Viața de școlar: sfaturi practice pentru ați ajuta copilul să aibă mai multa independență si plăcere la școală

Viata de scolar: sfaturi practice pentru ati ajuta copilul sa aiba mai multa independenta si placere la scoala

Viața de școlar: sfaturi practice pentru ați ajuta copilul să aibă mai multa independență si plăcere la școală

Copilul simte nevoia unui transfer de afecțiune odată cu începerea școlii. Pentru a putea face față procesului de învățare, este necesar ca părinții să îi acorde timp de calitate pentru a-l face mai încrezător în propriile emoții și pentru a-l ajuta să își facă noi prieteni. Încurajând copilul să fie creativ, îl ajutăm de fapt să fie mai social și să se integreze mai ușor vieții de școlar. 📚👦🤗

Iată câteva sfaturi practice pentru a-ți ajuta copilul să aibă mai multă independență și plăcere la școală. 🎒🌟

- despre viata de scolar si cum ne ajutam copilul sa fie social si creativ, veti citi:
Inceputul scolii este inceputul unui nou capitol in calatoria spre independenta a copilului
DA - comunicarii cu invatatoarea
DA - prieteniei cu colegii
DA - imbratisarilor!
DA - discutiilor calme si intelegatoare
DA - curajului
DA - creativitatii
DA - unei rutini placuta
DA - jocului in fiecare seara
Despre increderea in sine a copilului tau

Inceputul scolii este inceputul unui nou capitol in calatoria spre independenta a copilului.

Scoala vine cu emotii, cu bucurie, cu sperante si cu teama fireasca de ceea ce va urma, care este un fenomen absolut firesc pentru copiii care merg pentru prima data la scoala si la fel de firesc pentru parintii lor. Nici unii, nici ceilalti nu si-o arata insa, pentru ca emotia e prea mare si curiozitatea prea intensa. Si daca pentru parinti angoasa trece poate mai repede, cu fiecare zi in care isi vad puiul luandu-si zborul din cuib spre scoala, pentru copii ea ramane instalata ceva mai mult timp si dispare abia atunci cand se conving ca scoala nu inseamna despartirea de copilarie, ci doar o noua etapa in explorarea lumii din jur.

Cum ii ajutam, asadar, pe micutii nostri sa treaca mai usor peste anxietatea separarii de casa in aceste prime zile sau saptamani de scoala?

Iata cateva sfaturi practice pentru a face din acest inceput de an scolar o sansa in plus pentru copilul tau pentru mai multa independenta si placere la scoala.

DA - comunicarii cu invatatoarea!

Ajuta-l sa aiba o relatie frumoasa cu invatatoarea! Copiii simt nevoia unui transfer de afectiune odata cu inceperea scolii. Pentru a putea face fata procesului de invatare este necesar ca afectiunea lor sa fie directionata si catre cel sau cea care ii este dascal. Daca simti ca e ceva in neregula legat de ceea ce simte copilul fata de cadrul didactic, nu ezita sa iei legatura cu acesta. Nu trebuie ca intrevederea sa aiba o tinta precisa, nu este cazul ca cineva sa faca vreun repros sau sa se simta lezat.

Este insa cel mai bine sa comunici de la inceput cu invatatoarea si copilul tau sa stie ca faci acest lucru. Uneori copiii simt nevoia sa li se acorde mai multa atentie, sa se simta speciali in ochii invatatorului. Desigur, intr-o clasa sunt 30 de copii si este posibil ca fiecare sa aiba aceasta nevoie, insa o invatatoare cu experienta va sti sa faca in asa fel incat fiecare sa se simta special, incredintandu-i fiecaruia tot felul de “misiuni” care sa le creasca stima de sine.

DA - prieteniei cu colegii!

Incurajeaza-l sa se imprieteneasca cu colegii! Adesea anxietatea este sporita atunci cand copilul nu isi cunoaste deloc colegii. Nici asta nu ar trebui sa fie o tragedie. Intreaba-ti copilul ce colegi ii sunt simpatici si incurajeaza-l sa ii invite acasa, la joaca. Poti relationa astfel tu insuti cu alti parinti, ceea ce iti va fi de mare ajutor pe viitor.

DA - imbratisarilor!

Imbratiseaza-ti copilul. Incepe-ti dimineata imbratisandu-ti copilul. Stai 2 minute in pat cu el, cand se trezeste si da-i certitudinea ca va fi o zi minunata. Iar dupa ce il iei de la scoala, asigura-te ca aveti un moment special in care sa iti impartaseasca ce a facut peste zi.

DA - discutiilor calme si intelegatoare!

Acorda importanta ingrijorarilor sale! De cele mai multe ori, anxietatea generata de primele zile de scoala dispare dupa cateva saptamani. Uneori insa ea se poate prelungi din cauza unui factor minor, dar care pentru copil este foarte important. Se simte tachinat de colegi, nu vede bine la tabla, nu intelege lectiile si ii este frica sa spuna etc.

Discuta calm cu copilul tau despre oricare dintre aspectele ce il framanata si asigura-l ca indiferent despre ce este vorba tu il vei ajuta sa rezolve problema si ca se va simti foarte bine la scoala in curand. Iar daca simti ca nu te descurci, apeleaza cu incredere la invatatoare sau la psihologul scolar.

Insa, atentie anumite atitudini pot fi in detrimentul simtului autonomiei copilului:

 - protejarea in mod excesiv a copilului
 - repetarea instructiunilor in mod constant
 - participarea constanta la activiatile extracurriculare ale copilului
 - supravegherea constanta a activitatilor de grup ale copilului
 - dificultati in a lasa copilul sa faca lucrurile in felul lui
 - tendinta de a rezolva problemele dintre copiii tai
 - ingrijorare extrema atunci cand copilul este departe de tine

DA - curajului!

Calmeaza-i fricile. Anxietatea provocata de mersul la scoala este provocata de temeri care adultilor li se par adesea naive sau de neinteles. Una dintre ele este tema copilului ca mami sau tati vor disparea cu totul din univers cat timp ei vor fi la scoala, ca este posibil sa moara sau sa li se intample ceva foarte grav. Asigura-l ca vei fi bine cat timp va fi la scoala, si ca invatatoarea te va suna daca se va intampla ceva rau cu el. De asemenea, subliniaza-i intotdeauna ca te vei intoarce dupa el la terminarea orelor si ca si tie iti pare rau ca pleci, dar aminteste-i ca se va distra si va descoperi lucruri noi la scoala.

DA - creativitatii!

Inveseleste-l si stimuleaza-i creativitatea!

Fa-l sa rada. Rasul il ajuta pe copil sa isi calmeze stresul si este cel mai bun remediu inca de dimineata, de dinainte de a pleca la scoala. Nu rata niciun moment in care poti sa il faci sa zambeasca. Nu te mai stresa si nu mai fi non stop cu ochii pe ceas. Mai bine treziti-va cu jumatate de ora mai devreme, ca sa aveti timp sa va pregatiti de scoala decat sa il certi pentru ca nu va incadrati in timp. Glumeste, amuza-l, jucati-va din mers. Are nevoie de aceste moment de veselie matinala.

Chiar daca inventezi un pic, asigura-l pe copilul tau ca acasa s-ar plictisi teribil si ca la scoala e mult mai interesant. Insista asupra acestui aspect mai ales daca exista un fratior mai mic care sta acasa pentru a preintampina crearea unor frustrari inutile.

DA - unei rutini placute!

Inventeaza o rutina placuta!

Desi suna cam paradoxal, rutina poate fi placuta, pentru ca da un sentiment de siguranta, de care copilul tau are mare nevoie in aceasta etapa. Ai grija de programul de somn al copilului si incearca sa iti reglezi si tu programul in asa fel incat dimineata sa nu faci totul in graba. Stabiliti impreuna programul de teme, pauzele de joaca si toate celelalte activitati ce trebuie puse in acord cu programul de scoala. La inceput va fi mai greu, dar in scurt timp si tu si copilul tau va veti bucura de tot ceea ce presupune viata de scolar, de reusite, de progrese si de tot ceea ce presupune evolutia unui copil in mediul scolar..

DA - jocului in fiecare seara!

Fii tovarasul lui de joaca in fiecare seara. Voia buna si relaxarea de acasa il va face pe copil tot mai increzator in sine. 

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Spune DA increderii in sine
Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII