Copilul echilibrat: 9 sfaturi pentru parinti

Copilul echilibrat: 9 sfaturi pentru parinti

Copilul echilibrat: 9 sfaturi pentru parinti

 • Un copil echilibrat este un copil echipat mental pentru succes. Iar noi parintii avem cea mai mare responsabilitate si impact in a ne pregati copiii pentru anii duri care urmeaza, dupa copilarie ...

  Iată 9 sfaturi pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău şi pentru a-l pregăti pentru succes.

1. Defineşte succesul cu proprii tai termeni

Incepe prin a te gândi la calităţile pe care speri să le aibă copilul tau atunci când paraseste cuibul - catre facultate sau alta scoala postliceala. Modul în care defineşti succesul este de fapt declaraţia misiunii tale de părinte. Fără a lua în considerare acest lucru, multe familii aderă inconştient la o notiune a succesului neclara. Rezistă presiunii celorlalţi părinţi, fii informat şi ai încredere în propriul instinct.

2. Defineste clar timpul de joacă, timpul de invatare şi timpul de familie. Evită supraaglomerarea.

Copiii au nevoie de mult timp pentru cea mai importantă treabă a lor: joaca. Copiii de toate vârstele au nevoie de timp reconfortant pentru a reflecta şi a visa. Iar familiile au nevoie de timp împreună: la masă, în weekend-uri şi în vacanţe, pentru a se conecta şi a forma legături durabile.

3. Iubeşte-ţi copiii necondiţionat.

Baza dezvoltării emoţionale sănătoase este sentimentul de a fi iubit. Asigură-te că ai tăi copii ştiu că sunt iubiţi pentru ceea ce sunt ei, şi nu numai pentru cât de bine îşi efectuează sarcinile. Valorifică unicitatea fiecărui copil. Citeste Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai

4. Disciplinează şi stabileşte limite.

Există două părţi ale parenting-ului: călduros şi disciplinator. Parentingul călduros este mai uşor, dar cel disciplinator este la fel de important. Copiii se simt în siguranţă şi simt că părinţilor le pasă de ei atunci când aceştia sunt dispuşi să stabilească limite. Acesta este modul în care copiii învaţă abilităţi importante, precum auto-controlul şi toleranţa la frustrare. Nu-ţi face griji cu privirea la furia sau indignarea temporară a copilului tău atunci când setezi limite. Va trece.

5. Permite copiilor să facă greşeli.

Copiii de astăzi experimentează niveluri fără precedent de indicaţii şi intervenţii din partea părinţilor. Ori de câte ori este posibil, lasă copiii să se joace şi să lucreze de unii singuri. Încurajează-i să-şi asume riscuri adecvate şi permite-le copiilor să facă greşeli – şi să înveţe din ele. Dă-le voie la auto-îndrumare, asumarea riscului, creşterea rezistenţei, gandirea creativă şi succes pe termen lung.

6. Construieşte responsabilitatea acasa şi în comunitate.

Copiii să ajute în moduri adecvate vârstei lor la treburile casnice. Pentru acest lucru este nevoie ca tu să îţi iei timp pentru a le arăta copiilor cum să îşi îndeplinească sarcinile şi să permiţi ca sarcinile să fie îndeplinite diferit (şi uneori nu la fel de bine) ca dacă le-ai fi făcut chiar tu.  De asemenea, acest lucru le aminteşte copiilor că reprezintă o parte contributivă şi capabilă din echipa familiei, nu un membru îndreptăţit servit de către părinţi. Pe măsură ce cresc, încurajează copiii să fie participanţi activi în comunitatea lor, şi oferă-le un exemplu prin propria ta implicare.

7. Deconectarea.

Stabileşte limite pentru timpul pe care copiii tăi îl petrec la televizor, activi în jocuri bazate pe ecrane, la mesaje instant sau recreându-se în faţa computerului. Pentru copiii mici, mai puţin de o oră sau aproximativ o oră pe zi reprezintă un punct bun pentru început. Şi copiii mai mari au nevoie de limite pentru timpul petrecut în faţa ecranului şi de limite a conţinutului pe care îl urmăresc. Întregul timp al ecranului nu este egal pentru toate vârstele şi trebuie să fii conştient de ceea ce vizionează copilul tău şi cu cine comunică. Copiii au nevoie de mult timp pentru a interacţiona cu oameni reali, fără tehnologie, şi să fie în lumea naturală.

8. Slăbeşte presiunea performanţei.

Pentru mulţi copii, întrebările pe care părinţii li le adresează cel mai adesea sunt: „Cum te-ai descurcat la test? Ţi-ai făcut temele?” Mesajul subtil transmis copiilor este că performanţa şi rezultatele au cea mai mare importanţă în ochii părinţilor. În schimb, accentuează importanţa efortului, a muncii grele şi a curiozităţii intelectuale adresând  întrebări deschise, care nu transmit sentimentul de judecată, precum „Cum ţi-a fost ziua?”

9. Desfiinţează miturile despre universitati

Asigură-te că ai tăi copii înţeleg că există multe căi diferite către succes după terminarea liceului. Există multe, multe facultăţi excelente; toate necesitând atribute şi personalităţi diferite şi nefiind potrivite pentru toată lumea. Ajută-ţi copilul să-şi găsească „chemarea potrivită”. Unii s-ar putea descurca mai bine  la colegii mai mici sau adoptând alte opţiuni post-liceale (precum anul de pauză, programe de călătorie sau experienţe inter-şcolare).

cititi alte opinii la topicul special:  Cei 7 ani de acasa, ce inseamna pentru parinti ?- dezbatere Desprecopii

Importanta educatiei informale si nonformale a copiilor

De unde învață copilul tău?

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de o serie de factori, majoritatea depinzand de conceptiile parintilor despre educatie, formare si parenting. Indiferent de convingeri, experiente sau atitudini, scopurile tuturor parintilor converg inspre acelasi rezultat: cu totii ne dorim copii bine pregatiti, care sa-si gaseasca un loc cat mai bun intr-o lume din ce in ce mai competitiva in care orice cunostinta in plus poate face diferenta.Unul dintre răspunsurile tradiționale cu privire la întrebarea de început este, evident, școala.

Cu toate punctele sale slabe și cu toate acuzațiile care i se aduc, pe bună dreptate sau părtinitor uneori, școala rămâne principalul mijloc de educație formală a copilului tău. Și pentru mulți copii ea este singura modalitate de a-și depăși, odată, o condiție mizeră și singura speranță la o viață decentă citeste mai departe aici.


 Cei 7 ani de acasa: norme si valori esentiale pentru succesul viitorului copilului

Este adevarat ca nu prea mai exista cei 7 ani de-acasa, deoarece copiii sunt inclusi în diverse forme educationale inca de la varste mult mai fragede, ramane ideea de la baza acestei expresii: normele de conduita se invata din familie. Scoala si alte medii educationale nu pot ulterior decat sa confirme si sa consolideze normele deja deprinse din familie citeste detalii aici.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic pentru cuplu și familie, copii, adolescenți.

 

referinte; Academia Suedeza de Educatie 2018

Comenteaza / Pune o intrebare

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. Violeta
  Violetatrimis la 6/7/2016

  S-a terminat perioada. Dar nu găsesc lista câștigătorilor publicată nicăieri. Îmi puteți spune care sunt cei 5 câștigători? Mulțumesc

  Raspunde la acest comentariu
 2. monica
  monicatrimis la 22/6/2016

  Am facut la test 80 dar eu imailu nu il folosesc deci eu nu pot sa vad daca am castigat numele meu este podina monica

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim). | Toate campurile trebuie completate!