17 sfaturi pentru a crește increderea in sine a copilului tău

17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau

17 sfaturi pentru a crește increderea in sine a copilului tău

Increderea in sine este cel mai important dar pe care un parinte il poate oferi copilului sau. 

Carl Pickhardt, psiholog renumit si autor a 15 carti de parenting, este de parere ca un copil caruia ii lipseste increderea in sine, va ezita sa incerce sa faca lucruri speciale pentru ca ii este frica de propriile sale puteri si ii este frica ca isi va dezamagi parintii. Si va avea numai de pierdut.

→ Iata 17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau.

veti citi:
Increderea in sine este cel mai important dar pe care un parinte il poate oferi copilului sau
17 sfaturi pentru parinti, pentru a creste un copil sigur pe el
Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine
Cum crestem stima de sine si increderea copilului

Increderea in sine este cel mai important dar pe care un parinte il poate oferi copilului sau. 

Carl Pickhardt, psiholog renumit si autor a 15 carti de parenting, este de parere ca un copil caruia ii lipsste increderea in sine, va ezita sa incerce sa faca lucruri speciale pentru ca ii este frica de propriile sale puteri si ii este frica ca isi va dezamagi parintii.
Acest lucru va evolua in timp iar peste ani acest lucru va fi o piedica in calea unei cariere de succes.

Dusmanii increderii sunt descurajarea si frica. Deci, ca parinte - este de datoria ta sa iti incurajezi copilul si sa ii sustii sa faca fata provocarilor dificile.

Iata care sunt cele 17 sfaturi pentru parinti, pentru a creste un copil sigur pe el:

Iata care sunt cele 17 sfaturi pe care Carl Pickhardt le da parintilor, pentru a creste increderea in sine a copilului lor:

1. Apreciaza efortul indiferent daca pierde sau castiga

Atunci cand esti copil si cresti, calatoria este mai importanta decat destinatia. Intotdeauna incurajeaza-ti copilul si convinge-l ca nu trebuie sa ii fie niciodata rusine de a incerca. Pe parcurs, va intelege ca cel mai important factor de castig este perseverenta.

2. Incurajeaza antrenamentul si practica

Incurajeaza-ti copilul sa se antreneze si sa se pregateasca - dar fa in asa fel ca el sa nu simta ca tu pui presiune pe el.

incredere in sine copil

3. Lasa-ti copilul sa isi rezolve singur problemele

Daca tu incerci sa rezolvi problemele si toate situatiile neplacute pentru copilul tau, copilul isi va putea sa isi dezvolte abilitati de negociere si nu va invata sa isi rezolve singur problemele.Cu alte cuvinte, este mai bine ca un copil sa ia note de 8 decat numai de 10 - atata vreme cat invata cum sa isi rezolve singur problemele.

4. Lasa-l sa se comporte conform varstei pe care o are

Nu te astepta ca un copil sa se poate ca un adult. Cand un copil simte ca doar rezultatele foarte bune sunt importante pentru parintii lui, acest standard ii va descuraja efortul adevarat.

5. Incurajeaza-i curiozitatea

Uneori, intrebarile fara sfarsit ale copilului pot parea obositoare- insa nu uita ca sunt un semnal de inteligenta care trebuie incurajat.
Psihologul Paul Harris de la Harvard University este de parere ca atunci cand copilul pune intrebari - este un exervicitiu de inteligenta foarte util pentru el - pentru ca in acele momente el realizeaza ca exista lucruri pe care nu le stie si ca atunci trece printr-un moment foarte util de invatare.

Cand copiii incep scoala - cei care au fost mari intrebatori (cu multe intrebari si DE CEuri) - au deja un avantaj de cunostinte comparativ cu cei care nu au fost incurajati sa puna multe intrebari. Si de aceea, vor invata mai repede si mai bine,

6. Ofera copilului noi provocari

Arata-i copilului ca are puterea sa fata fatza unor noi provocari pana a ajunge la succes. E ca si mersul pe bicicleta - intai se incepe cu rotile ajutatoare.

7. Evita sa creezi 'scurtaturi' sau 'favoruri' pentru copilul tau

Oricare lucru pe care ai putea sa il faci pentru a crea avantaj pentru copilul tau are efect negativ pe termen lung. Nu uita ca un copil copil cu incredere in sine nu se creste cu favoruri sau 'pile'.

8. Niciodata sa nu critici rezultatul copilului tau

Nimic nu poate descuraja mai mult un copil decat sa ii critici rezultatul si efortul. Invata sa dai intotdeaua un feedback pozitiv copilului, chiar sugestiile sunt bine venite - dar sa nu ii spui niciodara ca NU face bine sa ca nu esti mandru de el. Pentru ca alfel, risti ca al tau copil sa fie dezamagit si sa ii fie frica sa mai incerce lucruri noi.

9. Considera orice greseala ca fiind o caramida din zidul increderii.

FIi constient ca fiecare greseala este la un moment necesara si face parte din constructia succesului. Dar acest lucru se poate doar atunci tu, ca parinte - vei sti ca orice greseala sau esec este necesara pentru a invata cate ceva care te poate face castigator data viitoare. Asa trebuie sa iti inveti copilul.

10. Dechide usa noilor experiente

Ca parinte, ai responsabilitatea de a oferi copilului tau cat mai multe lectii si experiente care il ajuta sa isi dezvolte gandirea, curajul, optimismul si dorinta e a invinge.

11. Invata-ti copilul ce stii tu sa faci

Mama si tata - sunt eroii copilului sau - cel putin pana cand acesta ajunge adolescent :) Folestete acesta admiratie pe care copilul o are pentru tine - pentru a=l invata cum sa vorbeasca, cum sa actioneze, cum sa gandeasca. Fii un exemplu de urmat pentru el.  Copilul va prelua multe din aceste lectii si le va intrebuinta de-a lungul vietii sale.

12 Nu ii spune atunci cand te ingrijorezi despre el

Ingrijorarea si teama fiecarui parinte ca i se poate intampla ceva rau copilului - ii afecteaza increderea in propriile sale forte. Copilul nu trebuie sa stie ca parintii se ingrijoreaza prea mult de fortele sau capacitatile sale de reusita.

13. Incurajeaza-l pe copil atunci cand are de a face cu adversitate

Viata nu e intotdeauna corecta si fair play - iar asta va trebui sa il invatam si pe copilulnostru, la un moment dat. Pentru ca astfel ii formam capacitatea de fi puternic si realist.

14. Ofera-i ajutor si suport - dar nu prea mult

Oferind copilului prea mult ajutor si asistenta - invatam copilul sa fie depedendey de noi iar el nu isi poate dezvolta propriile sale judecati si capacitati.

15. Lauda si incurajeaza orice efort de a copilului de a incerca ceva nou

FIe ca incearca sa joaca basket sau fotbal sau merge pentru prima oara cu patine pe gheata sau cu role - parintii trebuie sa incurajeze orice efort de a incerca ceva nou.  Psihologii ne sfatuiesc sa spunem ceva de genul: Esti foarte curajos sa incerci asta - felicitari!

16. Apreciati si celebrati frumusetea invatatului si a lucrurilor noi

Cand cresti, mai importanta esre calatoaria decat destinatia.  Deci, daca al tau copilas este intr-o competitie - fie ea un meci de fotbal sau o alergare - apreciaza in special efortul si nu rezultatul. Invata=i sa nu le fie niciodata rusine sa participe la competitii. Pe parucurusl anilor care vin, perseverenta ii face sa sa simta mai increzatori in fortele lor.

17. Nu admiteti sa scape de realutate - petrecandu-si prea mult timp pe internet sau jocuri virtuale.

Nu accepta ca al tau copil sa scape de realitate si de activitatile sociale - ascunzandu-se in spatele ecranelor digitale. Increderea in lumea virtuala ( a internetului sau a jocurilor) nue ste acelasi lucru nu cea din lumea reala.

18. Fii autoritar insa nu prea strict sau prea critic ca sa nu afectezi increderea copilului in propriile sale puteri.

Cand parintii sunt prea stricti sau autoritari, increderea in sine a copilului este afectata.

Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine

Pesimismul este o atitudine care daca se instaleaza in interiorul psihicului unui copil are consecinte distructive: duce la depresie si la resemnare iar randamentul sau scolar scade cu mult sub nivelul capacitatilor sale. De aceea, noi parintii trebuie sa il invatam sa gandeasca pozitiv si sa il ajutam permanent sa aiba incredere in sine.

Pshihologul Matin Seligman spune ca in cea mai mare a cazurilor, notele slabe de la scoala nu sunt un indicator al unei capacitati intelectuale scazute ci a unei imagini negative despre sine. Iata ce este de stiut despre puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale pot fi  rezultatul ne-increderii in sine citeste in continuare aici >

Cum crestem stima de sine si increderea copilului - merita citit si:

Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Referinte: The Journal of Psychology 2019
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
The Everything Parent's Guide To The Strong-Willed Child: An Authoritative Guide to Raising a Respectful, Cooperative, And Positive Child - Paperback – March 4, 2012 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Savin Alexandrina
    Savin Alexandrinatrimis la 7/11/2016

    Va multumesc !!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII