Marketingul din spatele formulelor de lapte pentru bebeluși. Sau de ce Romania are cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa.

Marketingul din spatele formulelor de lapte pentru bebelusi. Sau de ce Romania are cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa.

Marketingul din spatele formulelor de lapte pentru bebeluși. Sau de ce Romania are cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa.

Conform UNICEF, compozitia laptelui formula este cu mult inferioara compozitiei laptelui matern, iar laptele formula NU reprezinta un substitut pentru laptele matern!  Mai jos vei gasi un infografic ce explica de ce.

• Cu sinceritate despre marketingul din spatele formulelor de lapte pentru bebelusi. Sau de Romania are cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa.

- veti citi:
Alaptarea exclusiva se afla la o rata extrem de scazuta in Romania - de ce?
Paradoxul alaptarii exclusive in RomaniaContradictii sau diferenta dintre teorie si practica
Cod de marketing ce nu se respecta in Romania
Mami, in sanii tai curge cea mai buna hrana pentru bebelusul tau
Beneficiile laptelui matern

Alaptarea exclusiva se afla la o rata extrem de scazuta in Romania - de ce?

Conform unui studiu publicat de UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 2018  doar 12% dintre nou nascutii din Romania sunt alaptati in prima ora de la nastere, si numai 16% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv.

UNICEF recomanda Guvernului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca toate familiile primesc informatii corecte si sprijinul necesar astfel incat nou-nascutii sa fie alimentati exclusiv cu lapte matern minim 6 luni si daca se poate pana la doi ani.

Printre cauzele sociale si economice care le fac pe mamici sa NU alapteze sau sa alapteze prea putin se numara proasta informare, lipsa de protocoale care stimuleaza alaptarea in institutiile medicale (maternitati), lipsa unei campanii de marketing coerente pro alaptare colaborata cu practici uneori neadecvate de marketing al substitutelor de lapte matern. De aceea, UNICEF recomanda implementarea in Romania a codului international de marketing al substitutelor de lapte matern.

Conform studiilor realizate de OMS, UNICEF si alte institutii de prestigiu, printre cauzele directe ale acestor statistici sumbre sunt protocoalele nefiresti si invechite din cadrul maternitatilor si lipsa educarii pre si postnatale.  Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii.

Mii de vieti de bebelusi ar putea fi imbunatatite si chiar salvate prin simpla procedura a Orei Magice a nou-nascutului. Conform cercetarilor citate de OMS, aceasta reduce rata mortlitatii neo-natale cu pana la 22%

Paradoxul alaptarii exclusive in Romania

Asadar, conform unui studiu publicat de UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 2017 doar 12% dintre nou nascutii din Romania sunt alaptati in prima ora de la nastere, si numai 16% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv.
Un paradox daca tinem cont ca este stiintific dovedit ca alaptarea este vitala pentru sanatatea copilului pe toata durata vietii, pentru sanatatea mamei si reduce considerabil costurile familiei, costurile de sanatate si costurile guvernamentale.

Statele membre in Organizatia Mondiala a Sanatatii (deci si Romania) considera ca atunci cand mamele NU alapteaza sau o fac doar partial, creaza o piata legitima pentru formulele pentru sugari si pentru ingredientele necesare prepararii lor. De aceea, este essential ca aceste produse sa fie distribuite in piata intr-un mod care sa nu interfere cu pormovarea si protejarea alaptarii exclusive. Alaptarea trebuie asadar protejata!

Contradictii sau diferenta dintre teorie si practica

Iata mai jos o serie de aspecte care “alimenteza” paradoxul alaptarii si creaza multa confuzie in randul parintilor.

> Problemele din maternitati:

In teorie, Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii incurajeaza alaptarea inca din prina ora de dupa nastere. Multe maternitati si spitale se declara sustinatoare declarate ale alaptarii. In teorie lucrurile arata cu totul altfel!

La Desprecopii.com am primit sute de povesti de la mamici care nu sunt incurajate sa alapteze dupa nastere. Mai grav, in multe cazuri ele sunt chiar descurajate.  Exista cazuri in care personalul medical apeleaza la formule de lapte chiar fara a se consulta cu parintii. “I-am dat un biberon <<sanatos>> de lapte praf ca sa-l punem pe picioare”. Exista din pacate medici neonatologi care indeamna mamicile sa nu se chinuie si sa treaca pe formule de lapte inca din prima zi. Mesaje descurajatoare de genul: “Se pare ca nu prea aveti lapte”, “Hai sa va luam copilul de la san ca sa va odihniti” sunt la ordinea zilei.

Proasta informare si campaniile neadecvate de marketing le determina pe multe viitoare mamici sa-si puna in bagajul de spital un biberon si o cutie de lapte praf. O cauza pierduta inca inainte de nastere

> Laptele matern este de neinlocuit

Cu toate ca majoritatea companiilor producatoare de lapte praf promoveaza alaptarea exclusiva pana la minim 6 luni, cu toate ca toate site-urile de parenting din Romania promoveaza alaptarea, mesajul NU AJUNGE corect la multe mamici!  Oare de ce?
Campaniile de marketing ale producatorilor de formule de lapte lanseaza multe mesaje in piata legate de calitatea nutritionala a produselor lor si legate de nevoile nutritionale ale bebelusului. Aceste campanii sunt interpretate gresit de mamici care concluzioneaza ca laptele praf este un inlocuitor perfect al laptelui matern. Total fals!

Alăptarea ajută la micsorarea riscurilor bebelusilor de a suferi de o varietate de afecțiuni, inclusiv sindromul brusc de moarte infantilă, astmul, multe tipuri de infecții, diabetul de tip 1 și de tip 2 și chiar și obezitatea. Si inca ceva, alaptarea chiar ajută bebelușii să doarmă mai bine noaptea, ceva foarte placut pentru parintii de bebelusi.- vezi referinte

In plus, mamele care nu alăptează isi maresc șansele lor de diabet de tip 2, precum și cancerul de sân și ovarian.

Conform UNICEF, compozitia laptelui formula este cu mult inferioara compozitiei laptelui matern, iar laptele formula NU reprezinta un substitut pentru laptele matern!


Laptele matern - comparatie de compozitie cu laptele formula pentru bebelusi - infografic
O comparatie grafica a compozitiei laptelui matern versus laptele formula

Cod de marketing ce nu se respecta in Romania

Problema este evidenta: Producatorii de formule de lapte comunica foarte mult incercand sa-si promoveze produsele. Statul comunica prea putin sau precar fara sa existe o campanie coerenta. Mamicile sunt bombardate cu termeni si mesaje care suna bine precum “fermentari speciale”, “bebelusul tau are nevoie de cel mai bun…”, “Bifidus”, “Lipid Smart”, “ingrediente descoperite si in laptele matern”, etc. Concluzia: mamicile trag concluzii gresite!
Inca din 1981, OMS a adoptat un cod strict de marketing interzicand promovarea formulelor de lapte ca un inlocuitor sau cu valoare comparabila cu laptele matern. Din pacate acest cod nu este respectat in totalitate iar in Romania guvernul nu il pune in practica in mod efectiv.

Paradoxul financiar

In general parintii devin foarte sensibili atunci cand le este atins bugetul familiei. Si totusi exista asa de multe mamici care platesc un buget important (fac un efort financiar) pentru un produs inferior laptelui matern care este gratuit!
Hranirea bebelusului cu lapte formula inseamna in jur de 4-5 cutii lunare - in conditiile in care o cutie este in jur de 40-60 de RON, ajungem in jur de  160-240RON pe luna - sau aproximativ 1600-2400 RON in primul an - (tinand cont ca in jurul varstei de 5 luni incepe diversificarea si bebelusul are nevoie de mai putin lapte, treptat) citeste toate detaliile aici  La aceste costuri adaugam si cosul apei si ustensilelor necesare prepararii si administrarii formulelor de lapte. citeste toate detaliile aici 

Paradoxul financiar este mai mare daca ne gandim ca un copil mai sanatos salveaza pe termen lung multi bani din bugetul de sanatate al uei tari. Alaptarea este asadar una dintre investitiile cele mai eficace, rentabile si durabile pe care le pot face statele pentru sanatatea cetatenilor sai si pentru sanatatea economiei.

Conform OMS, daca toti copiii lumii ar fi alaptati exclusiv pentru primele sase luni de viata, spre deosebire de doar 40% actual, 1,5 milioane de copii cu varsta de pana la 5 ani nu ar deceda anual.

Citeste si 12 RISCURI ale hrănirii bebelușului cu lapte praf formulă - pe care orice mămica de bebe trebuie să le cunoască

Alaptarea este varianta ecologica

Bine de stiut, laptele formula este la baza unei industrii ce afecteaza durabilitatea ecologica a planetei: sticle de plastic, expunerea copiilor la produse chimice cum ar fi BPA sau energia nespusa folosita pentru fabricarea, transportul si pregatirea preratului formula. Putem deci concluziona ca alaptarea “salveaza planeta” fiind varianta ecologica de alimentatie.
Important de specificat

⦁    Conform raportului OMS din 2017, nici o tara din lume nu indeplineste integral standardele recomandate privind alaptarea. Rata de alaptare exclusiva depaseste 60% numai in 30% din tari.
⦁    Nu toti copiii pot fi alaptati. Exista situatii in care, din cauze medicale, alaptarea nu este posibila. Aceste cazuri insa trebuie tratate ca exceptii.

Creșterea ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la sân

In loc de concluzie

Alaptarea prezinta extrem de multe avantaje. Are un impact puternic asupra sanselor de supravietuire, sanatatii, nutritiei si dezvoltarii copilului. Alaptarea ajuta la sanatatea mamei, salveaza banii familiei si la nivel general face economii la bugetul de sanatate al unei tari, il ajuta pe bebe sa doarma mai bine si in plus este si eco-friendly. Doar cateva dintre motivele care sa-i determine pe parinti sa recurga la alaptare! 

In Romania, statul s-a dovedt pana acum incapabil sa aiba o campanie de informare/educare corecta, cu un marketing bun, si cu legi bine gandite ca sa promoveze si sa stimuleze alaptarea.

Paradoxul este ca speranta vine tot din partea producatorilor de formule de lapte care pot juca un rol constructiv in ceea ce priveste alimentatia non-nascutului. Este nevoie de o adaptare a comunicarii in spiritual unui cod de marketing aliniat cu propunerile organizatiilor internationale

In plus, este necesara promovarea acestui cod in randul personalului medico-sanitar care sa incurajeze si sa protejeze alaptarea in maternitati si spitale inca din prima ora de dupa nastere.
Si nu in ultimul rand este nevoie si de o schimbare de mentalitate. Oamenii trebuie sa fie mai toleranti cu alaptatul in public si modalitatile de alaptare la locul de munca. 

Mami, in sanii tai curge cea mai buna hrana pentru bebelusul tau

Asa ca mamico - daca inca stai pe ganduri nu mai ezita: in sanii tai curge cel  mai minunat produs alimentar pentru copilasul tau. Cu un astfel de produs perfect ca laptele matern, gratis și disponibil pentru aproape toate mamele  - nu putem decat sa speram ca eliminarea treptată a laptelui formula va fi posibila ... pentru o  o populație umană mai sănătoasă și atenta la sanatatea planetei.

Beneficiile laptelui matern

Cum influenteaza alaptarea tensiunea arteriala a bebelusului

Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului

Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte:  https://www.unicef.org/nutrition/index_24824.html

Academia Americana de Pediatrie, telegraph.co.uk/news/health/news/6255205/Why-breast-milk-helps-babies-sleep-at-night.html 
Codul international de marketing al substitutelor de lapte, UNICEF

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII