3 ani: Varsta mersului la gradinita

3 ani: Varsta mersului la gradinita

3 ani: Varsta mersului la gradinita

  • La trei anisori, mica noastra comoara atinge inca o piatra de hotar. A venit vremea gradinitei. Acesta este un pas emotional atat pentru copil, cat si (sau mai ales) pentru parinti si bunici. Plini de emotie ne gandim ca urmeaza o mica despartire de puiul nostru. Este insa copilul la aceasta varsta pregatit pentru gradinita? Iata, Desprecopii.com va prezinta parerea specialistilor si va da citeva sfaturi importante. Nu uitati sa cititi pe forumul special  Gradinite, mii de marturii si evaluari ale gradinitelor din Romania.

Trei anisori!

Trei ani este varsta la care copilul incepe, de obicei, gradinita. Aceasta este varsta optima la care micutul poate suporta sa isi paraseasca mamica temporar. El nu mai este copilasul ei micut, ci incepe sa devina un elev printre ceilalti, pierzandu-si pozitia privilegiata pentru citeva ore. Acum el poate sa se obisnuiasca cu viata in colectivitate, desi la inceput se teme putin de ceilalti copii si abia asteapta sa vina parintii sa il ia inapoi acasa.

O noua instanta autoritara

La aceasta varsta, copilul incepe sa constientizeze o alta autoritate: educatoarea. De acum in colo, autocontrolul asupra impulsivitatii si instabilitatii sale este necesar. Copilul va invata, la gradinita, impins de imprejurari, sa isi fixeze obiective si sa faca eforturi pentru a le atinge.

CititiCopilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala

Copilul trebuie sa gaseasca la gradinita un climat de siguranta pentru a se putea simti bine. Dificultatile inceputului sunt absolut normale.

De aceea, nici parintii si nici educatoarea nu trebuie sa ii nege sau sa minimalizeze micile probleme de adaptare.

Noi frontiere ale cunoasterii

La gradinita, copilul invata primele sale poezii, alaturi de alti copilasi de varsta lui. Invata sa se orienteze in timp si sa faca distinctie intre inainte si dupa, intre dimineata si supa amiaza.

De la aceasta varsta, si cu ajutorul anturajului social, se specializeaza progresiv si, spre varsta de 4 ani, face diferenta dintre dreapta si stanga.

Cititi: 3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!

Stangacia si confuzia intre dreapta si stanga semnifica o tulburare a schemei corporale, adica o imagine eronata despre propriul corp.

Educatia copilului intre 1-4 ani

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Dezvoltarea sociala intre 1 - 3 ani

 Forumuri specializate ale comunitatii

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Copilasul se exprima in colectiv si invata sa isi amelioreze abilitatea prin pantomima, marionete, plastilina, pictura si desen.
La gradinita, copilul invata sa tine un creion: dupa primele margaleli la 18 lunim apar liniile curbe spre 2 ani si jumatate, reproducerea cercului la 3 ani, a patratului spre 4 ani, a rombului spre 6 ani.

Ce spun psihologii de la Desprecopii.com?

Specialistii vorbesc in primul rand despre "varsta psihologica" a copiilor, nu despre varsta biologica. Unii copii sunt pregatiti de gradinita la 2 ani si jumatate, in timp ce altii ar fi mai bine sa astepte pina in jurul varstei de 4 ani.

Situatia in Romania

In Romania, gradinitele de stat, in general, au pretentii destul de ridicate, iar unii copilasi nu fac fata cerintelor: nu pot merge singuri la toaleta, nu pot folosi normal tacamurile, nu se pot imbraca sau dezbraca singurei. Daca asa stau lucrurile cu puiul tau, este mai bine sa astepti.

Gradinitele particulare accepta si copii mai putin pregatiti pentru viata sociala - iar, in unele cazuri, accepta chiar si pe copilasii care mai poarta inca scutecel.

Insa, varsta de trei anisori, limita legala de la care sunt primiti copilasii in sistemul de stat, marcheaza si momentul de la care copii se comporta cu mai multa independenta si siguranta. Dar, ca parinti, este bine sa reflectati: este sau nu puisorul pregatit sa "plece" de acasa?

Despre gradinite, va recomandam sa mai cititi:

Ce gradinita? Ce program?

  • Este important sa gasiti o gradinita apropiata de casa, daca puteti fi, lejer, acasa in jurul orei 17.
  • Daca insa lucrati des peste program, e bine sa cautati o gradinita aproape de locul de munca.
  • Daca va ajuta o bunica sau o bona, puteti alege o gradinita cu program scurt: pina la ora 12.

Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul la sectiunea Crese si Gradinite. Acolo veti gasi cele mai complete informatii despre gradinite, evaluari si topuri de gradinite din Romania. Stim ca nu e o alegere usoara si de aceea, va uram Succes!

autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog la Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2011

Forumuri recomandate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

 Bolile copilului

Toate bolile aici>

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Cititi despre largirea familiei :) 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII