10 motive ca sa nu mai tii dieta niciodata

10 motive ca sa nu mai tii dieta niciodata

10 motive ca sa nu mai tii dieta niciodata

  • Dietele sau chinuitoarele cure de slabire sunt epuizante, iti distrug echilibrul, reduc masa musculara, deprima, te fac nefericite ... si chiar te pot transforma intr-o psihotica ... Iata 10 motive care ar putea sa te convinga sa nu mai tii dieta niciodata...ci sa iti impui un stil de viata fara excese si atat.

10 motive ca sa nu mai tii dieta niciodata:
Dieta = Pedeapsa autoimpusa
Dietele nu functioneaza
A fi constant supraponderal este mai sanatos decat pierderea sau castigarea in greutate de tip yoyo
Dietele epuizeaza
Dietele iti zdrobesc abilitatea de a manca intuitive
Ideea ca mancarea poate fi „Buna” sau „Rea” este psihotica!
Nu poti sa tii dieta si sa te iubesti
Dietele cauzeaza instabilitate mentala
Dietele pot cauza pofta de mancare in trei moduri...
Acum ce urmeaza?

Curele de slabire nu sunt sanatoase

O stire pentru orice femeie: Dietele sau curele de slabire drastice nu sunt sanatoase. Si afland asta am avut o revelatie: Nu pot sa va spun de cate ori credeam ca am priceput asta doar ca sa realizez ca nu o faceam.

Astfel, astazi sunt aici ca sa spun lumii ca nu voi mai tine dieta niciodata. Si nici tu nu ar trebui sa o mai faci!  Iata de ce:

Dieta = Pedeapsa autoimpusa

De cate ori ti-ai spus „Trebuie sa tin o dieta” sau „Sunt prea grasa ca sa mananc desertul”. Acum sa ne gandim la aceste afirmatii pentru un moment... Cum te face asta sa te simti? Asta se simte ca o pedeapsa, ca si cum nu ai fi o fiinta umana de valoare.

Si nu imi spune ca nu este asa. Mi-am spus fix acele lucruri de nenumarate ori si stiu exact cum este sa impun o pedeapsa mie insumi. Si acele lucruri nu sunt singurele afirmatii negative autoimpuse care apar in capul unei persoane care tine dieta. Sunt sigura ca unele din cele care urmeaza vor fi de asemenea familiare:

„Nu pot sa cred ca am scobit si am mancat o bucata din acea negreasa. Renunt. O sa mananc toata tava acum.”
„Mi-e atat de foame, dar pierd din greutate. Poate ca oamenii slabi au invatat ca foamea este un lucru bun.”
„O sa imi incep dieta maine. Deci astazi o sa mananc atat de multa ciocolata pe cat pot pune mana.”

Nici macar una dintre aceste afirmatii nu este inaltatoare pentru organism sau gandire. Aceasta vorbire negativa in sinea ta doar iti mareste sansa de a nu te simti bine si de a nu fi fericit niciodata in pielea ta. Cu cat mai mult practici vorbirea negativa catre sine si afirmatiile degradante, cu atat mai putin este probabil sa fii satisfacut de rezultatele pe care le obtii din acea pedeapsa autoimpusa pe care ne place tuturor sa o numim dieta. In afara de asta, te expui de asemenea la un risc mai mare de a dezvolta o tulburare in alimenatie.

Dietele nu functioneaza

Sunt atat de multe studii care demonstreaza ca ditele drastice nu sunt eficiente. Devine din ce in ce mai popular sa alegi o dieta - ca stil de viata - si sa te tii de ea pentru totdeauna. Ai probleme cu glutenul? Iti place carnea? Vrei o alimentatie preistorica? Primitiva? Vegetariana? Sau esti adevarat gurmand? Restrictiile pot fi periculoase, mai ales in cazul persoanelor care gandesc in termeni negru pe alb (si da, aceea as fi eu).

Dar faptele raman neschimbate. Dietele nu functioneaza. Arunca o privire la propria ta istorie si spune-mi daca dieta pe care ai tinut-o vara trecuta sau anul trecut a functionat? Sigur, poate pentru cateva luni, sau chiar pentru cativa ani, dar in cele din urma si aproape in fiecare caz greutatea a revenit.

In sfarsit, dieta nu este o solutie pe termen lung si cel mai probabil vei sfarsi prin a te ingrasa mai mult decat o faceai inainte sa incepi ultima dieta.

A fi constant supraponderal este mai sanatos decat pierderea sau castigarea in greutate de tip yoyo

Asta nu este solutia de aur in acest caz, dar sa fim realisti. Cu totii ne dorim acel corp perfect, dar uneori oprind ciclul vicios, permitandu-ti sa fii doar tu insuti si avand greutatea pe care o ai, asta este de departe mai sanatos decat fluctuatiile constante in greutate.

Totusi, intr-o lume in care lucrurile sunt analizate pana la sange, dieta de tip yo-yo nu a obtinut desula atentie, majoritatea studiilor asupra efectelor acesteia fiind neconvingatoare. Dar, in opinia mea, daca exista cei care sunt preocupati, atunci probabil exista mai multe probleme decat realizam.

Aici sunt cateva modalitati in care dieta, si mai ales dieta de tip yo-yo isi exercita impactul asupra sanatatii:

 Mareste cantitatea de cortizol
Marste nivelele de ghrelin, un hormon al apetitului
Slabeste metabolismul
Reduce masa musculara
Mareste riscul de cancer endometrial
Mareste riscul de crestere a poftei de mancare
Mareste insatisfactia de viata
Sporeste bolile mentale
Mareste riscul colesterolului ridicat
Mareste riscul bolilor de inima dupa menopauza

Dietele epuizeaza

Cand a fost cineva vreodata incantat de o dieta?... Ma refer la dieta propriu-zisa, nu la rezultate? Niciodata! Acestea nu sunt amuzante. Ele nu fac pe nimeni fericit. Si sfarsesc in general cu un esec sau doar cu un succes temporar.

Adevarul este ca organismele noastre au nevoie de mancare. Organismele noastre au nevoie de varietate. Si, de la natura, mintile noastre urasc restrictiile.

Dietele iti zdrobesc abilitatea de a manca intuitiv

Acordam o atentie sporita modului in care copiii si sotul meu mananca tarziu. Si a fost o analiza interesanta. Da-mi voie mai intai sa iti ofer un mic context...

Am un copil de 9 ani, unul de 5 si unul de 1 an. Toti trei sunt copii puternici. Toti trei mananca o gramada de mancare. Atat de multa de fapt, incat bietele mele rude studente de la colegiu devin putin nervoase cand vine vorba sa imi hraneasca copiii cand ne vizitam. Ei nu sunt mancaciosi mofturosi. Deseori ei mananca mai mult decat mine, iar Hobbitii din Stapanul Inelelor aveau dreptate cand isi pierdeau cumpatul cu mesele dintre cele trei mese principale. Asta ii rezuma destul de bine pe copiii mei. Sunt slabi si sanatosi.

Acum, sotul meu nu a tinut niciodata o dieta. Pentru a face in ciuda faptului ca parintii lui detin un restaurand fast-food si ca el a mancat mai multi cartofi prajiti frantuzesti si Cola decat ar trebui sa i se admita vreodata unei persoane obisnuite, el nu a fost niciodata supraponderal. El se opreste din mancat cand este satul de cele mai multe ori si daca nu ii place ce mananca, nu mananca acel lucru sub nicio forma.

Cum ii urmaream in comparatie cu propriile mele obiceiuri de a manca am observat o serie de diferente foarte importante, prima fiind ca sotul si copiii mei lasa adeseori mancare in farfurie. Uneori este doar o inghititura sau doua, iar alteori jumatate din ceea ce li s-a servit. Deci de ce conteaza cele cateva inghitituri? Mentalitatea care tine de dieta te invata sa ignori semnalele de foame pe care le primesti de la organismul tau. Astfel, in loc sa stii automat cand sa te opresti, mananci tot de pe farfurie fara sa te gandesti la cat de flamand esti. De asemenea, cand nu tii dieta, ai totusi acea mica voce a dietei in cap, deci este ceva obisnuit nu doar sa mananci ultimele imbucaturi de pe farfuria ta, de care organismul tau nu avea nevoie, ci si sa termini ultimele imbucaturi de pe farfuriile copiilor tai in timp ce strangi masa de seara... Nu am vrea ca asta sa se piarda acum, nu-i asa? Si nu o sa punem doua imbucaturi in frigider pentru mai tarziu, deci inlatura aceasta capcana.

Ideea ca mancarea poate fi „Buna” sau „Rea” este psihotica!

Vorbesc acum despre mancarea adevarata. Nu ma refer la chimicalele pe care ni le adauga in mancare, sau la organisme modificate genetic, sau la chestiile extra-prelucrate facute in laborator, pe care ei le numesc mancare. Vorbesc despre mancare... cea care creste in pamant si se culege la pasune. Vorbesc despre fructe si legume, carne si cereale, miere buna si unt. Este ceva obisnuit in zilele noastre sa gasim diete care elimina una sau mai multe grupe de alimente sau diete care limiteaza macronutrientii. A renunta la cereale pentru a pierde din greutate, a elimina grasimile sau a deveni vegetarian iti poate schimba viata!

De ce da? Da, se poate. Dar asta nu inseamna ca este durabil sau sanatos. Si ti-ar putea schimba viata in modul cel mai rau.
Cand mancam mancare, cu ideea ca toata este buna, si ne umplem farfuriile cu varietati, sanatatea si pierderea in greutate vor urma in mod natural.

Nu poti sa tii dieta si sa te iubesti

Ideea de a tine dieta este promovata de ideea ca este ceva in neregula la tine, ca esti stirbita, ca esti distrusa. Industria dietetica guverneaza industria de pierdere in greutate promovand aceasta mentalitate autodemoralizatoare si este destul de sincer dezgustatoare, periculoasa si nesanatoasa.

Am fost invatati sa repetam de-a lungul intregii vieti ca vom fi perfecti daca pierdem acele 7kg pe putin, daca incercam aceasta purificare rapida, daca obtinem acele abdomene sau acel fund.

Aste este o minciuna. Suntem perfecte acum. Suntem valoroase acum. Avem destula dreptate acum! Daca nu poti fi fericita acum, nu vei fi niciodata. Este timpul sa te indepartezi de acea minciuna cu Photoshop si sa iubesti pielea in care esti.

Este timpul sa muti centrul atentiei de la „Vreau sa slabesc” la „Vreau sa pot alerga 4km”, sau „Vreau sa ma simt bine”, sau „Vreau sa fiu mai puternica”. Apoi treci la fapte ca sa faci aceste lucruri sa se intample. Si ghici ce? Acest gen de teluri vin cu o serie de recompense bonus. Nu doar ca iti vei atinge telul, dar vei pierde in mod natural greutatea nedorita in timp ce faci asta si vei descoperi cum sa te iubesti pe tine insuti atingand obiective actionabile si recunoscandu-ti lipsurile.

Dietele cauzeaza instabilitate mentala

Cu totii stim ca bulimia si anorexia sunt tulburari ale alimentatiei. Ca oamenii care sufera din cauza acestora au nevoie atat de ajutor fizic, cat si mental ca sa se recupereze si sa devina iar sanatosi. Dar cum ramane cu formele mai usoare ale tulburarilor in alimentatie? Daca privesti in jur si iesi din mentalitatea tipica dietei si arunci o privire corecta la ceea ce asteptam de la noi insine ai putea realiza ca traim intr-o societate in care o multime de oameni, inclusiv majoritatea celor care tin dieta, au o forma usoara de tulburare in alimentatie.

Aceste forme usoare de tulburari in alimentatie intra in categoria tulburarilor alimentare nespecificate in alta parte (EDNOS). Prin definitie, asta inseamna: o tulburare in alimentatie care cauzeaza suferinte semnificative sau deteriorare, dar care nu prezinta criteriile unei alte tulburari in alimentatie.

Exemplele includ:

Anorexie nervoasa atipica (greutatea nu este sub cea normala)
Bulimie nervoasa (cu manifestari mai putin frecvente)
Tulburari ale poftei de mancare (cu ocurente mai putin frecvente)
Tulburari in purificare (purificare fara pofta de mancare)
Sindromul mancatului in timpul noptii (consumul excesiv de alimente in timpul noptii)
Tulburari in consumul de alimente ocolitor/restrictiv

Cu alte cuvinte, daca oricare dintre urmatoarele ti se intampla:

Esecul de a consuma cantitati adecvate de mancare, avand consecinte nutritionale serioase, dar fara trasaturile psihologice ale Anorexiei Nervoase
Frica intensa de a lua in greutate, obsesia greutatii si obiceiul persistent de a preveni cresterea in greutate
Stima de sine supralegata de imaginea corpului
Un sentiment de a fi in afara controlului in timpul episoadelor de pofta de mancare
Episoade frecvente de consumare a unei cantitati mari de mancare, dar fara obiceiurile de a preveni castigarea in greutate, precum vomitarea auto-indusa
Sentimente puternice de rusine sau vina privind pofta de mancare
Indicatii ca pofta de mancare este in afara controlului, cum ar fi mancatul cand nu esti flamand, mancatul pana la punctul discomfortului sau mancatul singur din cauza rusinii obiceiului

... Atunci este posibil sa suferi de o forma usoara de tulburare in alimentatie.

Si niciuna dintre acestea nu include problema mancatului afectiv, care este adesea principala cauza a cresterii in greutate.

Dietele cauzeaza pofta de mancare si mancat nesanatos

Dietele pot cauza pofta de mancare in trei moduri...

Primul: Este ceva foarte obisnuit sa ai o mentalitate de a manca o „ultima cina” inainte sa incepi o dieta. Uneori asta se aplica doar pentru o masa, iar alteori dureaza o saptamana sau mai mult pana sa incepi o dieta. Deci inaintea unei diete multi oameni simt ca vor fi mai dedicati si mai pregatiti pentru dieta daca mananca toate mancarurile care le plac si care nu sunt sanatoase inainte de a incepe. Ei arunca satietatea pe geam si trec cu vederea modul in care mancarea ii face sa se simta. Toate astea tin de stocarea a ceea ce nu isi vor permite sa manance (si da, am fost si eu vinovata de asta in trecut).

Cea mai trista parte a mentalitatii cu ultima cina este ca asta poate deveni un stil de viata. De cate ori ti-ai spus „O sa incep o dieta maine”. Doar ca sa o spui din nou iar si iar... si cu fiecare din acele esecuri de a incepe dieta iti iei ultima cina in fiecare seara sub forma inghetatei sau a prajiturilor Oreo?

Al doilea: Sa fim realisti. In timpul unei diete este ceva obisnuit sa faci gafe. Uneori placinta cu mar a bunicii este o tentatie prea mare. Am dreptate? Atunci, in loc sa manance o bucata, savurand aroma si bucurandu-se de ea, o persoana care tine dieta se va angaja intr-o vorbire negativa catre sine insusi. Isi va spune ca a esuat, ca nu va slabi niciodata, ca nu are niciun auto-control, si atunci renunta si mananca mai multe felii de placinta.

Al treilea: Cand dieta este incheiata si cel care a tinut-o isi permite sa fie mai putin restrictiv sau cu un acces fara restrictii la mancare, acesta poate sa fie foarte usor supratolerant cu mancarurile nesanatoase. Cand o persoana care tine dieta trece de la o dieta saraca in carbohidrati, de exemplu, la a nu urma o dieta, este ceva normal sa devina confuz in legatura cu ce sa manance. Deci sa zicem ca dieta saraca in carbohidrati a interzis o multime de fructe. Persoana X care tine dieta va gandi in sinea sa: „Fructele suna chiar bine!” Dar apoi, in loc sa manance fructe, isi spune: „De ce sa mamanc fructe? Fructele sunt la fel de rele ca prajiturile, deci as putea sa mananc cateva prajturi in schimb”. Apoi ei fac chiar asta. Asta este ceva obisnuit in special pentru atleti si cei care lucreaza la aspectul fizic, dar se poate intampla si dupa orice dieta.

Acum ce urmeaza?

Acum este timpul pentru tine sa ma urmezi! Timpul pentru tine sa iti iei un angajament fata de tine insuti. Angajamentul de a nu mai urma o dieta niciodata, de a te iubi pe tine insuti mai mult, de a stabili teluri sanatoase care nu au nimic de-a face cu greutatea si de a fi fericit cu tine insuti.

  

Cura salvatoare de slabire si 10 greseli pe care le facem cand vrem rezultate rapide

O cura salvatoare si inaltatoare de slabire ... pare idea cea mai buna dupa o iarna geroasa, dupa o primavara foarte capricioasa, dupa stres, dupa nastere sau dupa o criza de personalitate. Nu incercati sa dati jos intr-o luna kilogramele depuse timp de un an. Nu veti reusi decat sa slabiti oganismul si sa recapatati rapid aceste kilograme de indata ce reveniti la excesele alimentare de dinainte.

Mai bine incercati sa slabiti treptat si sa va schimbati obiceiurile alimentare. Iata 10 greseli pe care le facem cand vrem rezutate rapide... 

Cura de slabire dupa o perioada de plin dezmat culinar

Tu, cea care ai început să citești articolul cu un rest de prăjitură în colțul farfuriei, stai liniștită. Acesta nu este încă un articol motivațional, care să te determine eventual să arunci la gunoi zecile de calorii rămase și să hotărăști că e timpul pentru a da jos kilogramele acumulate de sărbători – sau, în fine, acumulate de ani încoace.

De ce nu este? Pentru că nu cred în așa ceva. Nu cred în articole super-motivante care să-ți schimbe viața, nici în diete-minune, și cu atât mai puțin în pastilele mult-lăudate în emisiunile de teleshopping. Nu cred nu pentru că aș fi din fire vreo necredincioasa. Dimpotrivă, aș spune. Am încercat la viața mea cam tot. M-am trezit în nenumărate zile de luni cu o hotărâre de nezdruncinat că ”de azi înainte, țin regim”. Și îl țineam, da. De regulă, țineam regim absolut dimineața – asta însemnând că nu mâncam nimic; nu-mi era foame deloc, yeeey, ce bine, rezist.... La prânz înghițeam în sec la cantină unde lingeam un morcov și o frunză de salată, privindu-mi colegii care înfulecau de zor un ”meniul zilei” grețos de hipercaloric.

Super, coafura rezistă, îmi ziceam, deși cam cu o jumătate de gură. Iar seara, ajunsă acasă, îmi ziceam să mă recompensez, totuși, pentru trei sferturi de zi de reușite nutriționale. Ia să bag eu o tocăniță cu cartofi, doar puțină. Un bol mediu, cam așa. Și în final, aș putea să-mi permit o savarină ca să-mi reglez glicemia. Și-așa e mai mult pâine udă... Seara, în pat, îmi făceam inevitabilele procese de conștiință în care apăreau diverse apelative pe care mi le auto-adresam. Nu le pot reproduce, de jenă. A doua zi de dimineață renunțam din nou la micul dejun, însă cedam ispitei de la prânz. ”Un hamburger mare, vă rog. Da, cu de toate”. Și gata  citeste in continuare aici.

Autor

Adriana Ursu, redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2016

referinte: Health.com, Nutrition Magazine

Te asteptam pe forumul unde se dezbat diete si se tine cura de slabire: DIETE si GRUPURI DE SUPORT.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII