Când cuvintele rănesc: de ce este important să ne alegem cuvintele cand ne certăm copilul - sfatul psihologului

Cand cuvintele ranesc: de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul - sfatul psihologului

Când cuvintele rănesc: de ce este important să ne alegem cuvintele cand ne certăm copilul - sfatul psihologului

Copiii sunt foarte sensibili la ce li se spune si de aceea trebuie sa le vorbim cat mai respectuos. Comentariile negative sau criticile repetate pot fi percepute ca fiind adevaruri inevitabile de catre copil si pot afecta pe viata increderea si stima de sine.

• Iată de ce este important să ne alegem cuvintele când certam copilul...si sfatul psihologului

- veti citi:
Cand cuvintele ranesc
Ce este stima de sine?
Cuvintele pot rani si afecta stima de sine a copilului
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Copilul tau este reflexia ta și e in mâinile tale să il inveți aceste lucruri esentiale
Despre parentingul pozitiv, mai citeste

Cand cuvintele ranesc

O educatie pozitiva data copilului este esentiala pentru dezvoltarea sa echilibrata care sa stea la baza formarii unui adult puternic, cu stima de sine.

De fapt, stima de sine este unul dintre cele mai importante daruri de educatie pozitiva a copilului. Iar stima de sine se construieste din anii copillariei si incepe cu opinia parintilor.

Ce este stima de sine?

Stima de sine este sentimentul de a avea valoare ca persoana si de a fi capabil sa ai o parere buna despre tine. Stima de sine se traduce de fapt prin increderea in sine si o atitudine pozitiva.  Desigur, nu trebuie cazut in extreme - egocentrism sau laudarosenie. 

Cuvintele pot rani si afecta stima de sine a copilului

Copiii sunt foarte sensibili la ce li se spune si de aceea trebuoe sa le vorbim cat mai respectuos. Comentariile negative sau criticile repetate pot fi percepute ca fiind adevaruri inevitabile de catre copil si pot afecta pe viata increderea si stima de sine.

Cand te surprinzi spunand:

...mananci ca un porc, esti lent ca un melc, cum poti fi asa de tampit, ce natang esti, esti un rautacios, esti un egoist, iar nu intelegi?, esti un aiurit, esti un nesuferit - ce sa ma fac cu tine?, nu esti bun la nimic ...

sau alte variatiuni pe aceeasi tema...afectezi grav increderea pe care copilul o are in propriile sale puteri si calitati.

Repetate, aceste propozitii incep sa sune tot mai puternic in sufletul copilului si il poate face sa creada ca nu este apreciat si iubit. Mai grav, copilul incepe sa se perceapa in acest mod - impagini si ipostaze care vor fi greu sterse din sufletul lui.

Nu uitayi parinti, copilul este un om in fotmare iar noi parintii aveam cea mai mare inlfunenta in dezvoltarea sa ca om echilibrat si puternic.

Copilul tau este reflexia ta și e in mâinile tale să il inveți aceste lucruri esentiale

Copilul tău este reflexia ta și e in mainile tale să il inveti aceste lucruri esentiale  care il vor ajuta sa ajungă un adult fericit de propria sa viată si realizări.

Din perspectiva mea de mamă si de psiholog specializat in parenting, iată care cred eu că e cel mai important lucru care il putem face pentru copilul nostru si ce trebuie să ne invătam copiii cu prioritate.

Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

Stima de sine se creeaza in timp si este nevoie de mult tact si de rabdare din partea unui parinte pentru a-si ajuta copilul sa aiba o stima de sine crescuta, care sa il ajute sa aiba o personalitate puternica, independenta la maturitate. Rolul parintilor este crucial in cresterea stimei de sine a copiilor, pentru ca in tot ceea ce fac, copiii sunt influentati de interactiunea cu parintii lor.

Pana cand sunt suficient de maturi ca sa isi formeze prorpia viziune despre lume, ei interpreteaza universul prin ochii parintilor lor, iar cuvintele adresate de parinti lor sau altor persoane devin puncte de reper in imaginea pe care si-o construiesc despre sine. Oricat de banal si de greu de crezut ar parea, copiii cred tot ceea ce spun parintii.

Chiar daca nu o arata, chiar daca nu actioneaza in concordanta cu ceea ce li se spune si pare ca fac totul ca si cum nu le-ar pasa de nimic, copiilor chiar le pasa de absolut tot ceea ce aud de la parintii lor. Aparent suna destul de demoralizator. Cum am putea totusi sa transformam acest lucru in ceva care sa ne ajute sa imbunatatim stima de sine a copiilor nostri? citeste in continuare aici >

Despre parentingul pozitiv, mai citeste:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII