Dietele, senzatia de foame si leptina: cum sa rezisti tentatiilor

Dietele, senzatia de foame si leptina: cum sa rezisti tentatiilor

Dietele, senzatia de foame si leptina: cum sa rezisti tentatiilor

Ai avut vreodata probleme cu tinerea pana la capat a unui cure de slabire? A unei diete? Tanjesti dupa mancare? Esti supraponderal? Vrei sa mananci, mai ales seara? Toate acestea sunt indicatii ale faptului ca ai putea avea unele probleme de leptina. Leptina este un hormon din organism care controleaza foamea si starile de satietate. Leptina este secretata de catre tesutul adipos (de grasime), asadar, in mod normal, cu cat o persoana cantareste mai mult, cu atat nivelul de leptina este mai mare.

Iata multe informatii interesante despre diete, senzatia de foame si leptina si cum sa rezisti tentatiilor.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand curele de slabire esueaza din cauza foamei
Ce este leptina?
Leptina este legata de nivelul de insulin
Spirala Descendenta
Factori ce Contribuie la rezistenta la leptina
Cum sa repari rezistenta la leptina

Cand curele de slabire esueaza din cauza foamei

Cand curele de slabire esueaza din cauza foamei ... sau pur si simplu sunt imposibil de tinut pentru ca foame ataca fara nici o mila :)

Ai avut vreodata probleme cu tinerea pana la capat a unui cure de slabire? A unei diete? Tanjesti dupa mancare? Esti supraponderal? Vrei sa consumi gustari, mai ales seara?

Toate acestea sunt indicatii ale faptului ca ai putea avea unele probleme de leptina. Leptina este un hormon din organism care controleaza foamea si starile de satietate. Leptina este secretata de catre tesutul adipos (de grasime), asadar, in mod normal, cu cat o persoana cantareste mai mult, cu atat nivelul de leptina este mai mare.

Ce este leptina?

Leptina este hormonul paznic - pazitorul grasimilor metabolismului, care monitorizeaza cat de multa energie consuma un organism. Supravegheaza si mentine echilibrul energetic in organism, si regleaza foamea prin intermediul a trei cai:

 Prin contracararea efectelor neuropeptide Y, un puternic stimulent alimentar secretat de hipotalamus si alte anumite celule intestine
 Prin contracararea efectelor anandamida, un alt stimulent alimentar
 Prin promovarea productiei de a-MSH, in inhibitor al apetitului

Leptina este legata de nivelul de insulina

Leptina este, de asemenea, direct legata de nivelul de insulina. Zilele acestea, multi oameni sunt rezistenti la leptina, existand multe probleme de sanatate legate de aceasta. Nivelurile ridicate de leptina au fost in legatura cu hipertensiunea arteriala, obezitatea, boli de inima si accidente vascular cerebrale, precum si in legatura cu problemele legate de zaharul din sange.

Nivelurile ridicate de leptina insotite de rezistenta la leptina pot, de asemenea, sa provoace scaderea fertilitatii, imbatranirea timpurie si contribui la obezitate. Daca incerci sa pierzi in greutate sau sa iti imbunatatesti o problema de sanatate, sunt sanse sa ai rezistenta la leptina. De asemenea, daca nu poti ramane ferm in privinta hotararilor luate cu privire la problemele de sanatate, exista sanse sa prezinti rezistenta la leptina.

Cu alte cuvinte, daca doresti sa faci schimbari durabile in privinta sanatatii sau sa pierzi din greutate si sa te mentii la un anumit stadiu, trebuie sa-ti rezolvi problemele cu leptina. Vestea buna este: daca in trecut ai esuat cu tinerea dietelor sau a schimbarilor sanatoase, a fost probabil pentru ca nu ai reusit sa reglezi nivelurile tale de leptina, iar reglarea leptinei poate ajuta, in cele din urma, la efectuarea schimbarilor durabile in privinta sanatatii tale. Rezistenta la leptina si problemele legate de ea reprezinta o problema complexa ce implica sistemul endocrin iar rezolvarea acestei probleme necesita mai mult decat simpla restrictie a caloriilor sau puterea vointei.

Spirala Descendenta

Leptina este hormonul de satietate produs de celulele adipoase, deci, ar fi logic ca persoanele cu mai multe celule adipoase sa produca mai multa leptina, ceea ce ar semnala organismului sa consume mai putine alimente iar greutatea s-ar normaliza. Aceasta idee supra-simplificata este minunata in teorie, dar nu se intampla intotdeauna, in special la persoanele cu metabolismul deteriorat sau cu probleme endocrine (categorie in care se includ majoritatea oamenilor supraponderali).

“Problema nu este la productia de leptina, ci mai degraba, studiile au aratat ca majoritatea persoanelor supraponderale care prezinta dificultati la pierderea in greutate au rezistenta la leptina, caz in care leptina nu poate sa produca efectele ei normale pentru a stimula pierderea in greutate. Aceasta rezistenta la leptina este perceputa ca foame, deci multiple mecanisme sunt activate pentru a creste depozitul de grasime, mai degraba decat a arde excesul de grasime depozitat. De asemenea, rezistenta la leptina stimuleaza formarea de reverse T3, care blocheaza efectele hormonilor tiroidieni asupra metabolismului.

Asadar, individul consuma alimente in exces, insa organismul crede ca ii este foame, fapt pentru care ii spune individului sa manance mai mult. Este usor de observat cum acest ciclu ar putea contribui la cresterea in greutate!

Factori ce contribuie la rezistenta la leptina

La fel ca toate problemele hormonale, rezistenta la leptina este o problema complexa, cu nici o cauza singulara, existand multi factori care pot avea un impact negativ asupra nivelurilor leptinei, printre care se includ:

 Consumul de fructoza (mai ales in forme precum High Fructose Corn Syrup)
 Niveluri ridicate de stress
 Consumul unei multimi de carbohidrati simpli
 Lipsa somnului
 Niveluri ridicate ale insulinei (cerc vicios aici)
 Supra-alimentarea
 Sportul excesiv, in mod special atunci cand hormonii sunt deja deteriorate
 Consumul de cereale si lectine

Cum sa repari rezistenta la leptina

Asa cum am spus, acesta este o problema complexa, imsa nu una ireversibila. Doctorul Jack Kruse (neurochirurg) si Stephan Guyenet (cercetator in obezitate) au scris amandoi in detaliu despre cauzele dezechilibrului de leptina si moduri de inversare a acestei probleme.

Pe scurt, factorii (non-negociabili) care vor contribui la imbunatatirea raspunsului leptinei sunt:

 Consumul minim pana la deloc de amidon simplu, alimente rafinate, zahar si fructoza

 Consumul unei cantitati mari de proteine si grasimi sanatoase la prima ora a diminetii, imediat dupa trezire. Aceasta promoveaza satietatea si ofera organismului elementele necesare pentru a face hormoni. Punctul meu de pornire dimineata il reprezinta 2-3 oua, legume si carne gatita in ulei de cocos cu o seara inainte.

 Fii in pat pana la ora 22:00 (fara scuze) si optimizeaza-ti somnul!

 Iesi afara in timpul zilei, peferabil cu picioarele goale pe pamant, in mijlocul zilei, expunandu-ti pielea la soare. Exista multe motive pentru care acest lucru este benefic organismului.

 FARA GUSTARI!!! Atunci cand mananci in mod constant, chiar si cantitati mici, in timpul zilei ficatul tau este mentinut la lucru si nu permite hormonilor sa ia o pauza. Incearca sa iti programezi mesele la cel putin 4 ore distanta si nu manca cu cel putin 4 ore inainte de somn. Aceasta include si bauturile cu calorii, insa ceaiuri de plante, apa, cafea sau ceai fara lapte si zahar este in regula sa consumi.

 Nu fa exercitii fizice inca de la inceput. Daca esti intr-adevar rezistent la leptina, aceste lucruri vor fi doar un stres suplimentar asupra organismului. Mai intai, lasa-ti corpul sa se vindece un pic, iar mai apoi adauga exercitii fizice.

 Cand te antrenezi, fa numai sprinturi si exercitii de ridicare de greutati. Plimba-te sau inoata daca doresti, insa nu fa cardio doar de dragul de a face cardio. E doar un stres asupra organismului. Pe de alta parte, exercitiile de intensitate mare si ridicarea de greutati ofera beneficiile de a lucra fara stresul de la excesul de cardio si sunt minunate dupa primele cateva saptamani. De asemenea, fa sport seara, nu dimineata, pentru a sprijini nivelurile de hormoni.

 Elimina toxinele din viata ta, caci ele sunt un stres pentru organismul tau.

 Consuma (sau ia) mai mult Omega 3 (peste, carne naturala, seminte de chia) si redu consumul de Omega-6 (uleiuri vegetale, carnuri conventionale, cereale, etc) pentru o mai mica inflamatie si pentru a sprijini nivelul sanatos de leptina.

Citeste neaparat si; 10 motive pentru care nu reusesti sa slabesti

Indicele de masa corporal (BMI) dupa nastere: de ce trebuie sa fii cu ochii pe el si care e cel ideal

Dupa nastere - kilogramele in plus sunt o adevarata provocare. Pastrarea greutatii suplimentare dupa nastere a fost asociata cu o continua castigare de kilograme, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare si diabet.

In plus, kilogramele in plus de dupa nastere - nemuncite - cresc risc pentru prolapsul organelor pelvine. Acest lucru poate fi risccant pentru o eventuala urmatoare sarcina.

Femeile care pastreaza greutatea castigata in timpul sarcinii sunt in pericolul de a castiga mult mai multe kilograme la o viitoare sarcina, ceea ce poate conduce la complicatii ale sarcinei si probleme de sanatate pentru copil. Iata de ce trebuie sa scapi de kilogramele de dupa nastere...

Scapati de grasimea periculoasa de pe abdomen

Cantarul poate indica probabil, un numar, cu care dumneavoastra sunteti fericit(a), sau IMC-ul da din nou un numar foarte frumos, asta insa nu inseamna ca sunteti cu adevarat sanatos. Abdomenul este cel mai nesanatos loc pe corp pentru a avea grasime ... articolul complet aici

Abdomen plat: 4 metode care functioneaza:

Dieta de 7 zile pentru un abdomen plat
Secretul pentru a pierde in greutatate si legatura cu Eu-ul ascuns din spatele oglinzii
Masajul remodeleaza abdomenul proaspetelor mamici
10 activitati pentru un abdomen plat

Forumuri si grupuri de suport pentru mamicile care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII