane pentru ca parintii nu au stiut sa isi impuna legea de la inceput.

Citeste lista prin care vei afla daca ai si tu acasa un copil-rege.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Despre EDUCATIA COPILULUI poti citi aici alte materiale foarte interesante
 

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII