Ajuta-ti copilul mai mare sa isi accepte fratiorul nou-nascut!

Ajuta-ti copilul mai mare sa isi accepte fratiorul nou-nascut!

Ajuta-ti copilul mai mare sa isi accepte fratiorul nou-nascut!

  • Atunci cand apare un nou copil in familie, gelozia pe care fraele mai mare o manifesta fata de cel nou-nascut este un lucru cat se poate de natural. Nu exista, probabil, copil in lumea aceasta care sa nu fi fost gelos pe faptul ca in familie va mai veni un bebelus. Frustrarea este absolut fireasca si nu trebuie sa te sperie, insa in acelasi timp tu, ca parinte, trebuie sa constientizezi ca este extrem de important sa iti ajuti copilul mai mare sa isi gestioneze aceste trairi negative care, scapate de sub control isi pot pune amprenta asupra viitoarei relatii pe care o vor avea copiii intre ei. Rolul tau este decisiv in aceasta problema si doar de tine depinde ca dragostea sa inlocuiasca complet gelozia initiala. Si acest rol incepe chiar inainte ca nou-nascutul sa apara...
     

     

Ajuta-ti copilul mai mare sa isi accepte fratiorul nou-nascut:
Ce poti sa faci in timpul sarcinii?
Odata ajunsa acasa
Lasa-l pe tati sa se ocupe de cel mic!
Fa-l sa se simta un erou in ochii celui mic!
Incurajeaza apropierea fizica dintre frati!
Asigura-te ca fiecare dintre copiii tai stie cat de important este pentru familie!
Accepta ideea ca vei fi testat de copilul mai mare!
Nu este momentul sa ii ceri sa se poarte ca un copil mare!
Pastreaza rutina!
Nu ii lasa nesupravegheati!
Nu face ca universul sa se invarta doar in jurul bebelusului!
Cititi impreuna carti despre copii!
Da-i timp sa sufere!
Incurajeaza empatia! 

Ce poti sa faci in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii fa tot ceea ce poti pentru a-ti pregati copilul pentru ziua in care fratiorul cel mic va veni pe lume. Scopul tau trebuie sa fie acela de a-l face sa fie entuziast si sa astepte cu nerabdare ca cel mic sa vina pe lume, sa se simta legat de el chiar inainte ca acesta sa se nasca. Pregateste-l pentru zilele in care vei lipsi de acasa pentru a-i aduce fratiorul pe lume si asigura-te ca nu se simte abandonat. Explica-i pe intelesul lui de ce trebuie sa lipsesti cateva zile de acasa si asigura-te ca in perioada in care lipsesti tatal ii acorda toata atentia. Poti apela si la bunici sau la prietenii apropiati care pot suplini cu succes absenta ta, astfel incat copilul sa nu se simta abandonat. De asemenea, vorbeste cu el la telefon ori de cate ori acest lucru este posibil si asigura-l ca totul este bine si se desfasoara conform planului pe care i l-ai explicat inainte de nastere.

Odata ajunsa acasa

Odata ajunsa acasa, chiar daca, poate, initial, copilul va fi sceptic in privinta celui mic, pe care este posibil sa il priveasca ca pe un intrus, cu rabdare si cu delicatete vei reusi sa il faci sa depaseasca temerile initiale. Iata cateva detalii concrete carora ar trebui sa le acorzi o atentie sporita:

Lasa-l pe tati sa se ocupe de cel mic!

Rezerva-ti momente in care atentia ta sa fie dirijata total catre copilul mai mare. Alinta-l, rasfata-l si acorda-i toata atentia, fara sa fii intrerupta de momente in care trebuie sa fii cu ochii pe cel mic. Eventual, lasa-l sa vada acest lucru, rugandu-l pe tati sa aiba grija de cel mic pentru ca vrei sa petreci momente speciale doar cu puiul tau cel mare.

Fa-l sa se simta un erou in ochii celui mic!

Creeaza un moment special in care sa ii prezinti bebelusului pe fratele sau pe surioara mai mare. Vorbeste-i celui mic ca si cum te-ar intelege perfect si fa-i celui mai mare o prezentare plina de laude, evidentiindu-i toate calitatile si toate reusitele lui de pana acum. Spune-i bebelusului ca fratele mai mare va fi cu siguranta eroul sau si ca este un adevarat model pe care el va fi bucuros sa il urmeze. Da-i copilului tau mai mare incredere in sine si asigura-l ca pentru fratiorul sau mai mic el este un adevarat erou.

Incurajeaza apropierea fizica dintre frati!

Lasa-ti copilul mai mare sa il ia in brate pe bebe, ajuta-l sa ii tina corect capul si sa il sprijine astfel incat cel mic sa fie in afara oricarui pericol. Cercetatorii sustin ca apropierea fizica de un bebelus face ca organisml acestuia sa emane feromoni pe care atunci cand ii inhalam ne indragostim de el si devenim protectori. Cu cat iti vei incuraja mai mult copilul mai mare sa se apropie de cel mic si sa il alinte, cu atat sansele ca relatia dintre ei sa fie mai intensa sunt mai mai mari.

Asigura-te ca fiecare dintre copiii tai stie cat de important este pentru familie!

Nu ezita sa ii amintesti copilului mai mare cat de important este rolul sau in familie, apreciindu-l ori de cate ori te ajuta cu ceva sau ori de cate ori face un lucru care merita apreciat. Puncteaza acel lucru concret, laudandu-l anume pentru el, astfel incat copilul sa isi inteleaga si sa isi aprecieze el insusi calitatile.

Accepta ideea ca vei fi testat de copilul mai mare!

Incearca sa fii cat mai afectuoasa cu el, pentru ca in aceasta perioada dificila te va testa in permanenta in ceea ce privesta dragostea pe care i-o porti. Evita conflictele, dar nici nu cadea in extrema cealalta, fiind prea permisiva. Pastreaza mereu limitele, astfel incat copilul sa se simta pur si simplu in siguranta. Prin limite nu trebuie intelese pedepse, ci anumite restrictii, cum ar fi ora de culcare, spre exemplu, care trebuie respectate.

Nu este momentul sa ii ceri sa se poarte ca un copil mare!

Daca copilul tau mai mare se afla intr-o anumita etapa a evolutiei proprii, nu incerca sa ii fortezi progresele in aceasta perioada. Aceepta chiar faptul ca s-ar putea sa inregistreze mici regrese.

Pastreaza rutina!

Chiar daca este dificil ca programul casei sa ramana la fel ca inainte de aparitia nou-nascutului, incearca sa pastrezi cat mai multe dintre obiceiurile devenite rutina cotidiana. In acest mod, copilul mai mare va avea un sentiment de stabilitate care il va ajuta sa depaseasca schimbarile inerente de program.

Nu ii lasa nesupravegheati!

Chiar daca e mai mare si constientizeaza gesturile pe care le face, fratele mai mare isi poate manifesta gelozia fata de cel mic prin tot felul de manifestari spontane, cum ar fi sa il ciupeasca sau sa il sperie in timp ce tu nu observi. Evita sa ii lasi singuri nesupravegheati, chiar si 5 minute. Iar daca se intampla sa il surprinzi pe cel mare manifestandu-si gelozia printr-un gest nepotrivit, nu il certa ci explica-i ce anume a gresit, aratandu-i afectiunea ta.

Nu face ca universul sa se invarta doar in jurul bebelusului!

Este normal ca timpul tau sa fie directionat in cea mai mare parte catre cel mic, cel putin in primele luni de viata ale acestuia. Nu transforma insa acest lucru in ceva care sa creeze frustrari adanci fratiorului mai mare. Evita sa subliniezi ca nu ai timp de el pentru ca te solicita cel mic si mai ales nu ii da impresia ca cel mic este prioritatea ta numarul unu. De exemplu, in loc sa ii spui „Te ajut imediat ce termin cu fratiorul tau” ii poti spune „Te ajut imediat ce termin treburile”.

Cititi impreuna carti despre copii!

Fa acest lucru pentru a-ti ajuta copilul mai mare sa isi numeasca sentimentele si sa isi explice tot ceea ce simte pozitiv sau negativ fata de fratiorul mai mic. Nu il critica pentru sentimentele negative, ci incearca sa i le intelegi. Ajuta-l sa se confeseze, punandu-i intrebari directe si oferindu-i raspunsurile care sa ii clarifice anumite nedumeriri pe care le are. De exemplu ii poti spune „Stiu ca e greu sa ma astepti atunci cand sunt ocupata cu cel mic si ca ti-ai dori sa petrecem mai mult timp impreuna...”, apoi completeaza...”Bebelusii astia iti mananca o gramada de timp, nu-i asa?” Astfel de conversatii aparent banale au rolul de a-i da increderea ca nu il neglijezi in mod deliberat si ca el este extrem de important pentru tine.

Da-i timp sa sufere!

Chiar daca iti este greu sa accepti si oricat de mult te vei stradui sa impiedici asta, copilul tau mai mare va suferi atunci cand va avea un fratior. Desigur, suferinta e trecatoare si poti contribui la diminuarea ei, insa lasa-l sa se elibereze de acest sentiment negativ in ritmul sau, ajutandu-l sa depaseasca starile negative.

Incurajeaza empatia!

Studiile arata ca atunci cand parintii isi incurajeaza copilul mai mare sa il perceapa pe cel mic ca pe o persoana reala, cu sentimente, cu reactii, cu trasaturi pozitive si negative, sansele sunt ca cel mare sa devina mai protector. Asa ca nu ezita sa ii spui fratelui mai mare ca cel mic e incantat de prezenta lui, ca rade pentru ca il iubeste, ca ii place o melodie sau alta etc.

10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate – sora

Indiferent de diferenta de varsta, de personalitatea fiecaruia, de preferinte, de capricii si indiferent de cat de mult se iubesc, un frate si o sora au momentele lor de rivalitate. Si, din proprie experienta de mamica, incep sa cred ca acestea nu sunt putine. Dar tot din proprie experienta stiu ca exista si numeroase solutii pentru a transforma rivalitatea aceasta copilareasca in ceva constructiv sau pentru a o anihila cel putin temporar.
Conflictele frate – sora, o chestiune de perspectiva

Pentru parinti ele sunt realmente obositoare, pentru ca in idealul de educatie al fiecaruia, o educatie reusita inseamna ca fratii sa nu se certe si sa se ajute mereu. In general parintii proiecteaza in relatia copiilor lor propria relatie cu un frate sau cu o sora. Insa e bine de stiut ca o relatie frate – sora ideala nu este una in care acestia nu se cearta niciodata. Rivalitatea face parte din acest tip de relatie si e fireasca citeste mai depate 10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate-sora...

5 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
9 tipuri de mamici printre care te-ai putea gasi si tu, mamico!

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII