Joaca libera - ingredient esential pentru dezvoltarea copiilor

Joaca libera - ingredient esential pentru dezvoltarea copiilor

Joaca libera - ingredient esential pentru dezvoltarea copiilor

Joaca ii ofera copilului oportunitatea de a explora, observa, experimenta, de a rezolva probleme si de a invata din greseli.

Relatia pe care o are copilul in primii sase ani de viata cu lumea care il inconjoara este caracterizata de deschidere si incredere absoluta. Astfel, principala caracteristica a copiilor mici este imensa lor deschidere si receptivitate. Practic, copilul absoarbe viata prin toate simturile sale si ii da sens prin imitatie si joaca.

Ce ii ofera joaca copilului?

Joaca ii ofera copilului oportunitatea de a explora, observa, experimenta, de a rezolva probleme si de a invata din greseli. In acest demers, copilul are nevoie de suport si incurajare de la adultii din preajma sa, insa este extrem de important sa existe un echilibru intre a-l ajuta si a-l lasa sa incerce singur, cu riscul de a gresi. Adultii trebuie sa aleaga cu grija momentele in care ii arata copilului „cum se face”, respectiv momentele in care doar il incurajeaza sa incerce singur pana reuseste. Adultii prea intruzivi risca sa creeze fie copii dependeti, nesiguri de sine si lipsiti de initiativa, fie copii frustrati, nervosi si opozitionisti.

Medierea invatarii este o arta, iar adultii responsabili de educarea unui copil trebuie sa devina pe deplin constienti de influenta pe care o pot avea asupra dezvoltarii acestuia. Astfel, simultan cu achizitia de noi abilitati si cunostinte, copilul trebuie sa invete sa faca fata esecului si sa isi mobilizeze resursele interne pentru a reusi sa depaseasca dificultatile singur. Se pun, astfel, bazele motivatiei interne, un factor critic pentru reusita scolara si profesionala de mai tarziu.

Iata cateva sfaturi utile pentru a deveni mediatori de succes ai dezvoltarii copilului:

In joaca, micutul are nevoie de libertate de miscare si oportunitatea de a explora contexte cat mai variate, fara a fi ingradit permanent de reguli „necritice”, ca de exemplu: „nu pune mana, te murdaresti”, „ai grija sa nu calci in apa, iti uzi pantalonii”, etc. Asa cum releva studiul national OMO Ultimate despre „Reactia parintilor fata de murdarirea hainelor copiilor”, prima reactie pe care o au 6 din 10 mame (respectiv 4 din 10 tati) atunci cand cei mici vin cu hainutele murdare de la joaca este sa se gandeasca la cum ar putea sa curete cat mai bine petele.

De fapt, principalele griji ale parintilor ar trebui sa fie:

• Cum sa asigure siguranta fizica a copilului atunci cand se joaca, astfel incat sa nu se accidenteze sau sa se raneasca.
• Cum sa ii ofere copilului oportunitati cat mai variate de joaca libera, nestructurata, intr-un mediu natural.

Spre exemplu, in Canada, Danemarca, Irlanda si alte cateva tari exista gradinite care educa micutii in … padure. Copiii sunt lasati sa exploreze activ mediul natural, sa descopere minunile vietii, fiind in contact direct cu viata, natura, animalele, sa isi prepare hrana, sa isi construiasca adaposturi, intelegand astfel intr-un mod firesc cum functioneaza lumea in care traiesc. Iata un doar un exemplu de astfel de activitati de la Forest Early Learning (accesati link-ul, merita vazut).

Numerosi specialisti in dezvoltarea copilului sustin ca excesul de activitati structurate, „academice”, la varste prea mici (primii 3 ani de viata) poate avea un efect nociv asupra dezvoltarii cognitive si asupra creativitatii copiilor. Nevoile copiilor mici sunt simple si includ miscarea fizica, explorarea mediului, joaca, invatarea prin imitatie.

Astfel, pentru a-si dezvolta abilitatile cognitive complexe, copiii trebuie sa aiba mai intai oportunitatea de a experimenta singuri cum functioneaza lucrurile si de a trai sentimentul reusitei sau esecului prin activitatile de joaca libera. In acelasi timp, copiii se simt confortabil, securizati emotional si motivati sa continue sa incerce atunci cand adultii din preajma le sunt alaturi pentru a-i incuraja si a-i ajuta doar atunci cand au cu adevarat nevoie..

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

Despre parenting pozitiv merita citit si:

 Cat de importanta este stimularea corecta in primii ani de viata ai copilului
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII