Petrecerile adolescentilor: un ghid pentru parinti

Petrecerile adolescentilor: un ghid pentru parinti

Petrecerile adolescentilor: un ghid pentru parinti

  • Petrecererile adolescentilor sunt evenimente de socializare si distractie carora e greu sa le spui NU, din rolul de parinte rigid. Indiferent ca petrecerea are loc acasa sau in alta parte, e bine sa citeste acest (mic) ghid care iti poate prezenta niste situatii (pentru ca nu vrei sa se transforme in party de tip Project X)

    Daca tot trebuie sa se intample, noi recomandam petreceri acasa pentru ca, la urma urmei - o petrecere pe care o poti controla tu, ca parinte - e mai sigura decat una la care NU ai nici un control.

in acest articol vei citi mai multe despre:
Fapte despre petrecerile adolescentilor
Fapte despre alcool si droguri
Ce trebuie sa cunoasca parintii
Parintii ar putea fi responsabili penal si civil daca...
Daca gazduiesti o petrecere de adolescenti...
Daca adolescentul tau merge la o petrecere...

Copilul tau adolescent are nevoie si de distractii

Ca parinte, cunosti importanta vietii sociale a adolescentului tau si faptul ca petrecerile reprezinta o modalitate de socializare si relaxare. Insa o petrecere prost planificata si nesupravegheata poate avea ca rezultat consecinte nedorite si chiar tragice. Totusi, responsabilitatea parentala este cheia petrecerii distractive si sigure.

Ceea ce urmeaza reprezinta o serie de informatii si recomandari care te pot ajuta, in rol de parinte de adolescent ...Pentru ca, la urma urmei - o petrecere pe care o poti controla tu, ca parinte - e mai sigura decat una la care NU ai nici un control.

Date concrete

Lista de invitati. Cand un adolescent planuieste o petrecere, vestile circula foarte repede prin intermedul site-urilor online de socializare precum Facebook sau Snapchat. Datorita acestor retele socoale -  petrecerile adolescentilor trebuie sa aiba limite de particanti pentr ca altfel se pot mari prea mult si ar putea scapa de sub controlul parintilor.

Ora si Locatia. De obicei, petrecerile adolescentilor incep seara si se muta dintr-o locatie in alta.

Fapte despre alcool si droguri

Adeseori adolescentii se asteapta sa gaseasca alcool si marijuana la petreceri. Unii parinti considera ca este mai bine sa le permita copiilor sa consume in propria casa pentru a-i pastra astfel sub control. In timp ce aceasta idee ar putea fi bine intentionata, ea este pur si simplu gresita. Parintii nu pot mentine in siguranta copiii cu probleme.

Alcoolul si alte droguri afecteaza judecata. Dupa consumul de alcool sau  droguri, adolescentii sunt mult mai predispusi sa intretina relatii sexuale, sa fie implicati in accidente violente sau sa sufere un accident. Foarte frecvent adolescentii mor ca rezultat al violentei, al accidentelor neintentionate sau al unor supradoze de alcool sau alte droguri.

Alcoolul ii afecteaza pe adolescenti diferit fata de adulti. De exemplu, comparativ cu adultii, in urma consumului de alcool adolescentii sunt mai predispusi decat adultii sa stea trezi toata noaptea, sa rataceasca printre ganduri sau sa conduca masina in timp ce au un grad ridicat de tulburari mentale.

Ce trebuie sa cunoasca parintii

Comunicarea si sinceritatea sunt importante pentru a-ti mentine adolescentul in siguranta. Adolescentii ai caror parinti vorbesc cu ei in mod regulat despre droguri si alcool sunt cu 42 % mai putin predispusi la consumul acestor substante decat acei adolescenti ai caror parinti nu vorbesc cu ei despre asta. Spune-le adolescentilor tai ca tu te astepti ca ei sa nu consume alcool sau alte droguri la petreceri.

Interesul parintelui este cel mai bun instrument de preventie pentru combaterea consumului de alcool al minorilor. Incepe sa-i cunosti pe prietenii copilului tau si pe parintii lor. Daca adolescentul tau planuieste sa mearga la o petrecere, suna parintii adolescentului care o organizeaza pentru a te asigura ca ei vor fi acasa si nu vor permite prezenta alcoolului sau a drogurilor la petrecere. Daca acest lucru nu este posibil, nu ii permite copilului tau sa mearga.

Parintii sunt responsabili legal pentru orice i se intampla unui minor care a fost servit cu alcool sau alte droguri in casa lor. Daca cineva aduce alcool sau alte droguri in casa ta, fii pregatit sa ii contactezi parintii. Daca cineva intra in casa ta deja intoxicat, asigura-te ca va ajunge acasa in siguranta. Ajuta-ti si adolescentul sa se simta responsabil pentru acest lucru.

Parintii ar putea fi responsabili penal si civil daca...

La o petrecere organizata de ei un minor obtine alcool.
Proprietatea cuiva este deteriorata.
Cineva este ranit.
Cineva plecat de la petrecere provoaca un accident de masina sau raneste pe altcineva.
Cineva moare.

Intelege legile locale cu privire la alcool si alte droguri. Legile despre consumul de alcool si droguri variaza de la un stat la altul, deci ,asigura-te ca stii care sunt legile in statul tau.

Daca gazduiesti o petrecere de adolescenti...

Planuieste-o in avans. Consulta planurile petrecerii impreuna cu adolescentul tau. Incurajeaza-l sa planuiasca grupuri de activitati sau de jocuri fara nici o legatura cu alcoolul.

Pastreaza petrecerea la dimensiuni mici. Intre 10 si 15 adolescenti pentru fiecare adult prezent. Asigura-te ca tot timpul este prezent cel putin un adult. Daca ai nevoie de ajutor, roaga-i pe ceilalti parinti sa vina sa te ajute.

Fa o lista de invitati. Petrecerea ar trebui sa fie doar pentru persoanele invitate. Niciun “faliment” nu este permis. In acest mod, situatia “petrecerii deschise” va fi evitata.

Stabileste o ora de inceput si sfarsit pentru petrecere. Verifica legile locale (cu privire la zgomot, galagie) pentru a determina cand va fi sfarsitul petrecerii.

Stabileste “reguli” ale petrecerii si fa-ti cunoscute asteptarile. Discuta-le impreuna cu adolescentul tau inainte de petrecere. Regulile ar trebui sa includa urmatoarele lucruri:

Fara tutun, alcool sau alte droguri la petrecere.
Nimeni nu poate pleca pentru a se reintoarce mai tarziu la petrecere.
Luminile sunt lasate aprinse pe toata durata petrecerii.
Accesul in anumite camera ale casei este interzis.

 

Sa ai disponibile o multime de produse alimentare si bauturi non-alcoolice. De asemenea, pune intr-un dulap inchis alcoolul pe care il ai sau orice alte medicamente pe baza de prescriptie medicala.

Fii prezent, insa nu speria. Alege un loc din care poti supraveghea totul fara a le sta in cale tot timpul. De asemenea, poti ajuta la servirea gustarilor si a bauturilor.

Daca adolescentul tau merge la o petrecere...

Afla unde va merge adolescentul tau si cat timp va sta acolo. Sa ai numarul de telefon si adresa organizatorilor petrecerii. Roaga-ti copilul sa te anunte daca locatia petrecerii se schimba. Asigura-ti copilul de locul in care vei fi tu pe durata petrecerii.

Suna parintele gazda al petrecerii pentru a te asigura ca un parinte va fi acasa pe durata intregii petreceri pentru a o supraveghea. Asigura-te ca tutunul, alcoolul si alte droguri nu vor fi permise.

Vorbeste cu copilul tau inainte pentru a sti cum sa se descurce intr-o situatie in care alcoolul este permis la o petrecere.

Asigura-te ca al tau adolescent are cum sa ajunga si sa plece de la petrecere. Usureaza modalitatea de plecare a copilului de la o petrecere prin asigurarea sa ca te poate suna oricand pentru a-l lua de acolo. Discuta cu el de ce ar putea exista posibilitatea ca el sa dea acest telefon. Aminteste-i copilului tau sa nu mearga niciodata acasa cu un sofer care a consumat alcool sau alte droguri.

Fii pregatit/treaz pentru a-ti saluta adolescentul atunci cand ajunge acasa. Aceasta ar putea fi o buna modalitate de a verifica ora la care ajunge acasa si de a vorbi despre petrecere.

Daca dupa petrecere, adolescentul tau ramane acasa la un prieten, verifica acest aranjament cu parintii copilului respectiv si asigura-te ca ei vor fi acasa.

Nu cumpara copilului tau o masina - daca il iubesti

Nu sunt mult parinti in Romania care au posibilitatea de a cumpara copilului o masina, la varsta de 18 ani. Si totusi ei exista. Sunt parintii copiilor de bani gata.   Dar, de ce se straduie acesti parinti sa ofere o viata ca in filme copiilor proprii fara sa dea atentie altor aspecte mult mai importante?

Pentru ce imaginea si etalarea luxului este pusa pe primul loc si se transmite mai departe, ca valoare, copilului - ignorand faptul ca tu, ca parinte ai sansa si datoria de a forma caracterul viitorului adult care va pleca in curand pe drumul propriei sale vieti? Citeste mai departe aici

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

Autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii - toate drepturile rezervate 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII