Placenta Previa: simptome și factori de risc - sfatul medicului ginecolog

Placenta Previa: simptome si factori de risc - sfatul medicului ginecolog

Placenta Previa: simptome și factori de risc - sfatul medicului ginecolog

Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei, trec de la mama la bebelus, oxigen si substante nutritive, iar de la fat la mama trec diferiti produsi ai fatului. De obicei placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului. In cazuri rare, placenta se formeaza la baza uterului si va acoperi partial sau total cervixul.

Placenta Previa este o situatie în care placenta se află în partea inferioară a uterului, în apropiere sau chiar acoperind cervixul, în timpul sarcinii. Aceasta poate cauza sângerări vaginală în ultimul trimestru de sarcină sau în timpul travaliului şi poate pune în pericol sănătatea mamei şi a fătului.

Placenta previa poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcţie de poziţia placentei în uter:

- Placenta previa totală: placenta acoperă complet cervixul.
- Placenta previa parţială: placenta acoperă doar o parte a cervixului.
- Placenta previa marginală: placenta se află în apropierea cervixului, dar nu îl acoperă.
Simptomele placentei previa pot include sângerări vaginală, dureri abdominale sau contracţii uterine. În unele cazuri, placenta previa poate fi asimptomatică.

• Iata care sunt simptomele, ce factori de risc exista si sfatul medicului in cazul placentei previa in sarcina.

- despre placenta previa cititi:
Ce este placenta
Ce este placenta previa ?
Ce probleme ar putea aduce placenta previa ?
Ce simptome are placenta previa ?
Factori de risc in cazul placentei previa
Sustinere si suport pentru burtici
Alte probleme legate de placenta
Factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente

Ce este placenta

Placenta este un organ, care se dezvolta numai în timpul sarcinii. Unicitatea placentei este aceea, că ea, ca şi embrionul, se dezvoltă de la un ou fecundat. Placenta are un rol de hranire pentru viitorul bebelus,  in Olanda i se mai spune si prajitura mamei :)

Ce este placenta previa ?

In circa 1 din 200 de sarcini, placenta se dezvolta anormal de jos in uter. Intrucat peretii treimii inferioare a uterului sunt mai subtiri decat ai partii superioare, fluxul de sange al mamei este ceva mai mic in zona inferioara. In acest caz, este posibil sa observati pete pe chilot in ultimul trimestru de sarcina, de obicei dupa 30 de saptamani. In plus, peretii partii inferioare a uterului pot acoperi partial sau total cervixul. Atunci cand placenta blocheaza cervixul - situatia se numeste placenta previa.

Ce probleme ar putea aduce Placenta Previa ?

Intrucat aceasta amplasare a sarcinii ar face ca o nastere vaginala sa fie dificila sau imposibila, iar fetusul are nevoie de un flux bun de sange, medicii recomanda de obicei odihna la pat pentru a preveni sangerarea excesiva. In cazul in care boala este descoperita in timpul primelor 20 de saptamani, placenta poate migra.

Despre Placenta Previa - ne explica si dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 

In cazul de Placenta Previa, medicii recomanda gravidelor sa evite actele sexuale.

In 90 la suta din cazuri, in stadiile incipiente, situatia se corecteaza de la sine; iar marea majoritate a femeilor care au aceasta problema nasc bebelusi perfect normali, fara prea multe complicatii.

Atunci cand placenta blocheaza accesul normal la canalul nasterii la sfarsitul sarcinii, nasterea prin cezariana este de obicei obligatorie.

Totusi, placenta previa care este descoperita la inceputul sarcinii (in timpul primelor 20 de saptamani) se corecteaza de obicei de la sine. In cazul in care medicul descopera aceasta problema, cel mai probabil va recomanda odihna la pat.

Factori de risc in cazul Placentei Previa

Placenta previa poate fi totala, partiala sau marginala. Factorii de risc includ sarcinile anterioare cu placenta previa, o cezariana anterioara, tesut cicatricial pe uter, 5 sau mai multe sarcini si varsta peste 35 de ani. Cauzele posibile variaza de la pozitia fetala neobisnuita sau sarcina multipla la interventii chirugicale anterioare pe uter, varsta inaintata a mamei sau anomalii congenitale. Cititi: Nasterea prin cezariana

Ce simptome are Placenta Previa ?

Mama poate suspecta ceva in neregula atunci cand are sangerari severe, ceea ce poate duce la anemie sau volum scazut de sange. Sau este posibil sa observe o scurgere de culoare rosu aprins fara sa aiba dureri sau crampe. Chiar daca placenta previa nu are simptome, medicul o poate detecta la o ecografie de rutina sau o ecografie facuta cu alte scopuri. Cititi: Durerile abdominale  sunt normale la inceputul sarcinii?

Dupa nasterea bebelusului in caz de placenta previa, uterul poate fi incapabil sa se contracte destul de mult pentru a inchide vasele de sange care au fost rupte cand placenta s-a dezlipit de peretele uterin. Pentru a preveni hemoragia si posibilitatea unor socuri, mamei ii pot fi administrate lichide intravenos si ii transfuzii, precum si medicamente care stimuleaza uterul sa se contracte. Chiar daca ea nu are hemoragie, va trebui sa ia dupa nastere, oral sau intravenos, antibiotice pentru a preveni infectiile uterine.


Diverse tipuri de Placenta Previa
 

Alte probleme legate de placenta:

Nasterea prin operatia de cezariana si riscurile legate de placenta la a doua sarcina

Nasterea prin operatia de cezariana si riscurile legate de placenta la a doua sarcina

Nasterea prin cezariana aduce cu ea o serie de riscuri pentru o sarcina urmatoare - de care e bine sa stiti. Medicii au dovezi statistice care demonstreaza ca femeile care au nascut primul copil prin…

24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

Multe din femeile insărcinate pentru prima oară sunt surprinse de termenii noi, de riscurile despre care aud, de simptomele sau neplacerile sarcinii dar și de situatiile noi cu care se…

Dezlipirea de placentă: ce trebuie să știi

Dezlipirea de placentă: ce trebuie să știi

Dezlipirea de placentă în timpul sarcinii se întâmplă rar. Aproximativ 1% dintre toate femeile însărcinate fac dezlipire de placentă.…



Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste pe larg despre problemele medicale serioase care pot afecta sarcina >

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. Pe forumul Desprecopii - la sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
articol realizat cu sprijinul dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER

Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Diana
    Dianatrimis la 23/5/2016

    Eu sunt in sapt 15 de la ultima menstr. Sau in sapt 15 si 4 zile, am aceste sangerari maronii de 7 zile, stau la pat si iau utrogestan 2 pe zi 3 no spa si 2 uscosin supoz, doctora a facut evografia, acum 3 zile nu vede decat ca placenta este jos acopera colul dar nu in totalitate , cum apar aceste scurgeri ? De la contractia colului ? Credeti ca are rost sa stau in pat sau sa plec sa ma internez? O data pe zi dupa ce ma trezesc din somn dupa amiaza am o scurgere mai abundenta pana la introdecerea progrsteronului seara , nu fac nimic decat ma duc pana la toaleta si mananc dimi si la 12, nu inteleg ce inseamna repaos ? Multumesc ,

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII