Invata sa spui nu copilului - sau despre consecventa in educatie

Invata sa spui nu copilului - sau despre consecventa in educatie

Invata sa spui nu copilului - sau despre consecventa in educatie

  • "Vi se pare ca sunt severa cu voi?" Am pus aceasta intrebare de curand copiilor mei, iar raspunsul a corespuns asteptarilor - "hmm, uneori esti mai severa, dar in general nu prea zici nu... si chiar cand zici nu, devine DA repede :)"


    Aveau dreptate. Nu sunt buna la asta. Daca de exemplu copilul cel mai mare vrea sa doarma in weekend la prieteni, iar de saptamana viitoare are teste importanta, zic intodeauna nu. Insa el stie ca trebuie sa insiste putin mai mult decat de obicei, si voi ceda pana la urma.

Invata sa spui nu - sau cat de consecvent esti:
Cedez pana la urma
Sotul meu este mai sever ca mine
Cum procedati cu copiii dvs?

Cedez pana la urma

Cedez pana la urma si la privirea fiicei mele, care vede o bluza in magazin, pe care "a cautat-o de o viata". Cedez pana la urma si la rugamintile baiatului mei cel mai mic, in supermarket, cand cere insistent o napolitana, desi peste o ora mancam, si e clar ca la masa nu o sa mai aiba pofta de mancare.

Imi aduc aminte ca tocmai nascusem, si ma aflam in mijlocul depresiei postnatale. Copilul meu cel mare tocmai pierduse pentru a treia oara calculatorul, si trebuia, conform intelegerii noastre sa-si plateasca singur pentru un nou calculator de buzunar, din banii proprii de buzunar. Am plans indelungat cand mi-a inmanat banii (fara ca el sa ma vada). A fost o lectie de corectitudine, insa destul de dura, a fost ceva total nou pentru mine ca mama.

Sotul meu este mai sever ca mine

Sotul meu este mai sever ca mine, si imi reproseaza tot timpul slabiciunea mea. "Ii lasi sa calce peste tine", imi zice uneori. NU-i dau insa dreptate. Copiii incearca intradevar sa faca un "da" dintr-un "nu", insa nu o fac niciodata fara respect, si nu imi raspund cu obraznicie inapoi, cum des am vazut facand multi copii crescuti intr-un mediu mult mai sever.

De aceea, ma intreb de multe ori daca sunt o mama buna, sau mai putin?

Cum procedati cu copiii dvs?

Sunteti consecvent, si "nu" inseamna nu? Sau "nu" are, ca si in cazul meu, o valoare relativa? Cedati usor in fata ingerasilor dvs? Sau principiile de care sunteti convins sunt litera de lege in casa dvs?

5 reguli pentru reusita educatiei copilului

Educatia copilului are la baza o serie de reguli care formeaza ansamblul educational. Fie ca este vorba despre viata de acasa, fie ca vorbim despre educatia de la gradinita sau scoala, copilul trebuie invatat sa inteleaga si sa respecte regulilele de comportament sau de interdictiile pe care i le stabilesc parintii sau educatorii.

Fiecare parinte are o serie de reguli si incearca sa le aplice cand e vorba despre educatia copilului sau. Iata legea celor 5 reguli pentru reusita educatiei copilului tau.

 

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut?

Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?

Niciun copil nu va intelege de ce este neaparat sa isi faca patul dimineata, la fel cum e putin probabil sa inteleaga de ce trebuie sa isi intrerupa joaca pentru a executa un lucru pe care ii spune parintele ca trebuie sa il faca de urgenta. Asa ca obisnuieste-te cu ideea ca prioritatile tale nu sunt neaparat si ale copilului tau si incearca sa intelegi care sunt ale sale, apoi explica-i faptul ca ii vei perturba programul si ca va trebui sa accepte acest lucru. Este important ca el sa inteleaga faptul ca tu intelegi ca altele ii sunt prioritatile, chiar daca i le vei impune pe ale tale.

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII