24 de aditivi alimentari ce pot schimba major comportamentul copiilor

24 de aditivi alimentari ce pot schimba major comportamentul copiilor

24 de aditivi alimentari ce pot schimba major comportamentul copiilor

Gama de alimentele si bauturi pe care le oferim copiilor sufera un proces continuu de industrializare, din pacate. Poate de asta, nu este nicio mirare că la copii se măresc problemele de învăţare şi problemele de comportament. Un studiu facut in Marea Britanie sustine ca aditivii – mai nocivi decât simplul zahar – sunt de vină pentru problemele de comportament. Reacţiile au legătură cu doza consumată, deci, cu cât copiii consumă mai mulţi aditivi, cu atât au mai multe şanse să fie afectaţi.

Iata 24 de aditivi alimentari ce pot schimba major comportamentul copiilor si pe care trebuie sa ii evitam cu orice pret.

- veti citi:
Aditivii alimentari - sau E-urile cum le mai numim sunt utilizati in prea multe alimente si bauturi pentru copii
Schimbari de comportament datorate E-urilor din alimente si bauturi
La ce aditivi trebuie să fim atenţi?
Efectele aditivilor alimentari asupra copiilor
Deci, ce alimente sigure putem sa copiilor?
TOP 10 cei mai periculosi aditivi alimentari

Aditivii alimentari - sau E-urile cum le mai numim sunt utilizati in prea multe alimente si bauturi pentru copii

Daca ati crezut ca in alimentele pentru copii nu sunt E-uri, va inselati. Aditivii alimentari - sau E-urile cum le mai numim sunt utilizati in prea multe alimente si bauturi pentru copii.

Cercetări si studii anterioare au aratat ca aditivii alimentari utilizaţi în sute de alimente şi băuturi pentru copii pot cauza un temperament isteric şi un comportament perturbator. Dupa unele opinii, acestea ar putea fi una din cauzele ADHD-ului la copil.

Un studiu finanţat de guvernul britanic confirmă ceea ce mulţi părinţi au suspectat de mult despre efectul chimicalelor adăugate în dulciuri, biscuiţi şi produse alimentare. Coloranţii din produse, de exemplu cei din bomboane, jeleuri şi băuturi acidulate, pot cauza schimbări de comportament în până la un sfert din copiii mici.

Schimbari de comportament datorate E-urilor din alimente si bauturi

Cercetarea efectuată pe un grup de copii de trei ani a descoperit că atunci când cei mici au băut suc de fructe ce conţinea coloranţi şi conservanţi, erau mult mai predispuşi să prezinte lipsă de concentrare, să-şi piardă cumpătul, să-i întrerupă pe ceilalţi şi să ducă o luptă pentru a adormi.

În urma studiului, Comisia Alimentară din Marea Britanie, câinele de pază al alimentelor, a constatat că 200 de alimente şi băuturi pentru copii conţin unul sau mai mulţi dintre aditivii aduşi în discuţie de către cercetare.
Comisia a cerut ca aditivii să fie eliminaţi din alimentele şi băuturile zilnice care se adresează copiilor. Oamenii de ştiinţă au spus că chiar şi copiii fără antecedente de hiperactivitate pot fi afectaţi. Ei au concluzionat spunând că toţi copiii ar putea beneficia din eliminarea anumitor coloranţi alimentari artificiali din dieta lor.

Comisia Alimentară din UK susţine că este prima dată când un studiu ştiinţific sponsorizat de guvern a confirmat legătura dintre conservanţii şi coloranţii alimentari şi schimbările din starea de spirit şi comportament a copiilor.

Un grup de 756  de copii de trei ani din insula britanica Wight au luat parte la un proiect de o lună organizat de doua organizarii UK Asthma şi Allergy Research Center. Timp de două săptămâni copiii au băut zilnic suc de fructe dozat cu 20mg de coloranţi artificiali şi 45mg de conservanţi, cantităţi egale sau mai mici decât limita permisă. În numărul aditivilor testaţi s-au aflat coloranţii alimentari artificiali Tartrazina E102, Sunset Yellow E110, E122 Carmoizină, Ponceau 4R E124, şi conservantul Benzoat de Sodiu E211. Toţi cei cinci aditivi au fost oferiţi copiilor în acelaşi timp, într-o singură băutură.

În celelalte două săptămâni, copiii au băut suc de fructe aparent identic, însă fără aditivi. Părinţii au completat rapoarte de evaluare cu privire la comportamentul copiilor lor, rapoarte cu întrebări referitoare la întreruperea celorlalţi, neglijarea obiectelor, deranjarea celorlalţi, dificultăţi la ora de somn, lipsă de concentrare şi comportament isteric. Conform raportului, rezultatele au arătat că artificialii coloranţi alimentari şi conservantul Benzoat de Sodiu au avut “efecte semnificative” asupra comportamentului.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că prin înlăturarea coloranţilor şi a aditivilor din dieta copiilor s-ar putea produce importante schimbări în comportamentul lor hiperactiv. Ei au adăugat: “Constatările sugerează că toţi copiii ar avea parte de beneficii de la o astfel de schimbare – nu doar cei care prezintă deja comportament hiperactiv sau riscul de a avea reacţii alergice.”
Comisia Alimentară îşi doreşte o interdicţie cu privire la aditivi şi spune că, în alte ţări, pentru protejarea copiilor, coloranţii testaţi au fost deja restricţionaţi.

La ce aditivi trebuie să fim atenţi?

Coloranti Artificiali (în dulciuri, băuturi, gustări, cereale şi multe alimente procesate)

102 tartrazină
104 galben de chinolină
107 galben 2G
110 galben apus-de-soare (Sunset Yellow)
122 azorubină
123 amaranth
124 roşu ponceau
127 eritrozină
128 roşu 2G
129 roşu allura
132 indigotine
133 albastru brilliant
142 verde S
151 negru brilliant
155 brun alimentar
160b annatto (în iaurturi, îngheţată, popcorn, etc., 160a este o alternativă mai sigură)

Conservanţi
Conservanţi 200-203 sorbaţi (în margarină, sosuri, prăjituri, produse din fructe)

210-213 benzoaţi (în sucuri, băuturi răcoritoare, tonice, siropuri, medicamente)
220-228 sulfiţi (în fructe uscate, băuturi din fructe, cârnaţi şi multe altele)
280-283 propionates (în pâine, fursecuri, produse de panificaţie)
249-252 nitraţi, nitriţi (în cărnuri procesate, ca şunca)

Antioxidanţi sintetici – în margarină, uleiuri vegetale, alimente prăjite, gustări, biscuiţi, etc.

310-312 Gallates, 319-320 TBHQ, BHA, BHT (306-309 sunt alternative mai sigure)

Potenţiatori de aromă – în biscuiţii aromaţi, gustări, tăiţei instant, supe 621 MSG 627, 631, 635 inosinat disodic, guanilat disodic, ribonucleotides.

Efectele aditivilor alimentari asupra copiilor

Gama de alimentele si bauturi pe care le oferim copiilor sufera un proces continuu de industrializare, din pacate. Poate de asta, nu este nicio mirare că la copii se măresc problemele de învăţare şi problemele de comportament. Un studiu facut in Marea Britanie sustine ca aditivii – mai nocivi decât simplul zahar – sunt de vină pentru problemele de comportament.

Aditivii sunt acum utilizaţi pe scară largă în alimente precum pâine, unt, biscuiţi, iaurt, suc şi cereale, dar şi în junk food ( alimente cu valoare nutritivă mică, care sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafeină). Părinţii care afirmă de obicei “noi consumăm alimente sănătoase” sunt şocaţi să afle ca ai lor copii pot consuma 20 de aditivi sau chiar mai mulţi zilnic.

Iritabilitate, izbucniri temperamentale, sfidare, nelinişte şi dificultatea de a adormi reprezintă principalele efecte comportamentale ale aditivilor. Însă, rareori, părinţii realizează că chimicalele din alimente pot fi asociate cu multe alte efecte, inclusiv certurile dintre fraţi, producerea sunetelor prosteşti, întârzierea vorbirii, anxietate, depresie sau dificultatea de concentrare.

Copiii care nu consumă alimente cu aditivi sunt, de obicei, mai calmi, mai fericiţi şi mai cooperativi.
Erupţiile cutanate, durerile de cap, pipi în pat, durerile de stomac, constipaţia sau astmul pot reprezenta şi ele o problemă. De cele mai multe ori, părinţii copiilor astmatici nu sunt conştienţi de faptul ca Dioxidul de Sulfit E220-228 (conservant),  din alimente ca fructele uscate, cârnaţi, tonice şi unele băuturi din fructe, poate irita căile respiratorii.

Deci, ce alimente sigure putem sa copiilor? Important este sa faci alegeri sanatoase.

Citeşte ingredientele de pe eticheta produsului.
Alege pâine fără conservanţi.
Cumpără iaurt, îngheţată şi acadele (exemplu caramele) fără conservanţi.
Alege chipsurile, biscuiţii şi tăiţeii simpli în favoarea celor aromaţi.
Încurajează-ţi copiii să bea apă ca principala lor băutură.

TOP 10 cei mai periculosi aditivi alimentari

Medicii sunt cu totii de acord ca cea mai sanatoasa alimentatie este cea care contine alimente cat mai putin procesate - sau cat mai natural.

Cu cat alimentul pe care il consumam este mai putin rafinat sau prelucrat, cu atat este mai sanatos  si nu contine conservanti, substante chimice, materiale de umplutura, arome sau culori artificiale.Iata o lista de alimente care in mod normal contin substante adaugate artificial si pe care ar trebui sa le evitam. In plus, in tabelul de mai jos, puteti citi care sunt cei mai periculosi aditivi alimentari, de ce sunt folositi si de ce nu sunt buni pentru noi citeste in continuare aici >

Despre alimentatia sanatoasa, merita citit si:

Nutella cauzeaza cancer? Fapte si intrebari pe care orice parinte trebuie sa le stie
Carnea procesata creste riscul de a muri tanar
15 alimente care trebuie cumparate mai des pentru ca merita
5 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata inainte de a merge la culcare
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
20 dintre cele mai nesanatoase mancaruri din lume

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

autor: Desprecopii.com 2018
referinte: WebMD, foodmatters.com si Sue Dengate, autor a best-seller-ului şi al filmului “M-am saturat. Înţelegerea Modului în care Produsele Alimentare îţi Afectează Copilul şi ce Poţi Face în legătură cu aceasta.”

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII