Cum sa ai o casa mereu curata

Cum sa ai o casa mereu curata

Cum sa ai o casa mereu curata

  • O locuinta dezordonata are efecte nedorite asupra copiilor: poate fi o sursa de boala datorita conditiilor neigienice, poate cauza  stres, jena de a nu putea invita pe cineva pe neasteptate in vizita, frustrarea de a nu gasi usor lucrurile de care ai nevoie. Este de asemenea o amenintare constanta pentru bugetul familiei- lipsa  ordinii determina tendinta de a  cumpara lucruri pe care poate le avem deja in casa, dar de care am uitat deoarce nu tinem un inventar clar asupra lor.

Intr-o casa neingrijita obiectele tind sa se degradeze mai usor, uzam mai rapid piesele de mobilier, stricam jucariile sau cartile imprastiate peste tot deoarece inevitabil calcam pe unele dintre ele, varsam ceai sau suc pe diverse suprafete, din recipientele pe care le lasam imprastiate la voia intamplarii.

In plus, o casa dezordonata este un exemplu pentru copii care la randul lor vor deveni nepasatori in ceea ce priveste mediul ce ii inconjoara.

Este usor sa cadem in capcana de a crede ca o casa dezordonata inseamna copii fericiti, ca vrafurile de rufe, jucariile, gunoiul si vasele nespalate vor face parte din peisaj pana ce copiii vor creste. Este un mare neadevar!

Da, este nevoie de extra timp si efort pentru a face curatenie, dar copiii cu siguranta vor aprecia si chiar se vor bucura sa participe, dupa puteri, la aceste activitati domestice.

Desigur este indicat sa pastram moderatia pentru ca, pe de alta parte un parinte preocupat excesiv doar de aspectul impecabil al locuintei va neglija activitatile de joaca si comunicare, esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Strategii Pentru A Pastra Casa Curata

Treziti-va inaintea copiilor si mergeti la culcare dupa ce ei adorm. Acest obicei creeaza un interval de timp suficient pentru a ne ocupa de jucariile, hainele murdare sau vasele ramase de peste zi.

Rutina este sfanta! Un tipar rezonabil al vietii de zi cu zi impune familiei un anumit ritm. Alegeti pentru fiecare zi o activitate gospodareasca de facut intr-un interval de timp anume - ideal este dupa pranz. Copiii se vor obisnui ca o jumatate de ora sau chiar o ora ne ocupam de curatenie iar ei se vor distra singuri. Desigur asta nu inseamna izolare totala, putem canta ceva impreuna sau ne putem preface ca jucam un joc - de exemplu Cenusareasa.

Evitati haosul! Invatati-i pe cei mici sa aseze la locul lor jucariile cu care se jucau inainte de a lua altele. De multe ori ne trezim cu sufrageria plina de jucarii (si cat de dureros este sa calci din greseala pe vreo piesa de Lego sau cat de tragic daca stricam jucariile preferate!). Copiii vor invata in cel mai scurt timp sa isi gestioneze jucarile si acest lucru va crea obiceiuri viitoare deosebit de utile vietii de adult. Este ideal, daca se poate, ca cei mici sa aiba un spatiu anume destinat jocului unde sa fie pastrate mereu jucariile si cartile lor - iar acestea sa nu aiba ce cauta in alte zone ale locuintei.

Implicati Copiii! Secretul este sa le oferim copiilor ocazia sa se implice in activitatile casnice conform varstei si abilitatilor lor. O activitate prea usoara poate deveni plictisitoare pentru copil in timp ce una prea solicitanta poate fi periculoasa si coplesitoare. Puteti incepe cu activitati simple ca de exemplu sa isi stranga jucariile sau sa isi curete propriile camere. Aceasta implicare transmite copiilor mesajul ca puneti pret pe contributia lor. Este important sa le oferiti si activitati care au in centru binele familiei- cum ar fi asezatul sau stransul mesei, dusul cosului de gunoi- activitati ce promoveaza sentimente de apartenenta si responsabilitate. Daca sunt suficient de mari, copiii pot participa la discutiile de familie iar cei cu varsta peste 6 ani pot decide singuri ce activitati gospodaresti prefera.

Fiti Flexibili! Este poate cea mai importanta lectie de invatat ca parinte! Sunt zile in care cei mici sunt indispusi sau suntem prea obositi dupa o noapte de plansete si febra, zile in care micutii ne solicita atentia mai mult ca oricand si atunci chiar lasam muntii de haine, vase si jucarii sa se adune. Este important sa ne pastram calmul si sa ne gandim ca desi acum este greu, cel mic nu va fi mereu mic, nu va avea mereu dispozitia sa doreasca sa il coplesim cu atentie, sa il tinem in brate si sa ii citim povesti!

Instrumente Care Usureaza Viata

In fiecare gospodarie se regasesc electronice si electrocasnice destinate usurarii activitatilor domestice si imbunatatirii calitatii vietii. In ultimii ani se remarca un trend ascendent al preferintelor consumatorilor pentru produse eco, ce sunt realizate cu respect fata de mediu si care folosesc tehnologii de ultima ora ce reduc consumul de apa si de energie fara a compromite profesionalismul rezultatelor.

Retailer-ul italian Polti si-a facut un renume international pe piata curatatoarelor cu abur, ecologice destinate atat uzului casnic cat si spatiilor industriale. Lansat inca din anii 70, Polti si-a imbunatatit constant electrocasnicele si a consolidat brandul avand la baza principii ca respectul fata de familie si preocuparea pentru dezvoltarea durabila si un mediu sanatos.

Curatare cu aburi este in crestere ca popularitate si reprezinta o solutie pentru indepartarea bacteriilor si a grasimii si ajuta la eliminarea acarienilor de praf si alergenilor din casa. Cele mai multe generatoare de aburi folosesc doar apa pentru rezultate impecabile. Presiunea ridicata a aburului patrunde un suprafete si caldura ataca in forta petele nedorite.

Exista numeroase variante de curatatoare cu abur dar pot fi clasate cu usurinta in 3 categorii: pistoale de curatat cu aburi, mop cu aburi si generatoare de abur.


Familia este nucleul vietii iar o mare parte din viata este pretrecuta in locuinta. Curatenia, desi o activitate solicitanta face parte din ritualul normal al existentei iar instrumentele potrivite pot eficientiza si limita timpul dedicat ei. Bucurati-va de mai mult timp cu familia, prietenii si lucrurile cu adevarat importante urmand reguli simple si optand pentru electrocasnice eficiente!
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII